İçeriğe atla

Dolphin (emülatör)

Dolphin
Orijinal yazar(lar)F|RES, Henrik Rydgård (ector)[1][2]
Geliştirici(ler)Dolphin Emulator Project
İlk yayınlanma22 Eylül 2003
Güncel sürüm5.0 / 24 Haziran 2016
Programlama diliC++ ve C[3]
İşletim sistemiWindows 7 ve üstü, OS X Yosemite ve üstü, Linux, Android 5.0 ve üstü
Platformx86-64
ARM64
Erişilebilirlik24 dil
TürVideo oyun konsolu emülatörü
LisansGNU versiyon 2+[4]
Resmî sitesidolphin-emu.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Dolphin (emülatör), Nintendo GameCube ve Nintendo Wii oyunlarını Microsoft Windows, Android, GNU/Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde çalıştırabilmek için yazılmış açık kaynak bir emülatör programıdır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Rydgård, Henrik. "Henrik Rydgård". henrikrydgard.com. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  2. ^ "PPSSPP - PSP Emulator". Emulation King. 25 Ağustos 2016. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  3. ^ "dolphin-emu/dolphin". Github. Dolphin Emulator. 1 Temmuz 2020. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Dolphin Emulator". Dolphin Emulator. 27 Mayıs 2015. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nintendo</span> çok uluslu video oyunu ve elektronik şirketidir

Nintendo Co., Ltd., Japonya merkezli bir çok uluslu video oyunu ve elektronik şirketidir. Şirket, 23 Eylül 1889'da hanafuda oyun kartları üreticisi olarak kurulmuş olup daha sonra oyuncak ve video oyunu sektörüne girdi. Nintendo günümüzde dünyanın en büyük video oyunu şirketlerinden biridir ve Mario, The Legend of Zelda, Animal Crossing ve Pokémon gibi tüm zamanların en iyi bilinen ve en çok satan video oyun serilerinden bazılarına sahiptir. Şirketin merkezi Kyoto'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wii</span> oyun konsolu

Wii, Nintendo firmasının geliştirdiği ve 17 Kasım 2006'da piyasaya sürmüş olduğu bir oyun konsoludur. Wii'nin en önemli parçası olan oyun kumandası Wii Remote, harekete duyarlı sensörler içermekte ve bambaşka bir deneyim sunmaktadır. Cihaz güç tuşuna basılı tutulduğunda tamamen kapatılabildiği gibi Wi-Fi ayarları yapıldığı ve internete bağlandığı takdirde power tuşuna bir kere basıldığında uyku moduna geçmektedir. Wii bu durumda iken eğer WiiConnect24 açıksa açık haline göre %50 enerji, açık değilse %9 civarı enerji tüketmektedir. Bu sırada WiiConnect24 sayesinde her zaman bağlantıda kalıp bilgi aktarmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UAE</span> Amiga emülatörü

UAE ya da Ultimate Amiga Emulator, linux üzerinde geliştirilen bir Amiga emülatörüdür

<span class="mw-page-title-main">PlayStation (konsol)</span> sony tarafından 1994 yılında piyasaya sürülen 5. nesil oyun konsolu

PlayStation,, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen PlayStation serisinin ilk modeli olan video ve oyun konsoludur.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Entertainment System</span> 1985te Nintendonun geliştirilip piyasaya sürdüğü 8-bit üçüncü-jenerasyon video oyun konsolu

Nintendo Entertainment System, Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Super Nintendo Entertainment System</span> 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip 4.nesil bir oyun konsolu

Super Nintendo Entertainment System, Türkçe karşılığı ile Süper Nintendo Eğlence Sistemi Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya’da (Okyanusya) 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip bir oyun konsolu. Japonya ve Güneydoğu Asya'da sistem Süper Famicom veya kısaca SFC olarak adlandırılır. Güney Kore'de, Süper Comboy olarak bilinen bu konsol o bölgede ise Hyundai Electronics tarafından dağıtıldı. Her sürüm aslında aynı olmasına rağmen çeşitli bölgesel kilitleme formları farklı bölgelerdeki konsolları birbiriyle uyumlu olmaktan alı koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wii U</span> 2012 yılında Nintendo tarafından piyasaya sürülen oyun konsolu

Wii U, Nintendo'nun Wii'nin ardılı olarak piyasaya sürdüğü ev konsolu. 18 Kasım 2012'de Amerika'da 30 Kasım 2012'de Avrupa'da ve 8 Aralık 2012'de Japonya'da satışa sunulmuştur. Ancak, Nintendo Türkiye distrübitör'ü Nortec Euroasia kapandığından Türkiye'ye resmi olarak satışa sunulmamıştır. Cihaz, sekizinci neslin ilk konsolu olarak kabul edilip Microsoft'un Xbox One'ı ve Sony'nin PlayStation 4'ü ile karşılaştırılır.

Microsoft Device Emulator Windows Mobile tabanlı cihazlar için bir emülatördür. Microsoft, Kasım 2008'de Windows Mobile 6.5 için bir emülatör başlattı, Windows Mobile 6.5 Geliştirici Araç Seti, belge oluşturma, örnek kod alma gibi çeşitli özellikler ekledi. Microsoft Visual Studio'ya, başlık ve kütüphane dosyaları, emülatör görüntüleri ve araçları. Microsoft Device Emulator, Basitleştirilmiş Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Castilian ve Japonca dillerinde kullanılabilir. Windows Mobile emülatöründen bağımsız Microsoft, geliştiriciler için Internet Explorer Mobile için bir emülatör yayınladı.

Yoshi's Woolly World, 2015 yılında Good-Feel geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir platform video oyunudur. Oyun, Yoshi serisinin yedinci oyunu olup Haziran 2015 tarihinde Avustralya ve Avrupa, Temmuz 2015 tarihinde Japonya ve Ekim 2015 tarihinde Kuzey Amerika'da Wii U için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Terminal (macOS)</span>

Terminal, Apple tarafından macOS işletim sistemine dahil edilen terminal emülatörüdür. Terminal, macOS'un önceki işletim sistemleri olan NextStep ve OPENSTEP'ten uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo veri sızıntısı</span>

2020 Nintendo veri sızıntısı veya daha çok Nintendo Gigaleak olarak anılan, sosyal medya sitesi 4chan'da yayınlanan Japon video oyun şirketi Nintendo'nun bir dizi verisinin sızdırılması olayıdır; Nisan 2020'den başlayarak, 4chan'da dokuz veri seti sızdırıldı. En sonuncusu Nintendo Switch ve diğer iç donanımlarla ilgili taslak belgeleri içermektedir. Diğer şeylerin yanı sıra, çeşitli oyunlar ve konsol üretici yazılımı için kaynak kodunu, yayınlanmamış oyunları ve piyasaya sürülen oyunlar için kullanılmayan içerikleri içermekte. "Gigaleak" adı esas olarak, 24 Temmuz 2020'de 3 gigabayt büyüklüğündeki ikinci sızıntıyı ifade ediyor. Sızıntıların ya bu konsolların tasarımında Nintendo ile anlaşmalı şirketlerden ya da daha önce Nintendo sistemlerine sızmış kişiler tarafından gerçekleştirildiğine inanılıyor. 2018'de Pokémon Gold ve Silver ve Nintendo Space World 1997 demolarının sızdırıldığı çok daha küçük bir sızıntı da olmuştu.

PPSSPP, birçok platformda PlayStation Portable (PSP) oyunlarını oynatan öykünücü yazılımdır. Yazılım .iso formatındaki imajları kullanıp PSP oyunlarını oynatır. İlk olarak 1 Kasım 2012'de GNU GPLv2 veya daha sonra lisanslanmış olarak halka sunuldu. PPSSPP projesi, Dolphin öykünücüsünün kurucularından biri olan Henrik Rydgård tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cemu</span> Wii U için Emülatör yazılımı

Cemu, çekirdek ve GPU bakımından Exzap; çekirdek ve ses emülasyonu bakımından Petergov tarafından geliştirilmiş kapalı-kaynaklı bir Wii U video konsolu emülatörüdür. İlk olarak 13 Ekim 2015'te Microsoft Windows için yayımlandı. Geliştirme altında olmasına rağmen oyunları pürüzsüz şekilde çalıştırabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuzu (emülatör)</span>

Yuzu, Nintendo Switch için ücretsiz ve açık kaynaklı bir emülatörüdür. Yuzu 14 Ocak 2018'de Nintendo Switch'in piyasaya sürülmesinden 10 ay sonra yayımlanmıştır. C++ ile geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Project64</span>

Project64, Microsoft Windows platformu için C ve C++ dillerinde yazılmış özgür ve açık kaynaklı Nintendo 64 emülatörüdür. Yazılım, üçüncü parti yazılımların spesifik bileşenlerini yerleştirebilmesi için kendi eklenti sistemini kullanır. Project64, ROM imajlarını okuyarak, sadece-okunur bellekten veya Nintendo 64 ROM kartuşunu kullanarak ya da bilgisayardan doğrudan homebrew olarak Nintendo 64 oyunlarını çalıştırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Snes9x</span>

Snes9x, MS-DOS, Linux, Microsoft Windows, AmigaOS 4, macOS, MorphOS, Xbox, PSP, PS3, GameCube, Wii, iOS ve Android için bir Süper Nintendo Entertainment System için resmi emülatör programıdır. Windows RT ve Windows Phone 8, Snes8x adlı resmi olmayan bir sürümü vardır.

<span class="mw-page-title-main">DOSBox</span>

DOSBox, başta video oyunları olmak üzere MS-DOS uyumlu disk işletim sistemlerinin yazılımlarını çalıştıran ücretsiz ve açık kaynaklı bir emülatör programıdır. İlk olarak 2002 yılında piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">PCSX2</span>

PCSX2, yüksek düzeyde uyumluluk ve işlevsellik ile çok çeşitli PlayStation 2 video oyunlarını Windows, Linux ve MacOS için ücretsiz ve açık kaynaklı bir PlayStation 2 öyküncüsüdür. PCSX2, PlayStation 2'deki orijinal oyun deneyimini yakından yansıtabilse de, 8192×8192'ye kadar özel çözünürlükleri kullanma, kenar yumuşatma ve doku filtreleme gibi geleneksel bir PlayStation 2'deki oynanışa göre bir dizi iyileştirmeyi destekler.

<span class="mw-page-title-main">PCSX-Reloaded</span>

PCSX, PlayStation 1 oyunlarını bilgisayarda çalıştırmaya yarayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir konsol emulatörüdür. Yıllar içinde, PCSX-Reloaded (PCSXR) ana sürüm olduğundan dolayı geliştirme birkaç kez el değiştirdi. 2021 itibarıyla emulatör artık aktif geliştirme aşamasında değildir. PCSX-Reloaded'ın daha yeni bir sürümü PCSX-Redux, 2019 yılında yayınlandı.

higan (emülatör)

higan, Super Nintendo Entertainment System dahil olmak üzere birçok video oyun konsolu için ücretsiz bir emülatördür. Başlangıçta bsnes olarak adlandırılan, öykünücü, orijinal donanımı düşük seviyeli, döngüye duyarlı öykünme yoluyla olabildiğince doğru bir şekilde öykünmeye çalışması ve Super NES platformunun ilgili tarihsel koruma çabaları için dikkate değerdir.