İçeriğe atla

Dorothy Stimson

Dorothy Stimson
Goucher College Başkanvekili
Görev süresi
Haziran 1930 - Temmuz 1930
Yerine geldiğiHans Froelicher
Yerine gelenDavid Allan Robertson
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Ekim 1890
St. Louis, Missouri
Ölüm 19 Eylül 1988
Owls Head, Maine
Mesleği

Dorothy Stimson (10 Ekim 1890 - 19 Eylül 1988), Amerikalı akademisyen. 1921'den 1947'ye kadar Goucher Koleji'nin dekanlığını yaptı ve 1955'e kadar kolejde tarih profesörüydü.

Stimson, 1953-1957 yılları arasında Bilim Tarihi Derneği'nin başkanı olarak görev yaptı. Araştırması, Kopernik teorisinin kabulünü içeriyordu. Ayrıca bilim tarihi disiplininin kurucusu olarak kabul edilen George Sarton'un bir makale koleksiyonunun editörlüğünü yaptı.[1]

Hayatının erken dönemi ve eğitim

Stimson, 10 Ekim 1890'da St.Louis, Missouri'de Henry Albert Stimson ve Alice Wheaton'ın kızı olarak dünyaya geldi.[2] Eski bir Dartmouth Koleji başkanının torunu ve eski Amerika Birleşik Devletleri Savaş Bakanı Henry L. Stimson'ın kuzeniydi.[3] Stimson, 1912'de Vassar Koleji'nden lisans derecesi ile mezun oldu. Daha sonra Columbia Üniversitesi'nde okudu ve burada 1913'te yüksek lisans ve 1917'de doktora yaptı.[1][4] Tezinin başlığı, Kopernik Evren Teorisinin Kademeli Kabulü idi.

Kariyer

Stimson, 1921'den 1947'ye kadar Goucher Koleji'nde kadınların dekanıydı. Ayrıca Goucher'da uzun süre tarih profesörü olarak görev yaptı.[1]

Ödüller

  • John Simon Guggenheim İngiliz Tarihi Bursu (1929)[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Dorothy Stimson, 97, Former Goucher Dean". The New York Times (İngilizce). 24 Eylül 1988. ISSN 0362-4331. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2017. 
  2. ^ Colonial Families of the United States of America: In which is Given the History, Genealogy and Armorial Bearings of Colonial Families who Settled in the American Colonies from the Time of the Settlement of Jamestown, 13th May, 1607, to the Battle of Lexington, 19th April, 1775 (İngilizce). Grafton Press. 1917. ss. 79. 
  3. ^ Code girls : the untold story of the American women code breakers of World War II. 1st. New York. 10 Ekim 2017. ISBN 9780316352536. OCLC 972386321. 
  4. ^ "SPECIAL COLLECTIONS AND ARCHIVES, Dorothy Stimson Papers" (PDF). Goucher College. 2 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Nisan 2011. 
  5. ^ "Dorothy Stimson". John Simon Guggenheim Memorial Foundation. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Hodgkin</span> İngiliz kimyager (1910-1994)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, protein kristallografisi bilim dalının kurucusu Britanyalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Minnesota Üniversitesi</span> ABDde 1851de kurulmuş kamuya bağlı bir araştırma üniversitesi

Minnesota Üniversitesi, ABD'de, Ortabatı eyaletleri'nden Minnesota eyaletinde Minneapolis ve Saint Paul'da yerleşik olarak 1851'de kurulmuş olan kamuya bağlı bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">George Sarton</span> Amerikan bilim tarihçisi

George Alfred Leon Sarton Belçika doğumlu Amerikalı kimyager ve tarihçiydi. Bağımsız bir çalışma alanı olarak bilim tarihi disiplininin kurucusu olarak kabul edilir. En etkili çalışmaları, üç cilt ve 4.296 sayfadan oluşan Introduction to the History of Science ve Isis dergisiydi. Sarton, nihayetinde, bilimler ve beşeri bilimler arasında bir bağlantı sağlayan ve "yeni hümanizm" olarak adlandırdığı bütünleşik bir bilim felsefesi elde etmeyi amaçladı. Ona göre bilim bize düşüncemizi sorgulamayı, kendini beğenmişlikten kurtulmayı, boş umutlara kapılmamayı ve başarı yolunda uğraş vererek sessizce ilerlemeyi öğretir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Hart</span> İngiliz ekonomist

Oliver Hart tam adı ile Oliver Simon D'Arcy Hart, İngiliz asıllı Amerikalı ekonomist.

Leah Brown Allen, Amerikalı bir gök bilimci ve Hood Koleji'nde astronomi profesörüydü.

John Frederick Dewey FRS, Britanyalı jeolog. 1960'larda ve 1970'lerde üstlenilen ilk çalışmaların üzerine inşa edilen, İngiliz yapısal jeolog ve levha tektoniği teorisinin güçlü bir savunucusudur. Yaygın olarak dağ sıralarının gelişimi ve evrimi konusunda bir otorite olarak kabul edilmektedir.

Carl Benjamin Boyer, özellikle matematik tarihi üzerine çalışmalar yapan Amerikalı bir bilim tarihçisiydi. Romancı David Foster Wallace ona "matematik tarihinin Gibbon"u adını verdi. "Çağdaş bilim tarihi ile aleni bağları korumak" için zamanının birkaç matematik tarihçisinden biri olduğu yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

Hasan Özbekhan, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda Profesör Emeritus olan bir Türk Amerikalı sistem bilimcisi, sibernetikçi, filozof ve planlamacıdır. Sistemler alanı teorisini küresel sorunlara uyguladı, Roma Kulübü olarak bir araya gelen plancılar, diplomatlar, bilim adamları ve akademisyenler grubuna ilham verdi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Watson Whitney</span> Amerikalı gökbilimci (1847 – 1921)

Mary Watson Whitney, Amerikalı bir astronomdur. Vassar College Gözlemevi'nin başkanlığını yapmıştır ve başkanlığı sırasında 102 bilimsel makale yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Easton</span>

David Easton, Kanada doğumlu Amerikalı bir sosyal bilimler profesörüdür. 1947'den 1997'ye kadar Chicago Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olarak görev yaptı. Siyaset biliminde "davranışsal" ve "davranış sonrası analizler" alanında öne çıkan çalışmalar yaptı. Bu alanların tanımlamalarının yapılmasına katkı sundu. Sistem teorilerini siyaset bilimine uygulamasıyla ünlüydü. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği'nin başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">David Enskog</span>

David Enskog İsveçli matematiksel fizikçidir. Maxwell-Boltzmann denklemlerini genişleterek gazların kinetik teorisinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">David Albert</span>

David Z. Albert, Frederick E. Woodbridge Felsefe Profesörü ve New York'taki Columbia Üniversitesinde Fiziğin Felsefi Temelleri Yüksek Lisans Programı direktörüdür.

Henry Rapoport, uluslararası üne sahip bir organik kimyager ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya Profesörü idi. Biyolojik olarak önemli bileşiklerin ve farmasötiklerin kimyasal sentezinin geliştirilmesindeki çalışmalarıyla geniş çapta tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martha Doan</span>

Martha Doan, talyum bileşikleri üzerine araştırmaları, yayınlanmış üç çalışması ve ABD'deki çeşitli kurumlarda profesör ve dekan olarak görev yapması gibi katkıları olan Amerikalı bir kimyagerdi. Hayatı boyunca Purdue'den lisans ve yüksek lisans, Earlham Koleji'nden lisans ve Cornell'den doktora olmak üzere dört derece almıştır. Earlham ve Lowa Wesleyan Koleji olmak üzere iki kolejde kadın dekanıydı. Yüksek öğrenime katılımının yanı sıra kimya ve bilimle ilgili çeşitli ulusal organizasyonlarda yer aldı. Kendisine 1951 yılında Bilime Üstün Hizmet Sertifikası verilmiştir. Bilime, doğaya ve bahçeciliğe olan ilgisinin onuruna memleketi Indiana'nın Westfield kentinde kendisine adanmış bir bahçe bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Irwin Young</span> Amerikalı kadın matematikçi (1873-1920)

Anna Irwin Young (1873-1920), Amerikalı bir matematik, fizik ve astronomi profesörüydü. 1916'da Amerika Matematik Derneği'nin kurucu üyelerinden biriydi.