İçeriğe atla

Donghak

Donghak
Hangıl동학
Hanja東學
Latin harfleriyle yazımıDonghak
McCune-ReischauerTonghak

Donghak (eskiden Tonghak olarak yazılırdı; birebir anlamı "Doğu Öğrenimi"dir), 1860 yılında Choe Je-u tarafından kurulan ve Kore Neo-Konfüçyüsçülüğünün bir parçası olan akademik bir akımdı. Donghak hareketi birebir çevirisi "Batı Öğrenimi" olan seohak'a bir tepki olarak ortaya çıktı ve "Göğün/Cennetin Yolu"na dönüş çağrısında bulundu.[1] Donghak, bir reform hareketi olarak Konfüçyüsçü öğretilerin yeniden canlandırılması amacıyla ortaya çıkmış olsa da, yavaş yavaş üçüncü pir Son Byong-hi'nin yönetimi altında bugün Kore'de Çondoizm olarak bilinen bir dine dönüştü.

Tarih

Yeni Konfüçyüsçülüğü resmi devlet ideolojisi olarak kabul eden Joseon hanedanı döneminde Kore, varolanı korumak isteyen anaakım Konfüçyüsçü alimler ile toplumsal ahlak anlayışını yeniden canlandırmaya ve toplumu reforme etmeye çabalayan diğer Konfüçyüsçüler arasında artan bir kutuplaşmaya tanık oldu. Özellikle, Joseon Hanedanı'nın son dönemlerinde Batılı Hristiyan ülkelerin artan varlığı ve baskısı, reformcular arasında daha büyük bir aciliyet duygusu yarattı ve bu sebeple Choe Je-u, Kapsamlı Doğu Öğrenimi Kitabı (Dongkyeong Daejeon 동경대전; 東經大全) adlı eserini kaleme aldı. Donghak, yani "Doğu Öğrenimi" terimi ilk kez bu kitapta kullanıldı. Bu eser, Hristiyan tanrısının ve Hristiyan teolojisinin diğer yönlerinin reddedilmesi çağrısında bulundu.[1]

Choe, Hristiyanlığın, özellikle de Katolikliğin (Korece천주교, Cheonjugyo) Doğu Asya'da yayılmaya başlaması ve Pekin'in II. Afyon Savaşı sırasında İngiliz-Fransız kuvvetleri tarafından işgali sonrasında oldukça kaygı duymaya başladı. Kore'deki yabancı nüfuzuna karşı koymanın en iyi yolunun demokratik düzene geçmek, insan haklarını tesis etmek ve Dünya üzerinde yabancı ülkelerin müdahalesinden bağımsız bir cennet yaratmak olduğuna inanıyordu.

Köylüleri Donghak akımına girmeye ikna ederek bir köylü isyanı başlattı ve diğer hükûmet karşıtı sivil aktivistlerle birlikte 1862'den 1864 yılında idam edilene kadar Kore'nin güneyinin bazı kısımlarını elinde tuttu.[2]

Onun ölümünden sonra hareket, Donghak doktrinini sistematize eden Choe Si-hyeong (1829-1898) tarafından sürdürüldü. Fakat sonunda o da Kore hükûmeti tarafından idam edildi.

1898'de ikinci Donghak lideri Choe Si-hyeong'un idam edilmesinin ardından Son Byong-hi, komşu ülke Japonya'ya siyasi sığınma talebinde bulundu. 1904'teki Rus-Japon Savaşı'ndan sonra Kore'ye döndü ve ulusunun kara talihini tersine çevirmek, aynı zamanda yeni bir toplum yaratmak için tasarladığı yeni bir kültürel ve reformist hareket olan Chinbohoe'yu ("ilerici toplum") kurdu. Donghak aracılığıyla, ülke çapında, eski geleneklerin ve yaşam tarzlarının yenilenmesi yoluyla toplumsal kalkınmayı amaçlayan bir hareket başlattı. Yüzbinlerce Donghak üyesi saçlarını kısa kesti ve sade, mütevazı kıyafetler giymeye başladı. 1904 yılı boyunca, Donghak üyeleri tarafından toplumsal kalkınma adına düzenlenen ve şiddet içermeyen gösteriler gerçekleştirildi.

Donghak hareketinin üçüncü piri Son Byeong-hui'nin yönetimi altında bu hareket, bugün hem Kuzey hem de Güney Kore'de takipçileri bulunan Cheondogyo veya Çondoizm adlı bir din haline geldi.

Choe Je-u

Choe Je-u'nun eseri, kişinin doğasını geliştirmeye vurgu yaparak Konfüçyüsçü Cennet anlayışına bir dönüşü savundu. Choe'ya göre, Cennetin Yolu kişinin kendi zihnindeydi ve dolayısıyla kişi doğasını geliştirerek Cennetin Yoluna ulaşabilirdi.[1]

Donghak akımı belirli bir gündem veya sistematik bir doktrine sahip değildi. Choe olaylar meydana geldikçe doktrinin doğaçlama bir şekilde geliştirilmesi gerektiğine inanıyordu. Tüm insanların eşit olması dışında cennetin ne anlama geldiğinin bir açıklaması ve Dünya üzerinde bir cennetin nasıl kurulacağına dair hiçbir pratik planı ya da vizyonu yoktu. Yine de Choe'nun demokrasiyi, insan haklarını ve Kore milliyetçiliğini savunması köylü gerillalar arasında ilgi uyandırdı ve bu sayede Donghak hızla Kore'de yayıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Yao, Xinzhong (2000). An Introduction to Confucianism. Cambridge University Press. ss. 121-122. ISBN 0521644305.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Yao" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ A Handbook of Korea. 9th. Seul: Korean Overseas Culture and Information Service. December 1993. s. 143. ISBN 978-1-56591-022-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

Celâlî isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve Sultan I.Ahmet dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle çıkarılan ayaklanmalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüsçülük</span> Çin merkezli etik ve felsefi sistemi

Konfüçyüsçülük, Ruizm veya Ru klasisizmi olarak da bilinir, antik Çin'de ortaya çıkan bir düşünce ve davranış sistemidir ve çeşitli şekillerde bir gelenek, felsefe, din, hükûmet teorisi veya yaşam biçimi olarak tanımlanır. Konfüçyüsçülük, Çin filozofu Konfüçyüs'ün öğretilerinden, daha sonra Yüz Düşünce Okulu dönemi olarak anılacak bir dönemde gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Atina (şehir devleti)</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Atina Uygarlığı, 2500 kilometrekare büyüklüğündeki "Attika yarımadası" üzerinde kurulmuş olup denize yakın ve yalnızca Sefis Nehri tarafından sulanan verimli bir ova üzerinde yer almıştır. Liman olarak şimdiki Pire limanını kullanırlardı. Atina'daki Akropol, ülkenin yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Yaşlılar Kurulu ise az ötede Ares tepesi denen tepede toplantı yaparlardı. Halk Meclisi, Phyx Tepesinin eteklerinde toplantı yaparlardı. Atina uygarlığında bu düzeni sağlayan kral, belgelerde Theseus olarak görülmektedir.

Sovyetler Birliği'nde kolektivizasyon, Sovyetler Birliği'nde yürütülen kolektivizasyon politikaları. 1929 ve 1935 yılları arasında; kolektif çiftliklerde ve devlet çiftliklerinde toprak ve emeği güçlendirmek için yapılan çalışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Direnişi</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransanın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan direniş

Fransa'da La Résistance (direniş) olarak da anılan Fransız Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan kaçak hareketler ve şebekeler topluluğuna; ve bu toplulukların 22 Haziran 1940 tarihinde ilan edilen ateşkes ile 1944 yılındaki kurtuluşa kadar geçen süredeki ortak eylemlerine verilen addır.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çendoizm</span>

Çendoizm Cheondogyo, "Göksel Yol dini" anlamına gelen Cheondogyo kelimesinden türetilmiştir. 19. yüzyıl Kore dini hareketlerinden türemiş bir Kore panteistik dinidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Donghak Köylü Devrimi</span>

Donghak Köylü Devrimi, 1894-1895 yılları arasında Kore'de köylüler ve Donghak dininin takipçileri tarafından başlatılan silahlı bir ayaklanmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Taejong</span>

Taejong, Joseon Krallığı'nın üçüncü kralıdır. Saltanatı 28 Kasım 1400'den 9 Eylül 1418 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gojong</span> Joseon Krallığının 26. kralı ve Korenin ilk imparatoru

Gojong veya İmparator Gwangmu, Joseon Krallığı'nın 26. kralı ve Kore'nin ilk imparatorudur. Saltanatı 13 Aralık 1863'ten 21 Ocak 1907 tarihine kadar sürmüştür.