İçeriğe atla

Doğu Batı

Doğu Batı
KategorilerTarih, Felsefe, Kültür
SıklıkÜç aylık
İlk sayıKasım 1997
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Doğu Batı, ilk sayısı Kasım 1997'de yayımlanan[1] 3 aylık akademik ve entelektüel bir düşünce dergisidir. Tarih, felsefe, psikoloji, sosyoloji, düşünce tarihi, kültürel araştırmalar gibi konularda makaleler yayımlar.[2][3][4][5]

Dergi her sayısında farklı bir konu işlenmekte, değişik görüşteki yazarların yazılarına yer vermektedir. Halil İnalcık, Etyen Mahçupyan, İlber Ortaylı gibi yazarların da yazdığı dergi, zaman zaman çevirilere de yer vermektedir. Doğu Batı, yılda dört sayı olmak üzere kasım, şubat, mayıs ve ağustos aylarında yayımlanmaktadır. Hakemli bir dergi olup reklam kabul edilmemektedir. Birçok sayısının yeni baskısı yapılmıştır.

Derginin genel yayın yönetmeni Taşkın Takış'tır.

Yayın kurulu

Halil İnalcık, E. Fuat Keyman, Mehmet Ali Kılıçbay, Etyen Mahçupyan, Süleyman Seyfi Öğün, Doğan Özlem, Ali Yaşar Sarıbay

Danışma kurulu

Tülin Bumin, Ufuk Coşkun, Nezih Erdoğan, Cem Deveci, Ahmet İnam, Hasan Bülent Kahraman, Yusuf Kaplan, Kurtuluş Kayalı, Nuray Mert, İlber Ortaylı, Ömer Naci Soykan, İlhan Tekeli, Mirze Mehmet Zorbay

Kaynakça

  1. ^ Şenel, Cahid (2011). "Tanzimat'tan Günümüze Felsefe Dergileri: Açıklamalı ve Seçme Bir Bibliyografya Denemesi" (PDF). Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. 9 (17). Bilim ve Sanat Vakfı. s. 446. ISSN 1303-9369. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  2. ^ Tenekeci, Nermin. "Doğu Batı". anlayis.net. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  3. ^ Akdağ, Yusuf. "Doğu Batı'nın "Türk Sosyalizminin Eleştirisi" Dosyası Üzerine Eleştirel Notlar". ozgurlukdunyasi.org. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  4. ^ Temizcan, Yusuf. "Yayınevleri Ne Durumda? Doğu-Batı Yayınları". gencdergisi.com. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  5. ^ Çamur, Hazal (14 Mayıs 2015). "Doğu Batı Düşünce Dergisi'nin 71. Sayısının Konusu Mit ve Masallar". kayiprihtim.org. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Birikim, sosyalist kültür dergisi sloganı ile yayımlanan aylık dergi. 1975'te, Murat Belge, Ömer Laçiner ve Can Yücel öncülüğünde başlayan yayımı 1980'de sıkıyönetim kararıyla durdurulmuştur. 12 Eylül Darbesi ile verilen 9 yıllık aranın ardından Mayıs 1989'da yeniden yayımlanmaya başlamıştır. Yayımını kesintisiz olarak sürdürmektedir. Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Yazı İşleri Müdürü ise Barış Özkul'dur.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

Süleyman Şah veya Kaya Alp oğlu Süleyman Alp, Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî olarak kurulmasına giden süreçte önemli bir yere sahiptir. Kaya Alp'in oğlu ve Ertuğrul Gazi'nin babası olan Gündüz Alp'in atasıdır. Bazı kaynaklara göre ise Ertuğrul Bey'in babası. Oğuzlar'ın Kayı Boyu'ndandır. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler olmadığı gibi 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı Boyu'nun reisi olduğu bilinir. Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Orta Asya’daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar vermiştir. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşti. Aynı boya mensup bâzı aşiretler de Diyarbakır, Mardin ve Urfa'ya yerleştiler. 1225-1226 arası da Haçlı Kalesi'nin fethi onun devrinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<i>Tarihçilerin Kutbu "Halil İnalcık Kitabı"</i>

Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı, Türk tarihçi Halil İnalcık'ın hayatını anlatan kitap. Emine Çaykara, tarihçi ile yaptığı nehir söyleşiyi kitap hâline getirmiştir.

Türk Düşüncesi, Aralık 1953'ten Nisan 1960'a kadar 63 sayı olarak çıkan Türkçe fikir ve sanat dergisidir. Yönetmen ve başyazarı Peyami Safa idi. “Aylık fikir ve sanat dergisi” mottosu altında çıkan dergi, Türk milliyetçisi-muhafazakar çizgide yayın hayatına devam etti. İstanbul'da yayın faaliyetlerini yürüten dergi, aylık olarak yayımlanmıştı. Yayın düzenlemelerinden kaynaklı istikrarlı bir yayın serüveni olmamış ve bazen yayına aralar verilmişti. 33. sayısından sonra Ağustos ayında yayına ara verilmiş ve tekrar Aralık ayında yayına devam etmişti. Nisan-Mayıs 1958 sayısından sonra ise Ocak 1960 yılına kadar yine ara vermişti. Komünizm, İrtica, İnkılab, Masonluk ve Kıbrıs özel sayıları da çıkardı. İç sayfalarda makaleler, şiirler, hikâyeler ve romanlar yer almış ve son sayfalarında ise "Nekroloji" başlığı altında o ay ölen kayda değer kişiler hakkında bilgilere verilmişti.

Etyen Mahçupyan, Türkiye Ermenisi gazeteci ve yazardır.

Meşveret, Ahmed Rıza’nın 1895'te kurduğu ve Paris'te Fransızca ve Türkçe yayınlanan gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Genç Kalemler</span>

Genç Kalemler, 1910-1912 yıllarında Selanik'te yayınlanan milliyetçi bir fikir dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf İzzeddin Efendi</span> Abdülaziz şehzade iken doğan oğlu

Yusuf İzzeddin Efendi Türk asker ve Osmanlı Hanedanı mensubu. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz'in henüz şehzade iken doğan oğludur. Beklenmedik bir şekilde öldüğünde Osmanlı Hanedanı'nın en büyük erkek çocuğu olarak veliaht sıfatını taşıyordu.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Atlas Tarih</i>

Atlas Tarih, Doğan Burda Dergi Yayıncılık tarafından Haziran 2010 tarihinde Türkiye'de yayımlanmaya başlanmış popüler tarih dergisidir. İlk birkaç sayısı aylık olarak çıkan dergi uzunca bir süredir 2 ayda bir yayımlanmaktadır.

Mecmua-i Fünûn, 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'da yayımlanan aylık Türkçe bilim dergisi.

Hürriyet Gösteri, Aralık 1980'den beri yayında olan kültür, sanat ve edebiyat dergisi.

Erol Özvar, Türk yazar, akademisyen, çevirmen ve mevcut Yükseköğretim Kurulu başkanıdır.

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi Derneği (ADAM) 2006' da kurulan, merkezi Hamamönü Ankara' da bulunan, değişik üniversitelerde çalışmalarına devam eden akademisyenlerin kurduğu, nitelikli insan sayısını arttırmaya yönelik, özellikle sosyal bilimler alanında özgün düşünce ve araştırmalara öncelik vermek üzere çalışmalar yapan düşünce kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kalın</span> Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı

İbrahim Kalın, Türk bürokrat, diplomat, akademisyen ve mevcut Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanı. 11 Aralık 2014'ten 4 Haziran 2023'e kadar büyükelçi sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının sözcülüğünü, 2018 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar kurulu başkan vekilliği ile cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini yürüttü. 5 Haziran 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî İstihbarat Teşkilatı başkanlığı görevine getirildi.

<i>Karar</i> (gazete) gazete

Karar, 7 Mart 2016'dan itibaren çağdaş, muhâfazakâr ve müslüman bir çizgide yayım yapan Türkçe günlük gazete.

Ulûm-ı İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk sosyal bilim dergisidir. Derginin kurucuları Ahmet Şuayip, Rıza Tevfik Bölükbaşı ve Mehmet Cavid Bey'dir. Dergi her ayın 15. günü yayınlamış ve 27 sayı sürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nda liberalizm düşüncesinin kapsamlı analizlerine yer veren ilk dergidir ve Osmanlı aydınlarının liberalizme bakışı hakkında dönemsel ipuçları taşımaktadır. Dergi entelektüel kesime hitap eden dergilerdendir ve liberal yönünün dışında pozitivist ve batı yönlüdür.