İçeriğe atla

Doğu Kanada kurdu

Doğu Kanada kurdu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Carnivora
Familya:Canidae
Oymak:Canini
Alt oymak:Canina
Cins:Canis
Tür: C. lupus
Alt tür: C. l. lycaon
Üçlü adlandırma
Canis lupus lycaon
Schreber, 1775[1]
Dağılımı
Sinonimler
  • Canis lupus canadensis de Blainville, 1843
  • Canis lupus ungavensis Comeau, 1940

Doğu Kanada kurdu (Canis lupus lycaon), Kanada'nın ABD sınırına yakın doğu bölgesinde yaşayan bir kurt alt türü. Ontario, Québec, Minnesota ve Manitoba bölgelerinde de sıkça rastlanabilir. DNA analizleri soyunun 750.000 yıl önceki atalara dayandığını ortaya çıkarmıştır. Kahverengi ve boz arasında bir rengi vardır. C. l. canadensis (de Blainville, 1843) ve C. l. ungavensis (Comeau, 1940) şeklinde sinonimleri vardır. Nesillerinin tehlikede olmasından %66 insanların sorumlu olduğu sanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ J. C. D. von Schreber (1775), Die Säugthiere in Abbildungen nach der Natur mit Beschreibungen 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Seattle</span>

Seattle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinde bulunan bir şehirdir. ABD'nin en kuzeybatı ucunda bulunan King County'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Azerbaycan</span> İran eyaleti

Doğu Azerbaycan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. İran Azerbaycanı denilen ve İran'ın 6 eyaletini kapsayan bölge içinde yer alır. Aynı zamanda İran Azerileri'nin İran içinde en yoğun bulunduğu eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Ontario</span> Kanada eyaleti

Ontario, Kanada'nın 10 eyaletinden birisidir. Eyaletler arasında nüfus olarak en kalabalık eyalettir. 10 eyalet arasında yüzölçümü bakımından 2. sıradadır. 10 eyalate, eyalet statüsünde olmayan 3 bölge eklendiğinde ise yüzölçümü bakımından 4. sırada yer almaktadır. Kanada'nın doğu-orta kısmında Doğu Kanada bölgesinde yer alır. Eyaletin başkenti, aynı zamanda ülkenin en kalabalık kenti olan Toronto'dur. Federal başkent olan Ottawa'da, Ontario eyaletinde yer almaktadır. Ontario 13,448,494 nüfus sayısı ille Kanada'nın toplam nüfusunun yaklaşık %38,3'ünü temsil eder. Bunun yanında, her yıl Kanada'ya göçmen olarak gelen yaklaşık 300.000 kişinin %53'ü yaşamak için Ontario'yu tercih etmektedir. Eyaletin yüzölçümü ise 1.076.395 km²'dir. Resmi dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Toprakları</span>

Northwest Territories, Kanada'nın Kuzey Kanada denen kuzey bölgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Calgary</span> Kanadada belediye

Calgary, sahip olduğu 1,239.220 nüfusuyla Kanada'nın dördüncü ve Alberta eyaletinin (Kanada) en büyük kentidir. Şehir, dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Calgary-Edmonton Koridoru'nun en güney ucunda yer alır. Calgary'nin ekonomisi enerji, finansal hizmetler, film ve televizyon, ulaşım ve lojistik, teknoloji, imalat, havacılık, sağlık ve sağlık, perakende ve turizm sektörlerindeki faaliyetleri içerir. Calgary Metropolitan Bölgesi, ülkenin en büyük 800 şirketi arasında Kanada'nın ikinci en yüksek kurumsal merkez ofisine ev sahipliği yapmaktadır. Kent, 1988 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın eyaletleri ve bölgeleri</span>

Kanada'nın eyaletleri ve bölgeleri, Kanada'nın birinci düzey idari bölümleridir. Kanada resmî olarak province denen 10 eyalet ile resmî olarak territory denen 3 bölgeye ayrılmıştır. Eyaletlerin federal yönetimden geniş oranda özerkliği varsa da bölgelerin bağımsızlığı daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanama</span>

Kanama, canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız sömürge imparatorluğu</span> 17. asırdan 20. asıra kadar sürdüğü düşünülen Fransa sömürgesi altındaki Afrika bölgeleri

Fransız sömürge imparatorluğu, 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından Dünya'nın en büyük ikinci sömürge imparatorluğuydu. İmparatorluğunun yüzölçümü, anavatan ile birlikte 1900 ile 1939 yılları arasında 13.500.000 km²ye ulaştı. Bu büyüklük toplam karasal alanının %10'u idi. İlk Fransız sömürge imparatorluğu, zirvesinde (1680), 10.000.000 km²'nin üzerine yayıldı, o zamanlar dünyanın sadece İspanyol İmparatorluğu'nun arkasındaki en büyük ikinci imparatorluğu. Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun toplam alanı, birinci ve ikinci Fransız sömürge imparatorluklarının bir araya gelmesiyle, dünyanın en büyük ikinci olan 24.000.000 km²'ye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı vaşak</span> Avrupa ve Asyaya özgü orta büyüklükteki kedi türü

Bayağı vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Avrasya'da yaygın olan bir vaşak türüdür. Orta büyüklükteki yabani kedi cinsi Lynx'in günümüze ulaşan dört türünden biridir. Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya ve Sibirya'ya, Tibet Platosu ve Himalayalar'a kadar geniş bir alana yayılmıştır. Ilıman ve boreal ormanlarda 5.500 m (18.000 ft) yüksekliğe kadar yaşar. Geniş dağılımına rağmen, habitat kaybı ve parçalanması, kaçak avlanma ve avının tükenmesi nedeniyle tehdit altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren geyiği</span>

Ren geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından arktik ve subarktik bölgelerinde yaşayan bir geyik türüdür.

Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.

<span class="mw-page-title-main">UTC-05.00</span>

UTC−05:00, UTC'den 5 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">ICAO kodu</span>

ICAO hava meydanı kodları ya da resmî adıyla location indicators, ICAO tarafından Dünya üzerindeki tüm hava meydanlarını tanımlamak üzere her bir meydan için oluşturulmuş 4 karakterli alfanümerik kodlar. Bu kodlar ICAO Document 7910: Location Indicators belgesinde yayımlanır. Örneğin Heathrow Havalimanı'nın ICAO kodu EGLL'dir.

Subarktik Kızılderilileri, Kuzey Amerika'da Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden Arktika'nın güneyinde kalan Subarktik bölgede, İç Alaska, Batı Subarktik ya da Batı Kanada Kalkanı ile Doğu Subarktik ya da Doğu Kanada Kalkanı ve Mackenzie Nehri drenaj sahasındaki yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzey ve kuzeybatıdan Arktika halkları olan Eskimo-Aleutlarla çevrilidirler. Batıda Atabask dillerinin konuşan Atabasklar doğuda ise Algonkin dillerini konuşan Algonkin halkları (kısmen) olmak üzere iki ana büyük grup görülür. Güneydoğusunda Kuzeydoğu Kızılderilileri, güneyinde Ova Kızılderilileri, güneybatısında Plato Kızılderilileri, batısında Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültür grupları yer alır. Eskimolar'a komşu olanlar onların kültüründen etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika su samuru</span> Yarı sucul memeli türü

Kuzey Amerika su samuru ya da Kanada su samuru, sansargiller familyasından, Kuzey Amerika'da yaşayan, yarı sucul, 5.0–14 kg ağırlığında, etçil bir memeli türüdür. Kalın kürkü su geçirmezdir. Balıklar ana besini olsa da amfibiler, kaplumbağalar ve kerevitler de besinleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada</span>

Doğu Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi olarak farklı tanımlanan doğu bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneydoğusuna denk düşen ya da bir başka deyişle Manitoba'nın doğusunda kalan Ontario, Québec, Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Yeni İskoçya eyaletleri olmak üzere altı eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, Kanada'nın doğusuna verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Kanadalılar</span> Kanada vatandaşları

Kanadalılar Kanada'da yaşayan ve Kanada'nın en ağır sayıda olan etkin halktır. 1534 ila 1763 yılına dek Fransız yönetiminde olup 1764 yılında İngiliz sömürgesine uğramışlardır. Günümüzde ise Kanada'da yine de Fransız bölgesi kalmıştır. Şu anki Fransız bölgesi Québecdir. Normal kökensiz Kanada'da yaşayan Kanadalı halkı ülkenin ağırlıklı olan Ontario, New Brunswick, Nova Scotia ve Québec bölgesinde vardırlar. Nüfusleri 36 milyondur.