İçeriğe atla

Dore Gold

Dore Gold
İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi
Görev süresi
1997-1999
Yerine geldiğiGad Yaacobi
Yerine gelenYehuda Lancry
Kişisel bilgiler
Doğum 1953 (70-71 yaşında)
Hartford, Connecticut, ABD

Dore Gold (İbranice: דורי גולד‎‎, doğum 1953), birçok İsrail Hükûmetinde çeşitli etkin görevlerde yer almış İsrailli diplomat. Halen Jerusalem Center for Public Affairs'ın başkanıdır. Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un danışmanlık görevini üstlenmiştir. Mayıs 2015 tarihinde Başbakan Binyamin Netanyahu onu Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü olarak açıklamıştır.

Hayatı

Dore Gold, 1953 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinin başkenti Hartford'da doğdu ve Muhafazakâr Yahudi olan bir ailede yetişti. Northfield Mount Hermon Okulu'a katıldı ve ardından Columbia Üniversitesi'ne kaydedildi.[1]

Gold siyasal kariyerine 1985 yılında Tel Aviv Üniversitesi'nde kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışırken başladı. 2001 ve 2003 yılları arasında İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un özel danışmanlığını yaptı. 1997 ve 1999 yılları arasında Gold, Birleşmiş Milletler'de İsrail Büyükelçisi olarak görev yaptı. 25 Mayıs 2015 tarihinde Başbakan Binyamin Netanyahu Gold'u Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörlüğü görevine getirdi. Ekim 2016'da kişisel nedenlerle istifa etti.

Eserleri

  • The Rise of Nuclear Iran: How Tehran Defies the West 29 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Regnery, 2009). ISBN 1-59698-571-2
  • The Fight for Jerusalem: Radical Islam, the West, and the Future of the Holy City (ISBN 0786147849 / Publisher: Regnery, Blackstone Audiobooks / Date: Jan 2007)
  • Tower of Babble: How the United Nations Has Fueled Global Chaos (Crown Forum, November, 2004). ISBN 1-4000-5475-3
  • Hatred's Kingdom: How Saudi Arabia Supports the New Global Terrorism (Regnery, 2003). ISBN 0-89526-135-9
  • American Military Strategy in the Middle East: The Implications of the US Regional Command Structure (CENTCOM) For Israel (Tel Aviv: Ministry of Defense Publications), 1993.
  • Israel as an American Non-NATO Ally: Parameters of Defense and Industrial Cooperation (Boulder: Westview Press), 1992.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Ariel Şaron</span> 11. İsrail başbakanı

Ariel Şaron, eski İsrail başbakanı. Ana Muhalefet Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideri ve tümgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Olmert</span> 12. İsrail başbakanı

Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Şimon Peres</span> 9. İsrail devlet başkanı

Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail Devleti'nin 9. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Barak</span> 10. İsrail başbakanı

Ehud Barak, İsrailli asker ve siyasetçi, İsrail eski başbakanı, İsrail İşçi Partisi'nin eski lideri, eski Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. 12 Şubat 1942'de Mishmar Hasharon kibbutzunda Ehud Brog ismiyle doğdu. Mayıs 1999'dan Mart 2001'e kadar İsrail'in 10. başbakanlığını yaptı.

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Liberman</span> İsrail savunma bakanı

Avigdor Levi Liberman, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün statüsü</span>

Uluslararası platformda Kudüs'ün statüsü hakkında yasal ve diplomatik açıdan farklı görüşler görülmektedir. Devletler ve uzmanlar da aynı şekilde uluslararası kanunlar altında Kudüs'ün statüsü hakkında bölünmüşlerdir. İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul etmektedir. Fakat çoğu ülke Kudüs'ü İsrail ve Filistin'in başkenti olarak tanımamaktadır. Hatta çoğu tam anlamıyla İsrail ve Filistin'e ait olduğunu da düşünmemektedir. Birçok BM üye devleti resmi olarak bir BM önergesi olan Kudüs'ün uluslararası statüsüne sadık kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Likud</span> İsrailde bir sağ siyasi parti

Likud, İsrail'in ana merkez sağ siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yisrael Katz</span> İsrail Dışişleri Bakanı

Yisrael Katz İsrailli siyasetçi ve bakan. Likud partisinden Knesset üyesi olup şu anda Dışişleri bakanı olarak görev yapmaktadır. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin eski bir üyesidir. Katz, daha önce Tarım bakanı, Ulaştırma bakanı, İstihbarat bakanı, Enerji bakanı ve Maliye bakanı olarak da görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yaakov Litzman</span> Ultra Ortodoks İsrail politikacısı

Yaakov Litzman İsrailli politikacı ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">Moşe Arens</span>

Moşe Arens, İsrailli havacılık mühendisi, araştırmacı, diplomat ve Likud üyesi politikacı. 1973-1992 ve 1999-2003 yılları arasında Knesset üyesi, üç kez Savunma Bakanı ve bir kez Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Arens, ayrıca İsrail'in ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı ve Hayfa'daki Technion'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span> Kürt ve Yahudi ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsrail ilişkileri, Kürt ve Yahudi halkları arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Yair Netanyahu</span> Binyamin Netanyahunun oğlu

Yair Netanyahu İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun oğlu ve çevrimiçi aktivist. Babasını sosyal medyada savunması ile tanınıyor.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzak Herzog</span> İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Herzog, İsrail'in devlet başkanı olan İsrailli politikacı ve İsrail Yahudi Ajansı'nın eski başkanıdır.