İçeriğe atla

Dominique Pire

Dominique Pire
Doğum10 Şubat 1910(1910-02-10)
Dinant, Belçika
Ölüm30 Ocak 1969 (58 yaşında)
Leuven, Belçika
Mezun olduğu okul(lar)Saint Thomas Aquinas Papalık Üniversitesi (1934-1936)
Leuven Katolik Üniversitesi (1936-1937)
DinHristiyan (Katolik)
Ebeveyn(ler)Georges Pire & Berthe Ravet
Ödüller
Nobel Barış Ödülü (1958)

Dominique Pire (tam adı: Georges Charles Clement Ghislain Pire, d. 10 Şubat 1910 - ö. 30 Ocak 1969), II. Dünya Savaşı sonrası sığınmacılara yardım çalışmalarıyla 1958 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen, Belçikalı Dominikan rahibidir.

Çocukluğu ve gençliği

Pire, Belçika'daki Dinant şehrinde doğdu. Georges Pire ve Berthe Ravet (Pire) çiftinin dört çocuğundan en büyük çocuğuydu.[1] Pire ailesi, 1914'te I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle. Alman askerlerinin ilerleyişinden dolayı Belçika'dan Fransa'ya kaçtılar. 1918'de ateşkes sonrası aile Dinant'a geri döndüler.[2]

Eğitimi

Pire, Bellevue Koleji'nde felsefe okudu ve on sekiz yaşında Huy'daki La Sarte Dominikan Manastırı'na girdi. Dominique adını kabul etti. Daha Sonra Roma'daki Papalık Uluslararası Enstitüsü'nde ilahiyat ve sosyal bilimler okudu. 1936 yılında teoloji doktorasını L’Apatheia ou insensibilité irréalisable et destructrice başlıklı tezi ile yaptı.

Kariyeri

Pire, kendini yoksul ailelerin onuruna uygun yaşamasına yardımcı olmaya adadı. II. Dünya Savaşı sırasında Belçika direnişi için papaz olarak görev yaptı ve aktif bir şekilde müttefik pilotlarını ülke dışına çıkarmaya yardım etti. Savaştan sonra bu hizmetlerinden ötürü birçok madalya aldı.

1949 yılında, savaş sonrası sığınmacılarla ilişkin konuları incelemeye başladı. Onlara yardım için bir örgüt kurdu. 1950'lerde sığınmacılara yardım etmek için Avusturya ve Almanya'da köyler yaptırttı. Bir Dominikan rahibi olmasına rağmen, sosyal adalet için çalışmalarla, kişisel inançlarını karıştırmayı reddetti. Bu karar hiçbir zaman onun dini üstleri tarafında anlaşılamadı.

Barış Ödülü'nü kazandıktan sonra, küresel anlayışı yüceltmek için Barış Üniversitesi'nin kuruluşunda yardımcı oldu. Pire, yoksulluğun giderilmeden barışın olamayacağına inanıyordu. Bunun için gelişmekte olan ülkelerde kırsal nüfusun uzun süreli kalkanmasına adamış bir sivil toplum örgütü olan Barış Adaları'nı kurdu. Projeye, Bangladeş ve Hindistan'da başladı.

Ameliyat sonrası komplikasyonlar nedeniyle, 30 Ocak 1969 tarihinde Louvain Katolik Hastanesi'nde öldü.

Ölümünden 30 yıl sonra, kurduğu 4 organizasyon hala etkin. 2008'de Oxford Üniversitesi'nde onun çalışmaları onuruna Las Casas Enstitüsü kuruldu.[3]

Oslo Üniversitesi'nde 1958 yılında, Nobel Komite Başkanı Gunnar Jahn'dan Nobel Barış Ödülü'nü alırken.

Dominique Pire Tarafından Kurulan Organizasyonlar

  • Service d'Entraide Familiale: Zor durumda olan kişilerin sosyalleştirilmelerine yönelik çalışmalar.
  • Aide aux Personnes Déplacées: Sığınmacılara yardıma yönelik çalışmalar.
  • Université de Paix: Aile ve iş yerindeki çatışmaların önlenmesi konusundaki çalışmalar.
  • Iles de Paix: Burkina Faso, Benin, Mali, Gine-Bissau, Ekvador, Bolivya ve Peru nüfusu ile uzun vadeli kalkınma projeleri yürütmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  3. ^ "Las Casas Enstitüsü". 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Dunant</span> İsviçreli, Kızılhaç Teşkilatı kurucularından biri

Jean Henry Dunant, İsviçreli yazar, iş insanı ve Kızılhaç Teşkilâtı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Martti Ahtisaari</span> 10. Finlandiya cumhurbaşkanı

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Fin siyasetçi. Yakın tarihte başta Kosova olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümü sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevinden ötürü 2008 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

Valladolid Konseyi (1550-1551), Yeni Dünya’daki kölelere muameleyle ilgili İspanya kralı V. Carlos tarafından Valladolid'de toplanmıştır. Amerika kıtasındaki fetihlerle ilgili iki farklı görüş burada tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi kaçış rotaları</span>

Nazi kaçış rotaları, II. Dünya Savaşı'nın ardından mağlubiyete uğrayan Mihver Devletleri ve özellikle Nazi Almanyasındaki başta Naziler olmak üzere savaş suçluları ve işbirlikçilerinin Avrupa'dan kaçmak için örgütledikleri güzergâhları tarif etmek için kullanılan bir tâbirdir. Söz konusu rotalar, genellikle Latin Amerika ülkelerine doğru olmuş, kaçanlar özellikle Arjantin, Paraguay, Brezilya, Uruguay, Şili ve Bolivya'ya saklanmışlardır. Bazı kişilerin ABD, Kanada ve çeşitli Orta Doğu ülkelerine gittiği de bilinmektedir. İlk kaçış güzergâhı Almanya-İspanya-Arjantin, diğer güzergâh ise Roma-Cenova-Latin Amerika idi. Kaçış rotalarını örgütleyen çeşitli kişi ve kuruluşlar önce bağımsız hareket etseler de, zamanla örgütlü hareket etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Irena Sendler</span>

Irena Stanisława Sendler (Evlilik ve kızlık isimleri: Krzyżanowska veya Irena Sendler Polonya'da, Jolanta, II.Dünya Savaşı'nda Polonyalı bir Katolik hemşire/sosyal hizmet uzmanıydı. Yahudi insanlara olan sempatisi çocuk yaşlarında başlamıştır. Doktor olan babası yahudi çocukları tedavi ederken bulaşıcı hastalık sonucu Şubat 1917'de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">La Zaïroise</span>

La Zaïroise, Afrika ülkesi Zaire'nin 1972 ile 1997 yılları arasında kullandığı ulusal marşıdır. Günümüzde ismi Kongo Demokratik Cumhuriyeti olan ülke, gerçekleşen rejim değişikliğinden sonra Mobutu Sese Seko'nun ülkenin başına geçmesi nedeniyle 1971 ile 1997 yılları arasında adını Zaire olarak değiştirmiş, bu doğrultuda o güne kadar kullanılan Kongo ulusal marşı değiştirilerek 1972 yılından itibaren La Zaïroise ulusal marşı kullanılmıştır. 1996-1997 yıllarında ülke içerisinde gerçekleşen savaş sonrası diktatör Mobutu'nun devrilmesinden sonra ile öncel devlet ismi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kullanılmaya başlanması ile Zaire ulusal marşı kullanımdan kaldırılmıştır.

Zapatista Ayaklanması, NAFTA anlaşmasının uygulanmasına tepkili olan köylülerin, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu tarafından koordine edilerek ayarlanmasıdır. 12 gün süren bir çatışmadan sonra ateşkes yapılarak barış görüşmeleri başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Bidault</span> Fransız siyasetçi (1899 – 1983)

Georges Bidault, Fransız siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişinde aktifti. Savaştan sonra, armée secrète'ye katılmadan önce çeşitli vesilelerle dışişleri bakanı ve başbakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Denis Mukwege</span>

Denis Mukwege (; d. 1 Mart 1955), Kongolu jinekolog ve pentekostal papazdır. Silahlı isyancılar tarafından tecavüze uğrayan kadınların tedavisinde uzmanlaştığı Bukavu'daki Panzi Hastanesi'ni kurmuş ve çalışmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Gutiérrez</span> Perulu ilahiyatçı

Gustavo Gutiérrez Merino, Perulu filozof, katolik ilahiyatçı ve papaz. Latin Amerika kurtuluş teolojisinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Şu anda Notre Dame Üniversitesi'nde John Cardinal O'Hara İlahiyat Profesörüdür. Daha önce Kuzey Amerika ve Avrupa'daki birçok büyük üniversitede misafir profesör olarak bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hatuey</span>

Hatuey veya Hatüey günümüzde Haiti sınırlarındaki La Gonaye'de yerleşik Taino halkının kasike adı verilen şeflerindendi. İspanyol konkistadorların Küba'yı işgal etmesinden önce Haiti'den kanolarla Küba'ya geçerek yerli halkı uyarmış ve beraberindekilerle birlikte konkistadorlara karşı savaşmıştır. Yakalanıp öldürülmesinden çok sonra modern Küba halkı tarafından ilk ulusal kahraman ilan edilmiştir. Anısı pek çok anıtta ve popüler kültürel alanda yaşatılmıştır.