
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Ermenistan tarihi, günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir. Antik Ermenistan tarihsel olarak Ermeni krallığı olarak biliniyordu. İmparatorluk Büyük Dikran hükümdarlığı altında zirveye ulaştı. Ermenistan, MS 300 yılında dünyada Hıristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldu.

Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.
Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.
Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, Boiss. ve Hausskn. ex Boiss. tarafından 1875'te tanımlanmıştır. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.
Bozkıvrım veya bilimsel adıyla Gelasia sericea, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1800 ila 3200 metre yükseklikteki kireçtaşı çağıllıklarında yaşamaktadır.

Laz salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza euxina, Sergej Arsenjevitj Nevskij tarafından tanımlanmış, Orchidaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon, Erzurum, Kars ve Ağrı illerinde görülmüştür. Laz salebi, 1150 ila 2900 metre yükseklikteki yaş çayırlıklar, çaylar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Kafkasya'da yaygındır.

Ranunculus bulbosus, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Parlak sarı çiçekleri ve üç loblu uzun saplı bazal yaprakları vardır.

Potot veya bilimsel adıyla Papaver lateritium, Karl Koch tarafından tanımlanmış, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan çok yıllık bir papaver türüdür. Haziran ve Ağustos ayları arasında açan çiçeklerin rengi parlak tuğla kırmızısı ve kayısı rengi arasında değişmektedir. 1200 ila 3000 metre rakımlı kıyılar, çayırlar ve molozlarda yetişmektedir. Papaver lateritium subsp. lateritium alttürü Rize'ye endemiktir.

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.