İçeriğe atla

Doğu akçaağacı

Doğu akçaağacı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Sapindales
Familya:Sapindaceae
Cins:Acer
Tür: A. sempervirens
İkili adlandırma
Acer sempervirens
L., Mant. Pl.: 128 (1767).

Doğu akçaağacı Latince: Acer sempervirens L. (Sinonim: Acer orientale L.) Türkiye ve Yunanistan'a özgü olan bir akçaağaç türüdür.

Yapısı

Bazen ağaç bazen de çalı formunda olup 12 metreye kadar uzayabilir. Genellikle yapraklarını döker. Yaprakları 1–3 cm büyüklüğünde ve sapları 1–2 cm boyundadır. Yapraklar üç loblu, sığ loplu veya lopsuz olabilir. Yaprak kenarları düz veya çok az dişli olup, deri gibi sert ve tüysüz, üst yüzü yeşil, alt yüzü açık yeşildir. Çiçekler dik kurullar oluşturur. Çiçeklenme, yapraklanma ile birlikte olur. Meyveler kanatlı, yapışık ikili gruplar halinde sarkık ve iğ biçimindedir. Kanatlar 1-1,5 cm uzunlukta birbirine paralel veya dar açılıdır.

Ekolojisi

Kuru orman alanlarında münferit olarak veya küçük topluluklar halinde bulunur. 100–1350 m yükseltiler arasındaki kademede rastlanır. Direnç gösterebileceği sıcaklık değerleri -15 °C ile 40 °C arasında değişir. Optimum sıcaklık şartları ortalama 14 °C ile 15 °C arasındadır. Aylık ortalama uygun sıcaklıklar bakımından alt sınır 5 °C, üst sınır ise 24 °C'dir. Mezofit olan bu ağaç türü için alt yağış sınırı 700 mm civarındadır. Kireçsiz kahverengi orman toprakları gibi hafif asit, nötr veya hafif bazik reaksiyonlu topraklarda (pH 6.5-7.5 arası) yayılış gösterir.

Türkiye'deki yayılışı

Doğu Akdeniz elemanı olan bu bitki Türkiye'de, Batı ve Güney Anadolu'da Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir ve Balıkesir illerinde 100–1100 metre rakım aralığında yetişir. Balıkesir ilinde Burhaniye'nin doğusundaki Büyükyaren tepe çevresinde deniz seviyesinden 750–850 metre arasında bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan sediri</span> Bir sedir türü

Toros sediri veya Katran ağacı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.

<span class="mw-page-title-main">Akçaağaç</span> bitki cinsi

Akçaağaç ya da Acer, genellikle akçaağaç olarak bilinen ağaçların ve çalı'ların bir cinsidir. Cins, Sapindaceae familyasına yerleştirilir. Çoğu Asya'ya özgü olan yaklaşık 132 tür vardır, ayrıca Avrupa, kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da bir miktar vardır. Yalnızca bir tür, Acer laurinum, Güney Yarımküre'ye kadar uzanır. Türkiye'de Ova akçaağacı, Çınar yapraklı akçaağaç, Dağ akçaağacı, Beşparmak akçaağaç, Toros akçaağacı, Doğu akçaağacı, Tatar akçaağacı, Kayın gövdeli akçaağaç, Gürgen yapraklı akçaağaç gibi türler doğal olarak yetişir. Kırmızı akçaağaç, Japon akçaağacı, Şeker Akçaağacı ve Dişbudak yapraklı akçaağaç gibi türler park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çınar yapraklı akçaağaç</span>

Çınar yapraklı akçaağaç veya Norveç Akçaağacı, Sapindaceae familyasından doğal olarak Avrupa ve güneybatı Asya, Fransa ile Rusya'dan İskandinavya ve İran'a kadar yayılış gösteren akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Japon akçaağacı</span>

Japon akçaağacı, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Dişbudak yapraklı akçaağaç</span> Akçaağaçgiller familyasından bir bitki türü

Dişbudak yapraklı akçaağaç, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından anavatanı Kuzey Amerika olan iki evcikli bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu sığla ağacı</span> bitki türü

Anadolu sığla ağacı, Altingiaceae familyasındandır. Türkiye'de Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sınırlı alanlarda yetişir. Yerel dilde "Günlük ağacı" olarak bilinen sığla, 20 metreye kadar boylanabilir ve görünüş olarak çınara benzer. 200-300 yıla kadar yaşayabilir. Marmaris ve Datça bölgelerinde dere boylarında, Köyceğiz ve Fethiye civarında ise taban suyu yüksek olan düzlüklerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adasında bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ateş ağacı</span>

Ateş ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatar akçaağacı</span> bitki türü

Tatar akçaağacı, orta ve güneybatı Avrupa, güneydoğu Asya, Avusturya’dan Rusya’ya uzanan bölge ve Türkiye'nin güneyine ait bir ağaç türü. İsmini Rusya’nın güneyinde yaşayan Tatar Türklerinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa kayını</span> Kayıngiller familyasından bir bitki türü

Avrupa kayını, kayıngiller (Fagaceae) familyası üyelerinden belirli mevsimlerde yaprak döken bir kayın türü.

<span class="mw-page-title-main">Kayın gövdeli akçaağaç</span>

Kayın gövdeli akçaağaç, Sapindaceae familyasından Kafkasya kökenli bir akçaağaç alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Carpinus betulus</span>

Adi gürgen, huşgiller (Betulaceae) familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü.

<span class="mw-page-title-main">David akçaağacı</span>

David akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı akçaağaç</span> bitki türü

Kırmızı akçaağaç, yaprak döken ve Kuzey Amerika'nın doğusunda yaygın olan ağaçlardan biri. ABD Orman hizmetine göre Amerika'daki en yaygın ağaçtır. Ontario ve Minnesota sınırında bulunan Lake of the Woods'dan doğuda Newfoundland'e, güneyde Miami ve Florida'ya güneybatıda ise Doğu Teksas'a kadar yayılmıştır. Özellikle yaprakları olmak üzere çoğu özelliği biçimde değişkenlik gösterir. Olgunluğa ulaştığında yaklaşık 15 metre gibi bir yüksekliğe ulaşır. Çiçekleri, dalları, sapları ve tohumların kırmızının tonlarına değişmesi nedeniyle bu adı almıştır. Bu özelliklerin yanı sıra en çok son baharda parlak koyu kızıl yaprakları ile bilinirler.

<i>Rhododendron caucasicum</i>

Rhododendron caucasicum, Ericaceae (fundagiller) familyasından, en çok bir metreye kadar boylanabilen, kısa boylu, çiçekleri güzel kokulu, her dem yeşil bir çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çin akçaağacı</span> bitki türü

Çin akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akçaağaç</span>

Gümüşi akçaağaç, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şeker akçaağacı</span> bitki türü

Şeker akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.