İçeriğe atla

Donanma Kupası (yelken)

Donanma Kupası Yelken Yarışı, Türkiye'nin en eski yelken organizasyonlarından biridir. İlki, 1960 yılında düzenlenen Donanma Kupası Yelken Yarışı, birbirinden farklı IRC yarış ve gezi sınıfı teknelerin katılımıyla düzenlenmektedir.

Tarihçe

İlki 1960 yılında düzenlenen Donanma Kupası, amatör yelkenciler, profesyonel yarış takımları ve bahriyeli yelken takımlarının kimi zaman farklı rotalarda da olsa, birlikte yarıştıkları bir spor müsabakasıdır.

Donanma Kupası Yelken Yarışı'nın özünde; ekiplerin bir gece Donanma Komutanlığı'nda ağırlanıp, sivillerle bahriyelilerin kaynaştığı resepsiyonun ardından, Gölcük'ten İstanbul'a törenle uğurlanması vardı. Startı geleneksel olarak Donanma Harp Filo Komutanı tarafından verilen bu yarışma, 41 deniz millik bir parkura sahiptir. Yarışın Gölcük'e gidiş ve İstanbul'a dönüş olarak iki etap halinde düzenlendiği yıllarda bu mesafe 82 deniz miline çıktı.

2010'lu yıllarda bu rota defalarca değişikliğe uğradı. Balyoz Darbe Planı iddiası günlerinde Donanma'nın kapanan kapıları yelkencilere bir daha açılmadı. Birkaç kez İstanbul'dan yola çıkan filo, Gölcük Donanma Komutanlığı önündeki şamandırayı dönüp duraksız rotalarını Fenerbahçe'de tamamladı. Osmangazi Köprüsü'nün ayakları ve bölgedeki gemi trafiği gece seyrinde ekipler için tehlike yaratınca bundan da vazgeçildi.[1]

İstanbul Yelken Kulübü yönetimi bunun üzerine Gölcük'ü rotadan çıkardı ve 2019 yılından itibaren Donanma Kupası'nı, Tuzla Deniz Harp Okulu önündeki şamandıranın dönülerek Adalar'ı çevreleyen yaklaşık 41 deniz mili mesafeli coğrafi parkurda yapmaya karar verdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Bapoğlu, Serdar (17 Eylül 2019). "Donanma'nın Kapıları Yelkencilere Yine Açılmadı". TurkSail. 10 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Deniz Muharebesi</span> 1571 yılında gerçekleşen deniz savaşı

İnebahtı Deniz Muharebesi, 7 Ekim 1571'de Papa V. Pius tarafından düzenlenen Katolik devletler koalisyonu olan Kutsal İttifak'ın bir filosunun Patras Körfezi'nde Osmanlı İmparatorluğu filosunu büyük bir yenilgiye uğrattığı bir deniz çatışmasıdır. Osmanlı kuvvetleri, İnebahtı'ndaki deniz üssünden batıya doğru yelken açmışlardı ki, Sicilya'nın Messina kentinden doğuya doğru yelken açan Kutsal Birlik filosuyla karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri komutanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türk Deniz Kuvvetleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Osmanlı Donanması'nın İtilaf Devletleri gözetiminde tutulması üzerine Türk Kurtuluş Savaşı için gerekli olan deniz nakliyatını muhafaza etmek üzere 10 Temmuz 1920 tarihinde Umur-ı Bahriye Müdürlüğü adıyla kurulmuştur. Bu müdürlük, modern Türk Deniz Kuvvetleri'nin temeli sayılmaktadır. 1 Mart 1921'de Bahriye Dairesi Reisliği adını alan müdürlük, Karadeniz üzerinden gelen Sovyet Rusya yardımlarını korumak ve karaya ulaştırmakla sorumlu tutulmuştur. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın ardından İstanbul Bahriye Kumandanlığı kuruldu ve Osmanlı'dan kalan bazı hafif tonajlı savaş gemileri onarılarak harekâta hazır edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 11-24 Eylül 1924 tarihleri arasında çıktığı Karadeniz seyahati, modern donanmaya bağlı Hamidiye kruvazörü ile yapıldı. Hamidiye, modern donanmanın denize açılan ilk savaş gemisiydi. 1 Kasım 1924 tarihli konuşmasında Atatürk, donanmanın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kısa bir süre sonra Bahriye Vekaleti kuruldu ve Genelkurmaya bağlandı. Bahriye Vekaletinin öncelikli amacı eldeki gemileri onarmak ve hazır hale getirmek idi. Bu kapsamda Yavuz'un onarılması için Gölcük'te bir Alman şirketi tarafından yüzer havuz yapılmıştır, onarım çalışmalarını ise bir Fransız şirketi üstlenmiştir. Gölcük'te donanmanın ihtiyaçlarını karşılamak için onarım atölyeleri; mayın, akümülatör ve torpido fabrikaları ile barakalar kuruldu. Gölcük, donanmanın onarım ve geliştirme merkezi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Celal Eyiceoğlu</span> Türk asker ve diplomat

Mustafa Celalettin Eyiceoğlu Türk asker ve diplomat. 6. Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Mehmet Emin Göksan Türk asker. 12. Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Kayacan</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Kemal Kayacan, Türk asker ve siyasetçi. 7. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Yelken Şubesi</span>

Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de erkek ve kadın yelken takımlarını kuran ilk kulüplerden biridir. Kuruluş mazisi 1912 yılına rastlar.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Bekdik</span> Türk sporcu

Nihat Bekdik, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör, kürekçi, atlet, binici, yüzücü, yelkenci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Özden Örnek</span> Türk asker

Özden Örnek Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Behzat Baydar, Türk yelkenci.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Beyaz Filo</span>

Büyük Beyaz Filo veya Büyük Beyaz Donanma, ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in talimatıyla 16 Aralık 1907 ile 22 Şubat 1909 tarihleri arasında dünyayı dolaşan ABD Deniz Kuvvetleri donanmasının popüler takma ismi. Dört filodan oluşan donanmada her filoda bir savaş gemisi ve refakat gemileri bulunmaktaydı. Roosevelt bu seyahat sayesinde dünyaya ABD askerî gücünün gösterilmesini amaçlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mondros Deniz Muharebesi</span>

Mondros Deniz Muharebesi 18 Ocak 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan donanmaları arasında meydana gelen çatışma. Birinci Balkan Savaşı sırasında yaşanan muharebe, Osmanlıların Çanakkale Boğazı'nda konuşlu Yunan donanmasını dağıtmak ve Ege Denizi'nde egemenliği yeniden ele geçirmek için yaptıkları ikinci ve son denemedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bilgel</span> Türk asker

Emin Murat Bilgel Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Alpkaya</span>

Hayri Bülent Alpkaya Türk asker. 19. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Uran</span> Türk asker ve diplomat

Necdet Uran Türk asker ve diplomat. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Hüseyin Vural Bayazıt Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Ahmet Zeki Özak Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Deniz Ana Üssü</span> Kocaelinin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssü

Gölcük Deniz Ana Üssü, Marmara Denizi'nin doğu kıyılarında, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssüdür. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ana üssüdür. 1800 dönüm arazi üzerine kurulu olan üs, Deniz Kuvvetleri'nin lojistik desteğinin karşılanmasındaki ana üstür.

Atila Algon, Türk milli yelkenci, denizci, yazar.