İçeriğe atla

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiTCDD Taşımacılık
Yer2. & 4. Bölge
İlk - Son durak
İstasyonlarAnkara – Kars: 55
Kars – Ankara: 51
Sefer sıklığıHer gün karşılıklı 1 sefer
Yolculuk süresi26 saat 32 dakika (Kars yönü)
25 saat 56 dakika (Ankara yönü)
Web sitesiDoğu Ekspresi Bilgi Sayfası
Hizmet
TürüAnahat Treni[1]
SistemTCDD
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık
Tarihçe
Açılış1936
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu1.365,204 kilometre (848,298 mi)
Hat açıklığıStandart (1,435 mm)
Kabin sistemi2+1 Pulman Vagon, Örtülü Kuşetli Vagon, Yataklı Vagon ve Yemekli Vagon
Rota sayısı2
AnkaraKars
KarsAnkara
Çalışma Hızı80 km/sa (50 mph)
En yüksek rakım4,50 m (14,8 ft)
Güzergâh haritası

Ankara[2][3][4][5][6]
Kayaş[5][6]
Nenek
Elmadağ
Irmak[3][7]
Kırıkkale[3]
Çerikli
Yerköy
Şefaatli
Sarıkent
Yenifakılı
Beydeğirmeni
Boğazköprü[3][8]
Kayseri[3]
Yeniçubuk
Şarkışla
Hanlı
Sivas[3][5]
Bostankaya
Yenikangal
Çetinkaya[3][9]
Avşar
Güneş
Göçentaşı
Cürek
Demirdağ
Kemaliye Çaltı
Adatepe
Bağıştaş
İliç
Güllübağ
Yahşiler
Eriç
Kemah
Erzincan[3]
Tanyeri
Demirkapı
Mercan
Çadırkaya (Gözeler)
Erbaş
Karasu
Aşkale
Kandilli
Ilıca
Erzurum[3]
Horasan
Süngütaşı
Karaurgan
Topdağ
Sarıkamış
Selim
Benliahmet
Kars[3]

Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından AnkaraKars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir.[1] Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.

Tren, Ankara - Kars güzergâhındaki seferini 25 saat 30 dakikada tamamlamakta; Kars - Ankara güzergâhında ise seferini 25 saatte tamamlamaktadır.[10]

Doğu Ekspresi, Ankara – Kars demiryolu'nun inşasına paralel olarak ilk seferini 1936 yılında HaydarpaşaÇetinkaya arasında yaptı. 1939'da hattın Erzurum'a ulaşmasıyla trenin güzergahı Erzurum'a uzadı. O dönemler Erzurum – Kars arasının Rus hat açıklığında olması sebebiyle yolcular Kars'a varmak için Erzurum'da tren değiştirmek zorundaydılar. 1962'de hattın standart hat açıklığına değiştirilmesiyle Haydarpaşa-Kars arasında kesintisiz seferler başlamıştır. 2012'de Ankara – İstanbul YHD projesinin inşası sebebiyle hat kısaltılmış ve seyahat başlangıç noktası Ankara olmuştur.

Güzergah haritası

Seferler

Günlük karşılıklı 1 adet seferin düzenlendiği tren hattında sefer süresi yaklaşık 26 saattir. Ankara-Kars arası tren ücreti Eylül 2023 itibarıyla 400₺ olarak belirlenmiştir.[11]

Ankara – Kars
İstasyon 22010
Hareket saati
Ankara 17:55
Kars 20:27
(ertesi gün)
Yolculuk Süresi 26 sa 32 dk
Kars – Ankara
İstasyon 42009
Hareket saati
Kars 08:00
Ankara 09:56
(ertesi gün)
Yolculuk Süresi 25 sa 56 dk

Görseller

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Ekspresi</span> Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına ait bir tren hattı

Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.

4 Eylül Mavi Treni, Ankara – Malatya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

Ankara – Polatlı Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Polatlı güzergâhında her gün karşılıklı olarak işletilen bölgesel trenidir. Başkentray'da kullanılan E 23000 EMU banliyö tren setleri ile sefer yapılmaktadır.

İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara arasında yer alan TCDD'ye ait demiryolu hattıdır. Hat, Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu Bölgesi'ne giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Mavi Treni</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

İzmir Mavi Treni, İzmir-Basmane – Ankara güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adapazarı-Gebze Bölgesel Treni</span> Bölgesel tren hattı

Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı Tren İstasyonu</span>

Polatlı Tren İstasyonu, Ankara'nın Polatlı ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kars Garı</span> Kars Merkez, Karsta bir tren istasyonu

Kars Garı, Kars'ın il merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Selim Tren İstasyonu, Kars'ın Selim ilçesinde bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon, 1913'te Transkafkasya Demiryolu tarafından inşa edildi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Kars'ın Türkiye'ye verilmesinin ardından 1962 yılında raylar standart hat açıklığı ile değiştirildi.

Ege Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından İzmir-Basmane – Eskişehir güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD 4. Bölge</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD 4. Bölge Müdürlüğü, merkezi Sivas'taki Sivas Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

Malatya – Çetinkaya demiryolu, Malatya – Çetinkaya arasında bulunan TCDD'ye ait 139,787 kilometre (86,860 mi) uzunluğundaki ana demiryolu hattıdır.

Çetinkaya Tren İstasyonu, Sivas'ın Kangal ilçesi Çetinkaya bucağında yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

Turistik Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından 1.365,204 kilometre (848,298 mi) uzunluğundaki Ankara - Kars güzergâhında kış sezonu boyunca haftada üç gün karşılıklı işleyen yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan ve turistik amaçlı işletilen ekspres anahat trenidir.

Van Gölü Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından 1.352,430 kilometre (840,361 mi) uzunluğundaki Ankara - Tatvan güzergâhında hafta iki gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

17 Eylül Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Bandırma – İzmir-Basmane güzergâhında her gün tek yön işletilen anahat trenidir. Trenin seyahat süresi yaklaşık 5 saat 50 dakika olup, yolculuk sırasında Balıkesir, Soma, Akhisar ve Manisa'da yolcu indirip-bindirme yapmaktadır. Tren 2+1 pulman vagonlar şeklinde hizmet vermektedir. Hattın İzmir – Bandırma arasındaki seferleri 6 Eylül Ekspresi olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kurtalan Ekspresi</span>

Güney Kurtalan Ekspresi ya da Güney Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara - Kurtalan güzergâhında haftada beş gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

Ankara – Elmadağ Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Elmadağ güzergâhında her gün karşılıklı olarak işletilmiş, iptal edilen bölgesel trendi. DM 15000 DMU tren setleri ile sefer yapılmaktaydı.