İçeriğe atla

Dolmen de Menga

Dolmen de Menga
UNESCO Dünya Mirası
Dolmenin girişi
Konum İspanya
KriterKültürel: i, iii, iv
Referans1501
Tescil2016 (40. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Dolmen de Menga MÖ 3. binyıldan kalma, dolmenlerden oluşan megalit bir mezarlık höyüğüdür. İspanya'nın Málaga ilinin Antequera ilçesi yakınlarında yer alır.

Avrupa'daki en eski megalitik yapılardan biridir.[1][2] 25 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde olup otuz iki megalit ile inşa edilmiştir, bu megalitlerin en büyüğü 180 ton (200 ton) ağırlığındadır. Oda ve merkeze giden yolun tamamlanmasından sonra, taş yapı toprakla kapandı ve bugün görülebilen tepe inşa edildi. Mezar 19. yüzyılda açılıp incelendiğinde arkeologlar odanın içinde yüzlerce kişinin iskeletini buldular.

Dolmen, Dolmen de Viera'dan[3] 70 metre ve Tholos de El Romeral olarak bilinen başka bir yeraltı yapısından yaklaşık 4 kilometre uzakta yer almaktadır.[4]

2016 yılında, Menga, Viera ve El Romeral'in dolmenleri, "Antequera Dolmen Siteleri" adı altında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Antequera Dolmen Sites". Unesco.org. UNESCO. 27 Ocak 2012. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2017. 
  2. ^ Journal for the History of Astronomy. Science History Publications. 1994. s. 556. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2017. 
  3. ^ Dólmenes de Antequera 31 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., nuevaacropolismalaga.org. 2010-01-23 tarihinde erişildi.
  4. ^ Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera 15 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Consejería de Cultura, Junta de Andalucía. 2010-01-23 tarihinde erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dolmen</span>

Dolmen, toprakta yan yana aralıklı olarak dizilmiş birkaç büyük yassı taşla bunların üstüne yatay olarak yerleştirilmiş yine büyük yassı taşlardan oluşan ve genellikle mezar olarak kullanılmış olan tarih öncesi yapılardır. Megalit kültüre ait yapılar içinde en sık karşılaşılan yapılardır ve küçük taşlar ve topraktan oluşan Tümülüsler ile kaplanmış olarak bulunurlar.

Trakya dolmenleri Edirne Lalapaşa ilçe merkezinin hemen yanında ve Süleymandanişment, Vaysal, Büyünlü, Hacılar ve Doğanköy köylerinin yakınlarında çok miktarda ve geniş bir alana yayılmış olarak dolmenler. Trakya Dolmenlerinin son Tunç Çağı bitimiyle ilk Demir Çağı başlarında tarihçesinin çıkarıldığı, ancak bunlardan bazılarının kullanımının MÖ 7.-8. yüzyıla kadar sürdüğü şeklindedir. Dolmenlerin en ünlüsü halk arasında Lalapaşa Kapaklısı, Perikızı ya da Kapaklıkaya adlarıyla anılan Lalapaşa dolmenidir.

Gaziantep dolmenleri, Gaziantep Karadağ'ın eteklerinde bulunan 26 adet dolmen. Dolmenlerin bir kısmı Yavuzeli ilçesinde, Yavuzeli-Araban yolunun batısında, biri Ballık köyünde, diğerleri ise Küçük Karakuyu Köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yöredeki köylüler tarafından Gavrikul (Deliklitaş) olarak da anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Alanları</span>

Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Alanları, MÖ 1. binyılda Megalitik Kültürü, Kore Yarımadası'nda ortaya çıktığı zaman, yüzlerce taş dolmenin mezarlık veya ritüel amaçlarla kullanıldığı yerdir. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi. Kore'nin bu üç alanda çoğunlukla yoğunlaşmış olan dolmenlerin, dünya dolmenlerinin %40'ından fazlasını içerdiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ajanta Mağaraları</span>

Ajanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra eyaleti, Aurangabad bölgesinde yer alır. Mağaralar, M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 480 ya da 650 yılına kadar tarihlendirilmektedir. Bölgede yaklaşık 30 Budist kaya mezarı yer almaktadır. Mağaralar, antik Hint sanatının en iyi örneklerindendir. Bölgede, jest ve mimiklerin kullanıldığı çizimler ve oymalar bulunmaktadır. UNESCO'ya göre, bunlar Budist dini sanatının başyapıtlarıdır ve Hint sanatını etkilemiştir. Mağaralar iki aşamalı olarak inşa edilmiştir, ilk grup M.Ö. 2. yüzyıldan başlamaktadır, ikinci mağara grubu ise eski hesaplara göre M.S. 400-650 ya da Walter M. Spink'e göre 460-480 gibi kısa bir aralıkta inşa edilmiştir. Site, Hindistan Arkeolojik Araştırması tarafından korunan bir anıt olup, 1983'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolmen de Viera</span>

Dolmen de Viera ya da Dolmen de los Hermanos Viera, İspanya'nın Málaga ilinin Andalusia ilçesinde bulunan, tek odalı megalit bir mezardır. Dolmen de Menga'dan sadece 70 metre (230 ft) ve Tholos de El Romeral olarak bilinen dolmenden 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 1903-1905 yılları arasında El Romeral'ı keşfeden Antequeralı Antonio and José Viera kardeşleri tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Tholos de El Romeral</span>

Antequera ilçesinin 2.5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Tholos de El Romeral, güney Avrupa'daki Neolitik mimarinin en önemli örneklerinden biridir. Cueva de Romeral ve Dolmen de Romeral olarak da bilinen Tholos de El Romeral, M.Ö. 1800 yıllarında inşa edilmiş megalit mezarlığıdır. Bölgedeki üç dolmenden diğerleri, güneybatıda yer alan Dolmen de Menga ve Dolmen de Viera'dır.

<span class="mw-page-title-main">Antequera Dolmen Sitleri</span>

Antequera Dolmen Sitleri, üç kültürel anıt ile iki doğal anıttan oluşmaktadır. Antequera şehrinde, Andalusia, İspanya'nın Endülüs Eyaleti'nin Antequera ilçesinde yer almaktadır. 2006 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peña de los Enamorados</span>

Peña de los Enamorados, İspanya'nın, Endülüs Eyaleti'ndeki Málaga ilinin Antequera ilçesi yakınlarında yer alan bir dağ. Deniz seviyesinden 880 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Yakınlarında bulunan üç kültürel anıt ile El Torcal doğal anıtı ile birlikte UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El Torcal</span>

El Torcal de Antequera, İspanya'nın Endülüs Eyaleti'ndeki Málaga ilinin Antequera ilçesinin güneyinde bulunan Sierra del Torcal dağında bulunan bir doğa rezervidir. Avrupa'daki en etkileyici karst manzaralarından biridir. Yakınlarında bulunan üç kültürel anıt ile Peña de los Enamorados doğal anıtı ile birlikte UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hospicio Cabañas</span>

Meksika'nın Jalisco Eyaletinin Guadalajara kentindeki bir Dünya Mirası olan Hospicio Cabañas, Amerika'daki en eski ve en büyük hastane komplekslerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şalemar Bahçeleri</span>

Şalemar Bahçeleri, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bulunan bir Babür bahçe kompleksidir. Bahçelerin inşaatı İmparator Şah Cihan döneminde 1637'de başlamış ve 1641 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yaşayan Chola Tapınakları</span>

Büyük Yaşam Chola Tapınakları, Chola hükümdarlığı sırasında Hindistan'ın güneyinde ve komşu adalarda yaptırılan tapınaklardır. Bu sitelerde 11. ve 12. yüzyıllarda inşa edilmiş 3 tapınak bulunmaktadır. Bu üç tapınak, Thanjavur'daki Brihadisvara Tapınağı, Darasuram'daki Gangaikonda Cholapuram Tapınağı ve Airavatesvara Tapınağı'dır. Brihadisvara Tapınağı UNESCO tarafından 1987'de Dünya Mirası olarak ilan edildi; Daraşuram'daki Gangaikondacholisvaram Tapınağı ve Airavatesvara Tapınağı, 2004 yılında siteye dahil edildi eklendi. Uzatmaların ardından sit alanları "Büyük Yaşayan Chola Tapınakları" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rideau Kanalı</span> Ottawada kanal

Rideau Kanalı, Kanada'da yer alır ve Ottawa, Ontario ile Ontario Gölü ve Saint Lawrence Nehri'ni birbirine bağlar. 202 kilometre uzunluğundadır. Rideau ismi Fransızca "perde" anlamına gelmektedir ve Rideau Nehri'nin Ottawa Nehri'ne katıldığı noktada yer alan ikiz şelalelerinin perde benzeri görüntüsünden gelmektedir. Kanal sistemi, iki nehrin, Rideau ve Cataraqui bölümlerinin yanı sıra birkaç gölü de kullanmaktadır. Rideau Kanalı, Parks Canada tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Heart of Neolithic Orkney</span>

Heart of Neolithic Orkney, İskoçya'nın Orkney Adalarından biri olan Mainland'de bulunan bir grup Neolitik anıtı belirtmektedir. İsmi, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildiği 1999 yılında verildi.

<span class="mw-page-title-main">Malta'daki Megalit Tapınaklar</span> Tapınak

Malta'daki Megalit Tapınaklar, Malta'da, yaklaşık olarak MÖ 3600 ila MÖ 700 yılları arasında üç farklı zaman periyodunda yapılmış olan tarihöncesi tapınaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Mnajdra</span> Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksi

Mnajdra, Akdeniz'deki Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksidir. Mnajdra, Ħaġar Qim megalit kompleksine yaklaşık 500 metre uzaklıktadır. Mnajdra, M.Ö. 4. binyıl civarında inşa edilmiştir; Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "benzersiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasındadır. 1992'de UNESCO, Mnajdra kompleksini ve dört diğer Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak ilan etmiştir. 2009'da koruma çalışmaları tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Harz Su Yönetimi Sistemi</span>

Yukarı Harz Su Regülatörü, Almanya'nın Yukarı Harz Bölgesinde yer alan, 16. - 19. yüzyıllarda madenlerin su çarklarına gelen suyu yönlendirmek ve depolamak için inşa edilmiş baraj, rezervuar, hendek ve diğer yapılardan oluşan bir su yönetimi sistemidir.

Gunung Padang Endonezya, Batı Cava, Cianjur Bölgesi içindeki Karmamukti'de bulunan megalit yapının adıdır. Yapı sönmüş bir yanardağın tepesine toprak ve bazalt kayadan inşa edilmiştir.