İçeriğe atla

Dolphin (yazılım)

Dolphin
Geliştirici(ler)KDE
İlk yayınlanma2006 (18 yıl önce) (2006)
Güncel sürüm24.05.1[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 10 Haziran 2024; 18 Nisan 2024
Önizleme sürümü20.03.80[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 20 Mart 2020; 3 Nisan 2020; 12 Temmuz 2020; 31 Temmuz 2020; 12 Kasım 2020; 25 Kasım 2020; 15 Mart 2021; 9 Nisan 2021; 13 Temmuz 2021; 27 Temmuz 2021; 12 Kasım 2021; 22 Kasım 2021
Programlama diliC++, Qt
İşletim sistemiUnix benzeri (Linux, macOS vd.), Windows
TürDosya yöneticisi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiapps.kde.org/tr/dolphin
Kod deposuinvent.kde.org/system/dolphin

Dolphin, KDE masaüstü ortamının dosya yöneticisi uygulamasıdır. KDE'nin 4. sürümü öncesinde dosya yöneticisi olarak Konqueror kullanılırken KDE 4 ile beraber Dolphin'e geçilmiştir. Dolphin, Konqueror gibi İnternet tarayıcı ve görüntüleyici özelliklere sahip olmayıp yalnızca dosya yönetim amacıyla kullanılmaktadır. Dolphin sadece tek bir alana yoğunlaştığı için daha yüksek bir performansa sahiptir.

Dolphin üç farklı görünüm kipini destekler: tüm dosyaların klasik bir ızgara görünümü, daha ayrıntılı bir görünüm ve bir ağaç görünümü. Ayrıca, Dolphin'in davranışlarının çoğu yapılandırabilir.

Dolphin, birçok İnternet bulut hizmetinden ve diğer uzak makinelerden dosya ve klasörleri sanki masaüstünüzdeymiş gibi görüntüleyebilir.

Dolphin ayrıca mevcut klasörde komutları çalıştırma olanağı veren tümleşik bir uçbirim ile birlikte gelir. Sayısız güçlü eklentilerle Dolphin'in yetenekleri daha da genişletebilir.

Özellikler

Dolphin dosya yönetisinin başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Çok sayıda dizinde aynı anda çalışmayı destekleyen sekmeli yapı
  • İki dizin arasında seri işlemlere olanak veren ekran ayırma
  • Gömülü uçbirim paneli: F4 tuşu yardımıyla komut satırı paneli açılabilir
  • Maskeleme destekli çoklu dosya isimlendirme
  • Kullanıcı komut dizileri vb. aracılığıyla eklentiler, sağ tıklama menüsünden dosyaları sıkıştırmak, paylaşmak ve çoğaltmak gibi birçok hızlı işlem ve kullanıcı özel eylemleri ekleme olanağı sunar.

Dış bağlantılar

  1. ^ "v24.05.1". Erişim tarihi: 27 Haziran 2024. 
  2. ^ "Release 20.03.80". 20 Mart 2020. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">.va</span>

.va, Vatikan devletinin internet ülke üst seviye alan adıdır. Vatikan İnternet Servisi tarafından yönetilir. Ekim 2024 itibarıyla sadece 464 web sitesi barındırır.

<span class="mw-page-title-main">.dk</span> Danimarka için internet ülke kodu üst seviye alan adı

.dk Danimarka'nın internet ülke üst seviye alan adıdır (ccTLD). Punktum dk tarafından yönetilir. Kaydedilen her yeni alan adı için akredite edilen bir kayıt kuruluşu aracılığıyla başvurulmalıdır. Daha sonra alan adı Punktum dk veya akredite edilen kayıt kuruluşu tarafından yönetilebilir.

<span class="mw-page-title-main">.tw</span>

.tw, Tayvan için internet ülke üst seviye alan adıdır (ccTLD). 31 Temmuz 1989'da tanımlanmıştır. Tayvan Ağ Bilgi Merkezi (TWNIC) tarafından yönetilir. 1 Mart 2021'den itibaren 17 akredite kayıt şirketi aracılığıyla kullanılabilmektedir.

Rasim Paşa Camii, Yeldeğirmeni Polis Karakolu yanındaki camii, Sultan Hamit’in Bahriye Nazırı Rasim Paşa tarafından 1902 yılında yaptırılmıştır. Duvarları kâgir, çatısı ahşap, minaresi kâgirdendir.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">KWrite</span> KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisi

KWrite, KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisidir. KWrite'ın bazı ana özellikleri renkli yazım hatası ya da herhangi bir programlama dili için düzenlenebilir olmasıdır. Örneğin: C/C++, Java, Python, Perl, Bash, Modula 2, HTML ve Ada gibi programlama dillerini kullanırken renklendirme yaparak kullanıcının işini kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Kate (metin düzenleyici)</span>

Kate, KDE için yazılmış bir metin editörüdür. Kate "KDE advanced text editor" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Konqueror</span>

Konqueror, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir dosya yöneticisi, dosya görüntüleme aracı ve İnternet tarayıcısıdır. KDE'nin 3.5 ve önceki sürümlerinin öntanımlı dosya yöneticisi ve İnternet tarayıcısı olarak kullanılmıştır.

Her sene NBA' ligi'nde düzenlenen NBA All-Star Hafta sonu etkinlikleri'nde yer alan yıldızlar karması maçı oynanır. Pazar günü yapılan bu maçta; Doğu Konferansı ve Batı Konferansı'nda yer alan takımlardan on ikişer oyuncu yer alır. İlk beşte yer alan oyuncular taraftarların oylarıyla belirlenir. Yedekler ise takımların antrenörleri tarafından seçilir. Antrenörler kendi takımlarında ki oyuncuları oylayamazlar. Eğer bir oyuncu sakat ise onun yerine başka bir oyuncuyu NBA ligi başkanı belirler. 1999 NBA All-Star Maçı lokavt sebebiyle yapılmamıştır. Baskebol efsanesi Kareem Abdul-Jabbar 19 kez All-Star olarak bu alandaki rekora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rekonq</span> İnternet tarayıcısı

Rekonq, QtWebKit tabanlı hafif ve hızlı bir KDE İnternet tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wget</span>

GNU Wget, internet ağı üzerinden dosyalar indirmeye yarayan, komut satırı üzerinden kullanılan bir indirme yöneticisi. GNU Tasarısının parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çöp Kutusu (bilgisayar)</span>

Çöp Kutusu hesaplamada, bir dosya yöneticisinde kullanıcı tarafından silinmiş, ancak dosya sisteminden kalıcı olarak silinmemiş dosyalar için geçici bir saklama alanıdır. Tipik olarak, bir geri dönüşüm kutusu, kullanıcıya silinen dosyalara göz atmasına, yanlışlıkla silinen dosyaların silinmesini kaldırmasına veya silmesine olanak tanımak üzere, kullanıcıya kalıcı olarak özel bir dosya dizini olarak sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Visual Studio Code</span>

Visual Studio Code, Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir. Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> İdari giriş sınırlamaları

Bu sayfada Fildişi Sahili vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. 1 Ocak 2022 itibarıyla vatandaşların 53 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat veya vizeyle giriş imkânı bulunmaktadır. Henley vize kısıtlamaları endeksine göre, Fildişi Sahili pasaportu ile seyahat özgürlüğü bakımından vatandaşlar 83. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Yunanistan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yunanistan vatandaşlarına karşı diğer devlet makamlarının uyguladığı ilgili ülkeye girişlerini düzenleyen idari kısıtlamalardır. 1 Ocak 2017 itibarıyla Yunanistan vatandaşları toplam 171 ülkeye vizesiz veya sınır kapısında vize alarak seyahat edebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KGet</span> KDE indirme yöneticisi yazılımı

KGet KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisidir. KDE Genel Ağ paketinin bir parçasıdır. Konqueror ve rekonq web tarayıcıların yanı sıra, eklentiler vb. yardımıyla Mozilla Firefox, Google Chrome ve diğer Chromium tabanlı web tarayıcılarla da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">KRename</span>

KRename, aynı anda birden fazla dosya ve dizini yeniden adlandırmak için kullanılabilen bir KDE yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ark (yazılım)</span>

Ark, KDE tarafından geliştirilen ve KDE Uygulamaları yazılım paketi içinde yer alan bir dosya arşivleyici ve sıkıştırıcıdır. Zip, 7z, rar, lha ve tar dahil olmak üzere, çeşitli yaygın arşiv ve sıkıştırma formatlarını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> İdari giriş sınırlamaları

Suriye vatandaşları için vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Suriye vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 1 Ekim 2019 itibarıyla, Suriye vatandaşlarının 28 ülke ve bölgeye vizesiz veya varışta vize erişimi vardı ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre seyahat özgürlüğü açısından Suriye pasaportu 110. sırada yer alır.

Yemen vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devlet otoriteleri tarafından Yemen vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 2 Temmuz 2019 itibarıyla, Yemen vatandaşları 33 ülkeye vizesiz veya varışta vize erişimine sahipti ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre Yemen pasaportu seyahat özgürlüğü açısından 104. sırada yer aldı.