İçeriğe atla

Domuzdamı

Domuzdamı
Bailey Adası Köprüsü. Dünyadaki tek granit domuzdamı köprüdür.

Domuzdamı veya domuztamı,[1] maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir.[2]

Domuzdamı direkleri; 120x20x20 ve 80x20x20 boyutlarındaki meşe, kayın ve gürgen gibi sert ağaçlardan yapılır ve en sağlam tahkimatlardan biri olarak bilinir.[2][3] Yeraltı madenciliğinde yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra deprem enkazlarındaki arama-kurtarma faaliyetlerinde de kullanılmaktadır.[4][5] Domuzdamını kuran işçiye "domuzdamcı" denmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Özer, Hasan; Günaydin, Aykut (15 Eylül 2017). "ZONGULDAK'TA MADEN İŞÇİLERİNİN KÖMÜR OCAKLARINDA KULLANDIKLARI BAZI MADENCİLİK TERİMLERİ ÜZERİNE". Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi. 6 (3): 1334-1352. ISSN 2147-0146. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  2. ^ a b DİREK, Cansu. "Bir yeraltı taşkömürü madeninde göçük ve taş-kavlak düşmesi kazalarının kök nedenlerinin araştırılması". katalog.istanbul.edu.tr. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  3. ^ Evkaya, Esma Hacer; Kaymakçi, Erdoğan (30 Eylül 2022). "TTK'DA UYGULANAN ÖN GERİLMELİ AHŞAP DOMUZDAMI SİSTEMİ". Scientific Mining Journal. 61 (3): 149-156. doi:10.30797/madencilik.991741. ISSN 2564-7024. []
  4. ^ "Madenciler enkazlarda "domuz damı" yöntemiyle hayat kurtarıyor". NTV. 10 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  5. ^ "'Domuz damı' 8 yaşındaki Esra'nın hayatını kurtardı". MSN. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  6. ^ "D Harfi ile Başlayanlar". Maden Terimleri Sözlüğü. Eti Maden. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nauru</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Nauru (

Veri madenciliği, büyük ölçekli veriler arasından faydalı bilgiye ulaşma, bilgiyi madenleme işidir. Büyük veri yığınları içerisinden gelecekle ilgili tahminde bulunabilmemizi sağlayabilecek bağıntıların bilgisayar programı kullanarak aranması olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk</span> Ukraynadaki bir şehir

Donetsk (Ukraynaca: Донецьк, Rusça: Донецк), 1928'deki Harkiv yazımına göre Donetske (Ukraynaca: Донецьке) olarak da adlandırılan, eskiden Aleksandrovka, Yuzivka (Hughesovka) ve Stalino olarak bilinen, Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Oblastı'nda Kalmius Nehri üzerinde bulunan bir sanayi şehridir. Nüfusun şehir merkezinde 901.645, metropolitan alanda ise 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Donetsk, 2001 nüfus sayımına göre Ukrayna'nın en büyük beşinci şehridir.

Uzunayak madenciliği yer altı madenciliğinde, genelde kömür üretiminde kullanılan bir yöntemdir.

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında ölmüştür. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

Odaköy maden kazası 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de meydana gelen maden kazası. Kaza sırasında madende bulunan 46 kişiden 13 tanesi ölürken 18 kişi altısının durumu ağır olmak üzere hastaneye kaldırıldı.

2023 (MMXXIII) pazar günü başlayan bir yıldır. Gregoryen takvimindeki Milat ve Rab'bin Yılı'nın 3. milenyumunun 23. yılı ve 21. yüzyılının, 2020'lerinin 4. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Soma Faciası</span> 13 Mayıs 2014’te Manisa ilinde gerçekleşen madencilik kazası

Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

Ermenek maden kazası, 28 Ekim 2014 tarihinde, Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik’e ait kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak hayatını kaybettiği olaydır. Bu kaza altı ay içinde bir Türk madeninde ikinci büyük kazadır. Bir önceki Soma Faciası 13 Mayıs 2014'te gerçekleşmişti.

<span class="mw-page-title-main">Beşparmak Dağları (Türkiye)</span> Sıradağlar

Beşparmak Dağı, Bafa gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan dağ. Aydın ve Muğla topraklarına yayılan dağın en yüksek yeri 1375 m ile Tekerlekdağ'dır.

Yeni Çeltek olayları ya da Yeni Çeltek direnişi, 12 Eylül Darbesi öncesi süreçte Amasya'da Yeni Çeltek maden bölgesinde işçilerin greve gitmeleriyle başlayıp askerlerin müdahalesi ile büyüyen işçi eylemi.

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Himmetdede altın madeni, Kayseri ili, Kalaba ve Himmetdede beldeleri arasında bulunan altın madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Mehmet Cengiz Türk iş insanı ve müteahhit.

2023 Eskişehir maden grevi, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Yunus Emre Termik Santrali olarak faaliyet gösteren kömür maden ocağında çalışan Doruk Madencilik işçilerinin maaş, tazminat ve diğer haklarını alamadıkları gerekçesiyle 28 Ağustos 2023 tarihinde başlattıkları ve 31 Ağustos günü kendilerini maden ocağına kilitleyerek açlık grevi kararı almasıyla devam eden grevlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Homestake Madeni</span>

Homestake Madeni, Lead, Güney Dakota'da bulunan, yerin 2.438 m altında bulunan derin bir yeraltı altın madeniydi 2002 yılında kapanana kadar Batı Yarımküre'deki en büyük ve en derin altın madeniydi. Maden çalıştığı süre boyunca toplam 1.240 tondan fazla altın üretimi yaptı.