İçeriğe atla

Dorissos

Doryssus
Sparta Kralı
Hüküm süresiMÖ 840 - MÖ 820
Önce gelenLabotas
Sonra gelenI. Agesilaus
Çocuk(lar)ıI. Agesilaus
HanedanAgiad
BabasıLabotas

Doryssus veya Dorissus veya Doriagus[1] (Antik Yunanca: Δόρυσσος) Sparta'nın 5. Agiad hanedanı kralı idi.[2] Pausanias, onu Labotas veya Leobotes'un oğlu ve I. Agesilaus'in babası olarak tanımlar. Spartalılar ve Argoslular arasında yaşanan savaşta öldürüldü.[3] 29 yıl hüküm sürdü.[4]

Kaynakça

  1. ^ Newton, Isaac. Drafts of various parts of The Original of Monarchies. 1701-2.
  2. ^ Lemprière, John. Lempriere's Classical Dictionary of Proper Names Mentioned in Ancient Authors. London: Routledge, 1984.
  3. ^ Pausanias. Description of Greece. 2nd century.
  4. ^ A Complete System of Universal History. 1821. ss. 417-. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2013. 
Önce gelen:
Labotas
Agiad Sparta Kralları
MÖ 840 - MÖ 820
Sonra gelen:
I. Agesilaus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pausanias (coğrafyacı)</span>

Pausanias (Gezgin), MS 2. yüzyılın sonlarında yaşamış Lidyalı gezgin ve coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Oecles (Οἰκλῆς<) veya Oecleus (Grekçe: Οἰκλεύς) Argos'un kralı, Amphiaraos'un babası, Antiphates'in veya Mantius'un oğlu ve Melampus'un torunu.

Amphictyon, Yunan mitolojisinde, Deukalion ve Pyrrha'nın ikinci oğlu. Aynı zamanda Deucalion ve Pyrrha'nın oğlu olan Hellen'in oğlu olduğu da söylenir. Amphictyon Thermopylae'nin kralıydı ve Atinalı Cranaus'un kızıyla evliydi. Bazı söylentilere göre karısının ismi Atthis olmasına rağmen bu söylentiler Atthis'in bekar bir bakire olarak öldüğü söylentisiyle çakışır. Amphictyon Cranaus'u tahtan indirdi ve kendini Atina'nın kralı ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Pontiki</span> Bitinya sahilinde antik bir kent

Herakleia Pontiki Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur, kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.

Kardiya, Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kalderon</span>

Kalderon, Ege Denizi üzerinde bulunan eski bir adadır. Ada, Homeros, Sofokles ve Pausanias tarafından bahsedilmiştir. En önemli özelliği Apollon tapınağı ve Hrisi adlı bir tanrıçası olduğu söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Tebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Polydoros veya Polydorus Thebai kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Foroneus</span>

Yunan mitolojisinde, Phoroneus veya Phoroneos Argos'un kahramanı ve ateş-getiren en eski kralıydı.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sparta (mitoloji)</span>

Yunan mitolojisinde, Sparta, onun onuruna adlandırılan antik Sparta kentinin kraliçesiydi. Lakonya kralı Eurotas'ın iki kızından biriyd; kız kardeşi Tiasa idi. Pausanias'ın kaydettiği hikâyelere göre, babasının hiçbir erkek vârisi olmadığı için krallığını Lakedaimon'a miras bırakmıştır. Lakedaimon kral olduğunda, ülkenin adını Lacedaemon'a ve sakinlerini Lacedaemonianlar olarak anılacak şekilde değiştirdi ve karısının adını verdiği Sparta Şehri'ni kurdu. Lakedaimon'dan Amyclas ve Eurydice'nin annesi olmuştur. Eurydice de, Argos Kralı Acrisius'un karısıdır. Sparta, Apollon ve Zephyros tarafından sevilen, ancak bir disk atma oyunu sırasında Zephyros'un kıskançlığı nedeniyle ölen Hyacinthos'un büyükannesi oldu. Ayrıca Sparta Kralı Tyndareos ve kardeşi İkarios ile onların çocukları Clytemnestra, Kastor ve Penelope'nin de atasıydı.

Yunan mitolojisinde, Mantineus dinsiz Kral Lycaon'un elli oğlundan biriydi ve bir Argos prensiydi. Annesi ya bir naiad olan Cyllene, Nonacris veya bilinmeyen başka bir kadındı. Arkadya şehri olan Mantineia'yı kurdu.