İçeriğe atla

Doğu Karadeniz Projesi

Güneyce, İkizdere (Rize) kırsal yerleşim örneği
Sahildeki fındık–çay kuşağı (Söğütlü, Rize)
Sis Dağı Yaylasında hayvancılık

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, kaynaklarını değerlendirerek bölgenin yaşam kalitesi ve gelir düzeyini artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, ülke düzeyinde sosyal istikrar ve ekonomik gelişmeyi sağlamayı hedefleyen bir bölgesel gelişim projesidir.[1]

Kuruluş

1996 Bölgelerin Sosyo–Ekonomik Gelişmişlik Durumuna göre yedi bölge içinde gelişmişlikte 5. ve bölge dışına en fazla göç veren alandır.

3 Haziran 2011'de DAP (Doğu Anadolu Projesi) ve KOP (Konya Ovası Projesi) ile birlikte DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi kurulmuştur. 2016 yılında Tokat projeye dahil edilmiştir.

DOKAP bölgesel Gelişme Planı, Japon uluslararası İşbirliği Ajansı ile Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2000 yılında hazırlanmıştır. Plan dahilinde beş sektörel gelişme stratejisi tespit edilmiş, bu stratejilere bağlı 10 program ile 52 projenin yapılması hedeflemiştir.

Hedefler

Doğu Karadeniz bölümünün potansiyelini harekete geçirme, bölgenin ülkenin diğer kısımları ile arasındaki gelişme farkını azaltma, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama temel hedeflerdir. Dağlık Bölge Planlaması şeklinde gelişecek projenin ülkenin diğer dağlık alanları içinde örnek olması beklenmektedir.[2]

Proje kapsamında yapılacak işler beş eksende toplanmıştır: 1.Ekonomik kalkınma, 2.Turizm ve çevresel sürdürebilirlik, 3.Sosyal gelişme, 4.Alt yapı ve kentsel gelişme, 5. Yerel kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi.

Proje eylem planı dahilinde şu hedeflere ulaşılması tasarlanmıştır:[3] Yeşil Yol kapsamında yol yapımı ve iyileştirilmesi, biyo kaçakçılık ile mücadele, tarımsal kirliliğin azaltılması, sertifikalı fidan ve tohum üretimi, fındık ve çayın kalitesinin artırılması, tıbbi aromatik bitkilerin belirlenmesi, arıcılığın desteklenmesi, bölgeden yapılan ihracatın artırılması, sınır ötesi ile işbirliği yapılması, bölge tersanelerinin desteklenmesi, limanların etkin kullanımı, yük ve insan taşımacılığı için teleferiklerin kurulması, sulama altyapısının geliştirilmesi, KÖYDES kapsamında kırsal altyapı ihtiyacının giderilmesi, bölgede yenilenebilir enerji üretiminin desteklenmesi, kentsel rekreasyon alanlarının artırılması, okul ve yurt sayısı ve niteliklerinin iyileştirilmesi, katı atık yönetiminin iyileştirilmesi, bölgenin sağlık turizmi alanı yapılması, kültür varlıklarının envanterinin çıkarılması, spor altyapısının desteklenmesi, çiftçi eğitim programları düzenlenmesi.

Fiziki özellikler

Bölge sınırlarında 7 ilin toprakları bulunur; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Bayburt, Gümüşhane. Proje sınırı kıyıdan, Gürcistan sınırından Çarşamba Ovası'na kadar, iç tarafta ÇoruhKelkit Havzası ile sınırlıdır. Proje alanında 3000 metreyi geçen doğu–batı uzanışlı yüksek dağlar yer alır. Kıyı şeridinden hemen sonra yükselen dağların yamaçları sık ve derin vadiler ile parçalanmıştır. Alanda geniş düzlükler bulunmaz. Batıdan doğuya artan yükselti Kaçkar Dağları'nda 3932 m'ye ulaşır.[2]

Bölgede dağların kıyıya paralel uzandığı boyuna kıyı tipi gözlenir. Kıyıda fazla düzlük bulunmaz, ancak küçük akarsuların ağız bölgelerinde oluşan düzlükler yerleşim için tercih edilmektedir. Eğimin %2'ye kadar olduğu düz alanlar %3, eğimin %30'dan fazla olduğu sarp araziler %20 oranındadır. Proje alanının güneyinde doğu–batı uzanışlı Çoruh–Kelkit oluğu yer alır.[2]

Alanda Karadeniz İklimi etkilidir. Fakat iç bölgelerde karasallığın etkisi artar. Kıyıda 750 mm'nin üzerinde olan yağış, iç kısımda 500 mm'nin altındadır.[2]

Bölgede ekonomik faaliyetler açısından üç önemli kuşak dikkat çekmektedir:[2]

  • A. Birinci kuşak: Sahil boyunca uzanan, 1000 m yükseltiye kadar olan fındık–çay kuşağı. Kır ve şehir yerleşimlerinin yoğun olduğu, ekonominin temelini oluşturan fındık ve çayın yetiştirildiği, ulaşımın geliştiği kuşaktır. Sanayi ve ticaret bu alanda sıkışmıştır. Karayolu geçen ve limana sahip Trabzon, Ordu, Rize ve Giresun merkezleri bölge içi ve bölge dışı taşımacılığı ve ticaretin merkezi konumdadır. Bu kuşakta Çoruh Vadisinde zeytin, kıyıda kivi, karayemiş, ahududu, turunçgiller fındık çay ikilisine alternatif ürünler olarak teklif edilmektedir.
  • B. İkinci kuşak (Orman kuşağı), daha az yerleşimin olduğu mısır tarlaları ve ormanların bulunduğu 1000–2000 m arası kuşaktır. Yerleşim daha seyrek alanda birinci kuşağa göre ekonomik olanaklar kısıtlıdır. Mısır tarımının erozyona neden olduğu kuşakta farklı meyvelerin ziraatı teklif edilmektedir. Bölgede tahrip edilen ormanların doğru şekilde işletilebilmesi için amenajmanın tamamlanması gerekmektedir. Ormanlara zarar veren orman köylülerine yeni ekonomik faaliyetler sunulmalıdır. Örneğin; yaylalar ile bağlantılı modern hayvancılık, değişik meyvelerin üretimi, turizm, köy el sanatları ve orman işçiliği gibi.
  • C. Üçüncü kuşak, ekonominin hayvancılığa bağlı olduğu yaylalar kuşağı. Geçici yerleşmelerin hakim olduğu kısıtlı ekim–dikim yapılabilen alandır. Kuşburnu tarımı ve yaylacılığın güç şartlarda yapıldığı alan sürekli veya geçici göç etmektedir. Alanda; yayla turizmi geliştirilmeli, yaylaların hayvancılıkta düzenli kullanılmasının temin edilmesi gerekmektedir. Yayla yolları düzenlenmeli, üretilen hayvansal ürünlerin korunması ve işlenmesi için tesisler ile pazara ulaştırılması için düzeli yollar yapılmalıdır.

Kaynakça

  1. ^ "DOĞU KARADENİZ PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİK PLANI" (PDF). dokap.gov.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2020. 
  2. ^ a b c d e BAKIRCI, Muzaffer (2002). "BİR DAĞLIK BÖLGE PLANLAMASI OLARAK DOĞU KARADENİZ PROJESİ (DOKAP)". Coğrafya Dergisi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2020. 
  3. ^ "DOĞU KARADENİZ PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİK PLANI(2017-2021)" (PDF). dokap.gov.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Rize</span> Rizenin ilçesi

Pazar, Karadeniz bölgesindeki Rize'nin bir ilçesidir. Rize'nin 37 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">OECD</span> Uluslarası bir ekonomi örgütü

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü bazen de İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı uluslararası bir ekonomi örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin coğrafi bölgeleri</span> Türkiyenin fiziksel coğrafya esas alınarak belirlenmiş 7 coğrafi bölgesi

Türkiye'nin coğrafi bölgeleri, 6 Haziran-21 Haziran 1941 tarihleri arasında Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi tarafından belirlenmiştir. Kongre ilk, orta ve lise müfredat programları ile okul kitapları, coğrafya terimleri ve coğrafi isimlerin yazılması, Türkiye Coğrafyası'nın ana hatları ve yerlerin adlandırılması üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla toplanmıştı. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, iklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterler dikkate alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlenmiştir. İdari sınırları baz alan Türkiye'nin İBBS'si ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yayla</span> yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şekli

Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Piraziz</span> Giresunun ilçesi

Piraziz, Giresun ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkeli</span> Sinopun ilçesi

Türkeli, Sinop ilinin batısında, Kastamonu sınırında, Karadeniz kıyısında bir ilçedir. Türkeli, daha önceleri Ayancık'a bağlı iken 1957 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Günümüzde ilçeye bağlı 1 bucak (Güzelkent) ile 31 adet köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Mezra</span> kırsal alanda köyden küçük yerleşim birimi

Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir. Mezrada asıl fonksiyon adından da anlaşılacağı gibi ziraattır. Karadeniz'de mezere adı kullanılır. Türkiye mezralarının %90'ı sürekli yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Canik Dağları</span>

Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.

<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>

Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Filyos Çayı</span> Türkiyede akarsu

Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen çayların toplanıp, bir araya getirdiği çaydır. 228 kilometre uzanan çay, Zonguldak'ın Filyos beldesinde Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Gündoğdu, Rize'nin merkez ilçesinde bulunan bir beldeydi. 7 kilometre kare alanda, 6.200 nüfusa sahip olmakla birlikte beş mahalle ve on beş köyü içinde barındırmaktadır. Mevcut coğrafi ve idari yapısıyla 7 ilçeden daha büyük olan Gündoğdu 1965 yılında belde konumuna ulaşarak 2014 yerel seçimleri sonrası belde kapanmıştır. Mevcut mahalle köyle aynı isimlerle Rize Belediyesi'ne devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı ve kalkınma ajanslarından sorumlu olan genel müdürlüktür.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.