İçeriğe atla

Doppel Kilisesi

Doppel Kilisesi'nin güneybatı cephesinden görünümü

Bonn Doppel Kilisesi, Almanya'nın Bonn kentinde kilise. Schwarzrheindorf semtinde bulunan kilisenin özelliği, Almanya'da sayıları 13 kadar olan "çifte (Almanca: Doppel) kiliselerden" birini meydana getirmesidir. Kilise binasını boydan boya kateden bir duvar ve iki ayrı giriş-çıkış kapısıyla iki ayrı ibadet salonu oluşturulması, "çifte kilise" şeklinde adlandırıldı. Çifte kiliseler, sıradan halkla soyluları ayırmanın yanı sıra kimi bölgelerde Protestan ve katoliklerin aynı binayı kullanma zorunluluğu karşısında ortaya çıktı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Kilise (örgüt)</span> İsa Mesihe inancını kuran inançlı topluluk

Kilise, Hristiyanlıkta kendi din adamları, kendi binaları ve diğerlerinden ayrılan doktrinleri bulunan mezheplerden her birine verilen isim. Hristiyan mezhepleri Roma Katolik Kilisesi, Protestan kiliseler ve Ortodoks Kilisesi'dir.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Godesberg-Villenviertel</span>

Godesberg-Villenviertel, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Bonn kentine bağlı idari bölge. 20. yüzyılın başında, Bad Godesberg'e bağlı Rüngsdorf ve Plittersdorf-Bonn ile Ren nehri demiryolu hattı ve Ren nehri arasında gelişmeye başladı. Bonn'un 1949 yılında, Batı Almanya'nın başkenti ilan edilmesinin ardından bölgede bulunan pek çok binaya büyükelçilikler taşındı. Bölge, başkentin Berlin'e alınması kararından sonra da muhtelif ülkelerin konsolosluklarına ev sahipliği yapmasıyla önemini korumaya devam etmektedir.[kime göre?]

<span class="mw-page-title-main">Ramersdorf-Bonn</span>

Ramersdorf-Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Bonn kentine bağlı bölge. Alman Haçlı Şövalyeleri 1230'da Ramersdorf'da bir karargâh kurmuştur. Kommende adı verilen bina daha sonra elden geçirilerek otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ramersdorf, 1969'da Bonn'a dahil edilmiştir. Bonn'un başkent olması vesilesiyle bölge hızla gelişmiştir. T-Mobile holdingin merkezi, Bonn Emniyet Müdürlüğü'nün 2006 yılında hizmete sokulan modern binası bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Schwarzrheindorf</span>

Schwarzrheindorf, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Bonn kentine bağlı bölge. Ren nehri kıyısında, Beuel'in kuzeyinde uzanır. 4.500 kişinin yaşadığı semtin görülmeye değer yerleri arasında Doppel Kilisesi ilk sırada gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kilise</span> Hristiyan ibadeti için dinî bina

Kilise, Hristiyanlıkta ibadet etmek ve bazı diğer dini vazifeleri yerine getirmek için tahsis edilmiş halka açık bina, tapınak. Yunanca ekklesia kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Kilise Camii</span>

Molla Gürânî Câmii, Vefa Kilise Camii İstanbul'un Vefa semtinde, kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Kilise iken adı, Aziz Teodoros Kilisesi'dir.. Muhtemelen Aziz Theodoros'a adanmıştı. Kompleks, Bizans mimarisinin Komnenos ve Paleologos dönemlerine ait bir örneğidir. Vefa Kilise Camii Doğu Ortodoks kilisesi formunda olup Yunan haçı planına göre yapılmıştır. İstanbul'un fethi'nden sonra cami olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Federal Meclisi</span> Almanya parlamentosunun alt kanadı

'Alman Federal Meclisi, Almanya'nın yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bonn Katedrali</span>

Bonn Katedrali, 11 ve 13. yüzyıllar arasında yapılmıştır ve Almanya'nın en eski kiliselerinden biridir. Bir zaman Köln Başpiskoposunun katedrali olarak hizmet veren bina şu anda Papalığa bağlı bir bazilikadır. Bonn kentinin sembolleri arasında kabul edilen kilise, 1583–1589 ve 1689 yıllarında ağır hasar gördü. 1883 ila 1889 yılları arasında onarımdan geçti; 20. yüzyılda da 1934 ve II. Dünya Savaşı sonrası yıllarda olmak üzere tadilattan geçirildi.

St. Cyprian Kilisesi, Almanya'nın Bonn kentinde kilise. Adenauer Caddesi üzerinde yer alan kilise II. Dünya Savaşı'nda tahrip olmuş, yeniden inşa faaliyeti 21 Temmuz 1957'de tamamlanarak ibadete açılmıştır. Kilise, 1994 yılında yeniden tadilattan geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

<span class="mw-page-title-main">Dağpazarı, Mut</span>

Dağpazarı, Mersin ilinin Mut ilçesine bağlı bir mahalledir.Mut'un 35 km kuzeybatısındadır. Antik ismi Coropıssus olan kentin Karaman'dan Silifke'ye inen bir antik yol üzerinde oluşu eski kente ayrı bir önem verildiğini göstermektedir

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Ortahisar Fatih Camii</span>

Büyük Fatih Camii, eskiden Panagia Hrisokefalos Kilisesi, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan bir cami ve eski manastır kilisesi. Fatih caminin diğer bir ismi Ortahisar Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi</span>

Surp Pırgiç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan bir kilisedir.II.Mahmud 6 Nisan 1830 tarihinde bir ferman yayınlar ve bu fermanla "Katolik Milleti" adıyla ayrı bir cemaat oluşturur. Kilise Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Katolik Ermenilerin, Sultan II. Mahmud'un verdiği 7 Ekim 1831 tarihli fermanla İstanbul'da inşa ettikleri ilk kilisedir. 12 Mayıs 1832'de Başpsikopos Andon Nuriciyan ve Nazır Agopos Çukuryan tarafından temeli atılmıştır. İsa'nın sünnet gününde ibadete açılmıştır.(13 Ocak 1834)Kilise Ermeni Katolik cemiyetinin bağışlarıyla kâgir olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Levon Kilisesi</span> Kadıköyde kilise

Surp Levon Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Hasanaliler Kilisesi</span>

Hasanaliler Kilisesi ya da Çanlı Kilise, Mersin ilinde yer alan bir kilise örenidir.