İçeriğe atla

Domesticus (Roma İmparatorluğu)

Doğu Roma İmparatorluğu'nun iki comites domesticorum makamının alametleri, Notitia Dignitatum'a göre: domestici kalkanları ve makamın mirası

Domesticus kelimesinin kökenleri, Geç Roma Ordusu'nun 3. yüzyıl sonlarında aranabilir. Roma İmparatoru'na kadrolu olarak muhafız birliği olarak hizmet eden “Protectores Domestici” teriminden gelir.[1] Refakatçi “comes” olmaktan ileri gelen ya da çeşitli makamlarda kontların ve imparatorun, bu durumda bir muhafız birliğiden kaynaklandıkları söylenir.[1] Sivil taraftaki asil bir evin hizmetkârları ya da üst düzey bir askerî konum olsun, genellikle çeşitli alanlarda yüksek rütbelere sahiplerdi. İmparatorun altında belirli bir süre görev yaptıktan sonra Domestici, kendileri bir lider olaur ve potansiyel olarak orduda kendi lejyoner alayını yönetebilirlerdi. Göreceli olarak, en önemli makamlar “Comes Domesticorum” ya da diğer biline adıyla “Protectores Domestici Komutanı” ve “Comes rei Militaris” ya da Generaldir.[1]

Kökeni

Domestici'nini önemi sayısız toplumsal felaketin neredeyse Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne yol açtığı Üçüncü Yüzyıl Krizi sırasında artmıştır,[2] Diocletianus'un tahta çıkması ve onun izleyen reformları Antik Roma'nın bu dönemde karşılaştığı sürekli çekişmeyi ve istikrarsız liderliği sonlandırmıştır. “Domesticus” unvanı imparatorluğun daha iyi kontrol altına alınması amacıyla geliştirilmiştir. Domesticus, askerde tanımlı liderliği subay olarak verir; sıradan sivilleri ve memurları korumak için bireysel haneleri ve toprakları denetler; imparatorun kendisine atanan saray birlikleri olarak görev yapar - hepsi gelecekteki krizleri önlemek ve Roma İmparatorluğu'nu sonraki dönemlere geçirmek içindir.

Geç Roma İmparatorluğu

Roma İmparatorluğu'ndaki domestici rolleri İmparatorluğun geç dönemlerinde gelişti. 330 ile 474 arası, neye atandıklarına bağlı olarak çeşitli işlevler verildi. Birçoğu General olarak bu pozisyonu elinde tuttu ve hatta yeterince soyluluk kazanırlarsa imparatorluğa yükseldiler. Constantius Chlorus bir "Domesticus" idi birçok başarılı askerî seferden sonra Maximianus ile birlikte Roma İmparatorluğu'nun ortak imparatoru oldu. Roma İmparatorluğu'nun göze çarpan Domestici'lerinin çoğu, Roma İmparatorluğunun doğu ve batı yarılarına bölündüğü dönemde vardı. Diocletianus'un birçok ardılı onun başarılarını tekrar etti çünkü onlar birçok askerî başarıdan sonra birçok asillik kazanıyorlar ve imparator olarak tahtı alıyorlardı fakat istikrarsız Batı Roma İmparatorluğu yüzünden çoğunun hükümdarlığı uzun sürmedi. Bu imparatorlar, askerî deneyimlerinden dolayı, geç Roma İmparatorluğu'nun büyüklüğünün sürdürülmesinin mümkün olmadığını, Diocletianus'un imparatorluğu doğu ve batı olarak ayırma fikrinin onun devam etmesini mümkün kılmadığını fark ettiler. Batı Roma İmparatorluğu'ndaki bu istikrarsızlık ve askerî yönetim döngüsü, yıkıldığı 476 yılına kadar devam etti ve 476 yılının Ağustos ayından öldüğü 491 yılının Nisan ayına kadar hüküm süren Zeno son Doğu Roma ve ilk Bizans İmparatoruydu.[1]

Bizans İmparatorluğu

Bizans İmparatorluğu güçlenmeye başladığında, yönetimde yeni modeller ortaya çıktı. Bizans İmparatoru Zeno'nun halefi I. Anastasius'un yönetiminde Domesticus unvanı gelişmeye başladı ve genellikle Vicarius ve Locoservator'un eş anlamlısı olarak kullanıldı.[3] Domesticus, Vicarious ve Locoservator'un sırasıyla tercümesi bir eve ait olan, bir vekil veya üst düzey bir vekili temsil eden ve kont ya da düke bağlı olan anlamına gelir.[3]

Önemli Domestici

Kaynakça

  1. ^ a b c d Syvanne, Ilkka (9 Eylül 2015). Military History of Late Rome 284-361 (İngilizce). Pen and Sword. ISBN 9781473871847. 
  2. ^ "Crisis of the Third Century - Crystalinks". www.crystalinks.com. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2017. 
  3. ^ a b Laiou, Angeliki (1998). Studies on the Internal Diaspora of the Byzantine Empire. Washington D. C.: Dumbarton Oak Research Library and Collection. s. 49. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü</span>

MS 5. yüzyılda Akdeniz'de meydana gelen büyük değişiklik genelde Roma'nın çöküşü olarak adlandırılır. Yüzyılın başında Roma İmparatorluğu hâlâ Büyük Britanya'dan Büyük Sahra'ya, İspanya'dan Orta Doğu'ya kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Roma İmparatorluğu</span> Avrupanın büyük bir bölümü, Batı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (MÖ 27—MS 1453)

Roma İmparatorluğu, Roma Cumhuriyeti döneminde, Augustus'un cumhuriyeti tek başına yönetebilecek yetkiler alması ve cumhuriyet döneminde kimseye verilmemiş haklara sahip olmasıyla oluşan Antik Roma devletidir. Augustus, MÖ 2 yılına kadar cumhuriyeti kendinden sonra da tek bir kişinin yönetebilmesini sağlayacak anayasal reformlar gerçekleştirdi ve Roma İmparatorluğu tam anlamıyla oluşmuş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Romulus Augustus</span>

Flavius Romulus Augustus, 31 Ekim 475 ile 4 Eylül 476 tarihleri arasında hüküm sürmüş son Batı Roma imparatorudur. Tarihi olarak döneminin Roma'nın Batı'daki varlığının sonuna işaret ettiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Diocletianus</span> 284ten 305e kadar hüküm süren Roma İmparatoru

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus 20 Kasım 284 ile 1 Mayıs 305 tarihleri arasında görev yapmış, Roma imparatorluğunu Doğu Roma ve Batı Roma olarak paylaştıran ve Doğu kısmının imparatorluğunu üstlenen bir Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Basiliscus</span>

Basiliscus, 9 Ocak 475 - Ağustos 476 arasında hüküm sürmüş, Leo Hanedanı'na bağlı Bizans imparatoru idi.

<span class="mw-page-title-main">III. Constantius</span> Romalı İmparator

III. Konstantius, geç dönem Romalı general, politikacı ve İmparator. 410'lar boyunca tahtın arkasındaki asıl güçtü ve nihayet 421 yılında Honorius'la birlikte müşterek Batı Roma İmparatoru olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Nepos</span> 474-475 yılları arasında tahta çıkmış olan Batı Roma İmparatoru

Julius Nepos Batı Roma İmparatorluğu'nun son dönemleri olan 474-475 yılları arasında tahta çıkmış olan Batı Roma imparatoru. Aynı zamanda bazen tahta çıkan son De jure (yasal) Batı Roma imparatoru olarak telakki edilir. Başlangıçta İtalya ve halâ Roma İmparatorluğu'nun elindeki topraklarda hüküm sürmüştür. 475 yılından itibaren, görevden alınıp Romulus Augustus'la (Augustulus) yer değiştirildiği için sadece Dalmaçya'da hüküm sürmüş ve Galya üzerinde yasal hakları devam etmiş olsa da Batı Roma İmparatorluğundan geriye kalan diğer topraklar üzerinde otoritesini kaybetmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu, görevden alınmasına rağmen onu yasal olarak Batı imparatoru olarak kabul etmeye devam etmiştir. 476 yılında Odoacer tarafından görevden alınacak olan Romulus hiçbir zaman bu şekilde bir kabul görmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Principatus</span>

Principatus (Principate), Roma İmparatorluğu'nun ilk imparatoru Augustus'un rakiplerini yenerek imparatorluğunu ilan ettiği MÖ 27 yılıyla, İmparator Numerian'ın 284 yılındaki ölümü arasında geçen ve güçlü bir politik liderin hakimiyeti altındaki politik rejimi tanımlamak için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">II. Leo (imparator)</span>

II. Leo veya Flavius Leo 18 Ocak 474 ile 17 Kasım 474 arasında Doğu Roma imparatoru imparatoru olarak hüküm sürmüştür. İmparator I. Leo ile Verina'nin kızı olan, Ariadne ile Zeno'nun oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Thema</span>

Thema, yaklaşık yedi yüz yıllık bir dönem için Bizans İmparatorluğu'nun ana yerel idare birimi idi. Thema sistemi yedinci yüzyılda Bizans topraklarının Müslüman orduları tarafından zaptedilmeye başlanması ile kurulmuş ve daha önceki ana yerel birim olan ve Roma imparatorları Diocletianus ve I. Konstantin tarafından kurulmuş olan Roma diakos sistemi yerine geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeno (imparator)</span> Doğu Roma İmparatorluğu İmparatoru

Flavius Zeno (y. 425- 9 Nisan 491) iki defa tahta geçmiş Doğu Roma İmparatorluğu İmparatorudur. İlk imparatorluk dönemi 9 Şubat 474-9 Ocak 475'te; sonraki ise Ağustos 476 - 9 Nisan 491 arasında olmuştur. Kendisi İsaurialı asıllı olup orijinal ismi Tarasicodissa veya Trascalissaeus idi. İlk Bizans imparatorları arasında ismi iyi bilinen imparatorlardan biridir. Hükümdarlığı sırasında içişleri alanında yurt içi isyanları ve dinsel uyuşmazlıklar çok önemli olmuştur; fakat bunlara rağmen dışişleri alanında büyük başarılar kazanmıştır. Doğu İmparatorluğunu dengeli tutmayı başarmakla beraber, İmparatorluk döneminde Julius Nepos ve Romulus Augustus imparatorluklarından sonra Batı Roma İmparatorluğu ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leo Hanedanı</span>

Leo Hanedanı 457-518 döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'nda imparatorluk yapan ve 474-480 döneminde Batı Roma İmparatorluğu'nun değişik kısımları için imparator görevini taşıyan bir sülaledir.

<span class="mw-page-title-main">II. Ludwig (Kutsal Roma imparatoru)</span>

II. Ludwig İtalyalı veya Genç Ludwig. 15 Haziran 844 – 12 Ağustos 875 doneminde Lombardlar üzerine İtalya Kralı hüküm sürmüştür. 850 – 15 Haziran 875 doneminde İmparator. Ludwig'in hayatta iken kullanılan unvanı imperator augustus idi. Fakat Bari'yi eline geçirdikten sonra imperator Romanorum unvanını da kullanmaya başladı. Bu Roma İmparatorluğu olduğu kabul edilen Bizans İmparatorluğu ile ihtilafa yol açtı. Batı Francia'da unvanı imperator Italiae unvanı ile anılmakta idi. Bizans İmparatorluğu'nun kullandığı resmi unvan Basileus Phrangias " olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Leo (imparator)</span> 457den 474e kadar Roma İmparatoru

I. Leo Trakyalı, 457 – 474 döneminde Doğu Roma\Bizans İmparatorluğu imparatoru olmuştur. Taraftarları tarafından Magnus Thrax olarak; düşmanları tarafından Makalles ("Kasap") olarak anılmıştır. Leo önce Doğu Roma İmparatorluğu merkezi Konstantinopolis reel iktidarı elinde tutan ordu başkomutanı rütbeli barbar Alan asıllı Aspar'in bir kuklası olacağı görülerek imparatorluğa yükseltilmiştir. Fakat imparator olduktan sonra diğerlerinin bir kuklası olmadan yetenekli bir idareci ve çok becerikli bir siyasetçi olduğunu göstermiştir. Saltanat yıllarında Roma İmparatorluğu'nun barbar kavimlere kaybetmiş olduğu arazilerin geri alınması ve çok zayıf olarak bocalayan Batı Roma İmparatorluğu'nun desteklenmesi için birçok ileri görüşlü ve azimli ekonomik ve siyasi planların yapılması ve uygulanmaya çalışılması ile geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

Domestikos, Geç Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemi sivil, askeri ve kilise ile ilgili unvan.

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatoru</span> Roma İmparatorluğu hükümdarlarının kullandığı bir unvan

Roma imparatoru, ilk olarak MÖ 27 yılında teşkil edilen Roma İmparatorluğu'nun hükümdarlarınca kullanılmaya başlanan unvan. İlk Roma imparatorları kendilerini princeps olarak tanımlarken ileriki dönemlerde augustus ve caesar unvanları da imparator ile eşanlamlı hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Hanedanı</span>

Bizans imparatoriçesi İrini'nin tahttan indirilmesinden sonra, taht ismini kurucusu I. Nikiforos'tan alan kısa ömürlü Nikiforos Hanedanı'na geçmiştir. İmparatorluk, uzun zamandır olduğundan daha zayıf ve daha istikrarsız bir konumdaydı ve mali sorunlar ile boğuşuyordu.

İsauria Savaşı, 492'den 497'ye kadar süren ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun ordusu ile İsauria'nın isyancıları arasında savaşan bir çatışmaydı. Savaşın sonunda, Doğu İmparatoru I. Anastasius, İsauria bölgesinin kontrolünü ele geçirdi ve isyan liderleri öldürüldü.