İçeriğe atla

Doolittle Baskını

Doolittle Baskını
Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)

Doolittle komutasındaki B-25 USS Hornet'ten havalanırken
Tarih18 Nisan 1942
Bölge
Sonuç ABD psikolojik zaferi, askeri ve sınai altyapıya sınırlı hasar
Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri ABD
TayvanÇin
Japon İmparatorluğu Japonya
Komutanlar ve liderler
James DoolittleNaruhiko Higashikuni
Güçler
16 B-25 bombardıman uçağı
80 havacı (52 subay, 28 asker)
Bilinmeyen sayıda Kawasaki Ki-61 avcı uçağı ve uçaksavar birliği
Kayıplar
3 ölü
8 savaş esiri (3 tanesi infaz edilmiş, 1 kişi de hastalıktan ölmüştür)
16 B-25 kayıp
50 ölü, 400 yaralı
3 avcı uçağı

Doolittle Baskını II. Dünya Savaşı sırasında 18 Nisan 1942 tarihinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bombardıman uçaklarının Japon İmparatorluğu başkenti Tokyo ve bu kentin bulunduğu Honshū Adasındaki diğer bazı yerleşim yerlerinin bombalanmasını anlatır. 7 Aralık 1941 tarihindeki Pearl Harbour Saldırısına misilleme olarak yapılan saldırı, görece az zarar verdirse de Japonya anakarasının ABD hava saldırılarına karşı savunmasız olduğunu göstermesi ve ABD toplumunun moralinin yükseltilmesi açısından önemlidir. Baskın, Yarbay James Doolittle tarafından planlanmış ve onun komutasında gerçekleştirilmiştir.

Baskın

Plana göre 16 adet North American B-25 Mitchell orta menzilli bombardıman uçağı Pasifik Okyanusu'ndaki USS Hornet (CV-8) uçak gemisinden kalkalcaktır. Her bir uçakta 5 kişilik mürettebat bulunmaktadır. Bombardıman uçaklarına savaş uçakları güvenlik sağlamayacaktır. Mesafenin uzaklığından dolayı Japonya'daki askeri ve sınai hedeflerin bombalanmasının ardından uçaklar uçak gemisine dönmeyecek, Çin anakarasına inmek üzerine batı yönünde devam edeceklerdi.

Başarıyla tamamlanan baskın sonucunda aralarında sivillerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi ölmüş, 400 kişi ise yaralanmıştır. Japon askeri ve sınai tesisleri vurulsa da hasarlar azımsanacak seviyededir. Ancak buna rağmen beklenmedik saldırının psikolojik etkileri çok daha büyüktür. Japon hava sahasının korumasızlığı ülke yönetimine dair kafalara soru işaretleri getirse de sivil kayıplar Japon toplumunun intikam duygusunu körüklemiş, rejim tarafından propaganda amacıyla kullanılmıştır.

Sonrası

General James H. Doolittle operasyon sonrasında Başkan Franklin D. Roosvelt'ten Şeref Madalyasını alırken. Doolittle'ın sağında dönemin Genel Kurmay Başkanı George Marshall da görülüyor

Toplamdaki 16 uçak mürettebatının 14'ü ABD'ye veya ABD birliklerine dönebilmiştir. Bir havacı bombardıman sırasında öldürülmüştür, 8 havacı iniş yaptıkları Çin'in doğu bölgelerinde Japonlar tarafından yakalanmış, bunlardan 3 tanesi daha sonra infaz edilmiştir. B-25 bombardıman uçaklarından bir tanesi hariç tamamı iniş sırasında kırıma uğramıştır. Bir adet uçak ise Sovyetler Birliği sınırları içerisindeki Vladivostok'a inmiştir. SSCB o dönemde Japonya ile resmî olarak savaşta olmadığı için uluslararası yasalar uyarınca uçak mürettebatı enterne edilmiştir, uçaklarına el konmuştur. Ancak mürettebatın bir süre sonra kaçtığı belirtilmiş, İran üzerinden Müttefik Devletlere iadeleri gizli şekilde sağlanmıştır.

Doolittle baskın sonrasında tüm uçakların bir daha kullanılamayacak olması nedeniyle divanıharpe çıkacağını düşünürken Onur Madalyası ile ödüllendirilmiş ve iki rütbe terfi alarak tuğgeneral yapılmıştır.

Etkileri

Baskın sonrasında Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Amiral Isoroku Yamamoto Pasifik'teki Midway Adası'na saldırı planlarını öne almak durumunda kalmış, Midway Muharebesi sonrasında Japonya ABD'ye mağlup olmuştur. Baskının yansımaları en çok Çin'de hissedilmiş, Japonların misillemeleri sonrasında burada 250 bin sivil ve 70 bin asker katledilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Historynet.com adresindeki James Scott imzalı makale 16 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 16 Mart 2022 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Isoroku Yamamoto</span> Japon Amiral

Isoroku Yamamoto , II. Dünya Savaşının ilk dört yılı boyunca Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Birleşik Filosu'nun başkomutanı. Japon İmparatorluk Donanması Akademisi, Birleşik Devletler Donanma Savaş Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde (1919-1921) okudu.

<span class="mw-page-title-main">Chūichi Nagumo</span> Japon amiral (1887 – 1944)

Chūichi Nagumo, Japon İmparatorluk Donanmasında Oramiral ve çok kısa bir süre Japon İmparatorluk Donanması 1. Hava Filosu komutanlığı yaptı. Ayrıca donanma içinde sınırsız büyüme ve dünyanın en güçlü donanması oluşturma isteği içindeki filo hizipinin de bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mitsuo Fuchida</span> Japon İmparatorluk Donanması Hava Hizmetlerinde yüzbaşı

Mitsuo Fuchida , Japon İmparatorluk Donanması hava Hizmetlerinde yüzbaşıydı ve II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde pilottu.

<span class="mw-page-title-main">Akagi (uçak gemisi)</span>

Japon Uçak Gemisi Akagi , Japon İmparatorluk Donanmasında II. Dünya Savaşı sırasında hizmet etmiş bir uçak gemisidir. Japon İmparatorluk Donanması için aslında Amagi sınıfı muharebe kruvazörü olarak tasarlamış ve 1922'de Washington Deniz Silahsızlanması Konferansı'nun sonucu gereğince gemi çeşidini değiştirilmiştir. Geminin adı Japonya'nın Kanto bölgesinde bir yanardağ Akagi-Yama 'dan alınmıştır.

<i>Hiryū</i> (uçak gemisi) Eski bir Japon uçak gemisi

Japon Uçak Gemisi Hiryū , Japon İmparatorluk Donanmasının Sōryū sınıfı uçak gemisinden birisidir. Pasifiklerde savaşın başlangıcı olan Pearl Harbor saldırısında yer alıp, 5 Haziran 1942 tarihinde Midway Savaşı sırasında bir hava saldırısı ile batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">North American B-25 Mitchell</span>

North American B-25 Mitchell , II. Dünya Savaşında Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Hava Güçleri ve Deniz Kuvvetleri'nin hava birliklerinin Almanya ve Japonya'ya karşı kullandığı, çift motorlu, North American Aviation tarafından üretilmiş bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kaga (uçak gemisi)</span>

Japon Uçak Gemisi Kaga , Japon İmparatorluk Donanması için aslında bir zırhlı olarak tasarlamış bir uçak gemisidir. Geminin adı Japonya'nın eski eyaletlerinden Kaga-no-kuni günümüzdeki Ishikawa-ken'den alınmıştır. Pearl Harbor saldırısında görev almış ve 4 Haziran 1942 tarihinde Midway savaşında batırılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Midway Muharebesi</span> II. Dünya Savaşında bir çatışma

Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.

<i>Sōryū </i> (uçak gemisi)

Japon Uçak Gemisi Sōryū , Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetlerinin uçakgemisidir. Pearl Harbor saldırısında görev almış ve Midway deniz muharebesi sırasında bir hava saldırısı sonucu batırılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

USS <i>Hornet</i> (CV-8)

USS Hornet (CV-8), Birleşik Devletler Donanması'nın Yorktown sınıfı bir uçak gemisiydi. Ayrıca, bu ismi alan yedinci Birleşik Devletler Donanması gemisiydi. Pasifik Cephesi'ndeki Doolittle Baskını, Midway Savaşı ve Buin-Faisi-Tonolai Baskını gibi çarpışmalara katıldı. Solomon Adaları Cephesinde, Guadalcanal ve Santa Cruz Adaları Savaşı'nda çarpıştı. Bu savşlarda düşman torpido ve bombardıman uçakları tarafından onarılamaz bir şekilde hasara uğratıldı. Yaklaşan bir Japon kuvveti ile karşı karşıya kalan Hornet terk edildi ve daha sonra Japon muhripleri tarafından torpido edildi ve batırıldı. Hornet bir yıl altı gün hizmet verdi ve düşman ateşi tarafından batırılan son ABD filo gemisi oldu. Bu eylemler için dört hizmet yıldızı, 1942'de biri Doolittle Baskını, bir tanesi de Midway Savaşı için olmak üzere iki Başkanlık beratı aldı. Enkazı, Ocak 2019'un sonlarında Solomon Adaları yakınlarında bulundu.

Saipan Muharebesi İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik cephesinde 15 Haziran ile 9 Temmuz 1944 arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Saipan Adası, Mariana Adaları'nda bulunmaktadır. Ada, Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'dan alınıp Japonya'ya verilmişti. Haziran 1944'te ABD o kadar büyük bir askerî güç hâline gelmişti ki aynı anda hem Batı Avrupa'da hem de Pasifik Okyanusu'nda çıkartma harekâtları düzenleyebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Kobe'nin bombalanması</span> 1945 Bombardımanı

Kobe'nin Bombalanması 1945, yılında şehir ABD tarafından sivilleri, Sanayiyi ve askeri tesisleri hedefleyen halı bombardımanlarına maruz kaldı

<span class="mw-page-title-main">Yawata'nın Bombalanması</span>

15 ve 16 Haziran 1944'te Yawata'nın Bombalanması, İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) stratejik bombardıman uçakları tarafından Japon ana adalarına yapılan bir hava saldırısıydı. Baskın, Çin'deki üslerden kalkan 75 B-29 Superfortress ağır bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirildi. Bu uçaklardan sadece 47'si, baskının ana hedefi olan kuzey Kyūshū'deki Yawata'daki İmparatorluk Demir ve Çelik İşleri'nin yakınlarına bomba attı ve çok az hasara neden oldu. Operasyon sırasında meydana gelen kazalarda beş B-29 kaybedildi ve ikisi Japon uçakları tarafından imha edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın bombalanması</span>

Müttefik kuvvetler, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya birçok hava saldırısı düzenledi ve ülkenin şehirlerine büyük zarar verdi. Bu saldırılar 241.000 ila 900.000 arasında insanı öldürdü. Pasifik Savaşı'nın ilk yıllarında, bu saldırılar Nisan 1942'deki Doolittle Baskını ve 1943'ün ortalarından itibaren Kuril Adaları'ndaki askeri mevzilere yapılan küçük çaplı baskınlarla sınırlıydı. Stratejik bombalama baskınları Haziran 1944'te başladı ve Ağustos 1945'te savaşın sonuna kadar devam etti. Müttefik deniz ve kara tabanlı taktik hava birimleri de 1945'te Japonya'ya saldırdı.

<span class="mw-page-title-main">Batmaz uçak gemisi</span>

Batmaz uçak gemisi, bir askerî gücün güç projeksiyonunu genişletmek için kullanılan coğrafi veya siyasi bir adaya atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Böyle bir varlık bir hava üssü olarak hareket etme kabiliyetine sahip olduğundan ve kolayca yok edilemeyen fiziksel bir kara kütlesi olduğundan, aslında, batması mümkün olmayan hareketsiz bir uçak gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Zhejiang-Jiangxi Harekâtı</span>

Zhejiang-Jiangxi harekâtı veya Chekiang-Kiangsi harekâtı, Sei-go Harekâtı olarak da bilinir, Shunroku Hata komutasındaki Japon İmparatorluk Ordusu'na bağlı Çin Seferi Ordusu ile Gu Zhutong komutasındaki Çin 3. Savaş Alanı kuvvetleri tarafından Mayıs ortasından Eylül başına kadar Çin'in Zhejiang ve Jiangxi eyaletlerinde gerçekleştirilen bir harekâttır.