İçeriğe atla

Doğu Rennell

Doğu Rennell
UNESCO Dünya Mirası
Doğu Rennell'deki Lake Te Nggano üzerinde bir kano
Konum Solomon Adaları
KriterDoğal: ix
Referans854[1]
Tescil1998 (22. oturum)
BölgeAsya ve Pasifik
Koordinatlar11°45′00″G 160°28′00″D / 11.75000°G 160.46667°D / -11.75000; 160.46667

Doğu Rennell, Solomon Adaları'ndaki Rennell Adası'nın güneyindeki kalan bir bölümüdür. 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. 2013 yılında, adadaki gündelik hayatın bölgenin olağanüstü evrensel değerlere olan tehdidi nedeniyle UNESCO tarafından Tehlike Altındaki Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir.[2]

Rennel, Dünya'daki en büyük mercan atollerine ev sahipliği yapmaktadır ve Tegano Gölü çevresindeki Doğu Rennell, birçok endemik türe ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  2. ^ Dünya Mirası Komitesi. "Dünya Mirası Komitesi, Doğu Rennell'in Tehlike Altındaki, Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildiğini açıkladı". United Nations Educational, Bilim ve Kültür Organizasyonu. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Strazburg</span> Fransada komün

Strazburg, Fransa'nın bir kuzeydoğu kentidir. Alsas bölgesi ve Bas-Rhin departmanının başkentliğini yapar.

<span class="mw-page-title-main">Niokolo-Koba Ulusal Parkı</span>

Niokolo-Koba Ulusal Parkı, Dünya Mirası listesinde yer alan bir ulusal parktır. Park, Senegal'de, Gambiya Nehri'nin üzerindeki geniş ormanlık alanda bulunmaktadır. 1 Ocak 1954 tarihinde Senegal'in ulusal parkları arasında yer alan park, 1969'da genişletildi ve 1981'de Dünya Mirası listesine alındı. Son olarak park, 2007'de Tehlike Altında Olan Alanlar listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dengfeng</span>

Dengfeng, Çin'in Zhengzhou eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Çin'in en kutsal dağların biri olan Song Dağı'nın dibinde yer almaktadır. Yüzölçümü 1,220 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 668,637'dir. Dengfeng, Çin'in en ünlü dini merkezlerinden biri, çeşitli dini kurumlar ve tapınaklara ev sahipliği yapmaktadır. Şehirdeki tarihsel anıtlar "Cennet ve Dünya'nın Merkezi" adıyla 2010 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kii Yarımadası</span>

Kii Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının en büyük yarımadasıdır. Adını eski Kii vilayetinden almaktadır. Yarımada üzerinde Wakayama, Mie, Nara ve Osaka prefektörlükleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tsingy de Bemeraha Millî Parkı</span> Madasgaskarda bir Milli Park

Tsingy de Bemaraha Millî Parkı, Madagaskar'ın kuzey batısında yer alan Melaky Bölgesi'nde yer alan bir ulusal parktır. Milli park, iki jeolojik oluşumu barındırmaktadırː Büyük Tsingy ve Küçük Tsingy. Her iki alan birleşerek Tsingy de Bemaraha Doğa Rezervi'ni oluşturmaktadır. Milli Park, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wudang Dağları</span> Çin Hubeide bulunan sıra dağlar

Wudang Dağları, Çin'in Hubei eyaletinin kuzeybatısında bulunan küçük sıradağlardır. Dağlar, Tanrı Xuanwu ile ilişkili Taocu tapınak ve manastır kompleksine ev sahipliği yapmakta olup Şaolin Manastırı'nın Taocu muadili olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wulingyuan</span>

Wulingyuan, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan kırsal manzara ve tarihi alandır. Bölgenin çakıl taşları, havuzlar, göller, nehirler ve şelalelerle birlikte birçok dağ ve yamaçlarla birlikte çoğu 200 metreden fazla yüksekliğe sahip 3000'den fazla kuvarsit kumtaşı direk ve doruğun bulunduğu belirtilmektedir. Wulingyuan, 40 mağara ve iki doğal köprü olan Xianrenqiao ve Tianqiashengkong'a ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Huanglong</span>

Huanglong, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan doğal ve tarihi ilgi alanıdır. Minshan Dağı'nın güney kesiminde, eyalet başkenti Chengdu'nun 150 km kuzey-kuzeybatısında yer almaktadır. Özellikle de Huanglonggou'da kalsit yataklarının oluşturduğu renkli havuzların yanı sıra çeşitli orman ekosistemleri, karla kaplı tepeler, şelaleler ve kaplıcalar ile bilinmektedir. Huanglong ayrıca, dev panda ve altın maymun gibi birçok tehlike altında olan türe ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atsinanana'daki Yağmur Ormanları</span>

Atsinanana'daki Yağmur Ormanları, Madagaskar'ın doğusundaki altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşan bir Dünya Mirasıdır. Yağmur ormanları, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Dünya Mirası'nı oluşturan alanlar:

  1. Marojejy Ulusal Parkı
  2. Masoala Ulusal Parkı
  3. Zahamena Milli Parkı
  4. Ranomafana Ulusal Parkı
  5. Andringitra Milli Parkı
  6. Andohahela Ulusal Parkı
<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

UNESCO, Orta Asya ve Kuzey Asya'nın altı ülkesinde 19 Dünya Mirası Alanı belirledi: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Rusya'nın Asya kısmı. Rusya'nın Avrupa kısmı Doğu Avrupa'ya dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Río Plátano Biyosfer Rezervi</span>

Río Plátano Biyosfer Rezervi, Honduras'ın Karayip kıyısındaki La Mosquitia bölgesinde yer alan 5,250 km²'lik bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanının büyük bir bölümü Río Plátano Nehri boyunca uzanır. Nesli tükenmekte olan birçok tür Honduras'ın en büyük ormanlarının da bir bölümünü oluşturan koruma alanı içinde yaşamaktadır. 1982 yılında bir Dünya Mirası alanı ve biyosfer rezervi olarak ilan edilmiştir. UNESCO, koruma alanını 2011 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne eklemişitir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Deniz Ticareti Şehri</span>

Liverpool Deniz Ticareti Şehri, Liverpool, İngiltere'de UNESCO tarafından belirlenen bir Dünya Mirası sitesidir. Pier Head, Albert Dock ve William Brown Caddesi dahil olmak üzere Liverpool şehir merkezinde bulunan altı alandan oluşmaktadır ve kentin en ünlü simgelerinden birçoğunu içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı</span> İngilterede bir Dünya Mirası alanı

Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı, İngiltere'nın güneybatısındaki Cornwall ve West Devon'da yer alan maden sahalarını içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Alan, Temmuz 2006'da Vilnius'taki UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 30. Oturumunda Dünya Mirası listesine eklendi. 2011'de South Crofty'de madenciliği yeniden başlatmak ve Hayle Harbor'da bir süpermarket inşa etmek için planlar yapıldı ve Dünya Miras Komitesi, 2014 yılında, Dünya Mirası alanını Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne dahil etme kararı aldı ancak bu karar reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Sighişoara'nın Tarihi Merkezi</span>

Sighişoara'nın Tarihi Merkezi, 12. yüzyılda Sakson sömürgecileri tarafından Castrum Sex Latince adı altında inşa edilen, Romanya'daki Sighişoara şehrinin eski tarihi merkezidir. Bir Orta Çağ kalesidir ve 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve 850 yıllık Transilvanya Saksonlarının tarihine ve kültürüne ışık tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Batı ve Doğu Almanya, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi sırasıyla 23 Ağustos 1976 ve 12 Aralık 1988'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi. 3 Ekim 1990 tarihinde her iki Almanya birleşti.