Thomas Jefferson, Amerika Birleşik Devletleri'nin üçüncü başkanı. 1801-1809 tarihleri arasında başkanlık görevini sürdürdü. Eski Virginia valisidir. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin asıl yazarı olması ve ABD'deki Cumhuriyetçilik akımının ideallerini savunması ve yayması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babaları arasında en etkili olanlarından biri olarak kabul edilir. Jefferson, Amerika'yı hep Cumhuriyetçiliği savunan ve İngiliz İmparatorluğu'nun emperyalizmine karşı gelen büyük bir Özgürlük İmparatorluğu'nun ardındaki güç olarak tahayyül etmiştir.
James Madison, Amerika Birleşik Devletleri'nin 4. başkanı, siyaset felsefecisi, devlet adamı ve ABD'nin kurucu babalarındandır.
John Quincy Adams, Amerika Birleşik Devletleri'nin 6. Başkanı.
Clinton Eastwood Jr, Amerikalı sinema oyuncusu, yönetmen, yapımcı, besteci.
Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.
Sarah "Sally" Hemings, ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson'a ait, karışık ırklı bir köleydi. Jefferson'un karısı Martha Wayles Skelton Jefferson'ın yarım-kardeşi olduğu söylenir. Gazeteciler ve başkaları, karısının ölümünden sonra, Jefferson'un Hemings'ten birkaç çocuğu olmuş olabileceğini iddia etmiştir. Yirminci yüzyıl ortalarına kadar pek az tarihçi bu iddiaları ciddiye almıştır.
Mikmaklar, daha çok Kanada'da New Brunswick, Newfoundland ve Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island ve Québec) bölgelerinde, çok az bir kısmı da Amerika Birleşik Devletlerinde Maine eyaletinde yaşayan Doğu Algonkin yerlilerinden bir Kızılderili halkı. 61.000 kişilik etnik nüfustan anadilini konuşabilen 11.400 kişidir.
Thomas Jefferson Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal kütüphanesi. Bu yapı ülkedeki en eski federal kültür yapısı olarak kabul edilmekte ve Kongre Kütüphanesi'nin en eski binası konumundadır.
Virginia'da Orange kasabasının yakınında inşa edilen Montpelier, dördüncü Amerika Birleşik Devletleri başkanı James Madison'ın da dahil olduğu Virginia'nın ünlü Madison ailesine ait çiftlik evidir. Montpelier malikanesi, Orange kasabasının dört kilometre güneyinde olup yaklaşık olarak 1100 hektarlık alanı kaplamaktadır.
Elbridge Thomas Gerry, Amerika Birleşik Devletlerinin 5. Başkan Yardımcısı, Massachusetts valisi ve devlet adamı. Demokratik-Cumhuriyetçi Parti'den başkan James Madison'ın yardımcısı olarak 1813-1814 yılları arasında görev yaptı. Gerrymandering olarak bilinen seçim bölgelerinin iktidardaki partinin yararına olacak şekilde düzenlenmesini sağlayan işlemin isim babası olarak tanınmaktadır.
Kentucky ve Virjinya Önerileri Kentucky ve Virginia yasama meclislerinin federal Yabancılara Uygulanacak ve İsyana Teşvik Ceza Yasalarının anayasaya aykırı olduğu pozisyonunu almalarına sağlayan 1798 ve 1799 yıllarında dile getirilen politik görüşlerdir. Bu görüşlere göre eyaletler Kongre tarafından çıkarılan; anayasaya aykırı olan yasaların bu durumlarını söyleme hak ve görevleri olduğunu ifade etmektedir. Bu görüşler, eyaletlerin haklarını ve Anayasanın katı biçimde uygulanmasını savunmaktadır. 1798 Kentucky ve Virjinya Önerileri gizlice -yazım sırasıyla- Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Thomas Jefferson ve James Madison tarafından yazılmıştır.
Patrick Henry, Amerikalı avukat, Güneyli çiftlik sahibi ve politikacıdır.
Amerikan istisnacılığı birbiri ile ilintili üç düşünceden biridir. Birincisi Amerika Birleşik Devletleri tarihi doğal olarak diğer milletlerinkinden farklıdır. Bu bakış açısında, Amerikan istisnacılığı Amerikan Devriminden köken almaktadır, bu şekilde siyasal bilimci Seymour Martin Lipset'in "ilk yeni millet" olarak adlandırdığı oluşuma yol açmış ve özgürlük, siyasal ve sosyal eşitlik, bireycilik, cumhuriyetçilik, demokrasi ve serbest girişimcilik değerleri üzerinde Amerikanizm adıyla, özgün bir Amerikan ideolojisi gelişmiştir. İkinci düşünce ABD'nin dünyayı dönüştürmek için benzersiz bir misyonu olduğudur. Abraham Lincoln'un Gettysburg konuşmasında(1863) ifade ettiği gibi, Amerikalılar "Tanrı'nın şahitliğindeki bu ülkenin yeni bir özgürlük doğuşu yaşamasını sağlayalım ve halkın, halk tarafından halk için yönetimi olduğu bu devlet yeryüzünden silinmesin." ifadesini gerçekleştirmekle görevlendirilmişlerdir. Üçüncü düşünceye göre tarihi ve misyonu Amerika Birleşik Devletleri'ne diğer uluslara göre bir üstünlük sunmaktadır.
Cumhuriyetçilik, Amerika Birleşik Devletlerinin rehber siyasi ideolojisidir. Amerikan Devriminden itibaren Amerikan sivil düşüncesinin büyük bir kısmını meydana getirmiştir. Merkezi değerler olarak özgürlük ve doğal hakları almaktadır; halkı topluca egemen kılmaktadır, monarşi, aristokrasi ve siyasi iktidarın akrabalık ile devredilmesine karşıdır, yurttaşların sivil görevlerini yerine getirmede bağımsız olmalarını beklemektedir ve siyasi yozlaşmaya karşıdır. Amerikan cumhuriyetçiliği 18. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babaları tarafından oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Onlar için, bir grup tarihçiye göre, "cumhuriyetçilik bir hükümet biçiminden daha büyük bir şeyi temsil ediyordu. Bir yaşama biçimi, özlü bir ideoloji, özgürlüğe teklifsiz bağlılık ve aristokrasiyi tümden ret."
Amerika Birleşik Devletleri'nde "first lady" Beyaz Saray'ın ev sahibesidir. Bu makamda geleneksel olarak Amerika Birleşik Devletleri başkan eşleri bulundu. Başkanın bekar veya dul olduğu zamanlarda ve başkanın eşi first lady'lik görevlerini yerine getiremediğinde, unvan başkanın eşi olmayan kadınlar tarafından da kullanıldı. First lady'lik seçilmiş bir makam değildir; first lady'lerin hiçbir resmî görevleri yoktur ve maaş almazlar. Bununla beraber başkan ile birlikte veya başkanın yerine birçok resmi törene ve devlet işlevine katılırlar. Geleneksel olarak, first lady ofiste bulunurken dışarıda çalışmaz. Eleanor Roosevelt yazarlık yaparak ve ders vererek para kazanmasına rağmen bu paraların çoğunu hayır işlerinde kullandı. First lady'nin Beyaz Saray sosyal sekreteri, personel şefi, basın sekreteri, baş çiçek tasarımcısı ve baş aşçı gibi kendi personeli vardır. Yürütme ofisinin bir şubesi olan First Lady Ofisi Beyaz Saray'ın tüm sosyal etkinliklerinden ve törenlerden sorumludur.
Cumhuriyetçilik, cumhuriyetle yönetilen bir devletin vatandaşlığı etrafında şekillenen bir siyasi ideolojidir. Tarihte, temsili bir azınlığın ya da bir oligarşinin hükûmetinden, halk egemenliğine çeşitli biçimlerde uygulanmıştır. Tarihsel bağlama ve yöntemsel yaklaşıma göre farklı biçimlerde tanımlanır.
"Bir Hayalim Var" ya da özgün İngilizce ifadeyle "I Have A Dream", Amerikalı medeni haklar aktivisti Martin Luther King Jr. tarafından 28 Ağustos 1963'te İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş sonunda sivil ve ekonomik haklar ve ırkçılığa son verilmesi için çağrıda bulunduğu bir konuşmadır. Washington DC'de 250.000'den fazla sivil hakları taraftarına sunulan konuşma, sivil haklar hareketinin ve Amerikan tarihindeki en ikonik konuşmalar arasındadır.
1808 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 4 Kasım Cuma gününden 7 Aralık 1808 Çarşamba gününe kadar düzenlenen altıncı dört yıllık başkanlık seçimiydi.
1816 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri 1 Kasım - 2 Aralık 1816 tarihleri arasında düzenlenen sekizinci dört yıllık başkanlık seçimiydi.
1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi, 1 Kasım Cuma ile 4 Aralık 1844 Çarşamba tarihleri arasında yapılan dört yılda bir yapılan 15. başkanlık seçimiydi. Demokrat James K. Polk, kölelik ve Teksas Cumhuriyeti'nin ilhak'ı ile ilgili konular ekseninde tansiyonu oldukça yüksek gerçekleşen seçimde Whig adayı Henry Clay'a karşı başa baş geçen bir oylamada zafer elde ederek Amerika'nın 11. Başkanı seçilmiştir.