İçeriğe atla

Dominik Cumhuriyeti'ndeki Yahudilerin tarihi

Santo Domingo sinagogu'nun iç görünümü.

Hispanyola'ya yerleştiği bilinen ilk Yahudiler İspanya Yahudileriydi. Kristof Kolomb adayı 1492'de keşfettiği zaman yerleşmişlerdi. Yüzyıllar boyunca Yahudilere ev sahipliği yapan İspanya'da antisemitizm ve engizisyonlar başlayınca Yahudiler ülkeden kaçtı. Elhamra Kararnamesinin yürürlüğe girdiği gün Kolomb ve tayfası İspanya'dan yola çıktı. Mürettebatta en az beş Yahudi vardı; bunlar tercüman Luis de Torres, cerrah Marco, doktor Bernal, Alonzo de la Calle ve Gabriel Sanchez'di. Luis de Torres Hispanyola adasına ayak basan ilk kişiydi. Ardından ada Fransızlar ve İspanyollar arasında ikiye bölündü ve Yahudiler sonra da Dominik Cumhuriyeti olacak olan İspanyol tarafında kaldılar. Diğer ülkelerden de Sefaradlar gelmeye başladı. 19. yüzyılda Kurasao Yahudileri de Hispanyola'ya vardı fakat güçlü bir cemaat oluşturmadı. Çoğu Yahudi kimliklerini saklayıp geleneklerini icra etmedi. Bu Yahudilerin soyundan gelenler arasında Dominik Cumhurbaşkanı Francisco Henriquez y Carvajal[1] ve oğlu Pedro Henriques Ureña da bulunmaktadır.

Dominik Cumhuriyeti II. Dünya Savaşı'nda toplu Yahudi göçü kabul eden ender ülkelerdendir. Evian Konferansıyla 100,000 Yahudi mülteci kabul edilmiştir.[2] JDC'nin desteğiyle DORSA (Dominican Republic Settlement Association/Dominik Cumhuriyeti İskan Kurulu) kurulup Yahudilerin adanın kuzey kıyısındaki Sosua şehrine yerleştirilmeleri sağlandı. 700 Aşkenaz Avrupa Yahudisi adaya vardığında onlara toprak ve büyük baş hayvan verildi. Diğer mülteciler başkent Santo Domingo'ya yerleşti. 1943'te Dominik Cumhuriyeti'ndeki Yahudi nüfusu 1000'e ulaştı. Bu zamandan beri dış göçler ve asimilasyon nedeniyle Yahudi nüfusu azalmaktadır. Bilinen en eski Yahudi mezarlığı 1826 senesine aittir.

Cemaat

Dominik Cumhuriyeti'nde bugün yaklaşık 300 Yahudi vardır ve çoğu başkent Santo Domingo'da yaşamaktadır. Yahudilerin çoğu Yahudi olmayanlarla evlenmekle birlikte evlenilen kişilerin küçük bir kısmı Yahudiliği seçip Yahudi hayatı yaşamaktadır. Ülkede üç sinagog bulunmaktadır: Santo Domingo'daki Centro Israelita de República Dominicana sinagogu; yine Santo Domingo'da Chabadlara ait bir merkez; ve bir tanesi de Yahudilerin ilk yerleşim birimlerinden olan Sosua'dadır[3] Centro Israelita sinagogunda haftada bir okul sonrası programı sunulurken Uluslararası Yahudi Kadınlar Konseyi de aktif rol almaktadır. Sinagog "Boletin Shalom" adında aylık gazete çıkarmaktadır. Chabad merkezi ise ülkedeki Yahudileri dinlerine ve köklerine döndürmeyi amaçlamaktadır.[4] Sousa'da ki sinagogun yanında küçük bir Yahudi müzesi bulunmaktadır. Büyük bayramlarda Sousa cemaati yurtdışından bir hazan tutup bayramları kutlamaktadır. Her iki cemaatin de iyi bakılmış mezarlıkları bulunur.

Araştırma

Almanya'da yazar ve öğretmen olup politik durum karşısında ülkesini terkeden Rabbi Henry Zvi Ucko tarafından Dominik Yahudileriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yürütülmüştür.[5] Seyahatleri sonucunda Dominik Cumhuriyeti'ne varmış, Santo Domingo cemaatini örgütlemiş (Ciudad Trujillo) ve ülkedeki Yahudi tarihini araştırmaya başlamıştır. Araştırmalarında Sefarad Yahudilerinin tarihi ve nüfusun yüzleştiği asimilasyon sorunu ele alınmıştır. Araştırmalarında ayrıca, kendisini konuyla ilgili teşvik eden Haim Horacio López Penha ile yaptığı yazışmalara da yer verilmiştir. Cumhurbaşkanı Rafael L. Trujillo Molina bu araştırma için gereken desteği verme sözünde bulunmuştur.

İsrail

İsrail ve Dominik Cumhuriyeti'nin karşılıklı diplomatik ilişkileri bulunur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ [1] 13 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Biography of Francisco Henriquez y Carvajal (in Spanish)
  2. ^ [2] 11 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Holocaust Encyclopedia Website
  3. ^ [3] 16 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. COX Newspapers article on the Jewish Community of Sosua, Dominican Republic.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2010. 
  5. ^ [4] 7 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Information about the Henry Zvi Ucko papers located at The University of North Carolina

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar</span> Batı Hint Adalarında bir ülke

Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Atlas Okyanusu'nda yer alan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesi. Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ile birlikte Lucayan Adaları'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Antiller</span> Karayiplerde adalar topluluğu

Büyük Antiller, Karayip denizinde Küçük Antiller ile birlikte Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Caracas</span> Venezuelanın başkenti

Caracas ya da Karakas, Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Santo Domingo</span> Dominik Cumhuriyetinin başkenti

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir. Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Gustav Kasırgası</span>

Gustav Kasırgası, Atlas Okyanusu'nda 25 Ağustos 2008 sabahı Haiti açıklarında oluşan kasırga. Haiti'den sonra Dominik Cumhuriyeti, Jamaika, Cayman Adaları, Küba ve ABD'yi vurdu. 2 Eylül'e kadar 12'si çocuk 107 kişinin ölümüne sebep oldu. Equecat risk modelleme şirketine göre Gustav'ın, sigorta sektörüne maliyeti 9 milyar dolar, ABD'de verdiği toplam zarar ise 18 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Buna göre Gustav, ABD tarihinde en çok zarara yol açan 10. kasırga olacaktır.

Arjantin'deki Yahudilerin tarihi İspanyol ve Portekiz engizisyonlarına kadar dayanır. Río de la Plata Kral Vekilliğindeki birçok Portekizli tüccar Yahudi idi, fakat organize bir Yahudi topluluk Arjantin bağımsızlığını İspanya'dan 1810 yılında aldığı zaman kuruldu. Bu zamanlarda Fransa ve Batı Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Yahudiler Arjantin'e yerleşmeye başladı. Bugünkü Arjantin Yahudilerinin %80'i Aşkenaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

Meksika Yahudileri ülkede engizisyonlardan beri yaşamaktadır. Çoğu Meksika şehrinde olmak üzere cemaatin 50,000 üyesi vardır. Diğer Yahudiler Jalisco eyaletinin Guadalajara ve çevre şehirlerinde ve Monterrey, Veracruz, Culiacán ve Tijuana'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto-Yahudilik</span>

Kripto-Yahudilik veya Gizli Yahudilik, gizlice Yahudiliği uygulamak fakat topluma karşı farklı bir dini uyguluyormuş gibi görünmektir; bu dinin takipçilerine, "gizli" anlamına gelen Yunanca κρυπτός (kriptos) sözcükten gelir "kripto Yahudiler" denir. Kripto Yahudi terimi atalarının bazı Yahudi geleneklerini takip eden fakat genelde Katoliklik gibi farklı bir dinden gözükenlere de denir. Bu fenomen Orta Çağ'da Yahudilerin 1492'de İspanya'dan kovulmasıyla başladı.

Latin Amerika'daki Yahudilerin tarihi, bazı bakış açılarına göre Christopher Columbus'un İspanya'dan yola çıkıp Atlantik Okyanusu'nu geçtiği tarih olan 3 Ağustos 1492'de başlar. Onun yola çıktığı tarih, Katolik Monarklar olan I. Isabel ve II. Fernando'nun İspanya'daki Yahudilere ya Katolisizm'e geçmelerini ya da ülkeyi terk etmelerini emreden bildirgeyi yayınladığı tarihe denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Danilo Medina</span>

Danilo Medina Sánchez, Dominik Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı. 2000'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Dominik Kurtuluş Partisi başkan adayı oldu ve Hipolito Mejía'ya yenildi. 20 Mayıs 2012 tarihinde, oyların % 51'ini aldı ve Hipolito Mejía'yı yenerek cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

José Salvador Omar Jorge Blanco Dominikli avukat, yazar ve siyasetçi. Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı. 1963 yılında Salvador Jorge siyasi kariyerine Sivil Birliği Komite Sekreteri olarak başladı.Üye olduğu ve PRD partisine aday olarak katılıp daha sonra 1964'te PRD'ye Senatör oldu.

<span class="mw-page-title-main">Luis Abinader</span> Dominik Cumhuriyeti devlet başkanı

Luis Rodolfo Abinader Corona Dominik Cumhuriyeti'nin 54. ve şu anki Cumhurbaşkanı olan bir Dominik ekonomisti, iş insanı ve politikacıdır. 2016 ve 2020 genel seçimlerinde Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı için Modern Devrimci Partisinden aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hispanyola Şeflikleri</span>

Hispanyola Şeflikleri, Taino insanları tarafından Hispanyola bölgesinde kurulmuş yönetim alanlarıdır. Şefliklerin başında bulunan kişiye Kasike adı verilir. Hispanyola'daki Tainolar, Büyük Antiller'deki diğer adaların sakinleriyle akraba olan bir Arawak halkıydı. Avrupalı insanlar ile ilk temasın olduğu zamanlarda, rakip bir yerli grup olan Caribler'in saldırılarına maruz kalıyorlardı. 1508'de Hispanyola adasında yaklaşık 60.000 Taino vardı; 1531 yılına gelindiğinde bulaşıcı hastalık salgınları ve sömürü, nüfusta dramatik bir düşüşe sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Diego Kolomb</span>

Diego Kolomb, Kastilya ve Aragon Hükümdarları emri altında bir gezgin ve kaşifti. 2. Okyanus Deniz Amirali, 2. Batı Hint Adaları Genel Valisi ve 4. Batı Hint Adaları Valisi olarak Kastilya ve Aragon Hükümdarlarına hizmet etti. Kristof Kolomb ve karısı Filipa Moniz Perestrelo'nun büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Dominikliler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Dominik Cumhuriyeti kökenli ünlü veya kayda değer kişilerin bir listesidir. Listede yurtdışında ikamet eden Dominik kökenli bireyler de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bartholomew Columbus</span>

Bartholomew Columbus, Cenovalı bir İtalyan kaşif ve Kristof Kolomb'un küçük kardeşiydi.

1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.