İçeriğe atla

Domuz sütü

Domuz sütü tüketen domuz yavruları

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

Yapı

Domuz sütü inek sütünün %3.5'lik yağ oranına kıyasla %8.5 yağ içerir.[1] Kolostrum sütü açısından inek sütüne benzer protein, yağ ve laktoz bileşimine sahiptir.[2] Yüksek proteinli yemler ile beslenen domuzlar, düşük proteinli diyetlere sahip domuzlara göre daha fazla süt üretir.[3]

Sağım

Domuz sütünün, çeşitli nedenler dolayısıyla insan tüketimi veya ticari üretime uygun olduğu düşünülmemektedir. Domuzlar, sağımı zor hayvanlar olarak kabul edilmektedir. Yavrulamış dişi domuzlar sağım için isteksiz olabilir ve işbirliği yapmayı reddedibilir. Domuzlar ayrıca insan varlığıyla ürkebilir ve emziren domuzların oldukça agresif olabileceği bildirilmiştir.[4][5][6]

Dişi domuzların 8 ila 16 küçük meme ucu vardır ve bu uçlardan her biri kısa bir süreliğine süt verir. Bir domuzun sağım süresi, on dakika olan bir inek ile karşılaştırıldığında on beş saniye civarındadır. Dişi domuzlar ayrıca günde 30 kg süt üreten ineklere kıyasla yaklaşık 6 kg süt üretmektedir (Üretim, domuz yavrularının emzirilmeden önceki ve sonraki ağırlıkları kullanılarak tahmin edilmiştir.).[7] Mevcut sağım makineleribu kadar kısa süreli ve çok meme ucu için tasarlanmamıştır.

Buna ek olarak, domuzlar, ineklerin aksine, emzirirken hamile kalamazlar, bu da domuz sütünü ticari açıdan daha az pratik hale getirir.[1]

Kullanım

Domuz sütünün insan tüketimi için genellikle cazip olmadığı düşünülmektedir. Süt sığırları veya keçiler gibi daha geleneksel hayvanlarla karşılaştırıldığında, ana sorun domuzların omnivor diyeti olmaktadır.[8] Ayrıca, domuz sütünün lezzeti keçi sütünden bile daha çok "av eti tadında" olarak tanımlanmıştır.[9] Süt ayrıca inek sütünden daha sulu kabul edilir.

Peynir

Domuz sütünden üretilen peynir, konsantre ve yoğunlaştırılmış domuz sütü tadına sahip olarak tanımlanmıştır. Şef Edward Lee, domuz sütünden "lezzetli" olarak nitelendirdiği bir ricotta peyniri hazırlamıştır.

Hollandalı bir çiftçi ilk deneysel domuz sütü peynirlerinden birini üretmiştir. On kişi, dişi domuzları düzinelerce saat boyunca sağmaya çalışmıştır. İlk peynir üretme girişimlerinin birkaçı başarısız olmuştur, ancak sonrasında birkaç kilo peynir üretilmiştir. Peynirin tadı, "kireçli ve biraz tuzlu" olarak tanımlanmış[10] ve diğer peynirlerle karşılaştırıldığında "daha tuzlu ve kremamsı, ama daha grenli" olarak tarif edilmiştir.[11] Peynir, bir çocuklara yardım derneği etkinliğinde anonim bir alıcıya kilogram başına 2.300 dolara satılmıştır. Bu satış fiyatı, Sırp Balkan eşeğinin sütünden yapılan ve eşek peyniri olarak bilinen en pahalı peynir çeşidinden bile daha yüksektir.[]

Kaynakça

  1. ^ a b "Why Don't We Drink Pig Milk?". 6 Ocak 2015. 9 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "onpasture.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Milk and Dairy Products in Human Nutrition: Production, Composition and Health. John Wiley & Sons Ltd. 2013. ISBN 978-1-118-53422-9. 
  3. ^ Hughes and Hart 1934, p. 312.
  4. ^ Hirsch, Jesse (10 Mart 2014). "To Milk a Pig: One Chef's Obsession". Modern Farmer. 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  5. ^ Phelan, Benjamin (24 Temmuz 2012). "Others' Milk". Slate. 4 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  6. ^ Sietsema, Robert (21 Kasım 2011). "Why Not Pig Milk?". Village Voice. 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  7. ^ Predicting Feed Intake of Food-Producing Animals. National Academies. 15 Ocak 1987. s. 25. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Why Don't Pigs Make Cheese?". The Kitchn. 12 Ocak 2009. 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  9. ^ "Why Not Pig Milk?". 21 Kasım 2011. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  10. ^ "Dutch Farm: World's First to Ever Sell Cheese from Pig's Milk". 14 Eylül 2015. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  11. ^ "We Are Unsure How to Feel Knowing That Pig's Milk Cheese Exists". 25 Ağustos 2015. 26 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 

Okuma listesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süt</span> Memelilerin meme bezleri tarafından üretilen beyaz sıvı

Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kefir</span> fermente süt ürünü

Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, özel bir mezofilik simbiyotik kültür türü olan kefir tanelerinden yapılan ince yoğurt veya ayran benzeri fermente bir süt içeceği. Kefir, Kuzey Kafkasya'dan dünyaya yayılmıştır. İnek keçi veya koyun sütüne kefir taneleri aşılanarak hazırlanıp Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ve dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Avrupalılar kefir tarifini 18. ve 19. yüzyıllarda ele geçirerek Avrupa'ya yaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hellim</span> Kıbrısa özgü keçi peyniri

Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.

<span class="mw-page-title-main">Parmesan peyniri</span> İtalyan peyniri türü

Parmesan peyniri, sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri. Peynir, Parma ili (Parmigiano) ile Reggio Emilia ilinden ismini almıştır ve bu bölgelere ek olarak, Modena ili ile Bologna'nın Reno Nehri batısında kalan tarafları ve Mantova'nın Po güneyindeki kısımlarında üretilmektedir. Yüksek oranlarda glutamat içeren parmesan peyniri, başka bir İtalyan sert peynir çeşidi olan Grana Padano ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Domuz eti</span> Domuzdan yapılan et

Domuz eti, dünyada en çok tüketilen et çeşitlerinden biridir. Geçmişi MÖ 5000'lere dayanan, insanoğlunun en eski besin kaynaklarındandır. Orta Doğu'da ya da Çin'de domuzların evcilleştirilmesi ile tüketilmeye başlanmıştır. Hızlı üremesi ve büyümesi nedeniyle kolay bakılan domuz, yakın çağlara kadar Avrupa ve Amerika kültürlerinde bir güz yiyeceği olarak değerlendirilmiştir. Yavruların olgunlaştığı bu dönemlerde, topluca mezbahalara giden domuzlar nedeniyle fiyatlar oldukça ucuz olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt</span> Sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilen besin

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir. Yoğurt katı veya sıvı (içme) kıvamında, şekerli, ekşi tatlarında, meyveli, sebzeli, çikolatalı, vanilyalı ve başka tatlarda mevcuttur. Bunun dışında da yoğurdun çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; süzme yoğurt yaygın olarak meze yapımında kullanılmaktadır. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.

Mihaliç peyniri, Bursa ve Balıkesir yöresinde, genellikle tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, 2–3 mm kalınlığında kabuk ve 3–4 mm çapında yuvarlak gözler içeren, yarıksız, çatlaksız, oldukça tuzlu, sert bir peynir türüdür.

Maraş peyniri , Kahramanmaraş ve çevresinde üretilen, telemesi baskılamadan sonra haşlanan ve elle biçimlendirilen, bağdaşık yapıda, gözeneksiz, pürüzsüz, sıkı yapıda bir peynir çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hayvansal yağ</span>

Hayvansal yağlar, hayvanlardan türetilen lipid malzemelerdir. Fiziksel olarak, yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve katı yağlardır. Kimyasal olarak, hem yağlar hem de yağlar trigliseritlerden oluşur. Her ne kadar birçok hayvan kısmı ve salgısı yağ verebilse de, ticari uygulamada, yağ, öncelikle koyunlar, domuzlar, tavuklar ve inekler gibi canlı hayvanlardan elde edilen işlenmiş doku yağlarından çıkarılır. Süt ürünleri ayrıca peynir, tereyağı ve süt gibi hayvansal ve hayvansal yağ ürünleri de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Peynir altı suyu proteini</span> peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı olan protein tozu

Peynir altı suyu proteini veya whey proteini, peynir üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı. Bu proteinleri α-laktalbümin, β-laktoglobulin, serum albümin ve immünoglobulinler oluşturur. Peynir altı suyu proteini genellikle bir besin takviyesi olarak pazarlanır. Takviye hakkında çeşitli sağlık iddiaları ortaya atılmış, 2010 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Dergisi'nde yayınlanan bir derleme ise literatürün bu iddiaları yeterince desteklemediği sonucuna varmıştır. Kas büyümesi için peynir altı suyu proteininin, kazein veya soya gibi diğer protein türlerine kıyasla biraz daha iyi olduğu gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ süt</span>

Çiğ süt veya pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş süttür. Çiğ sütün savunucuları, daha iyi lezzet, daha iyi beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşturulması dahil olmak üzere tüketiminin faydaları olduğunu belirtmişlerdir. Birçok ülkelerde çiğ beslenme'de önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Süt ikamesi</span>

Süt ikamesi, süte benzeyen ve sütle aynı şekilde kullanılabilen herhangi bir maddedir. Bu tür maddeler çeşitli şekillerde süt ürünü olmayan içecek, bitkisel süt, tahıl sütü, baklagil sütü ve alternatif süt olarak biliniyor. Soya formülü ve bebek formülü de süt ikamesidir.

<span class="mw-page-title-main">Livno peyniri</span>

Livno peyniri ilk olarak 19. yüzyılda Livno, Bosna Hersek bölgesinde üretilen bir peynir türüdür. Gravyer benzeri altın sarısı bir renge sahiptir ve ceviz çekirdeğinden dolayı keskin bir tadı vardır. Meze, ana yemek veya tatlı olarak yenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vlašić peyniri</span> Bosna-Hersekin Vlašić yöresine özgü bir peynir türü

Vlašić peyniri veya Travnik peyniri, salamura edilmiş, çoğunlukla koyun sütünden yapılan, az yağlı, beyaz bir peynirdir. Peynir, adını Bosna-Hersek'teki Travnik kasabasının yakınlarındaki Vlašić Dağı'ndan alır. Peynirde tutulan salamura miktarına bağlı olarak, dokusu ve tadı değişebilir ancak genellikle kuru ve oldukça tuzludur.

<span class="mw-page-title-main">Sepet peyniri</span>

Sepet peyniri, Akdeniz bölgelerine özgü bir peynir türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere, peynir geleneksel olarak yüzeyinde dokuma bir iz bırakan bir sepetin içinde şekillendirilir. Taze sepet peynirinin tuz tadı yoktur, kuru sepet peyniri ise hafif tuzludur.

<span class="mw-page-title-main">Gloucester peyniri</span> Yarı sert İngiliz peyniri

Gloucester peyniri, İngiltere kökenli yarı sert bir peynirdir. 16. yüzyıldan beri adını aldığı İngiltere'nin Gloucestershire kontluğunda üretilmektedir. Peynirin single ve double olmak üzere iki çeşidi vardır; her ikisi de geleneksel olarak Gloucester ineklerinden elde edilen sütten yapılır. Her iki türün de doğal bir kabuğu ve sert bir dokusu vardır, ancak Single Gloucester daha ufalanır, dokusu daha hafiftir ve yağ oranı daha düşüktür. Double Gloucester'ın Single'a göre daha uzun süre olgunlaşmasına izin verilir ve daha güçlü ve daha lezzetli bir tada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Comté peyniri</span>

Comté, Fransa'nın Jura bölgesinde üretilen pastörize edilmemiş çiğ inek sütünden yapılan Fransız peyniridir. Fransa'da besinleri denetlemek için uygulanan PDO sertifikasına sahip olduğu için üretiminden yapılışına kadar sıkı bir denetim tabi tutulur. Peynir sadece Montbéliarde ve Simmental türlerindeki ineklerin sütlerinden yapılır. Peynirin yapıldığı bölgedeki bitki örtüsünün peynirin tadına katkısı vardır bu nedenle kış ve yaz aylarında üretilmiş olan peynirlerin tatları ve görünüşleri birbirinden farklıdır. Kışın ineklerin sadece samanla beslenmesi nedeniyle, peynirde tereyağı ve süt tadı daha baskın olur ve peynirin rengi daha soluk bir beyazdır. Yazın ise hayvanların otlaklarda otlanması sonucunda peynirde çiçek, fındık ve meyve gibi aromalar ön plana çıkar ve peynir altın sarısına yakın bir renkte olur.

<span class="mw-page-title-main">Beaufort peyniri</span>

Beaufort, gravyer peynir grubuna ait sert, pastörize edilmemiş (çiğ) inek sütünden yapılan bir Fransız peyniridir. Fransız Alpleri'nin Savoie bölgesinde yer alan Beaufortain, Tarentaise vadisi ve Maurienne'de üretilmektedir. Süt, Tarine ve Abondance türlerindeki ineklerin sütünden elde edilir ve yaklaşık 2 litre sütten sadece bir kilogram peynir elde edilir. Bir tekerlek peynir üretilmesi için yaklaşık 45 hayvanlık bir sürünün bir gün içerisinde üretebildiği bütün süt kullanılır. 1968 yılında PDO tarafından sertifikalanmıştır bu nedenle yapımı ve üretiminde ciddi bir denetime tabi tutulur.