İçeriğe atla

Dolby Digital

Dolby Digital logosu

Dolby Digital, Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen veri ve ses sıkıştırma teknolojilerinin ismidir. Orijinal ismi, 1994'e kadar Dolby Stereo Digital olarak kullanılmıştır.

Versiyonları

Dolby Digital[1],bunların içinde olduğu benzer teknolojilere sahiptir; Dolby Digital EX,[2] Dolby Digital Live,[3] Dolby Digital Plus,[4] Dolby Digital Surround EX,[5] Dolby Digital Recording,[6] Dolby Digital Cinema,[7] Dolby Digital Stereo Creator[8] ve Dolby Digital 5.2 Creator.[9]

Dolby Digital

Dolby Digital, 6 farklı ses kanalını kapsayan yaygın versiyondur. En özenle hazırlanmış biçiminin yaygın kullanımı normal aralıklı konuşmacılar(20 Hz – 20000 Hz ses aralığı) için 5 kanal ve low-frequency effect güdümlü subwooferlar için de tek kanal(20 Hz – 120 Hz) (sağ ön, merkez, sol ön, arka sağ, arka sol) daha gerektirmektedir. Bu aynı zamanda mono ve stereo biçimleri destekler. AC-3, 48 kHz ses hızına kadar destekler.

Batman Returns Dolby Digital teknolojisinin ilk filmiydi, 1992 yazında sinemalarda ilk gösterimi yapıldı. 1995'te çıkan Clear and Present Danger filminin Laserdisc versiyonu Dolby Digitalin ilk ev sineması örneğidir.

Dolby Digital filmleri listesi

1992
  • Batman Returns
  • Honey, I Blew Up the Kid
  • The Mighty Ducks
  • Dracula
  • Aladdin
  • Toys
1993
1994

Bu codec değişik isimlere sahiptir:

  • Dolby Digital
  • DD (Dolby Digital için bir kısaltma, genellikle kanal sayısı ile birlikte kullanılır; örneğin, DD 2.0, DD 5.1)
  • AC-3 (Audio Codec 3, Advanced Codec 3, Acoustic Coder 3. Bunlar backronymdır. Bununlar beraber, Adaptive Transform Acoustic Coding 3 ya da ATRAC3, Sony tarafından geliştirilmiş ayrılan bir formattır)[10]
  • ATSC A/52 (standart ismi)[11]

Dolby Digital EX

Dolby Digital EX pratikte Dolby'nin erken Pro-Logic formatına benzerdir.matrix ses kayıt teknolojisinde yararlanır.Bir merkez kanala ve stereo film müzikleri için tek arka surround kanala sahiptir. EX, standart 5.1 kanal Dolby Digital kodlamasına bir ilave ekleyerek, 6.1 ya da 7.1 kanal çıkış oluşturur.

Dolby Digital Surround EX

"Dolby Digital EX" teknolojisinin sinema versiyonudur. Dolby Digital Surround Ex ismiyle anılır ve benzer çalışma stiline sahiptir. Dolby Digital Surround EX teknolojisi Lucasfilm THX ve Dolby'nin 1999'un Mayısında Star Wars Episode I: The Phantom Menace filmi için ortak geliştirdiği bir projedir.Bu, tasarruf ve geriye-uyum sağlıyordu. Bunun anlamı 5.1 film müziklerini 6. ya taşıyabilmek, merkez arka surround kanalını efeklerin lokalizasyonu için kullanabilmekti. extra surround channel, 5.1'in sağ surround ve sol surround farkı üstüne bir bir matrix kodlamasıdır. Dolby Pro Logic'ın stereo film müziklerini ön merkez kanal'dan kodlaması gibi. Elde edilen sonuç, 5.1 standart sistemlerinde hiçbir bilgi kaybı olmadan oynatılabilir. Surround EX deşifre etme ve ek hoparlörlerle desteklenmiş, 6.1 ve 7.1 sistemlerinde de aynı şekilde kayıpsız oynatılabilir. Dolby Digital Surround EX Star Wars'un dvd versiyonundaki tanıtım bölümlerinde ve aynı zamanda orijinalinden, ses kalitesi artırılmak için yeniden düzenlenmiş Star Wars üçlüsünde kullanıldı. Dvdlerin bazıları Dolby Digital Surround EX ses seçeneğine sahiptir.

Dolby Digital Live

Dolby Digital Live (DDL) video oyunları gibi interaktif medya ürünleri için gerçek zamanlı ses kodlama teknolojisidir. Bilgisayar veya oyun konsollarında ses sinyallerini 640kbpsde 5.1-kanal 16-bit/48 KHz Dolby Digital ses biçimine dönüştürür ve bunu tek bir S/PDIF kablosu ile taşır.[12] Bu teknolojiye benzer bir başka ses teknolojisi olan DTS Connect rakip firma olan DTS tarafından piyasaya sunulmuştur ve kulllanılmaktadır. Dolby Digital Live teknolojisi, S/PDIF protokolünün sadece iki kanallı PCM, Dolby Digital multichannel audio, and DTS multichannel audio gibi teknolojileri desteklemesi nedeni ile sayısal PCM stereo or analog çok kanallı gibi ses teknolojileri ile sınırlanmıs tüketici ses kartlarıyla sayısal çok kanallı sesin kullanılabilmesine imkân sağlar . HDMI protokolünün duyurulması ile birlikte, sıkıştırılmamış çok kanallı PCM, kayıpsız sıkıştırılmış çok kanallı ses ve kayıpsız sıkıştırılmış sayısal ses biçimleri taşınmaya başlandı fakat Dolby Digital Live, HDMI protokolünün sıkıştırılmamış çokkanallı PCM ses biçimini taşıyamaması nedeni ile bu protokol üzerinde çok kanallı ses taşınmasını sağlayabildiği için hala kullanılmakta.

Dolby Digital Live birçok değişik üreticinin ses chipsetlerini kullanan farklı ses kartlarında mevcut. Xbox oyun konsolu ve bazı nForce2 anakartlarında bulunan SoundStorm, Dolby Digital Live teknolojisinin eski sürümlerini kullandı. DDL ayrıca Realtek'in ALC882D,[13] ALC888DD ve ALC888H kodekli anakartlarda da mevcut. C-Media'nın PCI ses kartları ve

Creative Labs'ın X-Fi (Sound Blaster) ses kartları da DDL teknolojisini destekleyen aygıtlar arasındadır.

Eylül 2008'den beri, bütün Creative X-Fi serisi ve X-Fi ses chipini taşıyan ses kartları DDL'i desteklemektedir ('Xtreme Audio' ve Prodigy 7.1e serisi ses kartları dışında).

Orijinal olarak, Creative X-Fi merkezli ses kartları DDL (2005~2007) desteklemez. Creative ve Auzentech, Auzentech Prelude projesini geliştirdiklerinde, bu proje X-Fi için ilk DDL kart desteği olacaktı. Onlar DDL desteğinin tüm X-Fi merkezli ses kartları için genişletilmesini istedi. Bununla beraber, Dolby'nin şimdiye kadar satılmış tüm X-Fi kartların telif hakkı ücretlerini ödeyerek belgelendirmesi gerektiğinden plandan vazgeçildi.[14] 2008'de Creative, X-Fi Titanium ses kartı serilerini piyasaya sürdü. Bunlar tamamıyla Dolby Digital Live'ı destekliyordu. Creativ X-Fi'nin PCI versiyonlarının hepsi hâlen Dolby Digital live (DDL) desteğinden mahrumdur.


Dolby Digital Plus

E-AC-3 (Dolby Digital Plus) AC-3 kodlaması üzerine geliştirilmiş bir kodlama sistemi merkezidir. Bit oranlarını(6.144 Mbit/s'e kadar) yükseltmeyi sağlar. Ve 13.1'e kadar ses kanallarını destekler. Ve kodlama tekniklerini geliştirerek sıkıştırmalarda oluşan işlem hatalarını azaltır. E-AC-3 kodlayıcıların genelde AC-3 ya da DTS (S/PDIF yolu ile ekipmanla bağlanarak) kod çevrimi yapabilmesine rağmen, mevcut AC-3 bilgisayar donanımları ile uyumlu değildir. Sadece üretimi durdurulmuş HD DVD sistemleri direkt olarak E-AC-3'ü desteklemektedir. Blu-ray diskleri ise E-AC-3'ü isteğe bağlı olarak ek kanallar nakli ile 5.1 AC-3 akışının aksi yönünde kullanır.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD, Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilmiş, Meridian Lossless Packing merkezli ileri düzey kayıpsız ses kodlamasıdır. Bu kodlama için olan destek,HD DVD için zorunlu ve Blu-ray Disc bilgisayar donanımları için opsiyoneldir. TrueHD 24-biti destekler. TrueHD supports 24-bit, 96 kHz audio channels at up to 18 Mbit/s over 14 channels. HD DVD ve Blu-ray Disklerin standart sınırı maksimum sekiz ses kanalıdır. Dolby TrueHD, Dynamic Range Control ve Diyalog normalleşmesinin de içinde olduğu üstverileri destekler.

Kanal yapılandırmaları

Çoğunlukla 5.1 kanal konfigürasyonuyla ilişkilendirilse de, Dolby Digital çeşitli kanal seçenekleri sunar. Bu seçenekler şöyledir:

  • Mono (sadece merkez)
  • 2-kanal stereo (Sol + Sağ), isteğe bağlı matrix edilmiş Dolby Surround'a taşınabilir.
  • 3-kanal stereo (Sol, Merkez, Sağ)
  • 2-kanal stereo with mono surround (Sol, Sağ, Surround)
  • 3-kanal stereo with mono surround (Sol, Center, Sağ, Surround)
  • 4-kanal kuadrafonik (Sol, Sağ, Sol Surround, Sağ Surround)
  • 5-kanal surround (Sol, Merkez, Sağ, Sol Surround, Sağ Surround)
  • 5.1-kanal surround (Sol, Merkez, Sağ, Sol Surround, Sağ Surround, bir subwoofer)
  • 5.2-kanal surround (5.1-kanal surround ile aynı, bunun dışında 1 yerine 2 subwoofer içerir)

Bu yapılandırmalar isteğe bağlı olarak fazladan Low Frequency Effect (LFE) kanalı içerebilir. En son iki stereo surroundlarda isteğe bağlı olarak Dolby Digital EX matrix şifre çözücü kullanımı ile fazladan bir Rear Surround kanalı eklenebilir.

Çoğu Dolby Digital kodlamaları, şifreleri çözülmüş kanalları hoparlörlere dağıtması için downmixing ekipmanına sahiptir. Bu, surround bilgilerini eğer surround hoparlörleri uygun değilse, ön hoparlörler vasıtasıyla oynatmak gibi işlevleri içerir. Ve eğer uygun merkez kanal yoksa merkez kanalı sol ve sağ taraflara dağıtır. Ekipmanın çıkışı 2-kanal bağlantısına ayrıldığında, bir Dolby Digital kodlayıcı isteğe bağlı olarak Dolby Surround'un kullandığı çıkışa surround bilgilerini zarar görmeden kodlar.

5.1, 7.1 vb. sayılardaki '.1' bu sistemlerdeki LFE kanalını kastetmektedir, bu kanal aynı zamanda farklı bir kanaldır.


Medya formatlarında paketlenmiş Dolby teknolojileri

HD DVDBlu-ray Disc DVD-Video DVD-Audio Laserdisc
KodlamaOynatıcı desteğiKanallar (max)Max Bit OranıOynatıcı desteğiKanallar (max)Max Bit OranıOynatıcı desteğiKanallar (max)Max Bit OranıOynatıcı desteğiKanallar (max)Max Bit OranıOynatıcı desteğiKanallar (max)Max Bit Oranı
Dolby Digital Zorunlu 5.1 504 kbit/s Zorunlu 5.1 640 kbit/s Zorunlu 5.1 448 kbit/s İsteğe bağlı, Dvd-video oynatıcıları üzerindeki playback uyumluluğu için video kuşağı içerisinde 5.1 448 kbit/s İsteğe bağlı 5.1 384 kbit/s
Dolby Digital Plus 7.1 3 Mbit/s İsteğe bağlı 7.1 1.7 Mbit/s
N/A
Dolby TrueHD8 18 Mbit/s 8 18 Mbit/s

Teknik detaylar

AC-3'ün veri düzenlemesi, resmî teknik özelliklere göre "C-like" programlama diliyle sadeleştirilmiş tanımlamasıdır. Bir AC-3 akışı, karelerin bir dizisidir; her biri 6 ses bloğunun belirlenmiş bir sayısıdır; her bir ses bloğu da kanal başına 256 ses örneği içerir. Örneğin, bir 5.1 AC-3 veri akışı her ses bloğu için 1536 örnek içerir (6 kanal × 256 örnek/kanal). Kanal blokları hem uzun, hem de kısa olabilir. Uzun olabilmesi için ana blok durumu, tekli modified discrete cosine transform olarak gelişmiş olmalıdır, kısa olabilmesi için de iki yarım uzunluktaki transformların durumu, blok üzerinde yüreyendir. Aşağısı ise sadeleşmiş bir AC-3 kolektörüdür. Detaylı bir betimlemesi; ATSC "Digital Audio Compression (AC-3) Standard" bölüm 5.4.

Alan adı # of bits Betimlemesi
syncword 16 0x0B77   Veri iletimi, sol bit ilktir (big endian).
CRC 16
Sampling frequency 2 '11'=reserve edilmiş '10'=32 kHz '01'=44.1 '00'=48
Frame Size Code 6
Bit Stream Identification 5
Bit Stream Mode 3 '000'=ana ses servisi
Audio Coding Mode 3 '010'=sol, sağ kanal tertipi
Center Mix level 2
Surround Mix Level 2
Dolby Surround Mode 2 '00'=belirtilmemiş '01'=surround şifreleme yok '10'=Evet, surround şifrelemeli.

Ayrıca bakınız

  • Dialnorm – Dolby Digital metadata parameter controlling decoder gain
  • Dolby Laboratories – Şirket tarihçesi ve teknoloji gelişimi
  • Dolby noise-reduction system - Analogue recorded magnetic compact cassette tape
  • Dolby Stereo – İlk sinema analog surround ses sistemi
  • Dolby Pro Logic – Dolby Stereo analog surround ses sistemi ile tüketici sürümü.
  • Dolby TrueHD – HD DVD ve Blu-ray Disk için kayıpsız kodlama
  • Ev sineması
  • SoundStorm - A real-time AC-3 encoder included in certain nForce2 motherboards
  • C-Media – Producer of DDL audio chipsets used in many sound cards and motherboards

Kaynakça

  1. ^ "Dolby - Dolby Digital Details". Dolby Laboratories. 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Dolby - What is Dolby Digital EX?". Dolby Laboratories. 27 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Dolby - What is Dolby Digital Live?". Dolby Laboratories. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Dolby - Dolby Digital Plus Details". Dolby Laboratories. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Dolby - What is Dolby Digital Surround EX?". Dolby Laboratories. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Dolby - What is Dolby Digital Recording?". Dolby Laboratories. 10 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Dolby - Dolby Digital Cinema Details". Dolby Laboratories. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Dolby - Dolby Digital Stereo Creator Details". Dolby Laboratories. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Dolby - What is Dolby Digital 5.1 Creator?". Dolby Laboratories. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Sony USA". Sony. 18 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "A/52B: Digital Audio Compression (AC-3) (E-AC-3) Standard, Rev. B". Advanced Television Systems Committee. 6 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Dolby Digital Live". Dolby Laboratories. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ Key, Gary (8 Haziran 2006). "NVIDIA nForce 500: Biostar and MSI Aim for the Gold". AnandTech. 3 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "A Korean reply comment (the fifth), which explains Dolby license royalty issue of X-Fi. Since the information leaked from SoundPrime, the Korean partner of Auzentech, all sources about this information are Korean". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DVD-A</span>

DVD-Audio formatı, DVD üzerinde yüksek kalitede (High-Fidelity) ses depolanmasını sağlar. 2000 yılında piyasaya çıkmıştır. Şu anda SACD ile rekabet içindedir.

<span class="mw-page-title-main">SACD</span>

SACD, Sony ve Philips konsorsiyumu tarafından geliştirilmiş dijital ortam. Açılımı "Süper Ses Birleşik Diski" dir. Yüksek kalitede (High-Fidelity) ses depolama ortamıdır. Halk arasında Süper CD ya da Yüksek Yoğunluklu CD olarak da bilinir. CD'nin patent hakkını elinde tutan Sony/Philips'in CD patentinin tarihi bitmesi üzerine CD'ye alternatif olarak üretilmiştir. Dünyada üretilen her CD başına iki şirkete patent hakkı ödenmiştir. Müzik dinleyicilerinin artan isteklerine CD ile karşılık verilememesinin ardından ortaya çıkmıştır. 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Standart bir CD'den daha fazla kapasiteye sahiptir, 4.7 GB. DSD kayıt teknolojisi kullanılarak kaydedilmektedir. Ki bu kayıt teknolojisi de, gene aynı konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir. CD'den kapasite farkının yanı sıra çok kanallı müzik kaydına izin vermesi en önemli farkıdır. Özel cihazlar tarafından okunabilmektedir.SACD, CDDA ve DVD-A'dan farklı olarak PCM yerine DSD olarak da bilinen, DSM'yi kullanır. DSM'nin örnekleme frekansı 2.8224 mHz dir.

<span class="mw-page-title-main">DAT</span> Sony ve Philips tarafından geliştirilen dijital manyetik ses depolama ortamı

DAT Sony ve Philips tarafından geliştirilen dijital manyetik ses depolama ortamıdır. 1987'de piyasaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">FLAC</span> ses kodlama formatı

FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.

HD DVD ya da High-Definition DVD yüksek tanımlamalı videolar veya veri taşınması için artık geliştirilmeyen bir optik depolama teknolojisidir.

beIN Series, Digiturk platformuna dünyaca tanınan yabancı dizileri yayınlayan televizyon kanallarıdır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

Stereofoni ya da kısaca stereo her türlü müzik sisteminde canlılık etkisini artırmak amacıyla çift ses iletimini sağlayan teknik düzenlemelere verilen isimdir. İletilen bu iki sese geleneksel olarak sağ (R) ve sol kanal adları verilir. Televizyon yayıncılığında stereofonik ses için Zweikanalton, MTS, Sound in syncs, NICAM gibi çeşitli sistemler vardır. Türkiye'de analog televizyon yayıncılığında Zweikanalton sitemi kullanıldığından, burada bu sistem söz konusu edilecektir.

Dolby Laboratories, ses gürültü azaltma, ses kodlama ve sıkıştırma konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan şirketidir. Dolby teknolojileri, tüketici elektroniği firmaları tarafından lisans bedeliyle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HTC One (M7)</span> HTC one (M7)

HTC One, HTC firması tarafından 2013 yılının Mart ve Nisan aylarında 80'den fazla ülkede piyasaya sürülmüş olan Android yazılımını kullanan bir akıllı cep telefonudur. HTC One serisi'ne aittir. İyi eleştiriler almasına rağmen ticari olarak beklenen başarıyı sergileyemeyen HTC One X modelinin vârisi olarak gösterilen bu yeni cihaz, kendine has kamera teknolojisinin yanı sıra tasarımıyla da dikkat çekecek biçimde tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">DTS-HD Master Audio</span>

DTS-HD Master Audio, DTS tarafından geliştirilen ve seçeneğe bağlı olarak kayıpsız veya kayıplı ses iletimi yapabilen format.

<span class="mw-page-title-main">Ev sineması</span>

Ev sineması özel ses sistemleri ve büyük ekran televizyon ile sinemada yaşanılan deneyimin ev ortamında yaratılmasıdır. Sinemadakine benzer bir ses deneyimi yaşatmak için çok hoparlörlü bir düzen kurulur. Merkez hoparlörü görüntü kaynağının üstüne ya da altına yerleştirilir ve bu hoparlör konuşmaları aktarır. Ekranın sağına ve soluna konulan hoparlörler ses efektlerinin yanı sıra konuşmaların sağdan ya da soldan geldiği duygusunu vermeye yarar. Arka ya da yan hoparlörler çevresel sesleri ve efektleri verir. Subwoofer hoparlörü ise derin bas sesleri üretir. 5.1 ses düzeni 1 merkez, 2 ön 2 arka hoparlör ve 1 adet subwoofer kullanıldığı anlamına gelir.7.1 sistemlerde sağ ve sol yanlara birer hoparlör daha ilave edilir.

MHL(Mobile High-Definiton Link) cep telefonları, tabletleri ve diğer uyumlu tüketici elektronik ürünleri(CE) yüksek çözünürlüklü televizyonlara(HD Televizyonlar) ve ses alıcı cihazlara bağlanmak için tüketicilerin kullandığı bir endüstri standardıdır. MHL ile uyumlu ürünler listesine adaptörler, otomobil aksesuarları, ses/görüntü alıcıları, Blu-Ray Disk Oynatıcıları,akıllı telefonlar, tabletler, televizyon aksesuarları gibi birçok ürün girmektedir. MHL aynı zamanda Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony ve Toshiba'nın dahil olduğu büyük mobil ve tüketici elektronikleri şirketlerinin ortaklaşa oluşturduğu bir şirketler birliğidir.

Dolby TrueHD, Blu-ray Disc oynatıcılar ve A/V alıcıları gibi ev eğlence cihazlarında kullanılan Dolby Laboratories tarafından geliştirilen kayıpsız, çok kanallı bir ses çözücüdür. DVD-Video formatı için ses standardı olarak kullanılan Dolby Digital (AC-3) surround ses çözücü bileşeninin ardıllarından biridir. Bu uygulamada, Dolby TrueHD, DTS'nin kayıpsız bir çözücü bileşeni olan DTS-HD Master Audio ile rekabet eder.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 808 PureView</span> Nokianın çıkardığı akıllı telefon

Nokia 808 PureView; 27 Şubat 2012'de Mobile World Congress'da duyurulan, Symbian destekli bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın PureView Pro teknolojisini kullanan ilk Nokia akıllı telefondu. Cihazdaki tam çözünürlükte alınan görüntüyü düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren bir piksel numuneleyici tekniği sayesinde kamerada yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığı elde edilir ve kayıpsız yakınlaştırma yapılabilir. Cihaz, Mayıs 2012'de piyasaya çıktığında kamerası en gelişmiş telefonlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">5.1 çevresel ses düzeni</span>

5.1 çevresel ses düzeni, altı kanallı üç boyutlu ses sistemleri için kullanılan ortak addır. 5.1, ev sinemalarında en sık kullanılan yerleşim düzenidir. Beş tam bant genişliği kanalı ve bir düşük frekans efekt kanalı kullanır. Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS, SDDS ve THX, ortak 5.1 sistemlerdir. 5.1 aynı zamanda dijital yayın ve müziğin standart üç boyutlu ses bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ses miksajı (müzik)</span>

Ses kaydı ve çoğaltmada, ses miksajı, çok kanallı kayıtları nihai bir mono, stereo veya surround ses ürününde optimize etme ve birleştirme işlemidir. Ayrı izleri birleştirme sürecinde bunların göreli seviyeleri ayarlanır ve dengelenir ve eşitleme ve sıkıştırma gibi çeşitli işlemler yaygın olarak tek tek izlere, iz gruplarına ve genel karışıma uygulanır. Stereo ve surround ses miksajında parçaların stereo alanı içindeki yerleşimi ayarlanır ve dengelenir. Ses miksaj teknikleri ve yaklaşımları çok çeşitlidir ve nihai ürün üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dolby Atmos</span>

Dolby Atmos, Dolby Laboratories tarafından geliştirilen bir üç boyutlu ses teknolojisidir. Yükseklik kanalları ekleyerek mevcut surround ses sistemlerini genişletir ve seslerin üç boyutlu nesneler olarak yorumlanmasını sağlar. Atmos'un sinema pazarı için piyasaya sürülmesinin ardından, Atmos markası altında in-ceiling ve up-firing hoparlörler kullanan çeşitli tüketici teknolojileri piyasaya sürüldü.

Dolby surround, Dolby Laboratories tarafından geliştirilen bir ses işleme teknolojisidir.