İçeriğe atla

Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii

Koordinatlar: 39°53′07″K 32°45′40″D / 39.88528°K 32.76111°D / 39.88528; 32.76111
Doğramacızade Ali Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumAnkara, Türkiye
Koordinatlar39°53′07″K 32°45′40″D / 39.88528°K 32.76111°D / 39.88528; 32.76111
İnançİslam
Açılış2008
DurumEtkin
Mimari
Mimar(lar)Erkut Şahinbaş
Mimari türCami
Özellikler
Minare sayısı1

Doğramacızade Ali Paşa Camii Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent semtinde bulunan cami.

İhsan Doğramacı tarafından babası Doğramacızade Ali Paşa adına yaptırılmıştır. Erkut Şahinbaş'ın mimarı olduğu Türkiye'nin ilk teknolojik camisidir ve sadece ibadet hizmeti vermektedir.

Bir otoparkı ve geniş bir yeşil alanı kapsayan 50 dönümlük arazi üzerinde, 4500 metrekare kapalı alana kurulan, iki yıl süren yapımı 15 milyon dolara mal olan cami, 26 Eylül 2008 Cuma günü açılmıştır. Caminin açılışına, dönemin İçişleri bakanı Beşir Atalay, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Prof. Dr. İhsan Doğramacı katılmıştır.[1]

Doğramacızade Ali Paşa Camisi'nde akıllı bina sistemi uygulanmıştır. Caminin aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrollü organize edilmekte, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri namaz vakitlerine göre çalışmaktadır. Yapılacak programa göre ısıtma ya da soğutma sistemi ile havalandırmayla ilgili sistemler namaz vaktinden 30-45 dakika önce devreye girmektedir. Doğramacızade Ali Paşa Camii, 2023 yılında Abdullatif Al Fozan Cami Mimarisi Ödülü’ne layık görülmüştür. [2]

İhsan Doğramacı'nın 25 Şubat 2010 tarihinde vefatından sonra 28 Şubat 2010 tarihinde caminin arka tarafında bulunan anıt mezara defnedilmiştir. 10 Kasım 2018’de ölen, İhsan Doğramacı’nın eşi Ayser Doğramacı, 12 Kasım 2018’de camideki aile mezarlığına defnedilmiştir. [3]

Kaynakça

  1. ^ "Diyanet Haber". 12 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2011. 

2. {{Web kaynağı | url = http://www.haberturk.com/ankara-haberleri/30500515-suudi-arabistanda-duzenlenen-mimari-yarismada-dogramacizade-ali-pasa-camii-odul-aldi | başlık = Habertürk | erişimtarihi = 11 Eylül 2023 | 3. {{Web kaynağı | url = http://w3.bilkent.edu.tr/www/ayser_dogramaci/ | başlık = Bilkent.edu.tr | erişimtarihi = 11 Eylül 2023 |

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent</span> Çankayada bir mahalle

Bilkent, Ankara'da Bilkent Üniversitesi'nin bulunduğu semttir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi arazileri arasında kuruludur. Eskişehir otobanından Bilkent köprüsü ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan</span> 16. yüzyıl Osmanlı başmimarı ve inşaat mühendisi

Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir. Kariyerinde önemli eserler veren ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" olarak tanımladığı, Edirne'deki Selimiye Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Doğramacı</span> Türk doktor ve akademisyen (1915–2010)

İhsan Doğramacı, Irak Türkmeni asıllı Türk doktor ve akademisyendir. Eski Ankara Üniversitesi rektörü, eski Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı, Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi kurucusudur. İlk YÖK başkanı olarak 10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında görev yapan İhsan Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Atik Ali Paşa Camii</span>

Atik Ali Paşa Camisi ve Külliyesi, II. Mahmud Türbesi'nden Çarşıkapı'ya uzanan Yeniçeriler Caddesi üzerindedir. Külliyenin inşa edildiği alan, Bizans döneminde I. Konstantin tarafından yaptırılan dikilitaşın bulunduğu Konstantin Forumu’nun sınırları içindedir. Külliyenin banisi aslen Bosnalı olan “Hadım, Tavaşi, Şehit, Eski” lakapları ile de anılan ve iki defa sadrazam olup 1511’de Şah Kulu Vakasında şehit olan Atik Ali Paşa’dır. Külliyenin Vakfiyesi 1509 tarihlidir. Cami, “Sedefçiler”, “Eski Ali Paşa”, “Çemberlitaş”, “Dikilitaş”, “Vezirhanı” ve “Sandıkçılar Camisi” isimleriyle de tanınır. Fetih sonrası İstanbul’un en eski eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa Camii</span> İstanbulun Tophane semtinde bulunan cami

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı İstanbul'un Tophane semtinde bulunan camidir. Camideki iki kitabeye göre, Hicri 988 yılında yapılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Selamsız</span>

Selamsız, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı semtlerden biridir. Büyük ölçüde Selami Ali ve Murat Reis mahallelerine yayılan semtin kuzeyinde Sultantepe, kuzeyinde ve kuzeydoğusunda İcadiye, doğusunda Altunizade, güneyinde Valide-i Atik, batısındaysa Mimar Sinan mahalleleri yer alır. Semtin adının, bölgedeki bir cami, bir tekke, bir hamam ve bir çeşmeye adını veren Şeyh Selami Ali'den geldiği sanılmaktadır.

Türkiye'de cami mimarisi 1923’te Türkiye devletinin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte, Türkiye toprakları üzerinde süregelen camii mimarisi ve bu mimari uygulamalarla ilgili süreçleri inceler.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Ulu Camii</span>

Erzurum Ulu Cami, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan ve şehrin en eski, en büyük camisi olma özelliğini taşıyan camidir.

Cevat Ülger Türk mimar, karikatürist, yazar. "Cami Mimarı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karabaş Mustafa Ağa Camii</span>

Karabaş Mustafa Ağa Camii Tophane, Beyoğlu semtinde bulunan bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Cenabi Ahmed Paşa ; Anadolu beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı İmparatorluğu devlet adamıdır.

Dişlenk Hüseyin Paşa ; Anadolu ve Halep beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Kalesi</span> Kale

Erivan Kalesi, Erivan'da 16. yüzyıldan kalma bir kaleydi.