İçeriğe atla

Domna Mihailidu

Domna Michailidou
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Görevde
Makama geliş
4 Ocak 2024
Yerine geldiğiAdonis Georgiadis
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Görev süresi
9 Temmuz 2019 - 26 Mayıs 2023
Yunanistan Parlamentosu Milletvekili
Görevde
Makama geliş
21 Mayıs 2023
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Kasım 1987 (36 yaşında)
Pire, Yunanistan
Partisi Yeni Demokrasi
Bitirdiği okul Atina Koleji
York Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi

Domna Maria Michailidou (Yunanca; Δόμνα Μιχαηλίδου); (13 Kasım 1987 doğumlu) Kiryakos Miçotakis'in İkinci Kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Yunan ekonomist ve politikacıdır.[1]

Biyografi

Michailidou ekonomik kalkınma, finansal krizler ve kamu maliyesi üzerinde çalışan akademik kökenli bir ekonomisttir.[2] Daha önce Yeni Demokrasi lideri Kyriakos Mitsotakis'in yapısal reformlar, makroekonomik büyüme ve finansal piyasalarla ilgili konularda danışmanlığını yapmıştır.[3]

Michailidou, 2014 yılından bu yana Cambridge Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Merkezi'nde finans ve kalkınma, özel ve kamu borcu ve hükûmet düzenlemeleri ile ilgili konularda ders vermektedir. Paris ve Atina'da OECD için ekonomist ve rekabet uzmanı olarak çalıştı. Michailidou ayrıca Judge Business School, Cambridge Üniversitesi ve University College London Kamu Politikası Okulu'nda ders vermiştir.[4] UNDP, FAO, British Council, İran Sağlık Bakanlığı ve diğerleri gibi hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık yaptı.

The Inexorable Evolution of Financialisation: Financial Crises in Emerging Markets (tr; Finansallaşmanın Önlenemez Evrimi: Yükselen Piyasalarda Finansal Krizler) adlı kitabı 2016 yılında Palgrave MacMillan tarafından yayımlandı.[4] Çalışmaları akademik dergilerde, kurumsal raporlarda ve popüler basında da yer aldı. Cambridge Üniversitesi'nden MPhil ve Finans ve Kalkınma Ekonomisi alanında doktora derecesine sahiptir.[4]

Kitap

  • Michailidou DM 'Financial Crises in Emerging Markets: The destabilising effects of sudden surges of capital inflows and the inexorable evolution of financialisation', Palgrave Macmillan, Kasım 2015'te yayınlandı. G. Harcourt'un önsözüyle.[5]

Akademik dergiler

  • Kennedy J. ve DM Michailidou, 2017, 'Güney Avrupa'da Artan Aşı Şüpheciliğine Yönelik Farklı Politika Yanıtları', Lancet Bulaşıcı Hastalıklar.
  • Kennedy J. ve DM Michailidou, 2017, 'İç savaş, tartışmalı egemenlik ve küresel sağlık ortaklıklarının sınırları: 2013'teki Suriye çocuk felci salgınına ilişkin bir örnek olay', Sağlık Politikası ve Planlama, Oxford University Press.
  • Bowden S., Michailidou DM ve Pereira A., 2008, 'Sivrisinekleri Kovalamak: 20. Yüzyılda Güney Avrupa'da ekonomik büyüme, yoksulluk ve sıtmanın ortadan kaldırılması arasındaki ilişkinin araştırılması', Uluslararası Kalkınma Dergisi'nde (Cilt. 20, sayı 8).

Popüler basın

  • Domna Michailidou ve Jonathan Kennedy (2017). "Popülizm Öldürebildiğinde" Project Syndicate[6]
  • Jonathan Kennedy ve Domna Michailidou (2016). "İç Savaşlarda İnsani Yardımı Yeniden Düşünmek", Project Syndicate[7]
  • Jonathan Kennedy ve Domna Michailidou (2016): "Çocuk felcinin yok edilmesi politikası," Project Syndicate [7 dile çevrildi ve çeşitli gazetelerde yeniden yayınlandı: El Pais (İspanya), L'Orient le Jour (Lübnan), Gulf Times (Katar), Al Shabiba (Umman), Al Bayan ve Khaleej Times (Birleşik Arap Emirlikleri), Arab News (Suudi Arabistan), Le Quotidien d'Oran (Cezayir), The Reporter (Etiyopya), Mareeg (Somali), Outlook Afganistan (Afganistan), Postimees (Estonya), Financial Mirror (Kıbrıs), Khmer Times (Kamboçya), AZERNEWS (Azerbaycan), Expreso (Ekvador)][8]

Kaynakça

  1. ^ "Ministers sworn in following mini cabinet reshuffle | eKathimerini.com". Kathimerini. Atina. 4 Ocak 2024. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  2. ^ "Dr. Domna Maria Michailidou". Atina: Delphi Economic Forum. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  3. ^ "Minister Domna Maria Michailidou Ph.D." Concordia (İngilizce). Erişim tarihi: 3 Kasım 2019. 
  4. ^ a b c The Inexorable Evolution of Financialisation - Financial Crises in Emerging Markets | Domna Michailidou | Palgrave Macmillan. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  5. ^ The Inexorable Evolution of Financialisation - Financial Crises in Emerging Markets | Domna Michailidou | Palgrave Macmillan (İngilizce). 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  6. ^ Michailidou, Domna (20 Temmuz 2017). "When Populism Can Kill | by Domna Michailidou & Jonathan Kennedy". Project Syndicate (İngilizce). 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2019. 
  7. ^ Kennedy, Jonathan (25 Ekim 2016). "Rethinking Humanitarian Aid in Civil Wars | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou". Project Syndicate (İngilizce). 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2019. 
  8. ^ Kennedy, Jonathan (15 Mart 2016). "The Politics of Polio Eradication | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou". Project Syndicate (İngilizce). 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi</span> belirli bir alandaki farklı temsilciler tarafından sınırlanmış mal veya hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinden oluşan sistem

Diğer anlam için Ekonomi sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">1997 Asya mali krizi</span> Temmuz 1997nin ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan ve Taylandda başlayan bir domino etkisi ile tüm Asyayı sarmış ekonomik kriz

Doğu Asya Mali Krizi Temmuz 1997'nin ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan ve Tayland'da başlayan bir domino etkisi ile tüm Asya'yı sarmış ve Güneydoğu Asya krizi adını almış finans krizidir. Asya Kaplanları olarak bilinen birçok Doğu Asya ülkesinin para birimleri, borsaları ve diğer kıymetleri ekonomik krizden etkilenmiştir. Yerel olarak IMF Krizi olarak da bilinir ama bu isim tartışmalıdır. Krizin varlığı ve sonuçları üzerinde görüş birliği olsa da nedenleri, kapsamı ve çözümleri tartışmalıdır. Uluslararası fon akımlarının yön değiştirmesine sebep olan ekonomik bir krizdir.

Neoliberalizm veya neo-liberalizm, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gerileme yaşayan serbest piyasa kapitalizmiyle ilişkilendirilen 19. yüzyıl fikirlerinin 20. yüzyılın sonlarında yeniden ortaya çıkması için kullanılan bir terimdir. Muhafazakar ve liberteryen örgütlerin, siyasi partilerin ve düşünce kuruluşlarının yükselişinde önemli bir faktör olan neoliberalizm, genellikle ekonomik liberalleşme politikalarıyla ilişkilendirilir. Bu politikalar arasında özelleştirme, düzenlemelerin kaldırılması, küreselleşme, serbest ticaret, para politikası, kemer sıkma politikaları ve devlet harcamalarının azaltılması gibi unsurlar yer alır. Bu politikalarla ekonomi ve toplumda özel sektörün rolünün artırılması amaçlanır. Neoliberal proje aynı zamanda kurumların tasarlanmasına odaklanmakta ve bir siyasi boyutu bulunmaktadır. Neoliberalizmin düşünce ve pratikte belirleyici özellikleri, büyük ölçüde akademik tartışmanın konusu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salih Neftçi</span> Türk ekonomist

Salih Neftçi, Türk ekonomist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">JEL sınıflandırma kodları</span>

Ekonomi alanındaki başlıklar Journal of Economic Literature (JEL) denilen bir makale sınıflandırma sistemiyle sınıflandırılırlar. On dokuz ana kategori bulunmaktadır ve her biri alt kategorilerine ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nouriel Roubini</span> Amerikalı ekonomist

Nouriel Roubini İran asıllı Amerikalı ekonomi danışmanı, ekonomist ve yazardır. 2021'den beri New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu'nda fahri profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Mario Draghi</span> İtalyan bankacı, ekonomist ve siyasetçi

Mario Draghi, İtalyan bankacı, ekonomist ve siyasetçi.

Arnavutluk'un dış ilişkileri, ülkenin diğer hükûmet ve halklarla olan ilişkilerini ifade eder. Dış ilişkiler, başkent Tiran'da bulunan Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yürütülür. Mevcut bakan Ditmir Bushati'dir. Güneydoğu Avrupa'da bulunan ve Akdeniz'e kıyısı olan Arnavutluk, 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan ederek egemen bir devlet oldu. Tüm ülkelerle dostça ilişkiler kurmayı hedefleyerek tamamlayıcılık politikasını sürdürür. 1990'da komünizmin çöküşünden sonra dünya genelindeki diğer uluslarla iyi ilişkiler kurarak sorumluluklarını ve konumunu genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Piyasa başarısızlığı</span>

Piyasa başarısızlığı, mal ve hizmetlerin serbest piyasa tarafından tahsisinin Pareto verimliliğine sahip olmaması ve genellikle net ekonomik değer kaybına yol açtığı bir durumdur. Piyasa başarısızlıkları, bireylerin saf kişisel çıkarları artırmalarının, toplumsal açıdan bakıldığında geliştirilebilecek verimli olmayan sonuçlara yol açtığı senaryolar olarak görülebilir. Terimin ekonomistler tarafından ilk olarak 1958'de kullanılması karşın konsept Victoria dönemi filozofu Henry Sidgwick'e kadar uzanıyordu. Piyasa başarısızlıkları genellikle kamu malları, zaman tutarsız tercihler, bilgi asimetrileri, rekabetçi olmayan pazarlar, ana temsilci sorunları veya dışsallıklarla ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nxt</span>

Nxt, anonim yazılım geliştiricisi BCNext tarafından 2013 yılında başlatılan açık kaynaklı bir kripto para birimi ve ödeme sistemidir. İşlemler için fikir birliğine varmak için hisse ispatı kullanılır çünkü sabit bir para tedariki vardır ve Bitcoin'in aksine madencilik yoktur. Nxt, özellikle uygulama ve finansal hizmetlerin oluşturulabileceği değişken bir platform olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Austenasia</span>

Autenasia İmparatorluğu, kendini egemen bir devlet olarak ilan eden Birleşik Krallık merkezli bir mikro ulustur. Kendi tarzında inşa ettiği Anayasal Monarşi ile İmparator Jonathan Austen tarafından 2008 yılında kurulmuştur. Güney Londra'da bir evin liderliğinde 24 mülkten oluşuyor.

Murat Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Niceliksel genişleme, niceliksel kolaylaştırma veya parasal genişleme, bir merkez bankasının ekonomik faaliyeti genişletmek amacıyla ekonomiye para enjekte etmek için büyük ölçekte devlet tahvilleri veya diğer finansal varlıkları satın aldığı bir para politikasıdır. Niceliksel kolaylaştırma, genellikle enflasyon çok düşük veya negatif olduğunda ve standart para politikası araçları etkisiz hale geldiğinde kullanılan "alışılmamış" bir para politikası biçimi olarak kabul edilir. Terim, Japonya ekonomi krizi bağlamında 1995 yılında Alman ekonomist Richard Werner tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Liberya-Türkiye ilişkileri</span>

Liberya-Türkiye ilişkileri, Liberya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gana Büyükelçisi 2013'ten beri Liberya'ya akredite edilmiştir. Brüksel'deki Liberya Büyükelçilisi ise Türkiye'ye akredite edilmiştir. 22 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye en kısa zamanda Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kurban milliyetçiliği</span>

Kurban milliyetçiliği; bir milleti, tarihte gerçekleşmiş mağduriyetlerini vurgulayarak kolektif bir şekilde masum ve suçsuz olarak sunan bir milliyetçilik türüdür. Bu düşünce türü, özellikle İrlanda ve Polonya gibi geleneksel olarak Katolik Kilisesi'ne bağlı olan ülkelerde daha belirgindir. Çin ve Kore halkının, Japon işgali döneminde işlenen savaş suçlarına dair bakış açısı da sıklıkla bunun bir örneği olarak gösterilir. Bunların yanında; kurban milliyetçiliği, Ermeni milliyetçiliğinin önemli bir parçasıdır. Düşünce; halk tarafından benimsenmesi durumunda diğer grupların yaşadığı mağduriyetleri kabul etmeyi zorlaştırdığı için, etnik çatışmalarda barışın sağlanması sürecini olumsuz etkileyebilir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1980'lere kadar Avusturya'nın resmî bir devlet politikası olarak benimsediği Opferthese'nin ve Almanya'nın durumunda olduğu gibi; bu düşünce yapısı, uluslararası çatışmalarda "fail" olarak görülen ülkelerin, kendilerini çatışmadan sorumlu rejimlerin "ilk kurbanı" olarak göstermesiyle sonuçlanabilir.

Finansın sosyal çalışmaları, birçok disiplini birbirine bağlayan disiplinler arası bir araştırma alanıdır. Finansın sosyal çalışma alanları içerisin antropoloji, ekonomik sosyoloji, bilim ve teknolojik çalışmaları, uluslararası politik ekonomi, davranışsal finans gibi disiplinler bulunmaktadır. Finansın sosyal çalışma alanında; finansal faaliyetlerin, sosyal kültürel boyutları ele alınır. Ancak bunun yanında ticaret, fiyatlandırma, ekonomi ve ekonomi ile ilgili teknik konulara da yoğunlaşır.

<span class="mw-page-title-main">Teknik analiz</span>

Finansta teknik analiz, geçmiş "hacim ve fiyat" datalarını kullanarak istatistiksel eğilimi tespit eder ve fiyatın yönünü tahmin etmeye çalışır.

Dehşet dengesi terimi, genellikle Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki nükleer silahlanma yarışına atıfta bulunmak için kullanılır.