İçeriğe atla

Donanma varlığı

Arthur Herbert 1690'da "Fleet in being" terimini oluşturmuştur

Donanma varlığı veya İngilizce kullanımı ile Fleet in being, gemilerin limandan çıkmadan denizde oluşturmuş olduğu güçtür. Filo limanı terk edip düşmanla yüzleşirse, savaşta kaybedebilir ve artık düşmanın eylemlerini etkilemeyebilir, ancak limanda güvenli bir şekilde kalırken, düşman ona karşı korunmak için sürekli olarak kuvvet konuşlandırmak zorunda kalır. "Fleet in being" deniz kontrolünün bir parçası olamaz ama Denizde erişimi engelleme doktrininin parçası olabilir

Teriminin kullanımı

Bu terim ilk olarak 1690'da Manş Denizi'ndeki Kraliyet Donanması kuvvetlerinin komutanı Lord Torrington'un kendisinden daha güçlü bir Fransız filosuyla karşı karşıya bulduğunda kullanıldı. Takviye oluncaya kadar, zorlu koşullar altında, bir deniz savaşından kaçınmayı önerdi. Böylelikle filosunun varlığını sürdürerek, düşmanı bölgede kalmaya zorlayacak ve başka bir yerde inisiyatif almalarını engelleyecek aktif bir tehdit oluşturabilirdi.

Kavram

"Fleet in being" kavramı, filonun düşmana yakın olsa bile limanda görece güvenli olduğu varsayımına dayanmaktadır. Taranto Savaşı ve Pearl Harbor Saldırısıyla birlikte limandaki gemilere tehdidin sadece düşman gemilerden değil aynı zamanda düşman hava kuvvetlerinden de gelebildiği anlaşılmasıyla konseptin kullanımı azaldı. Elbette, bir filonun limanda hala nispeten güvende olduğu bir durumu hayal etmek mümkündür, örneğin rakibin politik nedenlerle limanda onlara saldırmaya isteksiz olması gibi. Ancak konsept rafa kalkmamış ve Falkland Savaşı'nda Arjantin Donanması bu konseptle hareket etmiştir. Çünkü Arjantin Donanması'na bağlı gemiler ne güçlü Kraliyet Donanmasına saldırı gerçekleştirmezdi ne de İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan ARA General Belgrano gemileri HMS Conqueror gibi çağdaş denizaltıların saldırıları karşısında savunmaya sahip değildi.

"Fleet in being" fikri, deniz kuvvetleri dışındaki kuvvetler için genelleştirilebilir. Kuşatma altındaki bir kale, özünde, kaleden ayrılmadan veya çok savaşmadan düşman güçlerin başka bir yerde inisiyatif almalarını engelliyordu. Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin "Fleet in being"i havada gerçekleştirdi. Saddam Hüseyin Irak Hava Kuvvetlerini aktif şekilde kullanmayarak sertleştirilmiş sığınaklarda tuttu böylece Irak'a saldıran koalisyonu, ta ki uçak sığınakları savunmasız bulunana kadar bu bölgelere saldırtarak kara birliklerini rahatlattı.

Geçmiş

1904-1905 Rus-Japon Savaşı

İlk modern örnek, 1904 Rus-Japon Savaşı sırasında Port Arthur'daki Rus İmparatorluk Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması (IJN) arasındaki çekişmeydi. Rusya üç savaş filosuna sahipti: biri Baltık Denizi'nde, ikincisi Karadenizve üçüncüsünde Uzak Doğu'daydı. Rus İmparatorluk Donanması Uzak Doğu'daki filosu Vladivostok ve Port Arthur'da bulunuyordu. İkincisi kara savaşına daha yakınken, Port Arthur stratejik olarak daha önemli hale geldi.

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin en büyük avantajı Rus İmparatorluk Donanması'nın birbirinden çok uzak üç filoya sahip olmasıydı. Ayrıca Karadeniz'de bulunan Rus gemileri 1841 Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Karadeniz'den çıkamayacaktı. İngilizler aksi durumda bu gemileri bloke edeceğini Britanya-Japonya ittifakında kabul etmişti. Dolayısıyla Japonya sadece Vladivostok ve Port Arthur'da bulunan filo ile muhatap olacaktı. Ancak Baltık Filosu (daha sonra 2. Pasifik Filosu olarak değiştirildi) 1905'te Port Arthur filosunu takviye etme emri aldı. Bu hareketi engellemek Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetlerinin görevi olacaktı.

Ancak Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Port Arthur'un "Fleet in being" durumunu ortadan kaldırıldıktan sonra Baltık Filosunu karşılayabilirdi. Port Arthur'un savaş filosunu kalıcı olarak ortadan kaldırmak için Japonya üç operasyon gerçekleştirecekti. İlki, Şubat 1904'ün başlarında, limanın içinde sürpriz bir destroyer torpido saldırısıydı. İkinci operasyon kanaldaki eski buharlı gemileri batırarak limanın girişini bloke etmekti. Filoyu kalıcı olarak yok etmekte operasyonun üçüncü kısmını oluşturuyordu. Son girişim de başarısız olmasına rağmen, Rus Donanması çok ağır kayıp verdi. Filo komutanı Amiral Stepan Makarov mürettebatla birlikte gemisinin batması sonucu boğularak öldü.

Port Arthur'da bulunan gemiler Amiral Vilgelm Vitgeft'in yeni komutası altında 10 Ağustos 1904'te Vladivostok'a doğru yola çıkana kadar "Fleet in being" durumunda kaldı. 10 Ağustos 1904'te hareket eden Rus gemilerini Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri karşıladı. Gerçekleşen Sarı Deniz Muharebesi'nde Rus gemileri ya battı ya da kullanılamaz hale geldi.

Birinci Dünya Savaşı

I.Dünya Savaşı sırasında Alman Açık Deniz Filosu Jutland Savaşı ile daha büyük Kraliyet Donanması ile büyük bir angajman kaybetme riskini gördü ve bu riski almak yerine, filosunu sağlam tutmayı tercih etti.

II. Dünya Savaşı

1940 yılında İtalyan Regia Marina'nın eylemleri de "Fleet in being" kapsamında değerlendirilebilir. Kraliyet Donanması karşısında yetersiz olan Regia Marina, Kraliyet Donanmasına karşı sonuçsuz küçük saldırılarda bulunup Taranto limanına çekiliyordu. İngilizler ise tam egemenlik kurabilmek için Kasım 1940'ta uçak gemisinden kalkan uçaklar ile Regia Marina'nın bulunduğu Taranto'ya saldırdı. Büyük başarı elde etse de İtalyan filosunu tamamıyla yok edememesinden dolayı Kraliyet Donanması 3 yıl boyunca önemli sayıda gemisini Akdeniz'de bulundurmak zorunda kaldı.

Kaynak

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Navarin Deniz Muharebesi</span> Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1827 deniz savaşı

Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden Britanyalı, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebe Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Taranto Muharebesi</span>

Taranto Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz Cephesi'nde 11 Kasım 1940 gecesi gerçekleşen bir askerî operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Isoroku Yamamoto</span> Japon Amiral

Isoroku Yamamoto , II. Dünya Savaşının ilk dört yılı boyunca Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Birleşik Filosu'nun başkomutanı. Japon İmparatorluk Donanması Akademisi, Birleşik Devletler Donanma Savaş Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde (1919-1921) okudu.

<i>Barbaros Hayreddin</i> (zırhlı) Alman zırhlısı

Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi. 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Deniz Kuvvetleri</span>

Rusya Deniz Kuvvetleri, Rusya'yı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Donanması</span> 1871-1919 arasında Alman İmparatorluğunun deniz kuvvetleri

Kaiserliche Marine, Alman İmparatorluğu'nun oluşumu ile teşkil edilen Alman deniz kuvvetleriydi. Kaiserliche Marine 1871 ve 1919 yılları arasında var oldu ve Prusya'ya ait Deniz Kuvvetleri ve Norddeutsche Bundesmarine'nin dışında büyüdü. İmparator II. Wilhelm, Deniz Kuvvetleri'ni genişleterek, Alman İmparatorluğu ile İngiliz İmparatorluğu arasında denizlerde bir silahlanma yarışına sebep oldu. Öyle ki Alman Deniz Kuvvetleri, II. Wilhelm dönemi sırasında dünyada en büyük deniz kuvvetlerinden biri olmayı sürdürerek İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerin ardından ikinci sırayı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Port Artur Baskını</span>

Port Artur Ağzı Baskını, Rus-Japon Savaşı'nın başladığı gün, Ryaotong Yarımadası'nda bulunan Lüshun Port Artur Limanı'nın ağzında demirleyen Rus İmparatorluğu Pasifik Filosu savaş gemilerine karşı Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin düzenlediği baskın.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Beyaz Filo</span>

Büyük Beyaz Filo veya Büyük Beyaz Donanma, ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in talimatıyla 16 Aralık 1907 ile 22 Şubat 1909 tarihleri arasında dünyayı dolaşan ABD Deniz Kuvvetleri donanmasının popüler takma ismi. Dört filodan oluşan donanmada her filoda bir savaş gemisi ve refakat gemileri bulunmaktaydı. Roosevelt bu seyahat sayesinde dünyaya ABD askerî gücünün gösterilmesini amaçlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Muharebesi</span> 27-28 Mayıs 1905 arasında Rusya ve Japon donanmaları arasında gerçekleşmiş deniz savaşı

Tsuşima Muharebesi, Japonya'da Japon Denizi Muharebesi olarak da bilinir, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Tsuşima Boğazında gerçekleşmiştir. Muharebede Amiral Togo Heihaçiro komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Birleşik Filosu, Amiral Zinovi Rojestvenski komutasındaki Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Pasifik Filolarının üçte ikisini imha etmiştir. Rus donanması bölgeye intikal edebilmek için Baltık Denizindeki üslerden yola çıkarak 18 bin deniz mili katederek bölgeye gelmiştir.

SMS <i>Brandenburg</i>

SMS Brandenburg, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört pre-dreadnought zırhlısından ilkidir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, SMS Weißenburg ve SMS Wörth'tür. Brandenburg, Alman Donanması için inşa edilen ilk pre-dreadnought gemidir. Donanma daha önce sadece kıyı savunma gemileri ve zırhlı fırkateynler inşa etmişti. Geminin omurgası 1890'da AG Vulcan tersanesinde serildi. 21 Eylül 1891'de denize indirilen gemi donatımının tamamlanmasının ardından 19 Kasım 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Brandenburg ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar topla dönemin dört top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı Almanya'nın Brandenburg ilinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kraliyet Donanması</span> Avustralya Savunma Kuvvetlerinin deniz kuvvetleri bölümü

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

<i>Rostislav</i>

Rostislav 1890'larda Rus İmparatorluk Donanması'nın Karadeniz Filosu için Nikolaev Tersanesi tarafından inşa edilen bir ön dretnot savaş gemisiydi. İlk önce küçük, ucuz bir kıyı savunma gemisi olarak planlandı, ancak donanmanın isteğiyle 8,880 ton deplasmanlı kompakt, açık denize uygun bir savaş gemisi olarak inşa edildi. Kötü tasarım ve inşaat uygulamaları, bitmiş halinin tasarım deplasmanından 1.600 ton daha ağır olmasına sebep oldu. Rostislav, dünyanın kömür yerine fuel oil yakan ilk ana savaş gemisi oldu. Savaş yeteneği, standart Rus topu olan 12 inç (305 mm) donanma topları yerine 12 inç (305 mm) ana bataryası sebebiyle hedeflenenden daha azdı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Filo</span>

Büyük Filo, Kraliyet Donanması'nın I. Dünya Savaşı sırasında anavatanı korumakla görevli ana filosu.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Deniz Muharebesi</span>

Sarı Deniz Muharebesi 10 Ağustos 1904'te meydana gelen bir deniz muharebesidir. Rus donanmasında bu savaş aynı zamanda 10 Ağustos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe, Rus donanmasının tasarladığı bir planı ortaya çıkardı ve Rus donanmasını limanlarına dönmeyi zorladı. Planın amacı Port Arthur'da bulunan Rus donanmasının bulundukları yerdeki ablukayı yarıp Vladivostok'taki Rus gemileriyle birleşmesiydi. 4 gün sonra, Ulsan yakınlarındaki başka bir muharebede Vladivostok'ta bulunan filonun sortisi engellendi. Bunun sonucunda iki yerde de bulunan Rus filoları oldukları yerde kalmak zorunda kaldı ve birleşemediler.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Donanması</span>

Prusya Donanması, resmen Kraliyet Prusya Donanması, 1701'den 1867'ye kadar Prusya Krallığı'nın deniz kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Eskadra</span>

Eskadra, filo olarak adlandırılamayacak kadar küçük olduğu düşünülen önemli savaş gemileri grubudur. Eskadra tipik olarak bir filonun parçasıdır. Farklı deniz kuvvetleri arasında, eskadrayı bir filodan ayırmak için net bir tanımlayıcı parametre yoktur ve eskadranın büyüklüğü ve gücü ülkeye ve zaman dilimine göre büyük ölçüde değişir. Küçük savaş gemileri grupları veya büyük savaş gemilerinin küçük grupları, terminolojilerine göre bazı deniz kuvvetleri tarafından filolar olarak adlandırılabilir. Bir deniz eskadrasının büyüklüğü büyük ölçüde değiştiğinden, bir eskadra komutanlığının rütbesi de büyük ölçüde değişir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'deki deniz muharebeleri</span>

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı donanmasından oluşan İttifak Devletleri donanmalarıyla, İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD ve Britanya İmparatorluğu donanmalarından oluşan İtilaf Devletleri donanmaları arasında Akdeniz'de düzensiz şekilde yer yer deniz muharebeleri meydana gelmiştir.