İçeriğe atla

Doğu'nun İncisi Kulesi

Koordinatlar: 31°14′30″K 121°29′41″D / 31.24167°K 121.49472°D / 31.24167; 121.49472
Doğu'nun İncisi Kulesi
Orient Pearl Tower
东方明珠广播电视塔
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürTelevizyon, radyo yayını, gözlem, otel ve restoran
KonumŞanghay, Çin
Koordinatlar31°14′30″K 121°29′41″D / 31.24167°K 121.49472°D / 31.24167; 121.49472
Temel atma30 Temmuz 1991[1]
Açılış1994[2]
Maliyet2,803,635,000.00 ¥[3]
Yükseklik
Yükseklik467.9 m
Çatı350.0 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı14
Asansör sayısı6
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd.
İmarcıShanghai Oriental Group Co. Ltd.
Resmî site

Doğu'nun İncisi Kulesi (Çince: 东方明珠广播电视塔; pinyin: Dōngfāng Míngzhū Guǎngbò Diànshì Tǎ; İngilizceOrient Pearl Tower), Çin'in Şanghay şehrinde yer alan bir televizyon kulesidir. Pudong semtine bağlı Lujiazui'de Huangpu Nehri'nin kenarında yer almaktadır. Kule, 1991-1994 yılları arasında inşa edilmiştir. Doğu'nun İncisi Kulesi, 1994-2007 yılları arasında Çin'in en yüksek yapısı olup bu unvanı Şanghay Dünya Finans Merkezi almıştır.

7 Temmuz 2007'de küresel ısınmaya karşı yedi kıtada gerçekleştirilen Live Earth konserlerinin biri Doğu'nun İncisi Kulesi'nde yer aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2016. 
  2. ^ SkyscraperPage - Oriental Pearl Tower 11 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Facts and visitor information on the Canton Tower in China >> The World Federation of Great Towers". Great-towers.com. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2015. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şanghay</span> Çin Halk Cumhuriyetinde bir şehir

Şanghay (Çince: ; Hanyu Pinyin: Shànghǎi; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jin Mao Kulesi</span>

Jin Mao Kulesi Çin'in finans merkezi olan Şanghay'de yer almaktadır. 421 metre yüksekliğe sahip ve 88 kattan oluşmaktadır. Çin Halk Cumhuriyetinin yapıldığında en yüksek gökdeleniydi. 1994'te başlayan inşa 1998 yılında tamamlanmıştır. Şu an dünyanın en yüksek 11. gökdelenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Beetham Tower, Manchester</span>

Beetham Towers İngiltere., Manchester'de karışık kullanımı olan bir gökdelen binasısıdır. Yapının konuş yeri Manchester şehir merkezinde eskiden bir demiryolu viaduktu bulundugu mevkide, "Deansgate", "Great Bridgewater Street" ve "Liverpool Road" kavşağındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Skytree</span>

Tokyo Skytree, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Sumida semtinde yer almakta olup 2012 yılında tamamlanmıştır. 634 metre yüksekliğinde olup Japonya'nın ve dünyanın en yüksek kulesi ve Burç Halife'den sonra dünyanın en yüksek ikinci kendi başına duran yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanton Kulesi</span>

Kanton Kulesi, Çin'in Guangzhou şehrinde yer alan 600 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 2005-2010 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 29 Eylül 2010 tarihinde 2010 Asya Oyunları için açılmıştır. Kanton Kulesi, CN Kulesi'ni geçerek kısa bir süreliğine dünyanın en yüksek kulesi olup bu unvanı 2012 yılında Tokyo Skytree almıştır. Kule, şu anda Çin'in ikinci yüksek yapısı ve dünyanın üçüncü yüksek kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Televizyon Kulesi</span>

Tallinn Televizyon Kulesi, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yer alan bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 30 Eylül 1975 tarihinde başlanmış olup 11 Temmuz 1980 tarihinde 1980 Moskova Olimpiyatları yelken yarışlarında açılmıştır. 314 metre yüksekliği ile Estonya'nın en yüksek yapısıdır. Kulenin gözlem yeri ise 175 metre yükseklikte yer almaktadır ve ek olarak bir döner restoran bulunmaktadır. Kule aynı zamanda Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sky Tower (Auckland)</span>

Sky Tower, Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde yer alan bir televizyon kulesidir. Kule 328 metre yüksekliği ile Güney Yarımküre'nin en yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin Radyo ve Televizyon Kulesi</span>

Tientsin Radyo ve Televizyon Kulesi, Çin'in Tientsin kentinde yer alan 415.2 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1991 yılında inşa edilmiş olup dünyanın sekizinci en yüksek kulesidir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

Sidney Kulesi, Avustralya'nın Sidney kentinde yer alan bir gözlem kulesidir. Kule 1970-1981 yılları arasında inşa edilmiş olup 309 metre yüksekliği ile Sidney'in en yüksek ve Q1'den sonra Avustralya'nın ikinci yüksek yapısıdır ve Güney Yarımküre'nin ikinci yüksek kulesidir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şuhov Kulesi</span>

Şuhov Kulesi veya Şabalovka Kulesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan ve çelik diagrid yapıya sahip bir yayın kulesidir. Kule, 160 metre yüksekliğinde olup Vladimir Şuhov tarafından tasarlanmıştır ve 1920-22 yılları arasında Rus İç Savaşı sırasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emirlik Ofis Kulesi</span>

Emirlik Ofis Kulesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bulunan bir gökdelendir. Bina Emirates Kuleleri'nin bir parçası olup Jumeirah Emirates Towers Hotel'in karşısında yer almaktadır. Bina 354.6 metre yüksekliği ile dünyanın 23. yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay Kulesi</span>

Şanghay Kulesi, Çin'in Şanghay şehrinde yer alan 632 metre uzunluğundaki 127 katlı gökdelen. Bu özelliği ile dünyanın en yüksek üçüncü binası ve en yüksek üçüncü yapısı konumundadır. Ayrıca dünyanın bir bina veya yapıda bulunan en yüksek gözetleme güvertesi ile dünyanın en hızlı asansörüne sahiptir.

Pearl River Tower, Çin'in Guangzhou kentinde bulunan bir gökdelendir. Bina, 309.6 metre yüksekliğinde ve 71 katlı olup 2011 yılında tamamlanmıştır ve China Tobacco'nın genel merkezi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makao Kulesi</span>

Makao Kulesi, Çin'in Makao özel idarî bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon kulesidir. Kule, 338 metre yükseklikte olup 2001 yılında inşa edilmiştir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir ve Grand Lisboa ile birlikte Makao'nun simgesel yapılarından biridir.