İçeriğe atla

Dobšinská Buz Mağarası

Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Macaristan,  Slovakya
KriterDoğal: viii
Referans750
Tescil1995 (19. oturum)
Uzatma2000
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Dobšinská Buz Mağarası ya da Dobšinská Úadová jaskyňa (Slovakça), Slovakya'da, Slovak Paradise Dağlarında yer alan Dobšiná madencilik kasabasının yakınlarında yer alan bir buz mağarasıdır.

Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları'nın bir bölününü oluşturan mağara 1995 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Caves of Aggtelek Karst and Slovak Karst - UNESCO World Heritage Centre". unesco.org. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Çin Karstı</span>

Güney Çin Karstı, Çin'in Guangxi, Guizhou ve Yunnan eyaletlerinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası listesi alanıdır. Karst özellikleri ve peyzajlarının yanı sıra zengin biyoçeşitliliği ile de bilinmektedir. UNESCO tarafından "karst özelliklerinin ve peyzajlarının çeşitliliği açısından rakipsiz" olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gorham's Mağarası</span>

Gorham's Mağarası, Britanya Denizaşırı Toprakları arasında yer alan Cebelitarık'ta bulunan doğal bir deniz mağarasıdır. Neandertalların Avrupa'da bilinen en son yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Vanguard Mağarası, Hyaena Mağarası, Bennett Mağarası ve Gorham's Mağarası birleşerek Dünya Mirası olarak ilan edilen Gorham's Mağara Kompleksi'ni oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları</span>

Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları, Macaristan ve Slovakya sınırları boyunca 55.800 hektar alan kaplayan, toplam 712 mağaradan oluşan bir UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aggtelek Ulusal Parkı</span> Macristan Milli Parkı

Aggtelek Ulusal Parkı, Kuzey Macaristan'daki Aggtelek Karstik bölgesinde yer alan bir millî parktır. 1985 yılında kurulmuştur. 198.92 km² alan kaplamaktadır. 1995 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Avrupa'nın en büyük sarkıt mağarası bu bölgede bulunmaktadır: Baradla Mağarası.

<span class="mw-page-title-main">Domica Mağarası</span>

Domica Mağarası, Güney Slovakya'daki Košice Bölgesi'ndeki Rožňava ilçsindeki Plesivec'in 10 km güneydoğusundaki Silicka planina Platosu'nun güneybatı sınırında yer alır ve Baradla Mağarası'yla birlikte Macaristan'da Aggtelek Ulusal Parkı ile devam eden Aggtelek Karst ve Slovak Karst sınır ötesi mağara ağının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. [1]

<span class="mw-page-title-main">Baradla Mağarası</span> Macaristanda bir mağara sistemi

Baradla Domica mağara sistemi, Macaristan'da yer alır ve mağara çökelleri nedeniyle ziyaret edilmiş en uzun mağaradır. Aggtelek Karstik Bölgesi'nin bir parçası olarak, mağara sistemi 25.5 km uzunluğundadır ve 5.3 km'lik Domica Mağarası'nı içerir. Mağara, köyün kenarına bakan yüksek beyaz bir uçurumun eteğindeki Aggtelek'de doğal bir girişe sahiptir. Mağaranın önemli bir bölümünde, sarkıtların eşsiz manzarasını sunan çeşitli renk ve şekiller bulunmaktadır. Yeraltı nehri suları, sel olduğunda mağaranın ana kolundan geçer. Mağaraya doğal girişler antik zamanlardan beri açıktır ve mağara içinde Neolitik yerleşim izleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gombasek Mağarası</span> Slovakyanın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarası

Gombasek Mağarası, Gombasecká jaskyňa (Slovakça) veya Gombaszögi-barlang (Macarca), Slovakya'nın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarasıdır. Adını, Slavec köyüne ait olan Gombasek yerleşiminden almıştır. Rožňava'nın yaklaşık 15 km güneyinde, Slaná nehri vadisinde, Slovak Karst Ulusal Parkı içinde yer almaktadır. Mağara 21 Kasım 1951'de gönüllü mağaracılar tarafından keşfedildi. 1955 yılında, 300 metresi halka açıldı. 2017 itibarıyla, ziyaretçiler için olan güzergâh 530 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jasovská Mağarası</span> Çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alan

Jasovská Mağarası Slovakya'daki Slovak Karstik Bölgesi'nde bir mağara çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alanıdır. Košice şehrinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Jasov köyü yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ochtinská Aragonit Mağarası</span> Slovakyada bir mağara

Ochtinská Aragonit Mağarası, güney Slovakya'nın, Rožňava kasabasında bulunan eşsiz bir aragonit mağarasıdır. Sadece 300 m uzunluğa rağmen, nadir aragonit dolgusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Krásnohorská Mağarası</span>

Krásnohorská Mağarası Slovakya'daki Rožňava'nın 6.5 km güneydoğusunda, Slovak Karstik Bölgesi'nde bulunan Silická planina Ovası'nın kuzey bölümlerinde yer alan bir karstik mağaradır. Guinness Rekorlar Kitabı'nda şu anda var olan en büyük dikitleri ihtiva eden mağaradır; bu dikitler yaklaşık 12 metre çapında ve 32.7 metre yüksekliğindedir.

Aşağıdaki liste Doğu Avrupa'daki Dünya Mirası listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vogelherd Mağarası</span> Almanya, Niederstotzingendeki mağara

Vogelherd Mağarası, güney-batı Almanya'da doğu Svabya Alpleri'nde bulunur. Bu kireç taşı karst mağarası, 1931 yılında Üst Paleolitik Vogelherd heykellerinin keşfinden sonra ön-insan Orinyasiyen kültürüne dair en önemli alanlardan biri haline geldi. Bu minyatür mamut fildişi heykeller insanlığın en eski eserlerinden biridir. 2017'de site, Swabian Jura'daki UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trou de l’Abîme</span>

Trou de l'Abîme, La caverne de l'Abîme ve Couvin Mağarası olarak da bilinir, Couvin yakınları, Namur, Valon Bölgesi, Belçika'da, Eau Noire nehrinin sağ kıyısında yer alan karst mağarasıdır. Çeşitli arkeolojik kazılarda, Musteryen kalıntılar ve Neandertal dişler keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Fell Mağarası</span> Güney Patagonyada yer alan bir doğal mağara ve arkeolojik bir bölge

Fell Mağarası, güney Patagonya'da yer alan bir doğal mağara ve arkeolojik bir bölgedir. Fell Mağarası, önemli bir arkeolojik alan olan Pali Aike Krateri'ne yakın bir konumdadır. Yakınlardaki Pali Aike Siti ile birlikte Dünya Mirası'na aday olarak gösterilmiştir.

Bu liste, önce kıtalara daha sonra ülkelere göre sıralanmış, dünyanın mağaralarının bir listesidir. Bir ülkenin kendisinin bulunduğu kıtadan farklı bir kıtada yer alan mağaralar, bölgenin kıtası ve adına göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Mağarası</span>

Mermer Mağarası veya Gadime Mağarası, Kosova'daki Liplan belediyesindeki Gadime e Ulët köyünde yer alan bir karst kireç taşı mağarasıdır. Mağaranın büyük bir kısmı 2020 itibarıyla keşfedilmemiş durumdadır. Mağara 1966 yılında bahçesinde çalışan bir köylü olan Ahmet Asllani tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Primorska</span>

Primorska Slovenya'nın beş tarihî bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amatérská Mağarası</span>

Amatérská Mağarası, Moravya, Çek Cumhuriyeti'ndeki en uzun mağara sisteminin bir parçasıdır. Arkeolojik keşiflerle de ünlüdür. Zaman zaman ziyarete açılmasına rağmen girişi dışında halka açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Macaristan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 15 Temmuz 1985'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.