İçeriğe atla

Doğu Cephesi Madalyası

Doğu Cephesi Madalyası
Adolf Hitler ve Yüksek Rütbeli Wehrmacht Subayları tarafından verilir
ÜlkeNazi Almanyası
TürCephe Hizmeti Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
Wehrmacht ve Waffen-SS personelleri
Gerekçe15 Kasım 1941'den 15 Nisan 1942'ye kadar Doğu Cephesi'nde hizmet vermek.
Savaş2. Dünya Savaşı
DurumArtık Verilmemektedir
İstatistikler
Kuruluş26 Mayıs 1942
Son Verilişi4 Eylül 1944
Toplam Verilişi3 Milyonun üstünde
Öncelik
ÜstSavaş Liyakat Haçı


Doğu Cephesi Madalyası (Almanca: Ostmedaille) resmi adıyla, Doğu'da Kış Muharebesi 1941-1942 Adolf Hitler'in emriyle 26 Mayıs 1942'de oluşturulan Wehrmacht madalyasıydı.[1]
Doğu Cephesi Madalyası "15 Kasım 1941'den 15 Nisan 1942'ye kadar Bolşevik düşmanla ve Rus Kışıyla mücadele etme tecrübesine erişmiş " herhangi bir Waffen-SS ve Wehrmacht personeline verildi. Ayrıca Sovyetler Birliği sınırları içerisinde çatışma hattında öldürülen herhangi bir Waffen-SS ve Wehrmacht personeline de verildi. [2] Askerler arasında "Donuk Et Madalyası" olarak anılırdı. [3]

Kriterler

Wehrmacht personeli ancak Doğu Cephesi'nde bu şartları karşıladıktan sonra Doğu Cephesi Madalyasıyla taltif edildi: Minimum 14 gün aktif çarpışmada bulunmak, 30 hava sortisi icra etmek, 60 gün devamlı çarpışma bölgesinde hizmet vermek, Soğuk Isırığından etkilenmek, Yara Rozeti'nin şartlarını karşılayacak durumda olmak bu şartlardan bazılarıydı.[2]
20 Ocak 1943'te Doğu Cephesi Madalyası'nın resmi kriterleri muharip olmayan personeli ve her iki cinsiyeti de kapsar hale geldi. Ayrıca Wehrmacht birliklerinin yabancı personeli, çatışma sırasında kaybolanlar [4] ve Wehrmacht kontrolü altında çalışan sivilleri kapsar hale de geldi(Yol yapımı ve İnşaatlarda çalışanlar da dahil olmak üzere) [5] . 4 Eylül 1944'te Doğu Cephesi Madalyası resmi olarak OKW tarafından kaldırıldı. [2]

Tasarımı ve Görünüşü

Doğu Cephesi Madalyası SS-Unterscharführer Ernst Krauit tarafından tasarlandı [2]. Çapı 3.6 cm olarak tasarlanmıştır. Çinkodan yapılması Madalya'ya rengini vermiştir. Madalya'nın ön yüzünde Nasyonal Sosyalizm'in simgelerinden birisi olan bir kartal arkasında defne dalı bulunan bir Svastika üzerinde tutunmuş vaziyette duruyor. Madalya'nın arkasında ise "Winterschlacht im Osten 1941/1942" yazısı bulunuyor ve altında çapraz vaziyette duran iki kılıç bulunuyor. 3 milyonun üzerinde Madalya taltif edildi ve çok daha fazlası üretildi.
1945 yılında Nazi Dönemi'ne ait Madalyalar'ın takılması yasaklandıktan sonra, Doğu Cephesi Madalyası da 1957 yılında tasarım değişikliğine uğrayan madalyalar arasındaydı. Madalya'dan Svastika kaldırıldı.[6]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anschluss Hatıra Madalyası</span>

Anschluss Hatıra Madalyası İki Savaş Arası Dönem'de verilen Nazi Almanyası Madalyasıydı. Alman İşgal Madalyaları'nın ilkiydi.

Karl Decker, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. 21 Nisan 1945'te Ruhr Cebi Muharebesi sırasında intihar etti. Decker, Meşe Yaprağı Ve Kılıç İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Allmendinger</span>

Karl Allmendinger, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. 5. Piyade Tümeni'ne, 5. Kolordu'ya ardından Doğu Cephesi'nde 17. Ordu'ya komuta etti. Kendisi Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Schlieper</span> Alman Asker

Fritz Schlieper, 1. Dünya Savaşı'nda ve 2. Dünya Savaşı'nda hizmet vermiş bir Alman subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Vierow</span>

Erwin Vierow, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Axthelm</span>

Walther Moritz Heinrich Wolfgang von Axthelm, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Panzer Rozeti</span>

Panzer Rozeti 2. Dünya Savaşı'nda Zırhlı Birlik mensuplarına verilen Nazi Almanyası nişanıydı. 1 Haziran 1940'tan önce Panzerkampfwagenabzeichen olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Haçı</span>

İspanyol Haçı İspanyol İç Savaşı'na General Francisco Franco tarafında katılım gösteren Alman birliklere verilen bir Nazi Almanyası nişanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Demir Haç'a Toka Eklentisi</span>

Demir Haç'a Toka Eklentisi 1. Dünya Savaşı sırasında Demir Haçla taltif edilmiş ve 2. Dünya Savaşı sırasında tekrardan bu madalyayla taltif edilmiş Wehrmacht personeline taltif edilen beyaz ve metal askeri tokaydı.
2. Dünya Savaşı sırasında 100.000'i aşkın Toka Eklentisi taltif edildi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Haçı</span>

Alman Haçı Savaş Nişanı, normalde Alman Haçı olarak ya da Deutsches Kreuz olarak kısaltılır, Adolf Hitler tarafından 28 Eylül 1941'de kuruldu. Gümüş ve altın olmak üzere iki sınıfta taltif edilirdi: Altın Alman Haçı tekrarlanmış olağanüstü cesurca davranışlar sergilendiğinde veya olağanüstü liderlik yapıldığında; Gümüş Alman Haçı ise üstün gayretli ve devamlı biçimde muharip olmayan savaş katkısı yapıldığında taltif edilirdi. Altın Alman Haçı, 1. Sınıf Demir Haç'ın üstüdür fakat Şövalye Haçı'nın altındadır. Gümüş Alman Haçı ise 1. Sınıf Kılıç Eklentili Savaş Liyakat Haçı'nın üstüdür fakat Kılıç Eklentili Şövalye Savaş Liyakat Haçı'nın altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Memel Madalyası</span>

Memel'in Dönüşü Hatıra Madalyası İki Savaş Arası Dönem'de taltif edilen bir Nazi Almanyası Nişanıydı. Memel Madalyası, Alman İlhak Madalyaları'nın sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Werner Ostendorff</span>

Werner Ostendorff, 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Panzer Kolordusu'nun kurmay başkanlığını ve 2. SS Panzer Tümeni "Das Reich"ın komutanlığını yapmış bir Waffen-SS generaliydi. 1 Mayıs 1945'te aldığı yaralardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sudetenland Madalyası</span>

1 Ekim 1938 Hatıra Madalyası genellikle Sudetenland Madalyası olarak bilinen madalya İki Savaş Arası Dönem'de taltif edilmiş bir Nazi Almanyası Madalyası'ydı ve Alman İlhak Madalyaları'nın ikincisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Versock</span>

Kurt Versock, 2. Dünya Savaşı sırasında Şövalye Haçıyla taltif edilmiş bir Wehrmacht generaliydi.
Versock, Alman Ordusu'na 1914'te katıldı ve 1. Dünya Savaşı'nda yer aldı. Savaştan sonra Reichswehr'da kaldı ve ardından Wehrmacht'ta hizmet verdi. 1939'da Polonya Seferi'ne ve 1941'de Barbarossa Harekâtı'na cephe hattı komutanı olarak katıldı. 25 Ağustos 1942'de Şövalye Haçıyla taltif edildi. Mayıs 1943'te 24. Piyade Tümeni'nin komutasına atandı.
Eylül 1944'te 43. Kolordu'nun komutasına atandı ve Kurlandiya'nın kıyı savunmasının organizasyonu ile görevlendirildi. Kasım 1944'te General der Gebirgstruppe'liğe terfi ettirildi. Mart 1945'te 43. Kolordu'nun komuta kademesi deniz yoluyla Kurlandiya Kuşatması'ndan tahliye edildi ve Kuzey Macaristan'da bulunan 8. Ordu'yla birleştirildi. 20 Nisan 1945'te Führerreserve'ye transfer edildi. Versock, savaşın sonunda Amerikan kuvvetlere teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Paraşütçü Rozeti (Nazi Almanyası)</span>

Paraşütçü Rozeti (Almanca:Fallschirmschützenabzeichen), Wehrmacht ve Waffen-SS'in nitelikli paraşütçülerine taltif edilen bir rozetti.
Rozet, ilk olarak Hermann Göring'in emriyle 5 Kasım 1936'da oluşturuldu. Aslında rozet gerekli atlayış sayısı olan 6 atlayışı tamamlayan Luftwaffe personeline taltif ediliyordu. Rozet gümüş bir çelenkle çevrili pençelerinde svastika bulunan ve dalış yapan bir kartal şeklindedir. Kartal simgesi altın kaplamalı bronzdan yapılırken defne çelengi ise oksitlenmiş gümüşten yapılıyordu. 1937'de rozetin ham maddesi alüminyumla değiştirildi. 1942'nin sonlarında rozetin ham maddesi tekrardan metal bir alaşımla değiştirildi. 1937'de uçuş tulumlarında giyilmek üzere rozetin kumaş hali oluşturuldu. Rozetle taltif edilen kimse rozet için her yıl tekrardan hak kazanmak zorundaydı.
Rozetin Heer versiyonu 1 Eylül 1937'de svastika çelengin üstüne yeniden konumlandırılmış ve üstünde dikey bir kartal olacak şekilde tanıtıldı. Luftwaffe'de olduğu gibi rozetin Heer versiyonunda da taltif edilen kimse rozet için her yıl tekrardan hak kazanmak zorundaydı. 1936'da Heer, 1938'de tabur büyüklüğüne genişletilecek olan kendi paraşütçü birliğinin kurulmasını emretti. 1939'da Heer paraşüt birlikleri Luftwaffe'ye transfer edildiğinde eski Heer askerleri Paraşütçü Rozeti'nin Heer versiyonunu takmaya devam etti. 500, 501 ve 502. Waffen-SS Paraşütçü Taburu personeli de atlama ve diğer gerekli testleri geçtikten sonra Paraşütçü Rozeti'nin Luftwaffe versiyonuyla taltif edilirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Arpke</span>

Helmut Arpke, 2. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe'de hizmet vermiş bir subaydı. Kendisi, Eben-Emael Kalesi Muharebesi'nde gösterdiği cesurluk ve iyi komutadan ötürü Şövalye Haçıyla taltif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları</span>

Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları, 1923 ve 1945 yılları arasında ilk olarak Nazi Partisi tarafından daha sonra Nazi Almanyası tarafından takdim edilmiş askerî, politik ve sivil madalya ve nişanlardı.
İlk ödüller 1920'lerde, parti üniformalarına takılan politik nişanların yanı sıra 1. Dünya Savaşı yahut öncesinde kazanılmış ödüllerin giyimiyle Naziler Almanya'da ulusal güç olmadan başladı.
1933'ten sonra devlet, her Alman vatandaşına takdim edilebilecek sivil nişanlar oluşturmaya başladı. Böylece bazı ödüller Nazi Partisi üyeleri, Alman askerî personeli ve sıradan sivillere verilir hale geldi. Alman devletinin çoğu standart ödülü, Hayat Kurtarma Madalyaları gibi, Nazi sembolü svastikayı içermesi için yeniden tasarladı.
Wehrmacht Uzun Hizmet Madalyası ve onu takip eden ödüller olan İspanya İç Savaşı'na katılımı ödüllendirmek için İspanyol Haçı, Avusturya'nın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Anschluss Hatıra Madalyası, Sudetenland'ın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Sudetenland Madalyası ve son olarak Memel'in İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Memel Madalyası da dahil olmak üzere savaş öncesi dönemde bir dizi askerî ödül oluşturuldu. En çok askerî ödül, 2. Dünya Savaşı patlak verdikten sonra, 1939'da oluşturuldu. Ödüller Yönetmeliği, askerî, sivil ve politik ödüllerin herhangi bir askerî veya paramiliter üniformaya aynı anda giyimine izin veriyordu.
Nazi Almanyası madalya ve nişanlarının nazilerin 1945'teki mağlubiyetinin ardından svastika sembolünün kullanımının yasaklanmasıyla birlikte verilmesi durduruldu. 1957'de Batı Almanya, madalya ve nişanlarla taltif edilmiş gazilerin madalya ve nişanlarını Bundeswehr üniformasına takabilmesine izin verdi. 2. Dünya Savaşı kahramanlık ve cephe madalyalarının çoğu da svastikanın kaldırılması şartıyla giyimine izin verilen madalya ve nişanlar arasındaydı. Bu şart birçok ödülün yeniden tasarlanmasına öncülük etti. Örneğin, Demir Haç'taki ve Savaş Liyakat Haçı'ndaki svastika üç yapraklı meşe yaprağı demetiyle değiştirildi. Ek olarak Batı Almanya ve Doğu Almanya hükûmetlerince savaş sonrası hizmet için yeni askerî ödüller oluşturuldu.

Hans Schmidt, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. Kendisi, Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.
24. Ordu, Mayıs 1945'te Batı Cephesi'nde teslim olduğunda ordunun komutasında Schmidt vardı.

Ralph Graf von Oriola, 2. Dünya Savaşı'nda 13. Kolordu'ya komuta etmiş bir Wehrmacht generaliydi. Kendisi, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Alman İlhak Madalyaları, Çiçek Savaşı madalyaları olarak da bilinir, etnik Alman nüfusunun fazla olduğu komşu ülkelerin ve bölgelerin başarılı ilhaklarını anmak adına oluşturulan bir madalyalar dizisiydi. Bu ilhaklar, Avusturya, Sudetenland ve Memel'in ilhakından oluşmaktadır. Batı Çekoslovakya'nın kalanının ilhakı, Sudetenland Madalyası'nın kurdalesine takılan "Prag Kalesi Tokası"yla anılmıştır.