Uzak Doğu, Avrupa merkezli yaklaşımda Asya'nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeler.
FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.
2006 FIFA Dünya Kupası, dört yılda bir tekrarlanan uluslararası futbol şampiyonası turnuvası olan FIFA Dünya Kupası'nın 18. ayağıdır. 9 Haziran ila 9 Temmuz 2006 tarihleri arasında; ev sahipliği hakkını Temmuz 2000'de kazanan Almanya'da yapılmıştır ve İtalya kazanmıştır.
Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.
Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.
İç Asya; günümüzde Batı Çin, Moğolistan ve Rusya'nın doğu kesimini oluşturan Kuzey Asya ile bir kısım Doğu Asya coğrafyasını kapsayan bölgedir. İç Asya kavramıyla kastedilen coğrafi alan, Orta Asya ile büyük oranda örtüşmesine karşın Kuzeydoğu Çin gibi İç Asya kavramının kapsadığı bazı bölgeler Orta Asya'ya dahil edilmemektedir. İç Asya, kabataslak şekilde Çin'in batı sınırı ile sınırlanmakta; Çin, Japonya ve Kore üçlüsünün kapsadığı coğrafya da Doğu Asya olarak tanımlanmaktadır.
Asya mutfağı, Asya kıtasına özgü yiyeceklerin genel adı. Bulundukları bölgenin adını alan bu mutfak türleri, geleneksel Çin İmparatorluğu mutfağıyla çağdaş Japon ve Kore Yarımadası mutfaklarının birleşiminden oluşan Doğu Asya; Kamboçya, Laos, Tayland, Vietnam, Brunei, Endonezya, Malezya, Singapur ve Filipinler mutfaklarını barındıran Güneydoğu Asya; bir zamanlar Britanya Hindistanı'nı oluşturan Myanmar, Hindistan, Sri Lanka ve Pakistan başta olmak üzere bölgede bulunan diğer ülkeleri içine alan Güney Asya, Orta Asya ve Orta Doğu mutfaklarıdır.
Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.
Kuzey Afrika Futbol Federasyonları Birliği, 2005 yılında Kuzey Afrika ülkelerini bir çatı altında toplamak için kurulan futbol organizasyonudur. Merkezi, Tunus şehrinde olan organizasyonun kurucu üyeleri Tunus, Cezayir, Fas, Libya ve Mısır'dır.
Batı Asya Futbol Federasyonu, 15 Mayıs 2001'de kurulan ve Batı Asya ülkelerinin ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. Kurucu üyeleri İran, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin ve Suriye'dir. 2009 yılında Katar, BAE ve Yemen olmak üzere üç yeni ulusal federasyon daha katılım sağladı. 2010 yılında Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Suudi Arabistan'ın katılımları ile birlikte üye sayısı 13'e çıkmıştır.
Orta ve Güney Asya Futbol Federasyonu, 8 Güney Asya ve 4 Orta Asya ulusal federasyonunun üye olarak bulunduğu bir futbol yönetim organıdır. AFC'ye bağlı olan bu organın ayrıca SAFF ve CAFF olmak üzere iki alt federasyonu vardır.
Güney Asya Futbol Federasyonu, Güney Asya'da bulunan ülkelerin ulusal futbol federasyonlarını tek bir çatı altında birleştirmeyi amaç edinen organizasyondur. Kurucu üyeleri Bangladeş, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka ulusal federasyonlarıdır. Ayrıca Bhutan 2005 yılında ve Afganistan da 2000 yılında federasyona katıldı.
ASEAN Futbol Federasyonu, AFC'ye bağlı Güneydoğu Asya ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. ASEAN'ın açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliğidir. AFF; Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland ulusal futbol federasyonları tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Brunei de aynı yıl katılım sağlamıştır. Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam ise 1996 yılında federasyona katılmıştır. En son katılan ulusal federasyonlar ise 2004'te üyeliğini gerçekleştiren Doğu Timor ve 2006'da üye olan Avustralya'dır.
Uluslararası Bağımsız Futbol Federasyonu, tanınmayan devletlerin ulusal futbol federasyonlarının üye olduğu bir futbol organizasyonudur. Ocak 2009'da Grönland, Tibet, Kuzey Kıbrıs, Cebelitarık ve Zanzibar olmak üzere sadece beş ülke millî takımının katıldığı 2006 FIFI Wild Kupası'nı organize etmiştir.
2011 AFC Asya Kupası finalleri, 7-29 Ocak 2011 tarihlerinde Katar'da yapıldı. Onbeşinci kez yapılan turnuvada Katar daha önce 1988 AFC Asya Kupası'na da ev sahipliği yapmıştı. İkinci kez ev sahipliği yaptığı bu turnuvada Japonya, Avustralya karşısında 1-0 galip gelerek kupayı kazandı ve Brezilya'da yapılacak olan 2013 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda Asya temsilcisi olarak mücadele etmeye hak kazandı.
Bu liste dünyadaki erkek millî futsal takımlarını göstermektedir.
Filistin Futbol Federasyonu, Filistin Ulusal Yönetimi'nin futboldan sorumlu organıdır. Filistin millî futbol takımının ve Filistin kadın millî futbol takımının yönetimini de elinde bulunduran federasyon, bugünkü İsrail Futbol Federasyonu'nun eski adıdır. İsrail Futbol Federasyonu ve sonraki Filistin Futbol Federasyonu kayıtlarında 1934-1940 yılları arasında Filistin / Eretz İsrail Futbol Federasyonu tarafından oynanan 5 uluslararası maçı vardır. 1962 yılında kurulmuştur.
2015 AFC Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) üyesi ülkelerin katıldığı AFC Asya Kupası'nın 16. turnuvasıdır. Avustralya'nın ev sahipliğinde, 9-31 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. 16 takımın katıldığı turnuvada Avustralya, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandı ve Rusya'da düzenlenecek olan 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılma hakkı elde etti. Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) üyesiyken 2006'da AFC üyesi olan Avustralya, bu şampiyonlukla birlikte iki farklı kıtasal yarışmada şampiyonluk yaşayan ilk millî futbol takımı oldu.
“Doğu Asya Oyunları” Doğu Asya Oyunları Topluluğu (EAGA) tarafından organize edilen, 1993'ten 2013'e kadar her 4 senede bir yapılmış olan; Doğu Asya ülkeleri, Asya Olimpiyat Konseyi ülkeleri ve Okyanusya Ulusal Olimpiyat Komiteleri'ne üye olan Guam ‘dan sporcuların katılımıyla gerçekleştirilmiş çok sporlu etkinliktir. Doğu Asya Oyunları Asya Olimpiyat Konseyi’nin (OCA) 5 bölgesel oyunlarından birisidir. Diğerleri Orta Asya Oyunları,Batı Asya Oyunları, Güney Asya Oyunları ve Güneydoğu Asya Oyunları’dır. 2013 Doğu Asya Oyunları ile bitmiştir. Doğu Asya Gençlik Oyunları adı altında 2019’da başlayacaktır.
Doğu Asya Muson, nemli havayı Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu'ndan Doğu Asya'ya ve Güneydoğu Asya‘ya taşıyan musonal akıştır. Japonya, Kore Yarımadası, Tayvan, Çin'in büyük bir bölümü, Vietnam ve Filipinler'in büyük bir kısmının iklimini etkileyerek küresel nüfusun yaklaşık üçte birini etkiler. Doğu Asya kıtası ile Pasifik Okyanusu arasındaki sıcaklık farklarından kaynaklanır. Doğu Asya musonu, ılık ve yağışlı bir yaz musonuna ve soğuk ve kuru bir kış musonuna bölünmüştür. Bu soğuk ve kuru kış musonu, Loess Platosu'nun oluşumuyla sonuçlanan aeolian toz birikiminden ve pedogenesis'ten sorumludur. Muson, kuzeydeki Sibirya kadar uzaklardaki hava düzenlerini etkiler ve Sibirya Yüksekliği'nin neden olduğu soğuk ve kuru kışlarla tezat oluşturan yağışlı yazlara neden olur ve bu da musonun kuzey enlemleri üzerindeki etkisini dengeler.