İçeriğe atla

Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır

Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenŞakir Sırmalı
YapımcıErtuğrul Tokdemir
SenaristŞakir Sırmalı
OyuncularTürkan Pasiner
Reşit Gürzap
Servet Cengiz
Talat Artemel
Sami Ayanoğlu
MüzikSadi Işılay - Muhittin Sadak
Görüntü yönetmeniKriton İlyadis
StüdyoSema Film
TürüDram, Polisiye, Savaş, Suç
Yapım yılı1946, Türkiye
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Diğer adlarıDomaniç Yolcusu

Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır 1946 yılı yapımı sinema filmi. Senaryosu ve yönetmenliği Şakir Sırmalı'a ait olan film Türk sinemasının 1948 yılında yapılan ilk yarışmasında "En İyi Film" ödülünü kazanmıştır.

Milli mücadele döneminde anlatılan bir hikâyenin peşinden giderek çekilen film Şukufe Nihal'in Domaniç Dağlarının Yolcusu adlı gezi kitabından uyarlanmıştır.

Oyuncular

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aziz Basmacı</span> Türk oyuncu

Aziz Basmacı, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Reşit Gürzap</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Reşit Gürzap, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hâzım Körmükçü (1898 doğumlu oyuncu)</span> Türk oyuncu

Hâzım Körmükçü ya da Kâzım Körmükçü, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türkiye'nin ilk tiyatro sanatçılarındandır. Darülbedayi’nin önde gelen sanatçıları arasında yer aldı.

Hâzım Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Hikmet Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Körmükçü</span> Türk oyuncu

Pelin Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<i>Aysel Bataklı Damın Kızı</i> 1934 yapımı Türk filmi

Aysel Bataklı Damın Kızı, 1934 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

Şakir Sırmalı, Türk yönetmen ve senaryo yazarıdır.

<i>Domaniç Yolcusu</i>

Domaniç Yolcusu, Şükufe Nihal Başar'ın Domaniç Dağları Yolcusu adlı anı kitabından uyarlanan, senaryosunu Necdet Saner ve Şükufe Nihal Başar'ın yazdığı, Şakir Sırmalı'nın yönettiği ve 1946 yılında çekilmiş, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı Ertuğrul Tokdemir'dir.

<i>Lüküs Hayat</i> (film, 1950) 1950 filmi

Lüküs Hayat, Ekrem Reşit Rey'in yazdığı ve Cemal Reşit Rey'in bestelediği 1933 tarihli Lüküs Hayat operetinden Selahattin Küçük ve Lütfi Ö. Akad tarafından uyarlanarak Lütfi Akad'ın yönetmenliğinde çekilen 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Erman Film adına Hürrem Erman'dır. Görüntü yönetmenliğini Yuvakim Filmerides, sanat yönetmenliğini ise Sohban Koloğlu üstlenmiştir.

<i>Şaban Çingeneler Arasında</i> 1952 yapımı Türk filmi

Şaban Çingeneler Arasında, Yönetmenliğini, yapımcılığını ve senaryo yazarlığını Semih Evin'in yaptığı, görüntü yönetmenliğini Vedat Akdikmen'in üstlendiği, başrollerinde Vahi Öz ve Renan Fosforoğlu ile Nimet Alp'in yer aldığı 1952 yılı yapımı Türk filmidir.

<i>Kara Gözlüm</i> (film, 1970) 1970 filmi

Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.

<i>Akasya Palas</i> Muhsin Ertuğrul filmi (1940)

Akasya Palas, 1940 yılında çekilen, Necdet Mahfi Ayral'ın senaryosunu yazdığı Türk filmi. Muhsin Ertuğrul'un yönettiği filmde Hazım Körmükçü), Cahide Sonku, Vasfi Rıza Zobu ve Perihan Yanal gibi oyuncular oynamıştır. Film Süheyl Eğriboz'un oynadığı ilk sinema filmidir. Filmin senaryosu Mahmut Yesari'nin bir eserinden uyarlanmıştır. Ayazpaşa'da bir köşkte oturan Kamil ve Kami'nin başından geçen olayları konu alır. Dağıtımcılığını İpek Film üstlenmiştir.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

Orhan Elmas, Türk yönetmen, senarist ve oyuncu.

<i>Domaniç Dağlarının Yolcusu</i>

Domaniç Dağları'nın yolcusu, Şükûfe Nihal'in yurt gezilerini bir roman kurgusuyla şekillendirerek kaleme aldığı 1946 yılında basılan kitabıdır.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1953)

Hıçkırık, yapımcılığını Erman Film'in üstlendiği, senaristliğini ve yönetmeliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1953 yapımı sinema filmidir. Kerime Nadir'in 1936 tarihli başlıklı romanından yapılan ilk uyarlamadır.

Settar Körmükçü, Türk oyuncu

Reşit Baran, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, oyun yazarı ve çevirmendir.

<i>Aynaroz Kadısı</i>

Aynaroz Kadısı; Necdet Mahfi Ayral'ın aynı adlı tiyatro eserinin senaryolaştırılıp, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1938 yapımı Türk filmidir.