İçeriğe atla

Dornac

Dornac
DoğumPaul François Arnold Cardon
06 Ocak 1858(1858-01-06)
Paris, Fransa
Ölüm10 Ocak 1941 (83 yaşında)
Paris, Fransa
Defin yeriPère Lachaise Mezarlığı
MeslekFotoğrafçı
Etkin yıllar1887 - 1917

Paul François Arnold Cardon (Dornac[1] veya Paul Marsan) (d. 6 Ocak 1858 - ö. 10 Ocak 1941), Fransız bir fotoğrafçıydı.

Biyografi

Paris'te doğan Dornac, 1880'lerin başından beri aktif olan sanatçı özellikle karakterlerin ev ve iş yerlerinde çekilmiş portre fotoğraflarıyla ünlüdür. Ayrdıca 1887'den 1917'ye kadar çekilmiş portre fotoğrafları kapsayan Nos contemporains chez eux eserin sahibidir.

Dornac, 10 Ocak 1941'de 83 yaşında Paris'in 14. bölgesinde ölmüş ve Père Lachaise Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

  • Elizabeth Emery, "Dornac's 'At Home' Photographs, Proceedings of the Society for the Study of French History, 36 (2008).
  • Elizabeth Emery, Le Photojournalisme et la naissance des maisons-musées d'écrivains en Fransa (1881-1914) 11 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Grenoble, Les Editions de l'Université Savoie Mont Blanc, 2016, (p. 103-174 ).
  • Marie Mallard, Étude de la série de Dornac : nos contemporains chez eux, 1887–1917 - Personnalités and espaces en représentation, mémoire de maîtrise en Histoire de l'art, Paris 4, 1999.
  • Valérie Sasportas, Des stars fin de siècle dans l' objectif,[2] Le Figaro, 23 Haziran 2011.
  • Agnès de Gouvion Saint-Cyr, Photo Graphies Artistes & interprètes Collection Dornac : nos contemporains chez eux, 1858–1941 - Exposition publique et vente des lot des photos d'un propriétaire, Piasa, Paris, 2015 <ref> [ http://www.piasa.fr 18 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

Kaynakça

  1. ^ Anagram of Cardon.
  2. ^ "Des stars fin de siècle dans l'objectif". 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Joseph Proudhon</span> Anarşist ve sosyalist kuramcı

Pierre-Joseph Proudhon, Fransız ekonomist ve düşünür. Kendini "anarşist" olarak adlandıran ilk kişidir ve ilk anarşist düşünür olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Abel Gance</span> Fransız film yönetmeni ve yazar (1889 – 1981)

Abel Gance, dünyaca ünlü Fransız film yönetmeni, yapımcısı, yazar, aktör ve film editörüdür. Sessiz film dönemindeki çalışmalarıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Méliès</span>

Marie-Georges-Jean Méliès, sinemanın gelişmesine öncülük etmiş Fransız illüzyonist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Annie Leibovitz</span> Amerikalı fotoğrafçı

Annie Leibovitz, Amerikalı portre fotoğrafçısı.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Carolus-Duran</span> Fransız ressam (1837-1917)

Charles Auguste Émile Durand ya da bilinen adıyla Carolus-Duran, Fransız ressam ve resim öğretmeni. Üçüncü Fransa Cumhuriyeti sosyetesine yaptığı portreleri ile tanınmıştır.

Ernest Mamboury İsviçreli öğretmen, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde tarihi yapılar, özellikle İstanbul'daki Bizans sanat ve mimarisi üzerine çalışmalar yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ellen Andrée</span> Fransız oyuncu (1857-1925)

Ellen Andrée gerçek adıyla Hélène André ya da Hélène Andrée, 1879 yılından 20. yüzyılın başlarına kadar sahneye çıkmış ünlü Fransız tiyatro oyuncusudur. Oyuncu, sanat hayatı boyunca pek çok komedide rol aldı ve natüralist tiyatro gruplarında çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un otoportreleri</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un otoportreleri yaptığı resimler içinde önemli bir kısmı oluşturmaktadır. Otoportreleri yaparken muhtemelen ayna kullanan ressamın yüzü aynada göründüğü gibi resmedilmiştir, yani resimdeki yüzünün sağı aslında yüzünün soludur.

<i>Vincent van Goghun yaptığı portreler</i> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh, izlenimcilik akımının yayıldığı zamanlarda yaşamıştır. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra ressamlar artık fiziksel formları taklit etmek yerine resmettikleri kişiler, mekânlar ve nesnelerin ardındaki duygu ve düşünceleri aktarma yoluna girmişlerdir. İzlenimci ressamlar buna kuvvetli fırça darbeleri kullanarak, bazı renk tonlarını vurgulayarak ve ışıklandırmaya dikkat ederek ulaşmaya çalışmışlardı. Vincent van Gogh, bu ideolojiyi resimlerinde kullandığı özne ve nesnelerle olan ilişkisini ve onlara karşı duyduğu hisleri tasvir edebilmek için kullandı. Van Gogh’un yaptığı portreler, ressamın portresini yaptığı kişilerle olan ilişkilerini ve bu öznelerin iç özelliklerini yansıtmak için renk ve fırça darbelerinin kullanımına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Attar</span>

Abbas Attar, İranlı fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Félicité Brosset</span> Fransız tarihçi (1802-1880)

Marie-Félicité Brosset, Gürcü ve Ermeni araştırmalarında uzmanlaşmış Fransız oryantalisttir. Çalışmalarını çoğunlukla Rusya'da gerçekleştirmiştir.

Jean-François Poron, Fransız oyuncu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

Hélène Metzger Fransız bilim filozofu ve bilim tarihçisiydi. Yazılarında esas olarak kimya tarihine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Méry</span> Fransız yazar (1797 – 1866)

Joseph Mery Fransız yazar, gazeteci, romancı, oyun yazarı, şair ve libretto yazarıydı.