İçeriğe atla

Doomer

"Doomer" veya "doomerism", aşırı nüfus, petrol üretimi zirvesi, iklim değişikliği ve kirlilik gibi küresel sorunlardan endişe duyan insanları tanımlamak için öncelikle internette ortaya çıkan terimdir. Bazı doomerlar, bu sorunların insan neslinin tükenmesine neden olma olasılığının olduğunu iddia ediyor.[1][]

Bazı kimseler doomerizmi, insan kaynakları kullanımının nihayetinde kaynak kullanılabilirliğini aşacağını ve toplumsal çöküşe yol açacağını savunan bir ekonomik felsefe olan Malthusçuluğun 21. yüzyıl versiyonları olarak tanımladılar.[2][3]

Tarih

İnternet memesi

2018 itibarıyla, 4chan kullanıcıları, çevrimiçi olarak çeşitli gruplarla alay etmek için -oomer son ekiyle Wojak karikatürleri oluşturmaya başladı. Bu karikatürlerden biri "Doomers", 20'li yaşlarda "uğraşmayı bırakmış"tı.[4] Mem ilk olarak Eylül 2018'de 4chan'ın /r9k/ panosunda göründü. [4] Görüntü tipik olarak Wojak karakterini bere takmış ve sigara içmekte olarak betimliyordu. Arketip, iklim kıyametinden petrolün zirvesine ve (daha yerel olarak) opioid bağımlılığına kadar değişen nedenlere kadar dünyanın yeni yeni başladığına dair bir inançla, genellikle nihilizm ve umutsuzluğu bünyesinde barındırır. [1][5][6] Kaitlyn Tiffany The Atlantic'te doomer mem'in "artık arkadaşlıklar veya ilişkiler peşinde koşmayan ve dünyanın sonunun geldiğini bildikleri için hiçbir şeyden zevk almayan genç erkekleri" betimlediğini yazmıştır.[4]

İlgili bir meme formatı olan "doomer girl", Ocak 2020'de 4chan'da görünmeye başladı ve kısa süre sonra Reddit, Twitter ve Tumblr dahil olmak üzere diğer çevrimiçi topluluklara taşındı, genellikle 4chan kökenlerinden olduğunu iddia eden kadınlar tarafından. [4] Bu format The Atlantic tarafından "siyah saçlı, siyah elbiseli ve kırmızı makyajla çevrelenmiş hüzünlü gözleri olan, çabuk çizilmiş bir çizgi film kadını" olarak tanımlanıyor. Doomer kız karakteri, genellikle orijinal doomer karakteriyle etkileşime giren görüntü makrolarında görünür. [4][7] Biçim genellikle öfke çizgi romanlarıyla karşılaştırılır.[7]

Medyada

"Doomer" terimi, Jonathan Franzen'in The New Yorker'daki "Ya Rol Yapmayı Durdurursak?" başlıklı 2019 makalesini çevreleyen yorumlarda popüler hale geldi. Parça, iklimsel felaketi önleme olasılığına karşı bir argüman ileri sürdü. Bu terimi genel izleyiciler arasında popülerleştirmenin yanı sıra, Franzen'in eseri, Facebook grupları Yakın Vadeli İnsan Yok Oluş Destek Grubu ve Ani İklim Değişikliği de dahil olmak üzere çevrimiçi Doomer toplulukları arasında oldukça popüler hale geldi.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "Is Andrew Yang the Doomer Candidate?". Intelligencer. 1 Ağustos 2019. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2019. 
  2. ^ "Only 2020 could bring us words like these". Grist. 28 Aralık 2020. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  3. ^ Future scenarios : how communities can adapt to peak oil and climate change. White River Junction, Vermont. 2009. ISBN 978-1-60358-206-3. OCLC 1021809104. []
  4. ^ a b c d e "The Misogynistic Joke That Became a Goth-Meme Fairy Tale". The Atlantic. 3 Şubat 2020. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Knibbs isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  6. ^ Keating (11 Eylül 2019). "Against Nihilism". BuzzFeed News. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 
  7. ^ a b Martinez (7 Ocak 2020). "Meet 'Doomer Girl,' the new voice of a classic meme". The Daily Dot. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  8. ^ Purtill (7 Kasım 2019). "Breaking up over climate change: My deep dark journey into doomer Facebook". Australian Broadcasting Corporation. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Calgary</span> Kanadada belediye

Calgary, sahip olduğu 1,239.220 nüfusuyla Kanada'nın dördüncü ve Alberta eyaletinin (Kanada) en büyük kentidir. Şehir, dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Calgary-Edmonton Koridoru'nun en güney ucunda yer alır. Calgary'nin ekonomisi enerji, finansal hizmetler, film ve televizyon, ulaşım ve lojistik, teknoloji, imalat, havacılık, sağlık ve sağlık, perakende ve turizm sektörlerindeki faaliyetleri içerir. Calgary Metropolitan Bölgesi, ülkenin en büyük 800 şirketi arasında Kanada'nın ikinci en yüksek kurumsal merkez ofisine ev sahipliği yapmaktadır. Kent, 1988 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Fosil yakıt</span> Milyonlarca yıl önce ölmüş bitki ve hayvanlardan oluşan yakıt

Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur. Fosil yakıtlar endüstriyel alanda çok geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu</span> Batı Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Akdenizin kesiştiği yerde kalan jeografik bölge

Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı, tüm Mısır'ı ve Türkiye'yi kapsayan kıtalararası bir bölgedir. Terim, 20. yüzyılın başlarında başlayan Yakın Doğu teriminin yerini almak üzere daha geniş bir kullanıma girmiştir. Daha geniş "Büyük Orta Doğu" kavramı aynı zamanda Mağrip, Sudan, Cibuti, Somali, Komorlar, Afganistan, Pakistan ve bazen Transkafkasya ve Orta Asya'yı da bölgeye dahil etmektedir. "Orta Doğu" terimi, değişen tanımları konusunda bazı karışıklıklara yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">İklim değişikliği</span> Dünyanın ortalama sıcaklığındaki mevcut artış ve buna bağlı olarak hava modellerindeki büyük ölçekli değişimler

İklim değişikliği, küresel ısınmayı ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli</span> Bilimsel devletlerarası topluluk

Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Birleşmiş Milletlerin iki örgütü Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 1988 yılında insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin risklerini değerlendirmek üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Greta Thunberg</span> İsveçli iklim değişikliği aktivisti

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, Ağustos 2018'de iklim değişikliği ile savaşılmaya hemen başlanması gerektiği konusunda protestolara başlayan İsveçli bir eylemci. "İklim için okul grevi" ile medyanın dikkatini çekmeye başlayan Thunberg, o zamandan beri iklim aktivistliği yapmaktadır. Medya ile yayılan protestosuna destek olarak, okullar iklim hareketi için greve Kasım 2018’de başlamış ve aynı yılın Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP24) ardından büyüyüp dünyaya yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pepe the Frog</span> Aşırı sağcılıkla ilişkilendirilen çizgi kahraman

Pepe the Frog bir internet memi. İnsansı bir vücuda sahip yeşil bir kurbağa biçiminde resmedilen Pepe, Matt Furie tarafından Boy's Club adlı bir çizgi romandan esinlenilerek yaratıldı. Ünü, 2008'de 4chan, Gaia Online ve Myspace gibi çevrimiçi ortamlarda yayılarak başladı, 2015'te 4chan ve Tumblr sitelerinde kullanılan en popüler memlerden birisi oldu. Ünü arttıkça da "Üzgün Kurbağa", "Kendini Beğenmiş Kurbağa", "Kızgın Kurbağa" şeklinde yeni memleri çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Wojak</span> Meme

Wojak veya diğer ismi ile Feels Guy, bir internet meme'i. Kel bir adamın basit, siyah hatlardan oluşan karikatürü olarak tasvir edilen Wojak, melankoli, pişmanlık veya yalnızlık gibi duyguları genel olarak ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet meme'leri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, viral video, internet geyiği ve caps gibi internet meme'leri listelenmiştir.

İnternetin 34 numaralı kuralı, akla gelebilecek her türlü konuyla ilgili internet pornografisi olduğunu iddia eden bir internet kuralıdır. Kavram genellikle normalde erotik olmayan ögeleri cinsel davranış içine sokan fan art ile ilişkilendirilmiştir.

Öfke karikatürü, genellikle öfke veya diğer basit duygu veya aktiviteleri ifade eden, önceden hazırlanmış karikatür yüzleri veya öfke yüzlerini kullanan kısa bir karikatür şerididir. Genellikle Microsoft Paint veya diğer basit çizim programlarında kabaca çizilirler ve en çok 2010'ların başlarında popülerdi. Bu web çizgi romanları, internet memlerinin yaptığı gibi çok yayıldı ve birkaç mem bu ortamda ortaya çıktı. Ars Technica tarafından "kabul edilmiş ve standartlaştırılmış bir çevrimiçi iletişim biçimi" olarak nitelendirilmişlerdir. Öfke karükatürlerinin popülaritesi, paylaşılan deneyimleri neşelendirmek için araçlar olarak kullanılmalarına bağlanıyor. İfade aralığı ve standartlaştırılmış, kolayca tanımlanabilen yüzler, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretmek gibi kullanımlara izin verdi.

Trollface, İnternet trollerini ve İnternet trollerini sembolize etmek için kullanılan, yaramaz bir gülümsemeye sahip bir öfke karikatürü karakterinin mem görüntüsüdür. En eski ve en çok bilinen öfke karikatürü yüzlerinden biridir.

Memetik, Darwinci evrim ile bir analojiye dayanan bilgi ve kültür çalışmasıdır. Destekçiler memetiği, kültürel bilgi aktarımının evrimsel modellerine bir yaklaşım olarak tanımlarlar. Memetik, bir fikrin nasıl başarılı bir şekilde yayılabileceğini açıklar, ancak mutlaka bu fikrin gerçek olması gerekmez. Eleştirmenler teorinin "denenmemiş, desteklenmemiş veya yanlış" olduğunu ileri sürerler. Pek çok bilim insanı memetiği sözde bilim olarak nitelendirmiş, memetiğin bir araştırma programı olarak kabul görmesine engel teşkil etmişlerdir.

NPC veya NPC Wojak özgün hali 4Chan'e dayanan bir internet fenomenidir. NPC, hem sağ hem de sol görüşün sempatizanları tarafından karşı görüşü ifade etmek için kullanılır. NPC, The New York Times, The Verge ve BBC'den ilgi gördü ve büyük kitlelere yayıldı. NPC, aynı zamanda sosyal medyada akıl almaz önermeler sunan hesaplara da bunu gerçek bir insanın söylemeyeceği anlamında NPC yakıştırması yapılmaktadır.

Ecocrop, bir ekinin belirli bir ortam için uygunluğunu belirlemek için kullanılan bir veritabanıydı. Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından geliştirilen bu sistem, farklı yerlerde ve iklim koşullarında ekin canlılığını tahmin eden bilgiler sağlamıştır. Aynı zamanda bir bitki kataloğu ve bitki büyüme özellikleri olarak da hizmet etti.

En Çok Etkilenen Kişiler ve Bölgeler, kadınlar, yerli topluluklar, ırksal azınlıklar, LGBTQ+ kişiler, gençler, yaşlılar, yoksul insanlar ve küresel güney gibi iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilenen grupları ve bölgeleri temsil eden terimdir. Terim ve kavram kesişimsellik ile bağlantılıdır. Bu toplulukların sera gazı emisyonlarının ve iklim değişikliğinin esas mağdurları olduğu öne sürülmektedir. Özellikle, Fridays for Future, Ende Gelände veya Extinction Rebellion gibi iklim adaletini hedefleyen taban hareketlerinin yükselişiyle birlikte, bu grupların iklim adaleti bağlamında daha önemli bir konuma geldi. Bu terim genellikle iklim değişikliğini savunan aktivistler tarafından jeopolitik küresel güney gibi daha eski kavramlara tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fosil yakıt lobisi</span>

Fosil yakıt lobisi, fosil yakıt endüstrisinin yanı sıra kimyasallar, plastik, havacılık ve diğer ulaşım gibi ilgili endüstrilerde yer alan şirketlerin ücretli temsilcilerini içermektedir. Servetleri ve enerji, ulaşım ve kimya endüstrilerinin yerel, ulusal ve uluslararası ekonomiler için taşıdığı önem nedeniyle, bu lobiler hükûmet politikaları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle lobilerin çevre koruma, çevre sağlığı ve iklim eylemiyle ilgili politikaları engellediği bilinmektedir.

Mutlu Tüccar, özellikle internetteki çeşitli sosyal ağlarda ve görüntü tahtalarında ırkçı nefret simgesi olarak kullanılan Yahudi bir adamın antisemit karikatürüdür.