İçeriğe atla

Doktor Jivago

Doktor Jivago
Доктор Живаго
Il Dottor Zivago (İtalyanca)
Doctor Zhivago (İngilizce)
Doktor Jivago romanının 1958 yılında Karaveli yayınlarından çıkmış Türkçe baskısı
YazarBoris Pasternak
ÇevirmenlerM. Kenan Kan (Karaveli), Hülya Arslan (YKY)
Kapak sanatçısı
Said Maden
Ülkeİtalya
DilRusça ve İtalyanca aynı anda basıldı (1957)
İngilizce (1958)
KonularDönemsel tarihi, romantik
TürRoman
Yayım1957 (özgün)
1958 (Türkçe)
YayımcıKaraveli Yayınları (1958)
Yapı Kredi Yayınları (2014)
Sayfa526 sayfa
ISBN978-975-08-2994-9

Doktor Jivago, Sovyet yazarı Boris Pasternak'ın (1890-1960) Rus Devrimi sırasında geçen ünlü romanıdır. Özgün adı Доктор Живаго olan roman ilk defa Rusçayla aynı anda İtalyanca olarak da basılmıştır. (Il Dottor Zivago). Ertesi yıl da Doctor Zhivago adıyla İngilizce yayımlanmıştır.

Yazarın 1956'da Noviy Mir Dergisi'ne gönderdiği ilk romanı Doktor Jivago, SSCB resmi görüşüne uygun yazılmadığı gerekçesiyle reddedildi. 1957'de ilk kez İtalya'ya gizlice kaçırılan roman, burada hem Rusça hem de İtalyanca olarak aynı anda yayımlandı. Ertesi yıl da İngilizce basılan "Doktor Jivago" kısa sürede çeşitli dillere çevrilerek dünyaca ünlendi. Pasternak, 1958 Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. Ancak, yapılan baskılar sonucu ödülü geri çevirmek zorunda kaldı. SSCB'de uzun yıllar yasak olan roman, 1985'teki demokratikleşme hareketi döneminde yayımlanabildi.

2007'nin ilk günlerinde İngiliz gazetesi The Sunday Times, bir Rus araştırmacıya dayandırdığı haberinde Pasternak'ın Nobel Ödülü almasında İngiliz ve Amerikan gizili servislerinin rolü olduğu iddiasını ileri sürdü[1] Habere göre, Pasternak'ın Doktor Jivago romanının batılı arkadaşlarına yolladığı kopyalarından bir tanesi Malta'da ele geçirildi. Ve CIA eşzamanlı olarak Avrupa'nın birçok merkezinde Doktor Jivago'yu Rusça olarak bastırttı. Gazetenin iddiasına göre bu operasyon, romanı yasaklayan Sovyet yönetimini küçük düşürmek için planlandı.

Konusu

Rusya'da 1917 Ekim Devrimi ve hemen sonrasında patlak veren Rus İç Savaşı (1917-1922) sırasında geçen roman, adını kahramanı şair doktor Yuri Jivago'dan almıştır. Arka planında bu siyasi çalkantıların bütün detaylarıyla anlatıldığı bu destansı romanın ön planında da iki kadın arasında kalıp sadakat ve ihtiras arasında bocalayan, hayatının kontrolü kendi elinden alınmış ve savaşın parçaladığı yokluklarla dolu bir ülkede oradan oraya sürüklenen aynı zamanda şair bir tıp doktorunun dramı anlatılır.

Sinema uyarlaması

Pasternak'ın romanı 1965 yılında ünlü yönetmen David Lean tarafından filme alındı. 3,5 saat uzunluğundaki bu kapsamlı epik filmde Ömer Şerif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness ve Tom Courtenay başrolleri paylaşmışlardı. Yapımcılığını Carlo Ponti'nin üstlendiği filmin Oscar, Altın Küre ve Grammy ödüllü özgün müziklerini Maurice Jarre bestelemişti. Film 10 dalda birden aday gösterildiği Oscar ödüllerinden "en iyi uyarlama senaryo", "en iyi görüntü yönetimi", "en iyi sanat yönetimi", "en iyi kostüm" ve "en iyi orijinal şarkı" dallarında olmak üzere beşini kazandı.

Sovyet yazarı Boris Pasternak'ın kendi ülkesinde yayımlatamadığı için kaçak olarak yurt dışına çıkartıp ilk kez 1957 yılında İtalya'da bastırttığı romanı Doktor Jivago, David Lean'in epik sinema uyarlaması dışında üç kez daha filme çekilmiştir. Romanın tüm sinema ve TV uyarlamaları aşağıdadır:

Yıl Ülke Tür Film Yönetmen Not
1959BrezilyaTV dizisi"Doutor Jivago"Siyah beyaz, senaryo: Hélio Ansaldo
1965ABDSinema filmiDoctor ZhivagoDavid Lean5 Oscar ödülü verildi
2002İngiltere/Almanya/ABDTV filmi"Doctor Zhivago"Giacomo Campiotti226 dakika, üç bölümde
2006RusyaTV mini dizisi"Doktor Zhivago"Aleksandr Proshkin416 dakika

Kaynakça

  1. ^ "Pasternak'ın 'Nobel'inde CIA parmağı". www.ntvmsnbc.com. 1 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

30 Ocak, Miladi takvime göre yılın 30. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 335 gün vardır.

1890 bir yıldır.

1960 (MCMLX) cuma günü başlayan bir artık yıldır.

15 Mart, Miladi takvime göre yılın 74. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 291 gün vardır.

30 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 150. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 215 gün vardır.

23 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 235. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 130 gün vardır.

4 Ekim, Miladi takvime göre yılın 277. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 88 gün vardır.

22 Ekim, Miladi takvime göre yılın 295. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 70 gün vardır.

22 Kasım, Miladi takvime göre yılın 326. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 39 gün vardır.

10 Aralık, Miladi takvime göre yılın 344. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 21 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Jarre</span> Fransız besteci ve orkestra şefi (1924 – 2009)

Maurice Jarre, özellikle film müzikleriyle tanınmış Fransız bestecidir. Elektronik müzik sanatçısı Jean Michel Jarre'ın babasıdır.

Rus Edebiyatı, 11. yüzyılda Ruslar'ın Hristiyanlığı benimsemesinden sonra yazılan yapıtlarla başlar. Doğu Slav toplulukları ilk kez 10. yüzyılın hemen başında Kiev'de merkezi bir yönetim altında bir araya gelmişlerdi. Aynı yüzyılın sonlarında Kiev prensi tarafından benimsenen Hristiyanlığın halkın arasında yayılmasıyla okuryazarlık gelişebilme olanağı buldu. Bu yeni dinle birlikte Rusya'ya Yunanca ya da Slavca dinsel yapıtlar girdi. Yunancadan çeviriler yapılmaya başlandı.

<i>Doktor Jivago</i> (film)

Doktor Jivago, 1965 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Üç buçuk saat uzunluğundaki bu uzun soluklu tarihi filmin özgün adı Doctor Zhivago'dur. Film Türkiye'de 28 Aralık 1968 tarihinde gösterime girmiş ve aylarca gösterimde kalmıştı.

Sovyet Edebiyatı veya Sovyetler Birliği'nde edebiyat, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve ayrıca Ekim Devrimi ile sonrasındaki edebi çalışmaları kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde ülke içinde konuşulan 88 dilden de eserler verilmiş olması ile birlikte Rusçanın bir hakimiyeti söz konusudur.

Yasaklı kitaplar listesi, farklı ülkelerde çeşitli zamanlarda iktidarda bulunanlar tarafından siyasi, toplumsal, dinî veya ahlaki motivasyonlarla süresiz olarak ya da belirli bir süre için satışına, dağıtımına veya erişimine engel olunmuş, basılıp dağıtılmış olanlarının da toplatılmış olduğu kitapların yer aldığı liste. Birçok durumda yasaklanan bu kitapların yazarları da yargı önüne çıkartılmış ve cezalandırılmışlardır. Bu kitaplardan bir kısmı zaman içinde aklanmış ve yeni baskıları yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Titsian Tabidze</span> Gürcü şair

Titsian Tabidze (Gürcüce: ტიციან ტაბიძე,, Gürcistan'daki sembolizm hareketinin liderlerinden biri olan Gürcü şair. Josef Stalin'in Büyük Temizlik hareketinin kurbanı olarak tutuklandı ve ihanet suçlamalarının sonucunda idam edildi. Tabidze, şiirlerini Rusçaya çeviren ünlü Rus şair Boris Pasternak'ın yakın arkadaşıydı.