İçeriğe atla

Dolmabahçe (Vapur)

Tarihçe
Şehir HatlarıTürkiye
AdıM/S Dolmabahçe
Adının geldiği yer/kişiDolmabahçe
SahibiŞehir Hatları
İnşa eden William Denny & Bros, Dumbarton, İskoçya
Kızağa konuluşu 05 Ağustos 1952
Denize indirilişi 26 Nisan 1953
Hizmet 1953
Hizmet dışı 1994
Akıbet Söküldü
Genel karakteristik
Deplasman 994 Grosston
Uzunluk 76.80 m
Genişlik 11,6 m
Çekiş Sulzer 10 TD 36 2 zamanlı Dizel motor
Su çekimi 2,70 m

Dolmabahçe, 1952'de İskoçya'da yapımına başlanan ve 1953'te İstanbul'da hizmete giren bahçe tipi yolcu vapurudur. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Şehir Hatları İşletmesi bünyesinde çalışan vapur, 1994 yılında Aliağa'da sökülmüştür.

Tarihçe

1952'de İskoçya'nın Glasgow şehrinde, kardeşi Fenerbahçe'yle birlikte Dumbarton'da, William Denny and Brothers tezgâhlarında yapımına başlandı[1] ve 26 Nisan 1953 yılında tamamlandı.[2] Daha sonra İstanbul'a gelerek Şehir Hatları filosuna dahil oldu. Vapur, diğer bahçe tipi vapurlarla birlikte daha çok Adalar, Karaköy ve Yalova hatlarında çalıştı. Üst katındaki hasır koltuklar ve bar Dolmabahçe'nin ayırt edici özelliklerindendi. "Kış Bahçesi" olarak isimlendirilen bu kısım daha sonra yolcu sayısının artması ile beraber sabit sıralarla çevrilmiştir.[3]

1993 yılında motor krank arızası,[4] kazan dairesindeki ağır bir çatlak[3] veya motor gövdesindeki bir çatlak[5] nedeniyle hizmetten alınarak Hasköy Tersanesine çekilmiş ve 1994 yılında Aliağa'da sökülmüştür.[2][5]

Özellikler

2 adet 1500 beygir gücünde (çift uskurlu) 2 adet Sulzer dizel motor.

  • Ağırlık 994 gros ton
  • Boy, 76,8 metre
  • Genişlik, 11,6 metre
  • Su çekimi 2,7 metre[2]

Kaynakça

  1. ^ "Fenerbahçe Vapuru". Rahmi Koç Müzesi. 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b c "DOLMABAHCE". Scottish Built Ships. Caledonian Maritime Research Trust. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  3. ^ a b Feride Petilon (2 Ekim 2023). "İstanbul´un nostaljik vapurları". Şalom Dergi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  4. ^ Korhan Gümüş (15 Ağustos 2022). "Paşabahçe'nin geri dönüşünün düşündürdükleri". Serbestiyet. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  5. ^ a b "İstanbulun Nostaljik Vapurları". İstanbul Valiliği. 20 Aralık 2019. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Otobüsleri</span> İBB tarafından kurulmuş bir şirket

İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Nostaljik tramvay</span>

Nostaljik tramvay, şehir içi yolcu taşımacılığının yanı sıra, tarihi, kültürel ve turistik amaçlı işletilen raylı sistem. Genellikle kâr amacı gütmeyen tarihi raylı sistemlerin ana amacı geçmişte ulaşımın nasıl olduğuna dair bir tarih bilinci oluşturmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T4 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T4 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Topkapı son istasyonu ise Mescid-i Selam olan ve 22 istasyondan oluşan 15,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<i>Paşabahçe</i> (vapur) İstanbuldaki bir vapur

Paşabahçe vapuru, 1952 İtalyan yapımı, iki zamanlı dizel makinalara sahip, Kabataş - Adalar-Yalova hattında işletilmiş bir vapurdur. Yalova seferleri, 1995'te Yalova'nın il olmasıyla sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş, Beyoğlu</span>

Kabataş, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde, Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasındaki kıyıyı ve yamaçları kapsayan semt. Resmi mahali yönetim birimi olarak Ömeravni Mahallesi'nin dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

<i>Fenerbahçe</i> (vapur) İstanbuldaki bir vapur

Fenerbahçe, 1952'de İskoçya'da yapımına başlanan ve 29 Mayıs 1953'te İstanbul'da hizmete giren bahçe tipi yolcu vapurudur. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Şehir Hatları İşletmesi bünyesinde çalışan vapur 23 Aralık 2008'de hizmetten alınarak Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">T5 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T5 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Eminönü son istasyonu ise Alibeyköy Cep Otogarı olan ve 14 istasyondan oluşan 10,1 km uzunluğundaki tramvay hattıdır. Eminönü'nden başlayan hat Haliç'in batı kıyısı boyunca Silahtarağa'ya kadar devam eder ve buradan itibaren Alibey Deresi'ne paralel şekilde giderek Alibeyköy Cep Otogarı'nda son bulur.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş İskelesi</span> Beyoğlu, İstanbuldaki bir iskele

Kabataş İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Kabataş'ta Beyoğlu'nun doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Adalar, Kadıköy, Küçüksu, Anadolukavağı, Beykoz ve Bostancı'ya giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teleferiği</span> İstanbul, Türkiyedeki teleferik ağı

İstanbul Teleferiği, İstanbul'da hizmet veren gondol tipi teleferik ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren TF1 Teleferik Hattı ve TF2 Teleferik Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bergama Vapuru</span> İzmir Körfezinin tarihî vapurlarından

Bergama Vapuru, 1952'den itibaren İzmir Körfezi'nde 70 yıl yolcu taşımacılığında kullanılan vapurdur.