İçeriğe atla

Domaniç - Kaşalıç

Domaniç-Kaşalıç, Türkiye'de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Domaniç-Kaşalıç tabiat koruma alanı, Kütahya ili Domaniç ilçesi sınırları içerisinde, ilçe merkezine 7 km mesafede bir tabiat parçasıdır. Bu parça, İç Ege Bölgesi'nde yer almaktadır ve step ekosistemi ile çevrelenmiştir.5 Şubat 1992 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Ekosistem ve Vahşi Yaşam

  • Domaniç - Kaşalıç tabiatında zengin bir alt flora ve yaban hayatı potansiyeli bulunmaktadır. Kayın ve karaçam türleri baskındır ve ayrıca meşe ve titrek kavak da bulunmaktadır.[1]
  • Domaniç - Kaşalıç tabiatında sıkça rastlanan hayvan türleri arasında ayı, yaban domuzu, geyik, tilki, tavşan, porsuk ve kirpi bulunmaktadır.
  • Tabiatta bitki türleri arasında ahlat (bitki), armut, eğrelti sarmaşığı, sırrım bağı, böğürtlen, öksürük otu, ısırgan, çiğdem, ayı üzümü, yüksük otu, papaz külahı, yabani çilek ve noel gülü sayılabilir.[2]

Büyüklük

  • 30 kilometrelik bir alana yayılmış olan bir tabiat alanıdır.

Özellikleri

  • Domaniç - Kaşalıç bölgesinde büyük ölçüde Karadeniz orman özelliklerini yansıtmaktadır ve kayın-karaçam ormanları, doğal özellikleri bozulmamış bir şekilde optimum yayılış alanlarını gösteren bir örnektir.

Kaynakça

  1. ^ [1] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,"Avcı, F. (2012). Kütahya İlinin Turizm Coğrafyası (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Erzurum. Zaman, M. (Tez yöneticisi). (2012). Kütahya İlinin Turizm Coğrafyası (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Erzurum. .
  2. ^ [2] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,"Kütahya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2017) .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ninni</span>

Ninni, çocukları büyüten kişilerin, çocukları uyutmak için belli bir ezgiyle söyledikleri manzum veya mensur sözler. Ninniler, çocuk edebiyatına malzeme olacak halk kültürü ürünlerindendir. Aynı zamanda ninniler, çocuğun uzun ömürlü olması, nasibinin bol olması, nazar ve hastalıklardan korunması, bebeğin ağlamaması, uslu olması, çabuk büyümesi, gelin ya da damat olması çocuğun gelecekte mutlu olması gibi dilekleri içeren doğaçlama söyleyişlerdir. Ninnilerde yerel öğeler, gelenek ve görenekler, tarihî ve toplumsal pek çok konu bulunmaktadır.
Diğer bir tanımı: Annelerin veya diğer yakınların genellikle bebeği uyuturken bazen de onu sevip oyalarken, kendilerine has ezgi ile söyledikleri, çoğu kez söyleyenin çocuk hakkında dilek ve umutlarını yansıtan, ayrıca çocuğun ve söyleyenin o andaki durumlarını yansıtan, genellikle dörtlüklerden oluşan, başlarında ve sonlarında ahengi tamamlayan, dolgu ve klişe sözler ihtiva eden halk edebiyatı mahsulleridir.
Genel anlamıyla ninniler, annelerin veya diğer yakınların genellikle bebeği uyuturken bazen de onu sevip oyalarken, kendilerine has ezgi ile söyledikleri, çoğu kez söyleyenin çocuk hakkında dilek ve umutlarını yansıtan, ayrıca çocuğun ve söyleyenin o andaki durumlarını yansıtan, genellikle dörtlüklerden oluşan, başlarında ve sonlarında ahengi tamamlayan, dolgu ve klişe sözler ihtiva eden halk edebiyatı mahsulleridir.
Ninniler, sade bir dille ezgili olarak söylenen şiirlerdir. Söyleyeni belli olmayan bu ürünlerin neredeyse tamamı kadınlar tarafından üretilmiştir. Hem yaşanan önemli olaylar hem de annenin ninni söyleme anında fiziksel durumu ve buna bağlı duygusal durumu ninninin konusunu, işlevini ve yapısını belirlemektedir. Sözlü kültür ortamında ve geleneksel aile yapısı çerçevesinde yer alan kadının içinde bulunduğu sosyal ve fiziksel mekânlar, annenin söylediği ninnileri etkilemektedir. Sözlü gelenekte uzun yıllar içerisinde ortaya çıkan ve aktarılan ninniler, annenin kendi çevresini algıladığı şekilde biçimlenmektedir. Ninniler; anne ile çocuğun ahengini, birliğini, yakınlığını ve uyumunu sağlayan, tarih boyunca hemen her toplumda var olmuş müzik değeri taşıyan edebi örnektir. Ninniler, çok yönlü işleve sahip oldukları için konuları da çeşitlilik göstermektedir. Ninnilerin konusu bebek veya çocukla, çocuğun yakınlarıyla, evde bulunan kişilerle, o anda evde oluşan durumlarla veya olaylarla ilgili olabilmektedir.
Ninnilerin kültür aktarımında önemli rolleri vardır. Bu roller hem toplumsal yaşamın süreğenliğinin sağlanmasında hem de çocukların bireysel gelişimleri anlamında da önemli etkilere sahiptir. Ninniler, topluma ait değerlerin de nesilden nesile aktarılmasını sağlamaktadır. Bir dili iyi öğrenebilmek ya da öğretebilmek için, o dille ortaya konan ve o dilin konuşulduğu topluma ait kültürü yansıtan eserlerden yararlanmak gerekmektedir. Türk aile yapısı, örf, âdet ve gelenekleri, dini inanış, yaşam şartları, aile içindeki ilişkiler, bebeğe duyulan sevgi ve daha pek çok şey ninniler aracılığıyla çocuklara aktarılmaktadır. Bütün kültürlerde ninnilerin çocukları sakinleştirici etkisi bilinmektedir. Ancak çocuklar için ninnilerin daha farklı anlamları vardır. Ninniler, çocuklar için gözleri kapatmadan önce dinlenilen ve öğrenilen bir sestir. Yavaş ilerleyen ritmi, tekrarlayan yapısı ve duygusal sözleriyle çocukta stresi azaltmakta ve uykuyu kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gezköy, Bayburt</span>

Gezköy, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güder, Bayburt</span>

Güder, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hacıoğlu, Bayburt</span> Bayburt köyü

Hacıoğlu, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Heybetepe, Bayburt</span>

Heybetepe, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kavacık, Bayburt</span>

Kavacık, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar, Bayburt</span>

Kırkpınar, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kopköy, Bayburt</span>

Kopköy, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kopuz, Bayburt</span> Bayburt köyü

Kopuz, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ozansu, Bayburt</span>

Ozansu, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Seydiyakup, Bayburt</span>

Seydiyakup, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sığırcı, Bayburt</span>

Sığırcı, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Taşocağı, Bayburt</span>

Taşocağı, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yazyurdu, Bayburt</span>

Yazyurdu, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisi ve insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafya, yeryüzünde insanın değiştirdiği ve hâlen değiştirmekte olduğu görünümünü analiz eder. Beşeri coğrafya bireyle ilgilenmez, insan denildiğinde, insan topluluğu anlaşılır. İnsan ve insan faaliyetlerini konuları incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Haydarlar Gölü, Hatay ilinin İskenderun ilçesinde yer alan bir tatlı su gölüdür.