İçeriğe atla

Doğan Erginbaş

Doğan Erginbaş (1919 - 31 Mayıs 2018), Türk mimar.

Çanakkale Şehitleri Anıtı ve İstanbul Radyoevi'nin mimarlarındandır.

Yaşamı

Doğan Erginbaş, Ömer Güney ve İsmail Utkular’ın ortak tasarımı olan İstanbul Radyoevi b

1919 yılında doğdu.[1] 1944 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mimar olarak mezun oldu. Mezun olduğu yıl okulda asistanlığa başladı ve akademik kariyerine aynı kurumda devam etti. 1953 yılında doçent, 1962 yılında profesör ünvanı aldı.[1]

1944 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı ve Çanakkale Savaşı’nda ölen Türk askerlerini simgeleyecek anıt projesine arkadaşı İsmail Utkular ve Feridun Kip ile birlikte hazırladıkları projeyle katıldı. Tasarladıkları anıt projesi, yarışmada 37 proje arasından seçilerek birincilik ödülü aldı. Anıtın inşaatına ancak 1954 yılında başlanabildi. Tam olarak tamamlanmadıysa da Çanakkale Şehitleri Anıtı 1960 yılında açıldı.[1][2]

Erginbaş, TRT İstanbul Radyosu'nun İstanbul Radyoevi binası için açtığı proje yarışmasına Ömer Güney ve İsmail Utkular'la birlikte katıldı. Tasarladıkları projenin seçilmesiyle, Kasım 1945'te temelleri atılan binanın açılışı 1949'da yapıldı.

Erginbaş, 31 Mayıs 2018'de öldü.[3] Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına defnedildi.

Projelerinden seçmeler

Kaynakça

  1. ^ a b c "Doğan Erginbaş". KentHaber.com. 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2011. 
  2. ^ "Çanakkale Şehitlik Abidesi'ni tamamlayın". Arkitera.com. 5 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2011. 
  3. ^ "Mimar Prof. Dr. Doğan Erginbaş vefat etti". Arkeolojik Haber. 2 Haziran 2018. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Radyoevi</span>

İstanbul Radyoevi, 6 Mayıs 1927'de ilk programlı radyo yayınına başlamış olan TRT İstanbul Radyosu'nun stüdyo ihtiyacını karşılamak için 1945'te inşa edilen binadır.

Ali Teoman Germaner, Türk heykeltıraş ve akademisyen. Aloş olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Şehitleri Anıtı</span> Çanakkale Boğazının ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt

Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il ve Eceabat ilçe sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Arda</span> Türk mimar

Ahmet Orhan Arda, Türk mimar ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Gezer</span> Türk yontucu

Hüseyin Gezer, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Âbide-i Hürriyet</span> heykel

Abide-i Hürriyet diğer adıyla Hürriyet-i Ebediye Abidesi, 31 Mart Vakası'nda ölenlerin anısını yaşatmak üzere İstanbul'un Şişli ilçesinde Hürriyet-i Ebediye Tepesi'ne 1909-1911 yılları arasında inşa edilmiş olan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

İsmail Erez, Türk diplomat ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Clemens Holzmeister</span> Avusturyalı mimar ve tasarımcı (1886–1983)

Clemens Holzmeister, Avusturyalı mimar ve tasarımcı.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Güney (mimar)</span>

Ömer Güney Türk mimar. Erken Cumhuriyet dönemi mimarlığında çok önemli bir yapı olan İstanbul Radyoevi’ni tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Utkular</span>

İsmail Utkular Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan İstanbul Radyoevi’nin mimarıdır. Ayrıca Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı da tasarlayan mimarlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Kip</span> Türk mimar

Feridun Kip Türk mimar. Çanakkale Şehitleri Anıtı'nı tasarlamıştır.

Nazimi Yaver Yenal, Türk mimardır.

Feridun Akozan, Türk mimar, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir tarihi</span> Ankaradaki ünlü bir anıt mezar ve müzenin tarihçesi

Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren yapı kompleksi olan Anıtkabir'in inşa fikri, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki ölümünün ardından ortaya çıktı. Atatürk'ün naaşının ise, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalması kararlaştırılmıştı.