İçeriğe atla

Domitius Alexander

Domitius Alexander
Domitius Alexander'a ait Follis. Arka yüzde başkenti Kartaca'nın kişileştirilmiş hali
Roma İmparatoru & İsyancı
Hüküm süresi308 - 311
Önce gelenMaxentius
Sonra gelenMaxentius
DoğumPhrygia
Ölüm311
Afrika
Tam adı
Sextus Marcius Martinianus

Lucius Domitius Alexander (ö. 311 civarı), bir ihtimale göre Frigya'da doğmuş olan ve İmparator Maxentius'un oğlunu tutsak olarak Roma 'ya göndermesini istediği Afrika vali vekili. Alexander buna karşı çıkmış ve 308 yılında kendini imparator ilan etmiştir.

İsyan hakkındaki en şaşırtıcı ve detaylı tanımlama Zosimos'a aittir (II, 12 ve 14). Aktardıklarına göre Maxentius kendine ait birt portre'yi imparator olarak tanınmasını sağlamak için Afrika'ya gönderdi. Birlikler Galerius'a olan sadakâtleri nedeniyle buna karşı çıktılar. Maxentius, eyalet vali vekili Domitius Alexander'dan sadakâtinin güvencesi olarak oğlunu Roma'ya göndermesini emretti. Alexander bu emre karşı çıktı ve ordusu tarafından imparator ilan edildi. Bu olay belki de 308 yılı başında Maxentius ve babası Maximian arasında çatışmaya yol açmış ve Zosimos bu hikâyede Galerius'u Maximian ile karıştırmıştır.[1]

Afrika'dan ayrı olarak Domitius Alexander aynı zamanda also Sardinya'yı da kontrol altına aldı. Bu sıralarda yaşı oldukça ilerlemişti. Mevcut bir yazıta göre (CIL viii, 22183) Alexander ve I. Konstantin Maxentius'a karşı bir ittifak içindeydiler. Salama, bu ittifakın 310 yılı sonbahar aylarına kadar sürdüğünü iddia eder.[2]

Maxentius, Praefectus praetorio'i Rufius Volusianus'u isyanı bastırmaya gönderdi ve Alexander esir alınarak idam edildi. Anlaşıldığı kadarıyla birlikleri daha fazla direniş göstermemiştir. Maxentius bu isyana Alexander'in destekçilerinin mallarını kamulaştırarak misilleme yaptı. Alexander'ın saltanatını sonu tartışmalı olmakla birlikte 309 ve 311 yılları önerilir.

Kaynakça

  • Timothy D. Barnes,, The New Empire of Diocletian and Constantine (Diocletian ve Constantinus'un Yeni İmparatorluğu), Cambridge (Mass.) 1981, p. 14f., (İngilizce)
  • André Chastagnol,, Les Fastes de la Préfecture de Rome au Bas-Empire, Paris 1962, p. 54ff.,(Fransızca)
  • Francois Paschoud (ed.), Zosime: Histoire Nouvelle, Paris 2000, p. 213ff., (Fransızca)
  1. ^ Paschoud.
  2. ^ P. Salama, "Recherches numismatiques sur l'usurpateur africain L. Domitius Alexander", Uluslararası Nümizmatik Kongresi tutanakları, 1973, s. 365, not 2.

Dış bağlantılar

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Maxentius
Roma İmparatoru & İsyancı
308 - 311
Sonra gelen:
Maxentius

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin</span> 306–337 yılları arasındaki Roma imparatoru ve İstanbul kentinin "Büyük" lakabıyla anılan kurucusu

I. Konstantin veya Büyük Konstantin, Hristiyanlığı kabul eden ilk Roma imparatoru, Konstantinopolis kentinin ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun "Megas/Büyük" lakabıyla anılan kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Roma İmparatorluğu</span> Avrupanın büyük bir bölümü, Batı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (MÖ 27—MS 1453)

Roma İmparatorluğu, Roma Cumhuriyeti döneminde, Augustus'un cumhuriyeti tek başına yönetebilecek yetkiler alması ve cumhuriyet döneminde kimseye verilmemiş haklara sahip olmasıyla oluşan Antik Roma devletidir. Augustus, MÖ 2 yılına kadar cumhuriyeti kendinden sonra da tek bir kişinin yönetebilmesini sağlayacak anayasal reformlar gerçekleştirdi ve Roma İmparatorluğu tam anlamıyla oluşmuş oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Gordianus</span> Roma imparatoru

Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus, 238 yılında II. Gordianus adıyla tahta çıkan ve 19 Mart - 9 Nisan 238 arasında sadece 20 gün yönetimde kalan Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Vespasianus</span>

Imperator Caesar Vespasianus Augustus, Asıl adı Titus Flavius Vespasianus olan, 69 - 79 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru. Vespasian, etkili ancak kısa ömürlü bir hanedan olan ve yerine geçen oğulları Titus ve Domitian'ında dahil olduğu Flavian Hanedanı'nın kurucusudur. İmparatorluğa, gürültülü Dört İmparator Yılı'nın sonunda yükseldi. Vespasian'ın yönetiminde Julio-Claudian Hanedanı'nın sona ermesinden sonra en bilinen reform, Yahudiler'e karşı savaş ve Colosseum'un yapımına başlanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gordianus</span> Roma imparatoru

Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus ya da I. Gordianus, Roma imparatoru. 238 yılında Altı İmparator Yılı'nın 2. imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Gordianus</span>

Marcus Antonius Gordianus Pius, 238 - 244 arası Roma imparatoru. I. Gordianus'un kızı ve II. Gordianus'un kızkardeşi Antonia Gordiana'nın oğludur. Babasını adı bilinmemektedir ve kendi adını 238'de dedesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gallienus</span> Roma imparatoru

Publius Licinius Egnatius Gallienus (218-268), Roma İmparatorluğu'nu 253 - 260 yılları arasında babası Valerian ile birlikte ve 260 - 268 yılları arasında tek başına yönetmiş Roma imparatoru. İmparatorluğun kontrolünü, içinden geçilmekte olan büyük kriz sırasında ele geçirmişti. Kazandığı birçok zafere karşın ülkesindeki dağılmayı durduramamış olması nedeniyle bu krizlerle uğraşma konusundaki kayıtları karışıktır.

<span class="mw-page-title-main">Maximianus</span>

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (d. 250 - ö. Temmuz 310), Maximian olarak da bilinen, 1 Mart 286'dan 305 yılına kadar İmparator Diokletian'la müşterek imparator olarak görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Galerius</span>

Galerius Maximianus, resmî adı Gaius Galerius Valerius Maximianus olan, 305 - 311 yılları arasında görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Severus</span>

Flavius Valerius Severus veya II. Severus 306 ile 307 yıllarında Batı Roma imparatoru oldu; rakip imparatorlarla savaşla bu unvanı kaybetti ve hapsedilip öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Valentinianus</span>

Flavius Valentinianus, 364 yılından ölümüne kadar Roma imparatoruydu. Kendisinden genellikle son büyük Batı imparatoru olarak bahsedilir. Başarılı bir general olan Yaşlı Gratianus'un oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Maximinus</span>

Gaius Valerius Galerius Maximinus 308 - 313 yılları arasında tahta çıkmış olan ve aslında bir köylü ismi olan Daia'yı taşıyan, Tuna bölgesinde doğmuş Roma imparatoru. Galerius'un kız kardeşinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Maxentius</span> Batı Roma İmparatoru

Marcus Aurelius Valerius Maxentius, Eski imparatorlardan Maximian'ın oğlu ve İmparator Galerius'un damadı olan 306 - 312 yılları arasında tahta çıkmış Batı Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Dux</span> Roma ünvanı

Dux, Latince lider ya da önder anlamına gelir ve bir askerî birliğe komuta eden anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin, Cezayir</span>

Konstantin, kuzeydoğu Cezayir'de şehir. 464.219 kişilik nüfusuyla ülkenin başkent Cezayir ve Vahran'dan sonra üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Mansûr (Fâtımî halifesi)</span>

Mansur veya El-Mansur Nasrillah veya Arapça tam adıyla Ebu Tahir İsmail Mansur bi-Nasrillah, 18 Mayıs 946 – 19 Mart 953 arasında Fatımi Devleti halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Afrika praetoria idaresi</span>

Afrika praetoria idaresi, Mağrip'de kurulu Doğu Roma İmparatorluğu'nun ana idari bölümlerinden biridir. İdare merkezi Kartaca'dır. 533-534 yıllarında Kuzeybatı Afrika'nın Vandallardan geri alınmasından sonra kurulmuştur. 580lerin sonlarına kadar varlığını sürdürmüş, sonra yerini Afrika Eksarhlığı'na bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Herakleios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Herakleios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Herakleios ve Tiberios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

<span class="mw-page-title-main">Tiberios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Tiberios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Tiberios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Tiberios ve Herakleios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.