İçeriğe atla

Domowina

Bautzen'deki Sorb Meclisi (Das Haus der Sorben)

Domowina (resmî adı: Zwězk Łužyskich Serbow z.t., Aşağı Sorbça: Zwjazk Łužiskich Serbow z.t., Yukarı Sorbça: Bund Lausitzer Sorben e. V., Lehçe: łużyckich Ojczyzna), Almanya'daki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütüdür.

Sorb dilinde vatan anlamına gelen Domowina, 13 Ekim 1912 tarihinde Hoyerswerda'da kurulmuştur. Günümüzde merkezi Saksonya eyaletindeki Bautzen kentinde yer almaktadır. Nazi rejimi sırasında, 1937'de mallarına el konarak yasaklandı. II. Dünya Savaşı sonrasında, 10 Mayıs 1945'te Kamenz'de yeniden kuruldu.

Çatısı altında bir araya getirdiği 5 bin 800 üyeli 12 dernek, Domowina'yı yaklaşık 60 bin kişilik Sorb halkının fiili sözcüsü konumuna getirmektedir.

Merkezi Göttingen'de bulunan Tehdit Altındaki Halklar Örgütü'nün (Society for Threatened Peoples) yanı sıra Az Kullanılan Diller Avrupa Bürosu (EBLUL) ve Avrupa Halk Grupları Federal Birliği (FUEV) isimli kuruluşlara da üyedir.

Ayda bir Płomjo adlı Sorbca çocuk dergisini yayımlar.

Domowina üyesi dernekler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Jurij Brezan</span>

Jurij Brězan Sorb yazar. Sorb dilinin yanı sıra Almanca da yazdığı roman, öykü ve çocuk kitapları toplam 25 dile çevrildi.

Bu madde Osmanlı Devleti'nde kurulmuş siyasi partiler hakkındadır.

Avrupa Birliği'nde kültür alanında üye ülkeler arasında pek çok iş birliği yapılmaktadır. Avrupa Birliği içinde kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması için atılan adımlar arasında en önemlileri yedi yıl sürmesi öngörülen Kültür 2000 programı, Avrupa Kültür Ayı etkinliği, Media Plus programı, Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası gibi orkestralar ve Avrupa Kültür Başkenti düzenlemesidir.

Almanya Azerileri, Almanya'da yaşayan etnik gruplardan birisidir. Almanya'daki Azeriler; Türkiye, İran ve kısmen Azerbaycan ve diğer devletlerden bu ülkeye yerleşmişlerdir. 2008 yılı gayri resmî verilerine göre Almanya'da 200.000 Azeri yaşamaktadır ve bunların 14.000-17.000 kadarı başkent Berlin'de yaşamaktadır.

Pauline Krautz Sorb kültürünün tanıtılması için faaliyet yürüten aktivist ve girişimci. Nazi Almanyası'nın geleneksel federalizminden daha merkezi bir yapıya doğru götürme hedefini takip ettiği dönemde Naziler onu ayrılıkçılığın temsilcisi olarak tehdit olarak gördü. Krautz, Cottbus'daki hapishanesinde öldü. Nazi zulmünün sembolü olarak anıldı.

Bogna Koreng, Sorb asıllı Alman gazeteci ve TV sunucusu.

Yukarı Sorbca (hornjoserbšćina) bugün Saksonya'nın bir parçası olan tarihi Lusatia eyaletinde Sorblar tarafından Almanya'da konuşulan bir azınlık dilidir. Batı Slav dili altında Aşağı Sorbca, Çekçe, Lehçe, Slovakça ve Kaşupça ile birlikte gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

Almanya'da izcilik hareketi, 150 kadar izci derneği ve federasyonu ile 260 000 kadar izciden oluşmaktadır. Almanya'da izcilik tarihi 1909'da başlar.

<span class="mw-page-title-main">Sorb bayrağı</span>

Sorb bayrağı, Lausitz bölgesindeki Batı Slav Sorb halkı tarafından kullanılan ve Panslavizm renklerinden oluşan üç renkli bir bayraktır. 1842 yılında ilk kez Sorbların simgesi olarak kullanıldı. Bu bayrağı Panslavizm renklerini kullanan diğer bayraklardan ayırt etmek için 23 Mart 1848 tarihinde farklı Slav gruplarından temsilcilerin Berlin'de yaptığı buluşmada bu bayrağın renk düzeni mavi-kırmızı-beyaz olarak belirlendi. 1912'de Domowina, Sorbları temsil eden bir çatı organizasyonu olarak kuruldu. Nazi dönemi boyunca, 1935'te bayrak, 1937'deyse Domowina yasaklandı. Lausitz'in Sovyet ve Polonya işgâline girmesinden sonra, 17 Mayıs 1945'te bayrak ilk kez tekrar Domowina'ya yerleştirildi. Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin bayrak yasalarında Sorb bayrağından hiç bahsedilmedi, lâkin Cottbus ve Dresden ilçe konseyleri, bayrağın özel günler ve resmî tatillerdeki kullanımını düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Skala</span>

Jan Skala, Sorbyalı bir gazeteci, şair ve Sorb ulusal hareketinin önde gelen ideoloğuydu. Savaşlar arası dönemde (1918-1945), Almanya'daki Alman olmayan etnik grupların hakları için Almanya'daki Ulusal Azınlıklar Birliği'nde aktif olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Grollmuß</span> Gazeteci

Maria Karoline Elisabeth Grollmuß Katolik bir Sorb gazetecisi ve Nazi hükûmetine karşı olan sosyalist direniş üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Marja Kubašec</span>

Marja Kubašec ;. Edebiyat tarihçileri tarafından Yukarı Sorbca'da roman yazan ilk kadın olarak kabul edilen bir Sorb yazardı. Öğretmen olarak çalışırken tiyatro oyunları, kısa öyküler, biyografiler ve Sorb halkının tarihini konu alan romanlar yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Eva-Maria Chornakets</span>

Eva-Maria Chornakets ;, Lusatlı çocuk yazarı, editör ve oyun yazarıdır. Yukarı Sorbca, Aşağı Sorbca ve Almanca dillerinde eserler vermektedir.

Schleifer lehçesi, Schleife bölgesinde konuşulan Yukarı ve Aşağı Sorb dillerinin geçiş lehçesidir. Sorb lehçeleri arasında Schleifer lehçesi Muskau dialect en yakından akrabadır. Dil bölgesi doğuya komşudur. Bu iki lehçe Slavistler tarafından Yukarı Sorbca yerine Aşağı Sorbca olarak belirlenmiştir.

Ulusal Cephe, Doğu Almanya'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi önderliğinde partilerin ve kitle örgütlerinin ittifakıydı. 30 Mart 1950 tarihinde kurulmuş olup önceki Demokratik Blok'un yerini aldı. Aslında, Almanya Sosyalist Birlik Partisi ülkenin tek iktidar partisi olup bu ittifakı diğer parti ve kuruluşlar üzerinde denetim kurmanın bir aracıydı.