İçeriğe atla

Domarice

Domarice Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur ve çoğunlukla İran, Türkiye, Irak ve Suriye'de yaşayan Dom halkının dilidir.

Domlar ise Orta Çağ'da Kuzey Hindistan'dan göç etmiş Çingenelerin Orta Doğu'daki alt koludur. 2,2 milyon nüfusları vardır. Bu nüfusun büyük kısmı bulundukları ülkenin dilini konuştuğundan Domarice dilinin konuşan sayısı tam olarak belirli değildir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">İran dilleri</span>

İran dilleri veya İranî diller, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dilleri koluna bağlı dil öbeği. Günümüzde 150-200 milyon kişinin bu dil grubuna ait dilleri konuştuğu tahmin edilir. İran dilleri tarihsel gelişim açısından üç gruba ayrılır: Eski İran dilleri, Orta İran dilleri ve Yeni İran dilleri.

Latince, anno Domini (AD) ve Mesih'ten sonra (MS), Jülyen ve Gregoryen takvimlerinde yılları etiketlemek veya numaralandırmak için kullanılır. Geleneksel olarak İsa'nın doğum tarihini tanımlar. İsa'nın efendi olarak tanımlanmasının nedeni, Hristiyanlıkta İsa'nın Tanrı'nın özünden olduğu yani Tanrı ve Tanrı'nın oğlu olduğu inancıdır. Latincede “Anno Domini” “Efendinin yılı” demektir, daha uzun yazılım şekli ise “Anno Domini Nostri Iesu Christi” buda “Efendimiz İsa’nın yılında” demektir. Hristiyan kronolojisi “0” yani sıfır yılını kullanmıyor. İsa'nın doğduğu yılı 1 olarak kabul ediyor. Örnek: 2022 yılı İsa'nın 2021 yıl önce doğduğunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu</span> Batı Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Akdenizin kesiştiği yerde kalan jeografik bölge

Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı, tüm Mısır'ı ve Türkiye'yi kapsayan kıtalararası bir bölgedir. Terim, 20. yüzyılın başlarında başlayan Yakın Doğu teriminin yerini almak üzere daha geniş bir kullanıma girmiştir. Daha geniş "Büyük Orta Doğu" kavramı aynı zamanda Mağrip, Sudan, Cibuti, Somali, Komorlar, Afganistan, Pakistan ve bazen Transkafkasya ve Orta Asya'yı da bölgeye dahil etmektedir. "Orta Doğu" terimi, değişen tanımları konusunda bazı karışıklıklara yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mel Brooks</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu

Mel Brooks, Amerikalı sinema oyuncusu, yazar, yönetmen ve prodüktör.

<span class="mw-page-title-main">Orta Farsça</span>

Orta Farsça veya Pehlevî dili, Sasani İmparatorluğu'nun edebî dili olmuş bir Batı İran dilidir. Dil, Sasanilerin yıkılmasının ardından bir süre daha prestij dili olmayı sürdürmüştür. Orta Farsça Ahameniş İmparatorluğu'nda kullanılmış Eski Farsçadan evrilmiş olup modern İran, Afganistan ve Tacikistan kullanılan Farsça dilinin atası olmaktadır. Dil, içine Orta Farsçanın da dahil edildiği ve pek çok çağdaşı dili kapsayan Orta İran dilleri ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Katedrali</span> Dini bir mekan

Köln Katedrali, Almanya'nın Köln kentinde bulunan tarihi katedral. Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış bir ibadethanedir. 1248 yılında yapımına başlanan katedralin yapımı 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında hizmete açılmıştır. Gotik tarzdaki katedral 7000 m² alanda, 157 m'yi bulan yüksekliği ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Mirası Alanları dizelgesinde yer alır.

<i>Kırmızı</i> (Zerrin Özer albümü)

Kırmızı, Zerrin Özer'in, yıllar yılı birlikte çalışmış olduğu (1976-1985) Kent Plak'tan ayrıldıktan sonra, Fono Plak etiketiyle çıkartmış olduğu, yedinci stüdyo albümünün adı. Zerrin Özer bu albümünde, daha önceki albümlerinden farklı olarak ilk kez Türkçe haricinde bir dilde de şarkı söylemiştir. Sanatçı, bu albüm için özel olarak, iki türküyü Arapça seslendirmiştir. Zerrin Özer bu albümünde; Ülkü Aker'den Selami Şahin'e, Ahmet Selçuk İlkan'dan Yaşar Güvenir'e, Selmi Andak'tan Aysel Gürel'e, Aşık Mahsuni'dan Coşkun Sabah'a, A. Cilanbol'dan Esin Engin'e oldukça kalabalık bir şarkı sözü yazarı, müzisyen ve aranjör kadrosuna ait eserleri yorumlamıştır.

Albümde yer alan şarkılar
  1. Kurulsam Gönül Tahtına
  2. Bu Şehirde
  3. Ben Buyum İşte
  4. Bir Gülü Sevdim
  5. İntuv Ene
  6. Ağlamayacaksın
  7. Bir Düşmeye Gör
  8. Seninle Başım Dertte
  9. Merhaba Ya Habeyip
  10. Sen Yoksan Yanımda
<span class="mw-page-title-main">Aachen Katedrali</span> Alman Katolik katedrali

Aachen Katedrali, Almanya'nın batısındaki Aachen bölgesinde yer alan Katolik katedralidir. Kuzey Avrupa'nın bilinen en eski katedralidir. Orta Çağlarda Azize Meryem Kilisesi olarak anılırdı. Katedral 793 ile 813 yılları arasında, naaşı 814 yılındaki ölümünün ardından buraya defnedilen, Şarlman'ın emriyle inşa edilmiştir. 936 ve 1531 yılları arasında kilise, tam 595 yıl süreyle, 30 Alman kralının ve 12 kraliçenin taç giydiği yer olmuştur. Katedral 1802'den beri Aachen Piskoposluk Bölgesi'nin merkezidir. UNESCO Dünya Mirası listesine Almanya'dan seçilen ilk yapıdır.

Milat, tarih hesaplamalarında İsa'nın doğduğu kabul edilen gün. İsa'nın doğum tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte, miladi takvime göre oluşturulmuş zaman çizelgesinde başlangıç noktası yani 1 Ocak 1 tarihi olarak kabul edilir. Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.

<i>Hızlı ve Öfkeli 4</i>

Hızlı ve Öfkeli 4, 2009 ABD yapımı; Justin Lin'in yönettiği filmde, başrolleri Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez ve Jordana Brewster paylaşmıştır.

Domlar veya "Dom" tahmini sayıları 2 milyon ila 3.3 milyon civarında olan, büyük bölümü İran, Türkiye, Irak ve Mısır olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ve Kuzey Afrika'da yaşayan Hint-Aryan ırkına mensup Hindistan menşeli veya Orta Doğu ve Dom çingeneleri olarak da adlandırılan, Roman halklarının bir alt öbeğini ve kolunu oluşturan Hint avrupa dil ailesinden Domari dili konuşan Proto-Roman bir etnik grup. Daha çok Hindistanda yaşayan Dombalar'la ilgilidirler. Hindistan yarım adasından en erken ayrılan Roman gruplarından olan ve Dombalar'ın bir kolu olan Domlar en erken 6. yüzyılda İran üzerinden Orta Doğu'ya yayılmışlardır. Bu tarihlerde daha batıya doğru az da olsa Dom göçleri olmuştur. Yaşadıkları ülkelerde ekonomik anlamda küçük el işleri, demircilik, temizlik işleri, falcılık, sokak müzisyenliği gibi iş alanları Domların mesleklerini oluşturur. Hindistan'da Dombalar'la beraber Dalit veya dokunulmazlar olarak adlandırılan Kast sistemindedirler. Türkiye ve İsrail de dernekleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Merkezî Zaman Dilimi</span> zaman dilimi

Merkezî Zaman Dilimi ya da Orta Amerika Zaman Dilimi ; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Meksika ve Orta Amerika'nın bir bölümünü içine alan zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ı (UTC) 6 saat geriden izlemektedir. Bu zaman dilimini kullanan ülkelerin büyük bölümünde Yaz saati uygulaması mevcuttur.

Çağdaş tarihte, Gregoryen takvimindeki anno Domini veya Common Era'nın ikinci milenyumu, 1001'den 2000'e yayılan geçmiş milenyumdur.