İçeriğe atla

Dolores Klaich

Dolores Klaich
Doğum9 Ağustos 1936(1936-08-09)
Cleveland, Ohio, ABD.
Ölüm8 Mart 2023 (86 yaşında)
Brattleboro, Vermont, ABD.
MeslekYazar, aktivist, gazeteci ve eğitimci
MilliyetABD'li  ABD
Eğitim
TürFeminizm
Önemli ödülleri"Lezbiyen Gizemi" dalında Lambda Edebiyat Ödülü (Adaylık, 1985)

Dolores Klaich (9 Ağustos 1936 – 8 Mart 2023), Amerikalı feminist yazar, aktivist, gazeteci ve eğitimci.

Yaşamı ve kariyeri

Klaich, 9 Ağustos 1936'da Cleveland, Ohio'da Caroline (kızlık soyadı: Stampar) Klaich ve Sosyalist İşçi Partisi'nin organizatörü olan Jacob Klaich'in kızı olarak doğdu. 1958'de Case Western Reserve Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra gittiği Stony Brook Üniversitesi'nde yüksek lisansını verdi.[1]

1960'lı ve 1970'li yıllarda LIFE Magazine dergisinde muhabir ve Transatlantic Review dergisinde editör olarak çalıştı.[1] 1988'de Heavy Gilt adlı gizem türündeki romanını yayınladı.[2] Amerika Birleşik Devletleri'ndeki lezbiyenlerin sosyal tarihi hakkında yazılarıyla "Lezbiyen Gizemi" dalında Lambda Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi.[1][3][4][5]

Aynı zamanda New York Eyalet Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yönetim Okulu'nda cinsel sağlık ve güvenlik dersleri verdi. New York'tan bölgesinden delege olarak gittiği Ulusal Kadın Konferansı'nın ilkinin düzenlenmesinde önemli rol oynadı.[5][6] 1989 ve 1990'da LGBT edebiyatı alanında verilen Ferro-Grumley Ödülleri'nde jüri üyeliği yaptı.[5] Son olarak 1989'dan 1999 yılına kadar New York'taki Stony Brook Üniversitesi'nde cinsel sağlık ve AIDS üzerine dersler vermiştir.[5] Klaich'in yaşamı Amerika'yı Değiştiren Feministler 1963-1975 (Illinois Üniversitesi Yayınları) ve Amerikan Kadınları Kim Kimdir? adlı kitaplarda yer aldı.[5]

Ölümü

Klaich, 8 Mart 2023'te Brattleboro, Vermont'taki aile evinde artan sağlık sorunları nedeniyle kendi isteğiyle ötenazi yoluyla yaşamını sonlandırmıştır. Vermont'taki ilgili sağlık yasasının 9. maddesine göre Dünya Kadınlar Günü'nde kendi isteğiyle ölümü tercih etmiştir.[7]

Çalışmaları

  • Woman Plus Woman (Michigan Üniversitesi, 1974) 0-941-48328-2
  • Heavy Gilt (Naiad Basımevi, 1988) 9-780-94148-3254
  • Klaich, Dolores. "The price of going mainstream." The Gay & Lesbian Review Worldwide 22.3 (2015): 16–18.
  • Klaich, Dolores. "What's Lost on the Road to Equality." The Gay & Lesbian Review Worldwide 26.1 (2019): S195-S195
  • Klaich, Dolores. "Family Stories." Harrington Lesbian Fiction Quarterly 1.2 (2000): 47-57

Kaynakça

  1. ^ a b c "Dolores Klaich: January Portrait of the Month". Robert Giard Foundation (İngilizce). 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2022. 
  2. ^ Klaich, Dolores (1975). Woman+woman: Attitudes Toward Lesbianism (İngilizce). Morrow. ISBN 978-0-688-07918-5. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  3. ^ Jay, Department of English Karla; Jay, Karla; Glasgow, Joanne; Vivien, Renee; Young, Allen (1990). Lesbian Texts and Contexts: Radical Revisions (İngilizce). NYU Press. ISBN 978-0-8147-4177-1. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  4. ^ Kurzweil, Edith (4 Mart 2019). Freudians And Feminists (İngilizce). Routledge. ISBN 978-0-429-71946-2. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  5. ^ a b c d e Love, Barbara J. (22 Eylül 2006). Feminists Who Changed America, 1963-1975 (İngilizce). University of Illinois Press. ISBN 978-0-252-03189-2. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  6. ^ Conference, United States National Commission on the Observance of International Women's Year National Women's; Year, United States National Commission on the Observance of International Women's; Bird, Caroline; Kelber, Mim (1978). The Spirit of Houston: The First National Women's Conference : an Official Report to the President, the Congress and the People of the United States (İngilizce). National Commission on the Observance of International Women's Year. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  7. ^ Obituaries, VTD. "Dolores Klaich". VTDigger. 11 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">New England</span> ABDde tarihi bölge

New England veya diğer kullanımıyla Yeni İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu köşesine verilen isimdir. Bölgeyi oluşturan 6 eyâlet Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont'dur.

<span class="mw-page-title-main">Fransiyum</span> sembolü Fr, atom numarası 87 olan kimyasal element

Fransiyum, sembolü Fr ve atom numarası 87 olan kimyasal element. Bilinen elementler içinde en az elektronegatifliğe sahip olan ve astatinden sonra doğada en az bulunan elementtir. Astatin, radyum ve radona bozunan fransiyumun radyoaktivitesi son derece yüksektir. Bir alkali metal olarak bir tane değerlik elektronuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Chen Ning Yang</span> Çin kökenli Amerikalı fizikçi

Chen Ning Yang, zayıf kuvvet içeren etkileşmelerde eksi dönüşümün (paritenin) sistemi değiştirdiğini gösteren çalışmalarıyla T. D. Lee ile birlikte 1957'de 35 yaşında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir. Bilime yaptığı birçok katkının arasında Robert Mills ile ortaya koydukları Yang-Mills teorisi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Stony Brook Üniversitesi</span>

State University of New York at Stony Brook ya da daha yaygın bilinen adıyla Stony Brook Üniversitesi, Stony Brook, New York, ABD'de bulunan devlet araştırma üniversitesidir.

Jean O'Leary, Amerikalı gey ve lezbiyen hakları eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde doğan veya sonradan vatandaşı olan Amerika yerlileri

Amerikalılar veya Amerikanlar, Birleşik Devletler'de doğan ya da sonradan vatandaşı olanları kapsayan diplomatik bir topluluktur. Birleşik Devletler, çoğunlukla son 500 yıl içinde kıtaya göçen Avrupalılar, Asyalılar, Afrikalılar ve Orta Doğululardan oluştuğu için belirli bir etnisite değil, belirli bir yasa çerçevesi içinde ilerlemiş bir demonime sahiptir. Bir diğer bakış açısıyla birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığı için kültürü, yasası ve ulusu ırksal ya da etnik şekilde değil, diplomatik değerler topluluğu şekilde yorumlanır.

Sidney Abbott, Amerikalı feminist-lezbiyen aktivist ve yazardır. Sappho Was a Right-on Woman: A Liberated View of Lesbianism'i Barbara Love ile birlikte yazmıştır. National Organization for Woman adlı kadın hakları kuruluşunda eşcinsel kadınların hakları için aktif bir şekilde görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">New York Eyalet Üniversitesi</span>

New York Eyalet Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite, 1948 yılında kurulmuş olup toplam 465.000 öğrenci ve 1.1 milyon yetişkin eğitimi öğrencisi ile devlet genelinde 64 kampüsü kapsamaktadır ve ABD'nin en büyük üniversiteler, kolejler ve toplum kolejler sistemlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kimmel</span> Amerikalı toplumbilimci

Michael Scott Kimmel cinsiyet çalışmalarında uzmanlaşmış bir Amerikan sosyologtur. New York'ta bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde seçkin sosyoloji profesörü pozisyonundadır ve Erkek ve Erkeklikler akademik dergisinin editörü ve kurucusudur. Kimmel Cinsiyete Karşı Erkekler Ulusal Organizasyonu'nun bir sözcüsüdür ve bir feministtir. 2013’te, onun icra direktörü olduğu Stony Brook Üniversitesi’nde Erkek ve Erkek Çalışmaları Merkezi’ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Rhea Ripley</span> Avustralyalı güreşçi (d. 1996)

Demi Bennett The Judgment Day'in bir üyesi olan Avustralyalı profesyonel güreşçidir. WWE'de Rhea Ripley ring adıyla performans sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Woodhull</span> Amerikalı vatandaşı siyasetçi, aktivist, yazar, gazeteci, editör ve borsa simsarı

Victoria Claflin Woodhull veya Victoria Woodhull Martin, ABD vatandaşı siyasetçi, aktivist, yazar, gazeteci, editör ve borsa simsarı. Kadınların oy kullanma hareketinin lideriydi. 1872 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Non-binary cinsiyet</span> normatif ve ikili olmayan cinsiyet kimliği; sadece erkeksi veya kadınsı olmayan cinsiyet kimlikleri aralığı

Non-binary, ikilik dışı cinsiyet veya genderqueer, cinsiyet kimliklerinin maskülen veya feminen olmayan, yani ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimliklerini kapsayan bir spektrumudur. Birçok non-binary birey, kendisini doğduğu cinsiyetten farklı bir cinsiyetle tanımladığından non-binary kimlikleri transgender şemsiyesinin kapsamı altına da girebilir.

National Register Information System, Birleşik Devletler Ulusal Tarihi Yerler Listesi'nde listelenen mülklerin bir veritabanıdır. Veritabanı, şu anda Ulusal Kayıtta listelenen, daha önce listelenmiş ve daha sonra kaldırılmış veya listelenmeyi bekleyen 84.000'den fazla tarihi alanı içermektedir. Veritabanı, listelenen her özellik için yaklaşık 45 parça veri içerir.

Barbara Caine, Avustralyalı tarihçi, akademisyen ve feminist. "Member of the Order of Australia" nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

Marcia K. Johnson Yale Üniversitesi'nde psikoloji alanında fahri profesördür. 1943'te Alameda, Kaliforniya'da doğdu, Oakland ve Ventura'daki devlet okullarına gitti. Hem 1965'te lisans hem de 1971 yılında doktora derecesini aldığı California Berkeley Üniversitesi'ne girdi. 1970 yılından 1985 yılına kadar çalıştığı Stony Brook'taki New York Eyalet Üniversitesi'nde kadro almak için Long Island, New York'a taşındı. Daha sonra Princeton Üniversitesi'nde bir pozisyonu kabul etti ve 1985-2000 yılları arasında burada görev yaptı. Johnson şu anda 2000'den beri Yale Üniversitesi'nde psikoloji alanında Sterling Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Meenakshi Narain</span>

Meenakshi Narain, Hint kökenli Amerikalı deneysel fizikçi.

Amerika Birleşik Devletleri Basketbol Yazarları Derneği Yılın Milli Oyuncusu Ödülü 1987-88 sezonundan bu yana Amerika Birleşik Devletleri Basketbol Yazarları Derneği tarafından NCAA Division I'deki en iyi kadın kolej basketbol oyuncusuna verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Brooke Ellison</span> Amerikalı siyasetçi

Brooke Mackenzie Ellison, Amerikalı akademisyen ve engelli hakları aktivisti.

Anti-süfrajizm veya oy hakkı karşıtlığı, 19. yüzyılın sonlarında Avustralya, Kanada, İrlanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde kadınların oy hakkına karşı kampanya yürütmek amacıyla başlayan ve hem erkek hem de kadınlardan oluşan bir siyasi harekettir. Anti-süfrajizm bir dereceye kadar kadınlar için statükoyu korumaya çalışan klasik muhafazakâr bir hareketti. 1916'ya kadar oy kullanma hakkına karşı örgütlenen Amerikalı kadın sayısı, oy kullanma hakkı lehine örgütlenenlerden daha fazlaydı. Anti-süfrajizm, kadınların ev içinde tam özgürlük hakkına sahip olduğu inancı olan "ev içi feminizm" ile ilişkilendirildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu aktivistler genellikle "remonstrant" ya da "antis" olarak anılıyordu.