İçeriğe atla

Donuzlav

Koordinatlar: 45°20′K 33°00′D / 45.333°K 33.000°D / 45.333; 33.000
Donuzlav
Harita
Havza
KonumKırım
SWR21010000111106300000370
Wikimedia Commons
Donuzlav Gölü

Donuzlav Gölü (RusçaДонузлав), Donuzlav Körfezi olarak da anılır, Kırım'ın en derin (27 m)[1] ve Çernomorskiy Rayonu'un (47 m) en büyük (47 km²) gölüdür. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin korumalı bir peyzaj ve rekreasyon parkıdır.

Pratikte artık bir göl değildir,[]1961'den beri, kendisini Karadeniz'den ayıran kumlu bir çıkıntının (200–400 m genişliğinde) 200 metre genişliğinde bir kanalla ayrıldığı bir koydur. Göl, ağzına yakın noktalarda deniz kadar tuzludur ancak dipteki kaynaklar suyu baş tarafında çok daha tatlı hale getirir.

Genel bakış

Donuzlav, 1960'larda üzerinde kurulu olan Sovyet Kırım Deniz Üssü olarak bilinen çok gizli bir deniz üssüyle tanınmaktadır. Üs, hava yastıklı iniş gemilerine (Zubr sınıfı) ev sahipliği yaptığı için özellikle dikkat çekiciydi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından üs, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolüne geçti ve Güney Deniz Üssü (Ukrayna) olarak Ukrayna'daki üç ana deniz üssünden biri oldu. Rusya'nın 2014'te Ukrayna'yı ilhak etmesinden sonra üs Rus ordusu tarafından işgal edildi.

Donuzlav, Yevpatoria Belediyesi'nin yanı sıra Tarhankut Yarımadası'ndaki[1] Çernomorskiy ve Saky rayonlarında (ilçeler) yer almaktadır. Donuzlav, yarımadanın çevresinde bulunan birkaç gölden biridir. Karadeniz'den 0.3 km (980 ft) ila 1 km (3.300 ft) genişliğe sahip 12 km (7.5 mil) uzunluğunda bir kum şeridi ile ayrılır. Donuzlav, bir gemi kanalıyla denize bağlıdır.

Donuzlav'ın uzunluğu 30 kilometre (19 mi), genişliği 85 kilometre (53 mi), alanı 42 kilometrekare (16 sq mi) ve derinliği 27 metre (89 ft) civarındadır.[1] Çevresinde birkaç küçük koy bulunmaktadır. Kıyıları yüksek, dik ve dolambaçlıdır. Gölün ayrı kısımlarında, sulak alan bitki örtüsü yaygındır (örneğin, saz, hasır otu, vd).

Göllerin üst kısmında balık yetiştiriciliği için iki baraj yer alır, orta kısımda bir deniz üssü vardır.[1] Kıyılarda 53 rüzgar türbini bulunan ve rüzgar enerjisiyle çalışan bir enerji santrali bulunmaktadır.

Göle, aralarında Staryi Donuzlav, Donuzlav, Chernushka ve Burnuk'un da bulunduğu birkaç oluk (yarı kuru akarsu) yönelmektedir.

Yerleşimler

  • Novoozerne, Yevpatoria Belediyesi
  • Myrnyi, Yevpatoria Belediyesi
  • Ozerivka, Çernomorskiy Rayonu
  • Krasnoyarske, Çernomorskiy Rayonu

Kırım krizi

5 Mart 2014 tarihinde, 2014 Kırım krizi sırasında, Rus denizciler, Ukrayna Donanması gemilerinin Karadeniz'e girmesini önlemek için Donuzlav Körfezi'nin girişinde iki Rus Karadeniz Filosu gemisi, anti-denizaltı gemi Ochakov ve kurtarma römorkörü Shakhter'i batırdılar.[2][3][4][5]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Yegiazarov, V. At Donuzlav. Sualtı avcısının notları (На Донузлаве. Заметки подводного охотника). "Berega Tavridy", 2001.

Kaynakça

Wikimedia Commons'ta Donuzlav ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

  1. ^ a b c d Oliferov, A.M. Donuzlav (ДОНУЗЛА́В) 11 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopedia of Modern Ukraine.
  2. ^ Defence Express 05.03.2014
  3. ^ "Large ASW Destroyer "Ochakov" - Project 1134B / Kara class". Flot.sevastopol.info. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2014. 
  4. ^ "Спасательное буксирное судно "Шахтер" Черноморского Флота". Flot.sevastopol.info. 12 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2014. 
  5. ^ "В Крыму затоплен российский большой противолодочный корабль "Очаков" • Таймер". Timer.od.ua. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-29</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gureviç tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Birçok ilklere imza atan MiG-29, ilk iki alternatifli hava alıklarına sahip uçaktır. Ham zeminli pistlerden kalkış yaparken yerden fırlayan yabancı cisimlerin motora zarar vermemesi için ön hava emişlerini kapatıp gövde üstünde, kokpitin iki yanındaki klapeleri açarak emiş yapar. MiG-29 aynı zamanda ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağıdır. Tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın NATO ve batıdaki karşılıkları F-15, F-16 ve F-18'dir. 28 ülkede kullanılmaktadır. Su-27’lerle birlikte Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı gücünü oluşturmaktadır. En son modelleri olan MİG-29SMT ve iki kişilik MiG-29UBT’ler HUD, MFD, HOTAS gibi modern elektronik cihazlarla donatılmış, menzili 3500 km’ye çıkarılmış; kara saldırı görevlerini üstlenebilecek tarzda modernize edilmiştir. Havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır. Üstün manevra yeteneğine sahiptir. Dünyanın ilk kaska monteli nişanlama sistemine sahip uçağıdır. Motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir. 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiçbir pilot 11G'nin üzerine dayanamadığı için çıkılamamıştır, gerçekte MİG-29'un tam manevra sınırı bilinmemektedir. Ayrıca MİG-29'un "Cobra" veya burun kaldırma denen bir manevrası vardır ki özellikle itdalaşında ona ezici bir üstünlük verir. Pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışmaktadır. Bu da pilot güvenliğini artırıcı bir etkendir. Her biri kilotonluk olmak üzere 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Azak Denizi</span> Karadenizin Kuzeydoğusunda bulunan bir içdeniz

Azak Denizi, Karadeniz'in kuzeydoğusunda yer alan ve Kerç Boğazı ile Karadeniz'e bağlanan Rusya ve Ukrayna arasındaki bir iç denizdir. Yüzölçümü 37.700 km² olan Azak Denizinin uzunluğu 240 km genişliği ise 135 km olup kıyıları alçaktır. Don ve Kuban nehirleri bu denize dökülür. Bu büyük nehirlerin ilave etkisiyle tuzluluk derecesi düşük olan Azak Denizi, Aralık ayından Mart ayına kadar donar. Bol miktarda balık bulunan bu denizde kışın buzlar delinerek balık avlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Yenikale Körfezi Savaşı</span>

Yenikale Körfezi Muharebesi, bir deniz savaşı olup Rus İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Baskını</span> Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskın

Sinop Baskını, Kırım Savaşı'nın önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi. Dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk çarpışma olarak Sinop Baskını'nın özel bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Filosu</span>

Karadeniz Filosu, Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri, Sovyet Deniz Kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz'deki filo. Karargâhı Sivastopol'dadır. Ancak Novorossiysk'a taşınma hazırlığı başladı.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Deniz Ana Üssü</span> Kocaelinin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssü

Gölcük Deniz Ana Üssü, Marmara Denizi'nin doğu kıyılarında, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssüdür. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ana üssüdür. 1800 dönüm arazi üzerine kurulu olan üs, Deniz Kuvvetleri'nin lojistik desteğinin karşılanmasındaki ana üstür.

<span class="mw-page-title-main">Kihnu</span> Estonyada ada

Kihnu, Baltık Denizi'nde bulunan Estonya'ya bağlı bir ada.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Filosu</span> Kuzeybatı Rusyanın savunmasından sorumlu Rus Donanması birimi

Kuzey Filosu, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu filosudur. Karargahı Severomorsk'ta yer almakta olup Kola Körfezi çevresinde bir dizi filo üssü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım</span> Karadenizdeki bir yarımada

Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç</span>

Sarıç Kırım Yarımadası'nda Karadeniz kıyısında yer alan bir burun.

<span class="mw-page-title-main">Tillo Adaları</span>

Tillo Adaları tundra bitki örtüsü ile kaplı bir grup küçük adadır. Sibirya'nın Taymır Yarımadası'nın kasvetli[kime göre?] sahilinin hemen dışındaki Kara Denizi kıyı bölgesi boyunca uzanıyorlar. Grubun adalarının çoğu sadece kıyıya 3–4 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arabat Dili</span>

Arabat Dili veya Arabat Oku, Sivaş adlı büyük, sığ ve çok tuzlu bir lagün sistemini Azak Denizi'nden ayıran bir dildir. Dil, kuzeyde Henichesk Boğazı ile güneyde Kırım'ın kuzeydoğu kıyıları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivaş</span>

Syvash veya Sivaş, aynı zamanda Kokuşmuş Deniz veya Çürük Deniz olarak da bilinir, Azak Denizi'nin batı kıyısında yer alan büyük bir sığ lagün sisteminden oluşur. Dar Arabat Dili ile denizden ayrılan Sivaş'ın suyu yaklaşık 2.560 kilometrekare (990 sq mi) alan kaplamaktadır ve tüm alan yaklaşık 10.000 kilometrekare (3.900 sq mi) üzerine yayılmaktadır. Azak Denizi ile doğu bağlantısına Henichesk Boğazı denir. Sivaş, ana Kırım Yarımadası'nın kuzeydoğu kıyısını sınırlar; Ramsar Konvansiyonu kapsamında Ukrayna'nın sulak alanları olarak kaydedilen Orta ve Doğu Sivaş, 2014 yılında Kırım'ın Rus ilhakından sonra bölgesel tartışma konusu haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet hastane gemisi Ermenistan</span> Hastane gemisi

Sovyet hastane gemisi Ermenistan Sovyetler Birliği tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem yaralı askerleri hem de askeri yükleri taşımak için işletilen bir nakliye gemisiydi. Başlangıçta bir yolcu gemisi olarak inşa edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

Kırım'ın Tahliyesi, Rus İç Savaşı'nda Güney Rusya Hükûmeti'nde Beyaz Ordu'nun Güney Cephesi'nde son kalesi olan Kırım Yarımadası'nı deniz yoluyla tahliye ettiği bir olaydı.