
Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir. İki veya daha çok sözcükten kurulu bir çeşit dil ifadesi olan deyimler, duygu ve düşünceleri dikkati çekecek biçimde anlatan ad, önad, belirteç, yalın ve birleşik eylem görünüşlü dilsel yapılardır. Ya tam bir tümcedirler ya da bir söz öbeğidirler.

Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde madenî paraları tanımlamak için bozuk para kavramı da kullanılır ancak bozuk para kavramı her zaman 'sadece' madenî paraları kapsamayabilir.
İstanbul Altın Borsası 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 40/A maddesi hükmüne dayanarak SPK tarafından hazırlanan "Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmelik", 3 Nisan 1993 tarih ve 21541 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.
Tiryaki Hacı Mehmet Paşa I. Mahmud saltanatında, 9 Ağustos 1746 - 24 Ağustos 1747 tarihleri arasında bir yıl on altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Kör Yusuf Ziyaeddin Paşa (d. ? - ö. 1819, Sakız Adası), III. Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır.

Maden cevheri ya da kısaca maden ya da cevher, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad. Her mineral cevher değeri taşımaz. Bir mineralin cevher değeri taşıması için piyasa şartları gibi birtakım ekonomik etkenlerce belirlenen Tenör değerlerine sahip olması gerekir. Maden sözcüğü aynı zamanda "maden ocağı" anlamında da kullanılır.

Paladyum, Pd işaretiyle bilinen, platine benzer, atom no: 46 ve atom ağırlığı: 106.42 olan kimyasal element. 1803'te William Hyde Wollaston tarafından bulunan Kıymetli metallerden sayılır. Paladyum metali gruptaki metallerin en değerlisidir. Beyaz altın elde edilmesinde kullanılır. 21.09.2020 itibarıyla fiyatı 2,337.50$ ons'dur.
Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementlere kıymetli metal adı verilir. Kimyasal olarak kıymetli metaller diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahip olup, parlaklığı (luster/lustre) ve erime noktaları daha yüksektir. Kıymetli metaller tarihte para kadar öneme sahiptiler, fakat günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak görünürler ya da endüstri amaçlı kullanılırlar. Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır.

Maden Mühendisliği, madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır.

Basma, çeşitli basit ve karmaşık desenlerin, baskı yoluyla, pamuklu bezayağı kumaşa uygulanmasıyla elde edilen desenli kumaşlara verilen isimdir. Baskı, boyaların beyazlatılmış kumaşa baskı şablonları yardımıyla desene göre, üst üste uygulanmasıyla gerçekleşir.

Kakmacılık, maden, ahşap, fildişi, bağa, mermer gibi bir maddenin bazı kısımlarını oyarak, buraya genellikle daha kıymetli bir başka madenden veya maddeden parçalar kesip gömmek sûretiyle yapılan süsleme sanatıdır. Çok kıymetli taşlarla süslenmiş eserler için murassa tabiri kullanılır.

Moe's Tavern, Simpsonlar dizisinde Moe Szyslak tarafından işletilen kurgusal barın adıdır. Barın sahibi Moe Szyslak bara kısaca Moe'nun anlamına gelen Moe's adını vermiştir. Walnut (ceviz) caddesinin köşesinde, King Toot's Music Store ile kapı komşusudur. Kiliseye de oldukça yakındır. Karanlık ve kötü kokan bir mekandır. Bekar olan Moe Szyslak hayatını hemen hemen orada geçirir. En iyi müşterileri Barney Gumble, Homer Simpson ve Homer'ın Nükleer Enerji Santralindeki iş arkadaşları Lenny Leonard ve Carl Carlson'dur. Moe tamamen yalnız bir insandır. Görüp konuştuğu insanlar buraya bira içmeye gelen bu insanlardır. Moe'nun söylediğine göre bara en son 1979'da kadın müşteri gelmiştir. Barın içinde bir dart hedef tahtası, çeşitli tablolar, mekanik bir boğa, çamaşır makinesi ve kurutucu, bir müzik seti, televizyon ve arada sırada gözüken bir fare bulunmaktadır. Moe boksa çok meraklıdır. Hatta bir zamanlar Homer'ın menajerliğini yapmıştır. Ayrıca Moe gizliden Marge'ı sever Homer'ın onu haketmediğini düşünür
Paul Gustave Doré, Fransız ressam, illüstratör ve baskı resim sanatçısı. Doré genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalıştı. İllüstratör olarak Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirdi.

Ngultrum Butan Krallığı'nın para birimidir ve 1 Ngultrum 100 Çhertuma bölünmüştür. Butan Kraliyet Para Dairesi, Ngultrum banknotlarının ve madeni paralarının basım yetkilisidir. Ngultrum şu anda parite ile Hindistan Rupisine sabitlenmiş durumdadır.
Twirl, şu anda Cadbury tarafından gazlı çikolata kullanarak üretilen bir kalıp çikolata markasıdır. Cadbury United Kingdom tarafından 1970'lerin başında tek bir çikolata olarak tanıtılan 1984'te ikiz çikolata olarak yeniden paketlendi. Hâlen Birleşik Krallık'ta üretilse de, 1990'lardan beri uluslararası pazarda pazarlanmaktadır ve şu anda Cadbury'nin sahip olduğu en çok satılan çikolata barlarından biridir. Sütlü çikolata kaplı iki Flake tarzı çubuktan oluşur. Twirl konseptinin, Flake imalat sürecindeki aşırı dökülme kusurlarından kaynaklandığı söyleniyor.

Boost, şu anda Cadbury tarafından üretilen bir kalıp çikolata markasıdır. Bar İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika'da Cadbury Ireland ve UK tarafından satılmaktadır. Paketleyici, karamel ve bisküvi dolgulu sütlü çikolatadan oluştuğunu söylüyor. Sarıcı ayrıca Boost'un "glikoz ile yüklendiğini" belirtir.

Daim bar, sütlü çikolata kaplı çıtır bademli karamelden yapılmış İsveçli bir kalıp şeker.
Prince Polo, Polonyalı bir kalıp çikolata ve çikolatalı gofretdir. Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Litvanya ve Ukrayna'da Siesta adı altında satılmakta ve ayrıca “Prins Póló” olarak bilindiği İzlanda'da da satılmaktadır. Nielsen tarafından gösterilen ölçümlere göre, ürün İzlanda'da onlarca yıldır en çok satılan çikolata barıydı ve yıllarca ülkede mevcut olan birkaç çikolata barından biriydi. Uzun zamandır Polonya'nın en çok satan şeker markası olmuştur. Prens Polo, 1955'te Polonya Halk Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, Cieszyn'de Olza S.A. tarafından tanıtıldı. Çikolata kaplı bir gofret, üç kat çikolata aromalı dolguyla birleştirilen dört kat gofret; metalik altın renkli ambalajı ile kolayca ayırt edilebiliyordu. 1920 yılında kurulan şirket 1993 yılında Kraft Jacobs Suchard tarafından satın alındı. 1995'te Prince Polo ambalajı yeni bir logo ile revize edildi; çubuk artık kağıda sarılmamış ve plastikle kapatılmıştır. Daha sonra, 1996 yılında Fındık (Orzechowy) ile başlayan ve daha sonra sütlü çikolata, hindistancevizi ve Premium ile başlayan birkaç yeni Prince Polo çeşidi sunuldu. Daha büyük bir XXL boyutu da eklendi.