İçeriğe atla

Donmuş yoğurt

Donmuş yoğurt

Donmuş yoğurt veya Dondurulmuş yoğurt, yoğurt ve bazen diğer mandıra ürünüleriyle yapılan dondurulmuş bir tatlıdır. Genellikle dondurmadan daha tatsızdır, ayrıca yağ daha düşüktür (krema yerine süt kullanılması nedeniyle).[1] Buzlu sütten (düşük yağlı veya hafif dondurma) ve geleneksel "soft serve" dondurmalarından farklıdır. Yoğurdun aksine, donmuş yoğurt ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından düzenlenmemektedir, ancak bazı ABD devletleri tarafından düzenlenmektedir.[2] Dondurulmuş yoğurt canlı veya aktif bakteri kültürleri içerebilir veya içermeyebilir.

Tarihi

İnsanlar, özellikle Ortadoğu ve Hindistan'da, dört bin yıl önce sade yoğurt yemekteydi. Yoğurt, 1900'lü yılların başında ABD'ye getirildi ve önümüzdeki birkaç on yıl içinde sağlıklı bir gıda maddesi olarak popülaritesini gittikçe artıyordu. 1930'larda Danone, ABD'de ilk defa hazır ambalajlı yoğurt satmaya başladı. 1970'li yıllarda dondurma artışı ile donma ve üretim teknolojisi dondurulmuş yoğurt üretimine geçti.[3]

Dondurma tadında olan tatlı bir ürünün tüketici talebinden yararlanarak dondurulmuş yoğurt mağazalarının bir zinciri olan TCBY, ilk mağazasını 1981'de açtı.[4] Daha önce piyasaya sürülen önceden paketlenmiş versiyonların tersine, TCBY'nin yoğurtu, bir makineden satış noktasında dağıtılan yumuşak hizmetti. TCBY, o dönemde dünyanın en büyük dondurulmuş yoğurt markası oldu. Yogurtland, Colombo, Nanci's ve Miss Karen gibi rakip markalar Amerika Birleşik Devletleri'nde ön plana çıktı. Donmuş tatlı pazarı, 1990'ların ortalarında 300 milyon doların üzerinde satış yaptı. Dondurulmuş yoğurt talebi, 1990'ların sonlarında yavaşladı.

Üretim ve kullanım

Dondurulmuş yoğurt genellikle süt tozu, bir çeşit tatlandırıcı, süt yağı, yoğurt kültürü (Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus), doğal veya yapay lezzet vericilerinden ve bazen doğal veya yapay renklendiriciden oluşur.

Süt yağları, yoğurtun yaklaşık % 0,55-6'sını oluşturmaktadır. Süt katılarının miktarı ile ters orantılı olarak eklenen süt yağı, yoğurdu zenginleştirir. Süt katıları yoğurt hacminin % 8-14'ünü oluşturur, tatlılık için laktoz ve pürüzsüzlük için proteinler sağlar ve erime direnci artar.[5] Cane veya pancar şekeri, yoğurt malzemelerinin % 15-17'sini sağlar. Hayvansal jelatin ve / veya bitkisel katkı maddeleri (guar zamkı, karagin vb.) yoğurtu stabilize eder, kristalleşmeyi azaltır ve yoğurt eriyerek sıcaklık artar. Bu stabilizasyon, dondurulmuş yoğurtun, tutma veya sıcaklık değişimine bakılmaksızın yumuşak bir tutarlılık sağladığını garantiler.

Büyük şirketler çoğunlukla donmuş yoğurt üretiminde özel montaj hatları kullanırlar. Süt ürünleri ve stabilize edici ajan (lar) birleştirilir ve homojen hale getirilir. 32 °C'de yoğurt kültürü eklenir. Karışım ayarlanıncaya ve soğumaya hazır olana kadar bu sıcaklıkta kalır.[6] Daha sonra karışım 0 ila 4 °C arasındaki bir sıcaklıkta soğutulur. İstenilen sıcaklık ve viskoziteye ulaştığında yoğurtun, yaşlanma tanklarında dört saate kadar oturmasına izin verilir. Ardından tatlandırıcılar, lezzet vericiler ve renklendiriciler karıştırılır ve yoğurt karışımı -6 ile -2 °C'lik bir sıcaklıkta soğutulur. Ekstra hacim ve pürüzsüz bir tutarlılık yaratmak için, karışım çalkalanırken, yoğurt içine hava katılır.[3] Yeterli miktarda hava, ürüne dahil edildiğinde, büyük buz kristallerinin oluşmasını önlemek için hızla dondurulur ve sevkıyat için soğuk bir yerde saklanır.

Dondurulmuş yoğurt yumuşak dondurucuda yumuşak dondurma kadar aynı şekilde üretilebilir. Dondurulmuş yoğurt karışımı, su veya sıvı form ile karıştırılması gereken toz formunda satılmaktadır. Yüksek yağ veya düşük yağ içeriğine sahip bir karışım seçilebilir ve yumuşak sodyum dondurulmuş yoğurt içine verilen hava miktarı değişkendir. Yağ seviyesi yükseldikçe, yoğurt emici olabilir; dondurduğunda karışıma katılan hava ne kadar fazla olursa, ürün lezzete gelecektir.

Dondurulmuş yoğurt, dondurma gibi çok fazla kullanılmaya başlandı ve şimdi çok çeşitli aroma ve stilde sunuluyor. Birçok şirketler, müşterilere çilek ve muzdan mini şekiller, Oreos'a kadar çeşitli topping ekleme veya dondurulmuş yoğurtlarını bardak veya koniler halinde sipariş etme olanağı tanır. Bazı satıcılar şekersiz çeşitler sunar. Bazı zincirlerle yapılan dondurulmuş yoğurt orijinal tarife daha yakınken diğer firmalar dondurulmuş yoğurt tadını dondurma gibi yapmak üzerinde yoğunlaşıyor.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayran</span> ana malzemesi yoğurt ve su olan geleneksel içecek

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında doğal nitelikli yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Nadiren su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türklerin geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.

<span class="mw-page-title-main">Cacık</span> Türk mutfağından soğuk çorba ve meze

Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır. En çok bilinen çeşidi salatalık cacığıdır.Nane, yeşil soğan, kekik, dere otu, zeytinyağı vb malzeme ile zenginleştirilebilir. İçine rendelenmiş havuç ve marul katılan cacığa ise kış cacığı denir. Yunan mutfağında Τζατζίκι (caciki) olarak bilinen bir çeşidi yapılır. Daha kıvamlı olup sos ya da meze olarak tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tereyağı</span>

Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.

Fetir, Kars, Ardahan, Posof, Artvin, Iğdır ilçe ve şehirlerinin yöresel tatlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt</span> Sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilen besin

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir. Yoğurt katı veya sıvı (içme) kıvamında, şekerli, ekşi tatlarında, meyveli, sebzeli, çikolatalı, vanilyalı ve başka tatlarda mevcuttur. Bunun dışında da yoğurdun çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; süzme yoğurt yaygın olarak meze yapımında kullanılmaktadır. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş tatlı</span> Dondurma işlemiyle yapılan tatlı

Dondurulmuş tatlılar, tatlılar için sıvıların, yarı katıların ve hatta bazen katıların dondurulmasıyla yapılan genel dondurulmuş gıda türüdür. Meyve suları, süt ve krema, koyu krema üzerinde aromalı su, mousse (semifreddo) ve diğer şekilerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş gıda</span> Daha uzun süre saklanması amacıyla mekanik veya kriyojenik olarak dondurulmuş yiyeceklerin tümü

Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır. Gıda endüstrisinde iki süreç vardır: mekanik ve kriyojenik. Donma kinetiği, gıda kalitesini ve dokusunu korumak için önemlidir. Daha hızlı dondurma, daha küçük buz kristalleri üretir ve hücresel yapıyı korur. Kriyojenik dondurma, 196 °C (−320 °F) düşük nitrojen sıcaklığı nedeniyle mevcut en hızlı dondurma teknolojisidir. Ev tipi mutfaklarda modern zamanlarda yemeklerin muhafaza edilmesi, ev tipi buzdolabı dondurucular kullanılarak sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çırpılmış krema</span>

Çırpılmış krema, hafif ve kabarık olana kadar bir çırpacak veya karıştırıcı ile çırpılmış kremadır. Genellikle tatlandırılır ve bazen vanilya ile tatlandırılır. Buna Chantilly krem veya krem şanti de denir. Çırpılmış krema, ağır krema mekanik havalandırmaya tabi tutulduğunda üretilen bir mutfak kolloididir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz çikolata</span> Kakao tozu içermeyen, kakao yağı ile yapılan bir çikolata türevi

Beyaz çikolata, genellikle kakao yağı, şeker, süt tozu veya süt katılarından oluşan bir çikolata türevidir. Çoğunlukla fildişi rengi tonuna sahip beyaz renkte veya sarının oldukça soluk tonlarında üretilir. Kakao yağının erime noktası, beyaz çikolatada sadece kakao çekirdeği bileşeni, sütlü çikolata veya bitter çikolata gibi oda sıcaklığında beyaz çikolata katısını tutmak için yeterince yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Soft serve (dondurma)</span> Normal dondurmalardan daha yumuşak dondurma

Soft serve, donma sırasında ortaya çıkan havanın bir sonucu olarak normal dondurmalardan daha yumuşak ve daha az yoğundur. Yumuşak servisli dondurma ABD'de 1930'ların sonlarından bu yana ticari olarak satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvansal yağ</span>

Hayvansal yağlar, hayvanlardan türetilen lipid malzemelerdir. Fiziksel olarak, yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve katı yağlardır. Kimyasal olarak, hem yağlar hem de yağlar trigliseritlerden oluşur. Her ne kadar birçok hayvan kısmı ve salgısı yağ verebilse de, ticari uygulamada, yağ, öncelikle koyunlar, domuzlar, tavuklar ve inekler gibi canlı hayvanlardan elde edilen işlenmiş doku yağlarından çıkarılır. Süt ürünleri ayrıca peynir, tereyağı ve süt gibi hayvansal ve hayvansal yağ ürünleri de sağlar.

Kwality Wall's Hindistan'da tüketim ürünleri şirketi Hindistan Unilever'in sahip olduğu dondurulmuş tatlı markasıdır. Hindistan, Butan, Brunei, Nepal, Sri Lanka ve Malezya'da dondurulmuş tatlı ürünlerinin ana üreticisi ve dağıtıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma makinesi</span> Dondurma yapmak için mutfak aleti

Bir yerli dondurma makinesi, kişisel tüketim için küçük miktarlarda dondurma yapmak için kullanılan bir makinedir. Dondurma üreticileri karışımı, krank yöntemini veya bir elektrik motoru kullanarak hazırlayabilir. Elde edilen preparasyon genellikle makineyi ön soğutma yoluyla veya karışımı dondurucu bir makine kullanarak soğutulur.

Fieldbrook Foods, Dunkirk, New York merkezli 100 milyon dolarlık özel etiketli dondurma ve donmuş tatlı üreticisi. Nisan 2019'da Fieldbrook, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üçüncü büyük dondurma üreticisi olan Wells Enterprises tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolatalı kurabiye</span> çikolata parçası içeren kurabiye

Çikolata çikolatalı kurabiye Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çikolatalı kurabiye olup ayırt edici bileşeni olarak damla çikolata parçaları, M&M's veya çikolata şekerleri içerir. 1938 dolaylarında, Ruth Graves Wakefield, Nestlé yarı-tatlı bir çikolata çubuğundan bir kurabiyeye doğranmış parçalar ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş muhallebi</span> sütlü bir tatlı

Dondurulmuş muhallebi dondurmaya benzeyen sütlü bir tatlıdır. Amerika'nın Wisconsin eyaletindeki Milwaukee şehrinde çok tutulan bu dondurulmuş tatlının içinde süt ve şeker dışında yumurta'da vardır. Dondurmadan daha fazla yumurta içerdiği için dondurulmuş muhallebi daha yumuşak olur.

<span class="mw-page-title-main">Kulfi</span>

Kulfi veya Qulfi 16. yüzyılda Hint Yarımadası'nda ortaya çıkmış bir dondurulmuş sütlü tatlıdır. Genellikle "geleneksel Hint dondurması " olarak tanımlanır. Günümüz Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Nepal, Burma (Myanmar) ve Orta Doğu'da popülerdir ve dünya çapında Hint mutfakları sunan restoranlarda yaygın olarak bulunur.