İçeriğe atla

Doctrine

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kelime-i şehâdet</span> İslam dinine girişin (mümin olmak) dinen beyanı, başka bir ifadeyle imanın dil ile ikrarı

Kelime-i şehâdet, İslâm inancında Allah'tan başka ilâh olmadığı, Muhammed'in de onun kulu ve elçisi olduğunu beyan eden ibaredir.

<span class="mw-page-title-main">Tagalogca</span>

Tagalogca, Filipinler'in resmî dili olan Filipincenin temelini oluşturan ve Tagalogların anadili olan dildir. Filipinler'de en çok konuşulan Filipin dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Angelo Secchi</span>

Pietro Angelo Secchi, İtalyan Cizvit papazı ve gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Balgat</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Balgat, Ankara Çankaya'da, Konya Yolu, Türkocağı Caddesi, Çetin Emeç Bulvarı ve İnönü Bulvarı arasında kalan ve Nasuh Akar Mahallesi, Oğuzlar Mahallesi, Ehlibeyt Mahallesi ve Balgat Mahallesinden oluşan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Davudî İsmailîlik</span>

Davudî İsmailîlik veya Davudî İsmailîyye, Nizarî İsmailîlik'ten sonraki en yaygın İsmailiyye koludur. Kökeni birçok ayrışmaya dayanmaktadır. 1094 yılında Fâtımî Hâlifesi ve sultanı Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh'ın ölümünün ardından halef oğul Nizâr'ın yerine daha küçük olan ʿAhmed el-Mustâ‘lî vezir El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh tarafından tahta geçirilmiş ve imâm olarak ilân edilmiştir.

Baba, Hristiyanların Tanrı'ya verdikleri özel bir isimdir. Hristiyanlıktaki Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh ile beraber Üçlü Birlik'i oluşturur.

The Catholic Encyclopedia: An International Work of Reference on the Constitution, Doctrine, Discipline, and History of the Catholic Church, ayrıca Old Catholic Encyclopedia ya da Original Catholic Encyclopedia, olarak adlandırılır. ABD'de yayınlanan İngilizce bir ansiklopedidir. İlk cilt Mart 1907'de, son üç cilt 1912 yılında, ana indeks cildi 1914 yılında, daha sonra ise tamamlayıcı ciltler basılmıştır. "Katolikliğin ilgi, eylem ve doktrinlerinin tüm çevrimiyle alakalı okuyucularına tam ve güvenilir bilgi vermek" için tasarlanmıştır.

Nixon Doktrini, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri başkanı Richard Nixon'un, 25 Temmuz 1969 tarihinde Guam'da yaptığı basın toplantısında dile getirilmiştir. ABD-Uzak Doğu ilişkileri uzmanı Gregg Brazinsky, Nixon'un bu konuşmasında, ABD'nin müttefik ve dostlarının gelişmesine ve savunmalarına yardım edeceğini, fakat özgür dünyanın jandarmalığına soyunmayacağının altını çizdiğini söylemiştir. Bu Doktrin uyarınca, ABD hiçbir müttefikinin savunmasından doğrudan sorumlu olmayacak, fakat talep halinde veya olası bir tehlike anında, onları nükleer koruma şemsiyesinin altına alacaktı. ABD ve müttefikleri arasında geliştirilecek iş birliği çerçevesinde, ülkeler arasında barışın tesis edilmesini öngörmekteydi. Richard Nixon bu Doktrinle, Asya'ya yönelik ABD politikalarının yönünü değiştirmek istiyordu. Özellikle Vietnamlaştırma (Vietnamizasyon) adı verilen yöntemle Vietnam Savaşı'ndan tamamıyla çıkmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Carter Doktrini</span>

Carter Doktrini Amerika Birleşik Devletleri başkanı Jimmy Carter'ın, 23 Ocak 1980 tarihinde, Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu üyelerinin katıldığı ortak oturumda, geleneksel olarak her yıl yaptığı konuşmada açıkladığı ve ABD'nin ulusal çıkarlarını korumak için İran Körfezinde gerekirse askerî güç kullanmaktan kaçınmayacağı yolundaki politikaya verilen isimdir.

Doktrin veya öğreti, belirli bir konu ya da inanç sistemine ilişkin kabul, ilke ve kurallar bütünü.

Doctrine sürerlik (persistence) servisleri ile sürerlik ile ilgili fonksiyonaliteyi sunan PHP kütüphaneleri grubudur. Önde gelen ürünleri nesne-ilişkisel eşleme ve veritabanı soyutlama katmanıdır.

Sosyalist yurtseverlik, Marksist-Leninist düşünce yapısı içerisinde, çeşitli komünist partilerin yönettiği sosyalist devletlerin bulunduğu topraklara yurtseverlik kapsamında duyulan sevgiye verilen ad. Bir başka tanıma göre ise; sosyalist vatana, toplumun devrimci dönüşümü ve komünizm ideali doğrultusunda sevgi beslemektir. Bu terim, milliyetçilik ve şovenizm kapsamında değerlendirilen vatanseverlik kapsamına girmez.

<span class="mw-page-title-main">Reagan Doktrini</span> Soğuk Savaşın sonuna kadar Amerikan stratejisi

Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Endoktrinasyon</span>

Endoktrinasyon ya da öğretilendirme katiyen eleştiri ve tartışma kabul etmeyen bir öğreti biçimidir. Bu öğretide insanlar manipüle edilerek, belirli seçimler yapmaya ve belirli ideolojik amaçları takip etmeye zorlanır. Endoktrinasyon, bireylerin mantıklı karar verme yeteneklerini yok edecek tarzda, onlara nasıl davranmaları gerektiğinin işaretini veren bir ideolojik yaklaşımdır.

Philippa Ruth Foot, İngiliz filozoftur ve Aristoteles'in etiğinden esinlenerek çağdaş erdem etiğinin kurucularındandır. 1950'ler ve 1960'lardaki çalışmaları Aristoteles'in etik teorisini modern deontolojik ve faydacı etik gibi teorilerle rekabet edecek şekilde çağdaş bir dünya görüşüne uyarlamaya çalıştı. Bazı çalışmaları, analitik felsefe içinde normatif etiğin yeniden ortaya çıkması, özellikle de sonuçsallık ve bilişsel olmayan eleştiriler için çok önemliydi ve bu durum tramvay problemi olarak adlandırılan bir örneğinin sürekli tartışmasında ortaya çıkmaktadır.

Göreceli ahlak ya da ahlaki görecelik ya da ahlaki çoğulculuk ahlaki önermelerin farklı kültür, toplum, zaman ve kişilere göre değişebileceğini savunan meta-etik görüşüdür. Bu sebeple davranışa ahlaki standartların koyulmaması önerilmektedir. Göreceliliğe göre toplumsal düzende birden çok ahlaki norm ve ilkeler yer almaktadır. Meta-etik ahlaki görecilik, bu anlaşmazlıklarda kimsenin nesnel olarak doğru ya da yanlış olmadığını savunur.

<span class="mw-page-title-main">Heisdorf Kalesi</span>

Heisdorf Kalesi, Lüksemburg'un merkezindeki Heisdorf köyünde bulunan bir kaledir. 19. yüzyılın sonlarında Baron Lippmann tarafından yaptırılmıştır. Büyük bir parkla çevrili olan kale, Belçikalı mimar Charles Thirion tarafından tasarlandı. 1916'da, Hristiyan Doktrini Rahibeleri, mülkü toplulukları için bir nekahet yuvası olarak satın aldı. 1982 yılında Maison de retraite Marie-Consolatrice adı altında yaşlıların evi olarak açıldı. 2007 yılında, binaya mimarlık firması Hermann, Valentiny ve Partners tarafından yaşlılara daha iyi olanaklar sağlayan yeni bir kanat eklendi.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

Hukuk bilimi, Roma hukuku, kilise hukuku, ticaret hukuku ve devrim dönemi mirasından sonra, medeni hukuk geleneğinin ana bileşenlerinden biridir.