İçeriğe atla

Donatas Malinauskas

Donatas Malinauskas
Donatas Malinauskas
Doğum1877
Krāslava
Ölüm30 Kasım 1942
Altay Krayı
MilliyetLitvan
VatandaşlıkLitvanya
MeslekPolitikacı, aktivist
Tanınma nedeniLitvanya Bağımsızlık Yasası imzacısı.
Kurul üyeliğiLitvanya Konseyi

Donatas Malinauskas (Telaffuz; d. 1877, Krāslava - ö. 30 Kasım 1942, Altay Krayı[1]) Litvanyalı politikacı ve diplomat.[2][3] Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biridir.

Malinauskas Litvanyalı bir soylu ailede doğdu ve Vilnius'ta eğitim gördü. Daha sonra öğrenci grupları arasında Çek milliyetçi hareketlerini desteklediği Bohemya, Tabor'daki Tarım Akademisi'nde çalışmaya başladı.

Mezun olduktan sonra Trakai yakınındaki aile mülküne döndü ve çeşitli siyasi ve hayırsever işlerle ilgilendi. "Oniki elçi" denilen bir grubun üyesiydi. Amaçları, Litvanya'daki Roma Katolik hizmetlerinde Litvan dilinin kullanılmasına izin vermesi, o sırada Latin veya Lehçe kullanımını gerektiren bir kampanya ve Litvanya Merkezi Yardım Komitesi'nin kurulmasını içeriyordu. Bu Komite'deki çalışmaları Litvanya Konseyi'ne seçilmesine ve 1918'de Bağımsızlık Yasası'nın imzalamasına yol açtı.

İki savaş arası dönemde Malinauskas Çekoslovakya ve Estonya'ya diplomatik bir elçi olarak hizmet etti. Vytautas kalıntılarını araştırdı, Çekoslovakya'da bulunup bulunmadığı zamanı araştırdı.Araştırmaları tarihi kaynakların en olası yer olarak işaret ettiği Vilnius Katedrali'ne odaklandı.

Malinauskas 14 Haziran 1941'de Rusya SFSC'ye sürüldü. 30 Kasım 1942, Altay Krayı'nda öldü. Cenazesi 1993 yılında Litvanya'ya iade edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Donatas Malinauskas (1869-1942)" (Litvanca). Litvanya Ulusal Müzesi. 17 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  2. ^ "Malinauskas, Donatas". Encyclopedia Lituanica III: 459-460. (1970-1978). Ed. Simas Sužiedėlis. Boston, Massachusetts: Juozas Kapočius. LCC 74-114275.
  3. ^ Lietuvos albumas. Janina Markevičaitė, Liudas Gira, Adomas Kliučinskis – Kaunas / Otto Elsner, Berlin, 1921, s. 353-355

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gediminas Kirkilas</span> Litvan siyasetçi

Gediminas Kirkilas, Litvanyalı siyasetçi ve Litvanya'nın 11. Başbakanı.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Konseyi</span> 18–23 Eylül 1917de gerçekleşen konsey

Litvanya Konseyi ya da 11 Temmuz 1918'den sonraki adıyla Litvanya Devlet Konseyi, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Vilnius Konferansı'nda seçilen konseydir. Konseyin ilk üyeleri farklı yaş, sosyal statü, meslek ve siyasi ilişkilere sahip yirmi kişiden oluşuyordu. Litvan halkı adına yürütme yetkisi verilen konsey, bağımsız bir Litvanya devleti kurmakla görevlendirildi. 16 Şubat 1918'de konsey üyeleri Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzaladı ve Litvanya'yı demokratik ilkelere dayanan bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 16 Şubat, "Litvanya Devlet Restorasyon Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Konsey, 1918 sonbaharına kadar ülkede Alman Ordusu'na bağlı askerî birliklerin bulunmasına rağmen bağımsızlık ilan etmeyi başardı. 1919 baharında konsey üyeleri sayısı yaklaşık iki katına çıktı. Konsey, ilk kez 15 Mayıs 1920'de toplanan Litvanya Kurucu Meclisi etkin oluncaya kadar çalışmalarını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Jokūbas Šernas</span>

Jokūbas Šernas, Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biri olan Litvanyalı avukat, gazeteci, öğretmen ve bankacı.

<span class="mw-page-title-main">Jonas Basanavičius</span>

Jonas Basanavičius, Litvanyalı bağımsızlık aktivisti politikacı, doktor, yazar. Litvanya'nın bağımsızlığı için çok sayıda çalışma yürüttü. Litvanya Bağımsızlık Yasası imzacıları oturumunun başkanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Jurgis Šaulys</span>

Jurgis Šaulys, Litvanyalı ekonomist, diplomat ve politikacı ve Litvanya Bağımsızlık Yasası'na imza atan yirmi kişiden biriydi.

Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Justinas Staugaitis</span>

Justinas Staugaitis Litvanyalı bir Roma Katolik piskoposu, politikacı, eğitimci ve yazar. Litvanya'nın Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biri.

<span class="mw-page-title-main">Alfonsas Petrulis</span>

Alfonsas Petrulis (

<span class="mw-page-title-main">Jonas Smilgevičius</span>

Jonas Smilgevičius (

<span class="mw-page-title-main">Jonas Vailokaitis</span>

Jonas Vailokaitis (

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Biržiška</span> Litvan tarihçi ve siyasetçi (1882-1962)

Mykolas Biržiška

<span class="mw-page-title-main">Petras Klimas</span> Diplomat

Petras Klimas (

<span class="mw-page-title-main">Pranas Dovydaitis</span>

Pranas Dovydaitis Litvanyalı politikacı, öğretmen, yazar ve profesör. 1918'de Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın yirmi imzacısından biriydi. Litvanya Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Saliamonas Banaitis</span>

Saliamonas Banaitis (

<span class="mw-page-title-main">Stanisław Narutowicz</span> Litvanyalı avukat ve politikacı

Stanisław Narutowicz (

<span class="mw-page-title-main">Steponas Kairys</span> Litvan siyasetçi (1879-1964)

Steponas Kairys (

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Üniversitesi</span>

Vilnius Üniversitesi, Baltık ülkelerindeki en eski üniversitesi. Bu anlamda Prag, Kraków'da Pécs, Budapeşte, Bratislava ve Königsberg'in üniversitelerinden önce kurulmuştur. 16. yüzyılda "dünyanın en doğusunda kurulan üniversite" sıfatındaydı. Bugün Litvanya'nın en kapsamlı üniversitesidir.

Vytautas Sakalauskas, Litvanyalı siyasetçi. 1990'da Litvanya'nın bağımsızlığından önce Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin son başbakanı.