İçeriğe atla

Donna Strickland

Donna Strickland
Doğum27 Mayıs 1959
Guelph, Kanada
MilliyetKanadalı
ÖdüllerNobel Fizik Ödülü (2018)
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarWaterloo Üniversitesi

Donna Theo Strickland, (d. 27 Mayıs 1959, Guelph, Ontario), lazer alanında öncü olan Kanadalı bir fizik doktorudur.

Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi olan üçüncü kadındır. Ödülü, doktora danışmanı Gérard Mourou ile beraber yaptıkları çalışmalar sonucu kazandı. Mourou ile beraber kısa atım yükseltmesi adında, lazerle oldukça yüksek şiddette çok küçük atımlar üretebilen bir teknik geliştirdikleri için ödüle layık görüldüler. Bu teknik lazerli talaşlı imalatta, tıpta, cerrahide ve temel bilimlerde kullanılmaktadır.

Ödüller

  • 1998 Alfred P. Sloan Research Fellowship[1]
  • 1999 Premier's Research Excellence Award[]
  • 2000 Cottrell Scholars Award from Research Corporation[2]
  • 2008 Fellow of the Optical Society of America
  • 2018 Nobel Fizik Ödülü[3]

Kaynakça

  1. ^ "Past Sloan Fellows". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Cottrell Scholars Sorted by Class" (PDF). 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Nobel fizik Ödülü 2018". Nobel Foundation. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018. 

Ayrıca bakınız

Donna Strickland - Google Scholar Citations 18 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Phillips</span> Amerikalı fizikçi

William Daniel Phillips "atomları lazer ışığıyla soğutma ve hapsetme yöntemlerini geliştirdikleri için" Claude Cohen-Tannoudji ve Steven Chu ile birlikte 1997 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Polykarp Kusch</span>

Polykarp Kusch Alman-Amerikalı Nobel Fizik Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Claude Cohen-Tannoudji</span> Fransız fizikçi (d. 1933)

Claude Cohen-Tannoudji, Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Jores Alfyorov</span>

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Richard Synge</span>

Richard Laurence Millington Synge Britanyalı biyokimyacı. 1952 yılında, Archer John Porter Martin ile birlikte, "partisyon kromatografisini icat ettikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Novoselov</span>

Konstantin Sergeevich "Kostya" Novoselov, daha çok grafenler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus-İngiliz fizikçi. Andre Geim ile birlikte 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü aldı. Novoselov şu anda Royal Society üyesi olarak Manchester Üniversitesi'nde mezoskopik fizik alanındaki araştırma grubunun bir üyesidir. Aynı zamanda European Research Council ERC Starting Grant 'ın da katılımcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Ashkin</span> Amerikalı fizikçi (1922 – 2020)

Arthur Ashkin, Amerikalı fizikçidir. 2018'de, "lazer fiziği alanında yaptığı devrimsel icatları", özellikle de "optik cımbızı icat etmesi ve bunu biyolojik sistemlere uyarlaması" gerekçesiyle Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rainer Weiss</span> Amerikalı fizikçi

Rainer "Rai" Weiss, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Kütleçekimi fiziği, lazer fiziği ve astrofizik alanlarında çalışmalarda bulunmaktadır.

Ultra kısa darbe ya da ultrakısa darbe, ışığın oluşturduğu, pikosaniye ya da daha aşağı bir ölçekte süren elektromanyetik darbedir. 2018 yılında Gérard Mourou ile Donna Strickland, "lazer fiziği alanındaki çığır açan icatlarından, özellikle de yüksek yoğunluklu ultra kısa optik darbeleri oluşturma yöntemlerinden dolayı" Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Ghez</span> Amerikalı gökbilimci

Andrea Mia Ghez, Amerikalı bir gökbilimci ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü'nde profesördür. Araştırmaları Samanyolu galaksisinin merkezine odaklanıyor. 2020'de, Nobel Fizik Ödülü'nün yarısını Reinhard Genzel ile paylaşarak Nobel Fizik Ödülü'nü alan dördüncü kadın oldu. Nobel Ödülü, Samanyolu galaktik merkezinde artık genel olarak bir kara delik olarak kabul edilen süper kütleli kompakt bir nesneyi keşfettikleri için Ghez ve Genzel'e verildi.

Amy J. Barger, Amerikalı astronom. Barger, 1993 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Astronomi-Fizik alanında lisans derecesi aldı ve 1997 yılında King's College, Cambridge Üniversitesi'nden Astronomi dalında doktora derecesi aldı. Araştırmaları; kuasarlar, kara delikler ve uzaktaki diğer nesnelerle ilgilidir. Yakındaki galaksilerdeki kara deliklerin faaliyetinin beklenenden daha büyük ve daha yeni olduğunu göstermeye yardımcı oldu. Ayrıca uzak galaksilerdeki yıldız faaliyetleriyle ilgili araştırmalar üzerinde başkalarıyla birlikte çalıştı. Günümüzde Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde profesördür ve Uluslararası Astronomi Birliği'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gregg L. Semenza</span>

Gregg Leonard Semenza, Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde bir Çocuk Doktoru ve Genetik Tıp Profesörüdür. Hücre Mühendisliği Enstitüsü'nde vasküler program direktörü olarak görev yapmaktadır. Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü'nü 2016'da aldı. Kanser hücrelerinin oksijen açısından fakir ortamlara uyum sağlamasına izin veren HIF-1'i keşfiyle tanınıyor. William Kaelin Jr. ve Peter J. Ratcliffe ile "hücrelerin oksijen varlığını nasıl algıladığı ve buna uyum sağladığına dair keşifler" için 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Rice</span> araştırmacı

Charles Moen Rice Amerikalı bir virolog ve asıl araştırma alanı Hepatit C virüsü olan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. New York City'deki Rockefeller Üniversitesi'nde viroloji profesörü ve Cornell Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı profesördür.

Bu makale fizik alanına önemli katkılarda bulunan kadınları tartışmaktadır.