Doppler
Doppler kelimesi ile ilgili olarak:
- Christian Andreas Doppler, Avusturyalı fizikçi ve matematikçi
- Doppler etkisi
- Doppler spektroskopisi
- Franz Doppler, besteci
Doppler kelimesi ile ilgili olarak:
Radyoloji, x ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Tanı ve tedavi amacıyla kullanılan yöntemlerden bazıları; radyografi, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), nükleer tıp yöntemleri, pozitron emisyon tomografi (PET), mamografi, floroskopi ve X ışını kullanan diğer bazı yöntemler olarak sıralanabilir. Bu yöntemlerin tanı amacıyla kullanımı, tıbbi görüntüleme ile elde edilen görüntülerden hastalıkların tespitinde yararlanılması şeklinde olurken, tedavi amacıyla kullanımı ise bazı radyolojik belirti ve cerrahi işlemlerin görüntüleme yöntemleri sayesinde daha az zararla yapılmasını sağlamalarıdır. Radyoloji iki ana başlığa ayrılır. Bunlar, "Diagnostik Radyoloji" ve "Radyoterapi" dir. Bazı radyolojik yöntemler aşağıda verilmiştir.
Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle çarpmaya göre tersi ise periyot olarak adlandırılır.
Ultrasonografi veya ekografi, ultrason kullanımına dayanan tıbbi görüntüleme ve tıbbi prosedür yöntemidir. Perfloropentan ve kükürt hekzaflorür gibi kontrast maddeler kullanılır.
Vaşak takımyıldızı, adı Eski Yunanca "vaşak" anlamına gelen lúnx'dan (λυγξ) Latinceleştirilmiş modern 88 takımyıldızdan biridir. Polonyalı astronom Johannes Hevelius tarafından 17. yüzyılda tanıtılan bir kuzey takımyıldızıdır. Çok soluk bir takımyıldızdır ve en parlak yıldızları bir zikzak çizgisi oluşturur. Turuncu dev Alfa Lyncis takımyıldızın en parlak yıldızıdır ve yarıdüzenli değişen bir yıldız olan Y Lyncis, amatör astronomların ilgisini çeken bir hedef olmuştur. Altı yıldız sisteminde gezegenler bulunduğu tespit edilmiştir. 6 Lyncis ve HD 75898'deki gezegenler Doppler yöntemiyle keşfedilmiş; XO-2, XO-4, XO-5 ve WASP-13'teki gezegenler ise konak yıldızın önünden geçerken gözlemlenmiştir.
Johann Christian Andreas Doppler Avusturyalı bir matematikçi ve fizikçi olup, ününü özellikle günümüzde Doppler Etkisi olarak bilinen, radyo dalgası yayan herhangi bir cismin gözlemciye yaklaşıp uzaklaştıkça frekansının değişiyormuş gibi gözlemlenmesi hipotezini ortaya atarak kazanmıştır.
Doppler etkisi, adını ünlü bilim insanı ve matematikçi Christian Andreas Doppler'den almakta olup, kısaca dalga özelliği gösteren herhangi bir fiziksel varlığın frekans ve dalga boyunun hareketli bir gözlemci tarafından farklı zaman veya konumlarda farklı algılanması olayıdır. Herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek için fiziksel bir dalga ortamı'na ihtiyaç duyan dalgalar için Doppler Etkisi hesaplamaları yapılırken, dalga kaynağı ve gözlemcinin birbirine göre konum, yön ve hızlarının yanında dalganın içinde veya üzerinde hareket ettiği dalga orta yapısı dikkate alınmak zorundadır. Eğer söz konusu dalga herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek için fiziksel bir dalga ortamına ihtiyaç duymuyor ise, Doppler Etkisi hesaplamalarında sadece dalga kaynağının ve gözlemcinin birbirine göre birim zamandaki konumlarının değerlendirilmesi yeterlidir.
Armand Hippolyte Louis Fizeau, Fransız fizikçidir.
Paralaks veya ıraklık açısı; iki farklı bakış açısından bakıldığında cismin görünen konumunun değişme miktarıdır ve açı ile hesaplanır. İki bakış açısının arasındaki uzaklık arttıkça artar, cismin iki bakış açısına uzaklığı arrtıkça ise azalır. Yakındaki cisimlerin ıraklık açısı uzaktaki cisimlerinkinden fazla olacağından uzaklık hesaplamak için kullanılabilir. Ayrıca görüşte derinlik algısı da ıraklık açısı ile sağlanır.
Fizik ve astronomide kırmızıya kayma diye tanımlanan fenomen, bir cisimden yayılan ışımanın dalga boyunun artmasıdır. Görülebilen ışık için bu ışığın renginin elektromanyetik tayfın kırmızı yöne doğru kaymasıdır. Tersine dalga uzunluğunun azalması, maviye kayma olarak bilinir. Kâinat'ta gözlenen galaksilerden gelen ışığın birkaç istisnaî durum dışında tayfın hep kırmızı bölgesine kaydığı gözlenir. Edwin Hubble, bu gözlemin sonucunda Kâinat'ın yönden bağımsız olarak genişlediğini söylemiştir.
Dikey hız, bir hedefin bir gözlemciye göre iki nokta arasındaki vektörel yer değiştirme miktarının değişim hızıdır. Hedef-gözlemci izafi hızının, iki noktayı birleştiren izafi yön veya görüş çizgisi üzerindeki vektörel izdüşümü olarak tanımlanır. Daha basitçe, bir hedefin bir gözlemciye göre, görüş çizgisi boyunca yaklaşma veya uzaklaşma hızıdır.
Erlend Loe, 24 Mayıs 1969 Trondheim doğumlu Norveçli yazar. Yazarlığa başlamadan evvel önce bir psikiyatri kliniğinde, daha sonraları ise Adresseavisen isimli gazetede muhabir olarak çalıştı. Loe, o zamanlarda Oslo'da yaşıyordu. Yazar, 1998 yılından beri senaryo yazarları için kurulmuş bir topluluk olan "Screenwriters Oslo"'nun üyesidir.
İTÜ Fuat Külünk Yüksek Gerilim Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alan elektrik elektronik fakültesine ait bir laboratuvardır. Adını elektrik elektronik fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Fuat Külünk'ten alır. Türkiye'deki en büyük, Dünya'da da sayılı yüksek gerilim laboratuvarlarındandır. Aynı zamanda Türkiye'deki ilk yüksek gerilim laboratuvarıdır. 4000 metrekare üzerinde A, B ve C bloklarından oluşur.
NGC 4151 Av Köpekleri takımyıldızı yönünde bulunan bir ara sarmal seyfert gökada. William Herschel tarafından 17 Mart 1787 tarihinde keşfedilmiştir.
Hubble kanunu, fiziksel kozmolojide gözlemlere verilen isimdir: uzayın derinliklerinde gözlenen nesnelerin dünyadan uzak göreceli bir hızda yorumlanabilir bir Doppler kaymasına sahip olduğu bulunur ve dünyanın gerisinde kalan çeşitli galaksilerin bu Doppler kaymasıyla ölçülen hızı yaklaşık birkaç yüz ışık yılı uzaklığındaki galaksiler için uzaklıklarıyla doğru orantılıdır. Bu normal olarak gözlemlenebilir evrenin uzaysal hacminin genişlemesinin doğrudan bir gözlemi olarak yorumlanır.
Doppler spektroskopisi gezegenin ana yıldızın spektrumunda Doppler kaymaları gözlem yoluyla radyal hız ölçümleri Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin ve kahverengi cücelerin bulunması için kullanılan dolaylı bir yöntemdir.
Deneysel atom fiziğinde, doyurulmuş emme spektroskopisi veya Doppler serbest spektroskopisi, bir atomun temel enerji seviyesi ile uyarılmış enerji seviyesi arasındaki geçiş frekansını tam olarak belirlemeye imkân tanıyan düzenektir. Bu frekansları tanımlayan doğruluk, ideal olarak, bu seviyenin yaşam-süresinin tersi olan uyarılmış enerji seviyesinin genişliği tarafından sınırlandırılmıştır. Bu amaç için kullanılan atom gazı numuneleri genellikle oda sıcaklığındadır bu yüzden ölçülen frekans dağılımı, Doppler etkisi nedeniyle fevkalade genişletilir. Doyurulmuş emme spektroskopisi numuneyi Doppler genişlemesiyle alakası olmayan sıcaklığa(yaklaşık birkaç milikelvin seviyesine) kadar soğutmaya gerek kalmadan atomun enerji seviyelerini tam olarak ölçmeye yarar.Bu yöntem atom fiziği deneylerinde lazer frekansının bir atomun kesin geçiş dalgaboyuna kilitlenmesi için de kullanılır.
Relativistik Doppler Etkisi ya da Göreli Doppler etkisi, adını ünlü bilim insanı ve matematikçi Christian Andreas Doppler'dan almakta olup, kısaca dalga özelliği gösteren herhangi bir fiziksel varlığın frekans dalga boyu Dalga boyu, bir dalga görüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafedir. Yaygın olarak Yunanca lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir. hareketli bir gözlemci tarafından farklı zaman ve/veya konumlarda farklı algılanması olayıdır. Bu da göreli olduğunu belirtir. Herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek icin fiziksel bir dalga ortamı'na ihtiyaç duyan dalgalar icin Doppler Etkisi hesaplamaları yapılırken, dalga kaynağı ve gözlemcinin birbirine göre konum, yön ve hızlarının yanında dalganın içinde veya üzerinde hareket ettiği dalga ortamının da fiziksel yapısı dikkate alınmak zorundadır. Eğer söz konusu dalga herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek için fiziksel bir dalga ortamına ihtiyaç duymuyor ise Doppler Etkisi hesaplamalarında sadece dalga kaynağının ve gözlemcinin birbirine göre birim zamandaki konumlarının değerlendirilmesi yeterlidir. Göreli doppler olayı değişikliği olduğu frekansa ışık kaynağının göreceli hareketine göredir ve, Göreli Doppler etkisi relativistik olmayan farklı Doppler etkisi denklemleri dahil olarak zaman genişlemesi etkisini özel görelilik ve referans noktası olarak yayılma ortamı dahil değildir. Lorentz simetri gözlenen frekanslar için toplam farkı anlatır.
Dark, Baran bo Odar ve Jantje Friese tarafından yaratılan bilimkurgu ve gerilim türündeki Alman İnternet dizisi. Almanca olan ilk Netflix orijinal dizisidir ve 1 Aralık 2017'de yayınlanmaya başlamıştır. Dizinin ilk sezonu eleştirmenlerden çoğunlukla olumlu yorumlar almış ve başka bir Netflix dizisi olan Stranger Things ile olumlu ve olumsuz kıyaslamalar yapılmıştır. 27 Haziran 2020'de 3. ve final sezonu yayınlanmıştır.
Radar dedektörü elektronik bir cihazdır. Sürücüler bir radar hız tabancası kullanarak hızlarının polis veya kolluk kuvveti tarafından izlenip izlenmediğini tespit edebilir. Genel anlamda sadece doppler radar veya LIDAR gibi yayan teknolojiler tespit edilebilir. Otomatik plaka tanıma veya VASCAR gibi görsel hız tahmin teknikleri gündüz tespit edilemez.