İçeriğe atla

DocuDays UA

2014'te, festival sırasındaki kalabalık

DocuDays UA Uluslararası İnsan Hakları Belgesel Film Festivali (DocuDays) Ukrayna'daki tek insan hakları film festivalidir. Festival her yıl Mart ayında Kiev'de düzenlenmektedir ve festivale katılım ücretsizdir.[1][2] Festivalin her yıl farklı bir teması bulunur ve gösterilen tüm filmler o yılın temasına bağlı olmasa da, sunulan tüm filmler insan hakları konusuna odaklanan belgesellerden seçilir.[2]

Tarihi

2013 DocuDays Festivali'nin açılış töreni

DocuDays, 2004 yılında katılımcıların Kiev'in çeşitli yerlerinde film izlemek için bilet satın aldığı bir film festivali olarak kuruldu.[2]

2020 yılında COVID-19 pandemisi nedeniyle festival yüz yüze yapılmadı. Bunun yerine, Docudays sanal olarak DOCU/SPACE adlı bir web sitesi üzerinden gerçekleştirildi. Film yapımı konusunda çeşitli paneller ve dersler sunuldu ve aynı zamanda yüz yüze etkinlikte gösterilecek olan bazı filmler sergilendi.[3]

2021'de etkinliğin karma bir program olduğu duyuruldu. Buna göre bazı gösterimler Kiev'deki Zhovten Sineması'nda yapılacak ve diğer gösterimler ve paneller DOCU/SPACE web sitesinde çevrimiçi olacaktı.[4] 2021 festivalinin teması, devam eden pandemiye istinaden "insan sağlığı hakkı" idi.[5]

Filmler

17. DocuDays

Aşağıdakiler, 2020'de gerçekleştirilen 17. DocuDays'de sanal olarak gösterilen seçilmiş filmlerdir:[2]

  • Endişelenme, Kapılar Açılacak (Oksana Karpovych)
  • Yeni Kudüs (Yarema Malashchuk ve Roman Himey)
  • Bina (Tatjana Kononenko ve Matilda Mester)
  • Dünya Turuncu Kadar Mavidir (Iryna Tsilyk)
  • Savaş Notu (Roma Liubyi)

Ödüller

DocuDays, her kategoride bir tane olmak üzere, her biri 1.000$ ödüllü aşağıdaki ödülleri her yıl sunar:[1][4]

  • DOCU/LIFE Yarışması Jüri Ödülü
  • DOCU/RIGHT Yarışması Jüri Ödülü
  • DOCU/KISA Yarışma Jüri Ödülü
  • DOCU/UKRAYNA Yarışma Jüri Ödülü
  • ŞİMDİ HAKLAR! Özel Ödül (yalnızca 2021)

Kaynakça

  1. ^ a b c "British Council Film: Docudays UA International Human Rights Documentary Film Festival". film-directory.britishcouncil.org. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  2. ^ a b c d e Vitt, Kaitlin (24 Nisan 2020). "Exploring Human Connection with Docudays UA". What's On Kyiv. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  3. ^ a b Wissot, Lauren (20 Mayıs 2020). "European Documentary Distributors Speculate on Post-Pandemic Market at Docudays UA". International Documentary Association. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  4. ^ a b c "DocuDays UA to take 18th edition hybrid". Modern Times Review. 16 Şubat 2021. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  5. ^ a b "Docudays UA announced the topic of this year's festival". ArtsLooker. 16 Şubat 2021. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Hilmi Etikan, 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyati Bölümünü bitirmiştir. 1977 yılına kadar Paris'te yaşamış, Fransız Sinema Konservatuvarı'na devam ederek diploma almıştır. Yine aynı dönemde, Sorbonne Üniversitesi'nde Fransız “Yeni Roman” akımının önde gelen isimlerinden Claude Simon'un “L'herbe – Ot” isimli romanı üzerine, sinema - edebiyat ilişkilerini konu alan mastır çalışması yapmıştır. 1977 yılından başlayarak fotoğraf dersleri vermiş, çeşitli kurumlarda sinema birimleri oluşturmuş, program ve yürütücülüğünü yaptiğı eğitim seminerleri ile birçok insanın sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

35. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1998 yılında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 1 ve 5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">9. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

9. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 31 Mart - 15 Nisan 1990 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

Yamagata Uluslararası Belgesel Film Festivali, Japonya'nın Yamagata kentinde her iki yılda bir ekim ayında düzenlenen Asya'nın ilk uluslararası belgesel film festivali.

<span class="mw-page-title-main">Ursula Meier</span>

Ursula Meier, Fransız-İsviçreli film yönetmeni ve senarist. 2008 yılında Angoulême Fransızca Film Festivali'nde Home filmiyle En İyi Yönetmen ödülünün sahibi oldu. 2009 İsviçre Film Ödüllerinde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">28. Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

28. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda, "Körleşme" temasıyla 20 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde, her yıl olduğu gibi ulusal uzun, ulusal kısa ve ulusal belgesel yarışmaları düzenlendi. Yönetmen, Onur Ünlü'nün başkanlığını gerçekleştirdiği jüride, yazar Emrah Serbes, oyuncu Nihal Yalçın, film yapımcısı Olena Yershova ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Akbulut yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">54. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

54. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 54.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin, 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">38. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

38. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 5 - 16 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilmiş film festivalidir.

Aidiyet, Burak Çevik tarafından yönetilmiş 2019 yapımı Türk filmidir. Film, ilk gösterimini 69. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirdi.

<i>Dominion</i> (film, 2018)

Dominion, 2018'de yapımcı ve yönetmeni Chris Delforce olan Avustralya yapımı bir belgesel film. Film, hayvanların düzenli olarak birçok şekilde istismar edildiğini göstererek bu konuda duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor. Toplam altı istismar biçimi aydınlatılmıştır: Çiftlik hayvanları, vahşi hayvanlar, evcil hayvanlar, eğlence hayvanları, kürk hayvanları ve hayvan deneyleri.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

Deniz Tortum, Türk yönetmen, senarist, multimedya sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">39. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

39. Uluslararası İstanbul Film Festivali, COVID-19 pandemisi nedeniyle format değiştirerek, geleneksel tarihi olan nisan ayında fiziksel olarak düzenlenemediği için sonraki haftalarda önce belli bölümleri çevrimiçi platform veaçık hava sahnesine taşınarak, ileriki aylarda ise hem sinemalarda hem de çevrimiçi platformda izleyici ile buluştu.

<span class="mw-page-title-main">İrina Tsilık</span>

Iryna Tsilyk Ukraynalı film yapımcısı ve yazar. Ukrayna PEN Uluslararası Avrupa Film Akademisi üyesidir. 2020 Sundance Film Festivali'nde "Dünya Turuncu Kadar Mavidir" filmiyle "Dünya Belgesel Sineması" alanında "Yönetmenlik" ödülünü kazandı.